Dodaj do ulubionych

instalacja pralko-suszarki...?

IP: *.icpnet.pl 10.02.04, 20:39
Czy tak samo jak samej pralki?

Właśnie zamierzam kupić pralko-suszarkę i zastanawiam się jak to jest, bo kiedy zjawią się jacyś 'fachowcy' to lubię wiedzieć o czym oni mi w ogóle mówią, żeby nie uwierzyć w każdą rzecz którą usiłują mi wcisnąć.

Tym razem jednak mam problem, bo naprawde nikt z moich znajomych nie posiada takiego urządzenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ula Re: instalacja pralko-suszarki...? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.04, 21:00
      Mam pralko - suszarke Ariston, zainstalowalam ja sama - tak samo jak kazda
      pralke - jedna rurka odprowadza wode a druga przyprowadza. A skoro ja sama to
      zrobilam, to znaczy ze nie jest to zbyt trudne :)
      • zayzayer Re: instalacja pralko-suszarki...? 10.02.04, 21:07
        Podłącza się jak zwykłą pralkę.
        Jeżeli zależy Ci na przestrzeni, to zwróć uwagę
        na to żeby przyłącza nie były za pralką (nie dojedziesz
        do ściany). Bardzo ważne jest ustawienie, czyli takie
        wyregulowanie nożek, żeby miały równe naciski na podłogę.
        Jak się będziesz uczyła suszenia to czesto zaglądaj
        do pralki, czy nie jest przesuszone (wyłączyć i odczekać aż
        puści blokada drzwiczek). To tak jak z pieczeniem ciasta
        w piekarniku. Trzeba doglądać. Jeżeli myślisz, że ona sama
        idealnie wysuszy (odpowiednia wilgotność) automatycznie
        na podstawie podanych czasów w istrukcji to lepiej od
        razu kup sobie pralkę zwykłą. Tańsza, mniej się psuje i
        tańsza w naprawach.
    • Gość: ani dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... IP: *.icpnet.pl 10.02.04, 21:24
      Bardzo dziękuję za wyjaśnienia! :))))

Ula, pocieszyłaś mnie z tym że to takie proste, obawiam się jednak, że w moim przypadku bez pomocy fachowców się nie obędzie, bo w mojej łazience nigdy nie stała pralka, więc za bardzo nie wiem do której to rury czy czegoś tam doczepić. Chodziło mi raczej o to czy panowie, z którymi już rozmawialam o instalacji, na haslo 'pralko-suszarka' nie powiedzą: "A, to skoro tak, to..." - teraz przynajmniej wiem, że nie mają prawa.

Do Zayzayera: doświadczenie pewne w suszeniu mam, bo kilka razy korzystałam ze zwykłej suszarki, było to bardzo wygodne i dlatego zdecydowałam się na 2 w 1.
      Dzięki za rady, na pewno zwrócę na to uwagę.
      I jeszcze jedno: czy one częściej się psują, i czy naprawdę te naprawy są o tyle droższe?

pozdr
      ani
      • kixx Re: dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... 10.02.04, 21:47
        ale dwa w jednym są dużo gorsze,właśnie ze względu na mozliwośc przesuszenia.
        No chyba,że są już takie modele,które same sie wyłączają po wysuszeniu(na
        podstawie pomiaru wilgotności ,a nie po jakimś czasie)3 lata temu w Polsce nie
        było
        • zayzayer Re: dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... 11.02.04, 07:32
          Są suszarki z czójnikami wilgotności i na dodatek kondensacyjne
          (para skraplana, a nie wyrzucana na zewnątrz), ale bez pralki.
          • Gość: Fly Re: dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.02.04, 11:37
            od jesieni 2000 roku uzytkuje pralko-suszarke Indesit, ani razu sie nie
            popsula, ma dwa programy suszenia do rzeczy lzejszych np. koszule, bielizna
            osobista i do rzeczy mocniejszych: posciel, spodnie... kazdy program ma
            dodatkowo programatory czasowe np. spodnie dzinsowe susze 120 min... posciel
            tez..
            przesuszenie? nie slyszalam o czyms takim, moja pralka wylacza sie po
            zakonczeniu suszenia...

i jeszcze jedno: przestalam suszyc koszule - bo ciezko je bylo po tym wyprasowac
            na pralke nie narzekam - do nowego mieszkania tez kupie pralko-suszarke..
            wybralabym Indesit, ale chyba juz nie produkuja...nie widzialam...

pozdrawiam,
            Fly
            • zayzayer Re: dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... 11.02.04, 11:49
              Gość portalu: Fly napisał(a):

> od jesieni 2000 roku uzytkuje pralko-suszarke Indesit, ani razu sie nie
              > popsula, ma dwa programy suszenia do rzeczy lzejszych np. koszule, bielizna
              > osobista i do rzeczy mocniejszych: posciel, spodnie... kazdy program ma
              > dodatkowo programatory czasowe np. spodnie dzinsowe susze 120 min... posciel
              > tez..
              > przesuszenie? nie slyszalam o czyms takim, moja pralka wylacza sie po
              > zakonczeniu suszenia...
              >
              > i jeszcze jedno: przestalam suszyc koszule - bo ciezko je bylo po tym
              wyprasowa

Z tymi koszulami to podręcznikowy przykład przesuszenia:)
              Za długo je suszysz. Cała sztuka polega na dobraniu takiego
              czasu żeby wilgotność w tkaninie była odpowiednia. Nidgy 0.
              Najwięcej wilgoci powinno pozostać w ciuchach do prasowania.
              W inteligentnych suszarkach można to programować.
              Tam nie ustawia się czas, a: do ubrania, do prasowania itp.
              Żadna pralko-suszarka na naszym rynku tego nie ma.
              • Gość: Ula Re: dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.02.04, 01:07
                Sorry, w mojej pralko-suszarce Ariston Margarita kupionej jak najbardziej w
                Polsce sa 3 programy suszenia: 1. do prasowania (rzeczy wychodza lekko
                wilgotne), 2. szafa/do zalozenia oraz 3.szafa dla grubych rzeczy typu np.
                reczniki - wychodza przesuszone i cieple (jesli akurat tego chcesz, a co do
                recznikow jest to czasem bardzo pozadane), wiec nie wiem jakie jeszcze programy
                sa Ci zayzayer potrzebne?

Moim zdaniem kupno dwoch osobnych urzadzen to frajerstwo, gdzie to trzymac i w
                ogole po co?
                • Gość: nkk Re: dziekuje:-))) i jeszcze jedno pytanie... IP: *.acn.waw.pl 12.02.04, 14:16
                  jeśli jest miejsce ,to na pewno lepiej kupic osobne urządzenia,choćby z tego
                  samego powodu dla którego lepiej jest kupic osobno nóż i osobno scyzoryk:)
                  A tak poważniej,dlatego właśnie wymyślono pralko suszarki,bo nie wszyscy mają
                  miejsce na postawienie dwóch sporych urządzeń.Jednak coś kosztem czegoś.w
                  suszarce ,którą mam jest 15 programów + dodatkowe programowanie
                  przyciskami,można suszyc rzeczy,grube,cienkie,delikatne,wełnę,sztuczne
                  materiały itd.Nigdy nie zdażyło się,żeby z suszarki wyszły pogniecione rzeczy.A
                  jeśli nie ma miejsca można postawić taką suszarkę(kondensacyjną oczywiście) w
                  innym pomieszczeniu,musi mieć tylko zapewniony dopływ powietrza.U mnie stoi w
                  garderobie
                  Ważne jednak jest to,ze jestes zadowolona
    • zayzayer Re: instalacja pralko-suszarki...? 12.02.04, 10:04
      Mają to niektóre Aristony, ale mimo wszystko suszenie
      realizowane jest czasowo, a nie na podstawie pomiaru
      wilgotności i przez to obarczone jest jakimś tam błędem.
      Z tego co wiem to na naszym rynku tylko Miele ma
      pralko-suszarkę z czujnikiem wilgotności. Wcześniej, z
      podobnym systemem były: AEG, Bosch, Siemens, ale zostały
      z Polski wycofane ze względu na mały popyt (wysoka cena).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka