Dodaj do ulubionych

Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II

10.02.07, 17:31
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami umieszczam w tym wątku moje
propozycje, które m.in. chciałbym omówić na spotkaniu w COI.

Jak pewnie pamiętacie, na początku bieżącej dekady realizowany był Program
Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego w Płocku. Zrealizowano wtedy m.in. rondo
na Radziwiu wraz z ul. Żeglarską, ul. Grabówka, dodatkowy pas przy skręcie na
most w Kilińskiego, niedokończone do dziś przebicie ul. Misjonarskiej i inne.
Obserwując narastający w ostatnim czasie problem totalnego zakorkowania
miasta oraz brak zainteresowania przez włodarzy miasta drogami wyższej
kategorii niż uliczki osiedlowe, postanowiłem wysunąć kilka propozycji,
których szybka realizacja pozwoliłaby nieco zmniejszyć uciążliwość poruszania
się po płockich drogach. Pozwoliłoby to miastu na chwilowe "złapanie oddechu"
dopóki nie powstaną obwodnice północna i wschód-zachód, jak również na
stworzenie infrastruktury na terenach, które można atrakcyjnie zagospodarować.

Poniżej zamieszczam szkice kilku kluczowych w mojej opinii rozwiązań - na
razie bez żadnego komentarza - myślę że mówią one same za siebie. Wszelkie
niejasności i wątpliwości chętnie wyjaśnię o ile wywiąże się jakaś dyskusja.

Drugie pasmo ul. Kilińskiego:
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/kilinskiego1.gif
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/kilinskiego2.gif
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/kilinskiego3.gif

Przebicie ul. Czwartaków do ul. Górnej:
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/czwartakow-graniczna.jpg
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/czwartakow-graniczna-wiadukt.jpg

Połączenie ul. Grabówka z nowym mostem:
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/grabowka-most.jpg

Przebicie ul. Południowej do ul. Norbertańskiej:
inwestycje.e-plock.pl/upload/drogi/norbertanska-poludniowa.jpg

P.S. W obecnej chwili wiadomo już, że ostatnia propozycja została wprowadzona
do tegorocznego budżetu, o czym jeszcze nie wiedziałem w momencie kiedy
opracowywałem ten pomysł. Zamieszczam go jednak dla pełnego obrazu.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 09:08
      stuntman napisał:

> Drugie pasmo ul. Kilińskiego:

Po wybudowaniu nowego mostu stary będzie miał znaczenie jedynie lokalne i IMHO
      budowanie drugiego pasma w ciągu Kilińskiego jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
      Zwłaszcza, że most pozostanie wąskim gardłem. :-))

> Przebicie ul. Czwartaków do ul. Górnej:

Ładne. Ale mam kilka wątpliwości:
      - gdzie będzie wylot z tej arterii? Na Słonecznej? Na Wyszogrodzkiej między
      domkami jednorodzinnymi?
      - czy jest sens dublować Wyszogrodzką w sytuacji, która już za pół roku będzie
      wreszcie miała dwa pasy o przyzwoitej szerokości?

> Połączenie ul. Grabówka z nowym mostem:

Słów i pieniędzy szkoda, ale słów kilka napiszę.
      Jeśli już się upierasz przy tym nierozsądnym pomyśle, to lepiej puścić jezdnie
      wzdłuż estakady do miejsca, gdzie zaczyna się nasyp i tam zrobić zjazdy. :-))

> Przebicie ul. Południowej do ul. Norbertańskiej:

Pomysł funkcjonuje jeszcze chyba od czasów prezydenta Jakubowskiego. Słowem
      nihil novi, ale może wreszcie go zrealizują. Choć ja bym się bardziej ucieszył,
      gdyby miasto zrobiło porządną drogę z Norbertańskiej na odcinku między
      cmentarzem prawosławnym, a Grabówką. :-))
      • stuntman Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 12:14
        > Po wybudowaniu nowego mostu stary będzie miał znaczenie jedynie lokalne i IMHO
        > budowanie drugiego pasma w ciągu Kilińskiego jest wyrzucaniem pieniędzy
        Zupełnie się z tym nie zgodzę. Wygodne dwupasmowe drogi zawsze będą potrzebne,
        aby łatwiej przemieszczać się po mieście. Przy obecnej ilości samochodów takie
        rozwiązanie jest niezbędne bez względu na ruch tranzytowy. Poza tym
        dowiedziałem się że druga nitka Kilińskiego jest umieszczona w MPZP.

> Ładne. Ale mam kilka wątpliwości:
        Nie będzie to jakaś super arteria, normalna droga miejska. W momencie kiedy na
        Wyszogrodzkiej coś się wydarzy, będzie to jedyny sensowny objazd. Ruch będzie
        się odbywał jednocześnie tak jak w centrum np. po Kobylińskiego i Tysiąclecia.
        Z resztą już dziś wszyscy mają wątpliwości czy nawet poszerzona Wyszogrodzka
        sprosta obsłudze ruchu lokalnego z i na Podolszyce. Wielu ludzi mówi o
        konieczności alternatywnych i nieodległych połączeń Podolszyc z miastem. Nowa
        ulica miałaby łączyć się z Graniczną na wprost Górnej (niestety jest tam jeden
        dom jednorodzinny), część samochodów skręcałaby na rondo przy Energetyku, część
        jechałaby prosto i wyjeżdżałaby w Słoneczną (Górna ma być w tym roku zrobiona w
        całości).

> - czy jest sens dublować Wyszogrodzką
        Widzę, że cały czas nie możesz się wyzbyć zachowawczego sposobu myślenia.
        Zacznij myśleć szerszymi kategoriami i w dłuższym okresie czasu. Właśnie na tym
        zdublowaniu polega cała istota sprawy - żeby Podolszyce "nie wisiały" na jednej
        jedynej Wyszogrodzkiej.

> Jeśli już się upierasz przy tym nierozsądnym pomyśle, to lepiej puścić jezdnie
        > wzdłuż estakady do miejsca, gdzie zaczyna się nasyp i tam zrobić zjazdy
        Nim konieczność pokonania większej drogi do wjazdu na most, tym mniejszy sens
        budowania wjazdów na most. Chodzi o to żeby było szybko i łatwo. Poza tym znak
        zakazu pow. 3,5 tony i wszystko jest OK. Jeśli już nie możesz złapać sensu tego
        rozwiązania, to podpowiedz mi jak zorganizować objazd w momencie kiedy wydarzy
        się coś co zablokuje np. jedną nitkę drogi mostowej lub jakieś grubsze prace
        drogowe?

> nihil novi, ale może wreszcie go zrealizują. Choć ja bym się bardziej ucieszył
        > gdyby miasto zrobiło porządną drogę z Norbertańskiej na odcinku między
        > cmentarzem prawosławnym, a Grabówką. :-))
        Skoro zapisano kasę w budżecie to jest na to duża szansa. A do Grabówki będzie
        ciąg pieszo-jezdny z ograniczonym przejazdem, więc chyba można powiedzieć że to
        optymalne rozwiązanie.
        • stuntman Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 09.10.07, 16:46
          > - czy jest sens dublować Wyszogrodzką
          Jak pokazuje dzisiejszy przykład:
          miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4561197.html
          taka droga, równoległa do Wyszogrodzkiej, bardzo by się przydała.
          Zobaczymy jak będzie dalej.
          • zjadowity Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 09.10.07, 21:51
            Przewidujesz przyszłość (i to dorbrze).
            A teraz podaj mi na prv. numery lotka na następne losowanie.
            50/50 dobrze będzie ???
            • stuntman Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 09.10.07, 23:06
              Biorąc pod uwagę, że Podolszyce i spółka są połączone z miastem
              tylko jedną drogą średnicową, nie trzeba być jasnowidzem aby
              zauważyć konieczność dobudowania równoległych połączeń :)
              Taką samą sytuację mielibyśmy w centrum gdyby zamknąć nagle przejazd
              ul. Sienkiewicza, Kwiatka, Mickiewicza, Tysiąclecia, a cały ruch
              puścić jedynie przez aleje.
              • zjadowity Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 10.10.07, 10:15
                Samolub!
                Nie chcesz podać tych 6 cyferek.
    • igal4 Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 11:55
      Generalnie, każde z opisanych rozwiązań wniosłoby dużo dobrego. Ja również
      uważam, że z Grabówki powinien być wjazd na most. Gdyby nasz magistrat, nie
      zaniedbał dotychczasowej, możliwej do zdobycia kasy, na pewno starczyłoby na te
      inwestycje.

Roman uważam, że nawet po oddaniu nowego mostu do ruchu, dwupasmowa (lub
      poszerzona) Kilińskiego jest potrzebna, a podwyższa koncepcja jest jak
      najbardziej wskazana. Nie przebijałbym tylko Norbertańskiej do Południowej,
      ponieważ ruch samochodowy wzrósłby tam za bardzo.

Szkoda, że to są propozycje kolegów a nie plany Urzędu Miasta, na najbliższe 2-3
      lata.
    • jarche Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 21:17
      Jak zwykle możesz liczyć na moje poparcie. Wszystkie cztery projekty pozwalają
      realizować podstawową ideę udrażniania miasta. Najbardziej podoba mi się
      dwujezdniowa Kilińskiego. Wprowadziłbym jedynie drobną korektę polegającą na
      przesunięciu nowej jezdni, na odcinku od ZOO do zakrętu bardziej na wschód.
      Pozwoliłoby to na zachowanie linii prostej od skrzyżowania z Norbertańską aż do
      zakrętu. Nie byłoby omijania łukiem Rogatek, a przy okazji zniknąłby obrzydliwy
      budynek dawnej jednostki wojskowej między ZOO a Rogatkami. Dodatkowo oba
      szpalery pięknych kasztanowców rosnących na północ od Rogatek zostałyby w pasie
      zieleni.
      Pozostałe projekty - moim zdaniem - nadają się do wprowadzenia w życie. Przy
      okazji połączenia Południowej z Norbertańską można pomyśleć o poszerzeniu obu
      ulic. Południowa ma takie możliwości - jest tam sporo miejsca od strony
      wschodniej. Spokojnie wystarczy jeszcze na chodnik i scieżkę rowerową. Jeśli
      chodzi o Norbertańską to dobry bedzie nawet 1 metr zwiększenia szerokości -
      oczywiście w stronę jaru kolejowego.
      Pozdrawiam i czekam na ustalenie terminu spotkania.
      Jarek
      • stuntman Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 21:35
        Przy tworzeniu tych szkiców moją ideą było zrealizowanie koncepcji w jak
        najprostszy (więc też najtańszy) sposób i ingerowanie w istniejące otoczenie w
        jak najmniejszym stopniu. Tak więc pomysł z Kilińskiego można jeszcze
        modyfikować w celu jego usprawnienia, o ile będą takie możliwości
        finansowe/własnościowe/administracyjne. I tak ciekawie np. mogłoby się
        prezentować utworzenie ronda, na którego wyspie znalazłyby się rogatki
        (pomiędzy nimi nie byłoby wtedy jezdni) oraz drugiego ronda na skrzyżowaniu
        Jachowicza, Dworcowej, Otolińskiej i nowej nitki Kilińskiego.
        • other_side Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 21:45
          A nie dałoby się przedstawić Kilińskiego na ortomapie tak jak pozostałych projektów?
          • stuntman Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.07, 22:37
            W takim razie postaram się niedługo dorobić taką wersję.
        • jarche Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 12.02.07, 10:24
          Masz rację - ze wzgledu na sytuację własnościową sprawa dobudowania wschodniej
          jezdni Kilińskiego na terenach nie należących do miasta mogłaby się przeciągać.
          Jeśli o mnie chodzi - mogę poczekać nawt rok dłużej (tyle powinien trwać wykup
          terenów) byle tylko aleja nie "kluczyła" i miała w miarę prosty przebieg.
          Centralne rondo, na którym stałyby Rogatki to też i mój pomysł. Plusem jest to,
          że możnaby wtedy zrobić Słoneczną dwukierunkową do samego ronda co pozwala
          prostą drogą dojechać z Grabówki do Kilińskiego. Obowiązkowo natomiast należy
          przebudować na duże rondo skrzyżowanie Otolińska / Dworcowa / Kilińskiego /
          Piłsudskiego.
          Kurcze - żeby tylko kogoś odpowiedniego tym zinteresować...
    • stuntman Re: Program Usprawnienia Ruchu Komunikacyjnego II 11.02.08, 21:27
      > Przebicie ul. Południowej do ul. Norbertańskiej
      > W obecnej chwili wiadomo już, że propozycja została wprowadzona do
      > tegorocznego budżetu, o czym jeszcze nie wiedziałem w momencie
      > kiedy opracowywałem ten pomysł.

Jak widać u nas wszystko jest możliwe i temat jak szybko się pojawił
      tak równie szybko zniknął. W sprawie przebicia tej ulicy w zeszłym
      roku nikt palcem nie kiwnął, a w bieżącym cisza jak makiem zasiał.
      Znów osiedlówki górą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka