Gość: gosia IP: 217.77.224.* 25.08.05, 10:33 Ktore beda najlepsze do mieszkania w bloku z wielkiej plyty? Okan mam male, portfel nie za gruby, ale nie chcialabym miec zoltych okien po kilku latach. Jak wasze okna sie sprawdzaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb43 Re: Jakie okna wybrac - aluplast,veka,termoplast, 25.08.05, 21:25 Osobiście posiadam okna z profili Veka, chociaż KBE są oknami również dobrymi,jeśli mogę doradzić to jednak proponuję okna z drewna klejonego, wstawiłam okna z pcv wbrew własnym przekonaniom, z uwagi na wygodę w ich użytkowaniu, malowanie odwieczny problem. W opinii mojej nie ma okien z profili pcv, które po pewnym okresie użytkowania nie zaczną szarzeć i zmieniać kolor, pomimo dbałości aby stosować do ich mycia bardzo łagodne a nie agresywne preparaty. Poza tym należy rozważyć względy zdrowotne, zauważyłam iż od momentu jak wymieniłam okna drewniane na profile pcv w moim domu zaczęły marnieć rośliny ozdobne, myślę że wpływ na to ma zastosowanie w tych oknach stopów metali, które chyba nie są obojętne dla człowieka. Proponuję przemyśleć okna drewniane czy pcv, koszt myślę że nie będzie dużo większy okien drewnianych klejonych. Ja już poważnie zastanawiam się nad wymianą. Pierwsze okno wymieniłam 8 lat temu a pozostałe 6 i mogę stwierdzić iż na dzień dzisiejszy powstały na ramiakach okiennych ślady, których nie można zmyć. Są to wżery z sadzy, spalin itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bb43 Re: Jakie okna wybrac - aluplast,veka,termoplast, 26.08.05, 10:58 Przy wyborze okien kieruj się przede wszystkim takimi parametrami: czy okno posiada profil pięciokomorowy, jakie jest wypełnienie kasety szbowej (powietrze czy argon), jakie są szyby; float czy termofloat, jaki wspólczynnik przenikania ciepła U czy powyżej 1,1 [W/m2K]czy też poniżej, przepływ dźwięków przez okna nie więcej jak 35 dB. Przy podjęciu decyzji, że mają to być okna z profili pcv radzę dodatkowo zamontować nawietrzaki okienne, ponieważ mogą pojawić się problemy z mikroklimatem w pomieszczeniach a co za tym idzie niespodziewane wykwity pleśni, zawilgocenia na ścianach itp. Odpowiedz Link Zgłoś