Dodaj do ulubionych

Jakie okna wybrac - aluplast,veka,termoplast,KBE?

IP: 217.77.224.* 25.08.05, 10:33
Ktore beda najlepsze do mieszkania w bloku z wielkiej plyty? Okan mam male,
portfel nie za gruby, ale nie chcialabym miec zoltych okien po kilku latach.
Jak wasze okna sie sprawdzaja?
Obserwuj wątek
    • bb43 Re: Jakie okna wybrac - aluplast,veka,termoplast, 25.08.05, 21:25
      Osobiście posiadam okna z profili Veka, chociaż KBE są oknami również
      dobrymi,jeśli mogę doradzić to jednak proponuję okna z drewna klejonego,
      wstawiłam okna z pcv wbrew własnym przekonaniom, z uwagi na wygodę w ich
      użytkowaniu, malowanie odwieczny problem. W opinii mojej nie ma okien z
      profili pcv, które po pewnym okresie użytkowania nie zaczną szarzeć i zmieniać
      kolor, pomimo dbałości aby stosować do ich mycia bardzo łagodne a nie agresywne
      preparaty. Poza tym należy rozważyć względy zdrowotne, zauważyłam iż od momentu
      jak wymieniłam okna drewniane na profile pcv w moim domu zaczęły marnieć
      rośliny ozdobne, myślę że wpływ na to ma zastosowanie w tych oknach stopów
      metali, które chyba nie są obojętne dla człowieka. Proponuję przemyśleć okna
      drewniane czy pcv, koszt myślę że nie będzie dużo większy okien drewnianych
      klejonych. Ja już poważnie zastanawiam się nad wymianą. Pierwsze okno
      wymieniłam 8 lat temu a pozostałe 6 i mogę stwierdzić iż na dzień dzisiejszy
      powstały na ramiakach okiennych ślady, których nie można zmyć. Są to wżery z
      sadzy, spalin itp.
    • bb43 Re: Jakie okna wybrac - aluplast,veka,termoplast, 26.08.05, 10:58
      Przy wyborze okien kieruj się przede wszystkim takimi parametrami: czy okno
      posiada profil pięciokomorowy, jakie jest wypełnienie kasety szbowej (powietrze
      czy argon), jakie są szyby; float czy termofloat, jaki wspólczynnik przenikania
      ciepła U czy powyżej 1,1 [W/m2K]czy też poniżej, przepływ dźwięków przez okna
      nie więcej jak 35 dB. Przy podjęciu decyzji, że mają to być okna z profili pcv
      radzę dodatkowo zamontować nawietrzaki okienne, ponieważ mogą pojawić się
      problemy z mikroklimatem w pomieszczeniach a co za tym idzie niespodziewane
      wykwity pleśni, zawilgocenia na ścianach itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka