Dodaj do ulubionych

Skad sie wziela nazwa Włochy?

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 22:29
Dzisiaj moja zagraniczna kolezanka na czacie zagiela mnie pytaniem dlaczego w
Polsce na Włochy nie mowi sie Italia. I skad wziela sie nazwa Wlochy. Ktos z
Was moze wie? Przyznam ze najbardziej licze w tej chwili na Kazika...
Obserwuj wątek
    • Gość: Nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 22:34
      Ja to bym liczyła na Sabata może? Albo na Pati?
      • Gość: kazik Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.proxy.aol.com 24.01.02, 01:14
        ja mysle,ze odpowiedz powinnismy chyba wydedukowac ,zapoznajac sie z tym,
        jak inne,slowianskie kraje nazywaja italie.
    • Gość: Pamela Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 06:50
      No a jak Włochy sa nazywane w innych slowianskich krajach? Wiesz?
      • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 09:39
        a może od ich języka
        przcież mówi się włoski, a nie italijski, czy jakos inaczej
        tak samo z Anglią język angielski, a nie jakiś wielko brytyjsji
        ale zakręcam
        sama nie wiem co piszę
    • Gość: Pamela Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 19:45
      No to w koncu jaka jest na to pytanie odpowiedz? Juz nawet ja sie
      zainteresowalam.
    • Gość: Ba Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.gdan.gazeta.pl 06.02.02, 23:35
      JA też nie wiem
    • Gość: Agrest Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.02, 19:58
      To chyba jedyna zagadka na tym forum ktora nie doczekala sie odpowiedzi.
      • Gość: nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.02.02, 20:03
        doczeka się,doczeka. :)
        • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 09:35
          Ale nie dziś, może jutro
          :)
          • Gość: Nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 19:23
            Julka,tylko nie zapomnij się spytać.
            A zresztą,zaraz Ci o tym przypomnę. :)
            • Gość: julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 10:37
              Zaraz spróbuję się dowiedzieć
              • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: 192.168.1.* 12.02.02, 16:40
                jeszcze nie wiem, ale walczę
                • Gość: Pati Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 17:55
                  Nie poddawaj sie!
                  • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: 192.168.2.* 12.02.02, 17:58
                    spróbuję wieczorem odpowiedzieć
                    • Gość: Sabat Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.gdan.gazeta.pl 12.02.02, 18:06
                      Pomóc? Albo lepiej nie. Będzie wieksza satysfakcja
                      • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: 192.168.2.* 12.02.02, 18:08
                        Sabat daj nam szansę
                        dzięki
                        • Gość: Sabat Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.gdan.gazeta.pl 12.02.02, 18:21
                          Pamiętaj, że w Krzyżakach są Italczykowie i jeszcze żadnych Włochów nie ma.
                          Są już w Trylogi ale Zagłoba wciąż jeszcze o Skrzetuskim mówi "Rzymianin ci on
                          jest i rygorysta"
                          I milczę
                          • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: 192.168.2.* 12.02.02, 18:31
                            ale teraz mi zamieszałeś
                            ja spróbuję podpytać się kolegi, który uczy się włoskiego
                            może on wie
                            • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 09:56
                              trudno jest mi się to dowiedzieć, ale się nie poddaję
                              jest to bardzo ciężkie zadanie:)
                              • Gość: Pati Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 17:50
                                A ja wciaz w Ciebie wierze i wiem ze Ci sie uda.
    • Gość: Sabat Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.gdan.gazeta.pl 18.02.02, 18:25
      mam nadzieję że ci się uda, bo ja mówiąć szczerze sam do końca nie wiem
      • Gość: Nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 18:30
        Julka,no spytaj się w końcu Piotrka.
        Ta babka"musi" wiedzieć! :)
        • Gość: Julka Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 20:04
          babka może i wie
          ale Piotrek w sobotę zapomniał się spytać
          trzeba czekać do weekendu
          chybaże uda się wcześniej
          • Gość: Pixi Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 22:11
            Ja tez sie pyatam i pytam i nic z tego.
            • Gość: Ina Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: 192.168.0.* 05.03.02, 22:27
              A to takie proste. Stoi sobie Wanda ( co to najpierw niemca ...) i patrzy,
              patrzy... A tu przed nią stoi taki facet, czerniawy i niesamowicie kudłaty (
              był bez koszuli). I nagle jak nie krzyknie: ojeju jakie WŁOCHI!!!! :-)))
              • Gość: Sabta Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.gdan.gazeta.pl 05.03.02, 22:58
                Pierwszorzędna odpowiedź
                • Gość: Nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 09:32
                  Witam.I tu też :shadok,dzięki. :)
                  Zajrzyjcie na Jasło wątek "Jaśni Jaślanie" i spójrzcie na wypowiedź tego
                  właśnie pana. :)
                  • Gość: Nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 09:52
                    I jeszcze na warszawskie forum i wątek "pytanie z forum Słupsk".
                    • Gość: andy_sz Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.dialin.buffalo.edu 21.03.02, 15:49
                      W Wawie nie zlapali o co biega i mysla ze chodzi nam o Wlochy, dzielnice
                      Warszawy :-)))
                      • Gość: Sabat Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? O ANDY IP: *.gdan.gazeta.pl 21.03.02, 16:41
                        Gość portalu: andy_sz napisał(a):

> W Wawie nie zlapali o co biega i mysla ze chodzi nam o Wlochy, dzielnice
                        > Warszawy :-)))

O ANDY! WITAJ WODZU LONG TONGUE

• andy_sz Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? O ANDY 21.03.02, 18:10
                          A moze tak prosto i bez dwuznacznych slowek. Jesli chcesz mi cos powiedziec to
                          napisz emaila na powyzszy adres...
                          • Gość: Pixi Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? O ANDY IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 22.03.02, 19:03
                            Dzieki Nataliaa za proby doprowadzenia naszej najwiekszej zagadki do konca!
                            Nawet ozywilas na troche forum Jasdlo :-)
                            • Gość: nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 15:20
                              Pixi,na warszawskim też były odpowiedzi. :)
                              • Gość: Pamela Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 17:37
                                Pewnie trudno bedzie je odszukac. Tam jest tyle postow... Ciekawe czy sie
                                pokryja informacje. Tez tam zaraz wskocze.

Leci nasz piosenka marca!
                                • Gość: Nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 20:28
                                  Dla zainteresowanych-fajny post na naszym zaprzyjaźnionym forum(Jaśni Jaślanie)
    • Gość: Mat Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.sympatico.ca 02.04.02, 17:29
      Gość portalu: Damian napisał(a):

> Dzisiaj moja zagraniczna kolezanka na czacie zagiela
      mnie pytaniem dlaczego w
      > Polsce na Włochy nie mowi sie Italia. I skad wziela sie
      nazwa Wlochy. Ktos z
      > Was moze wie? Przyznam ze najbardziej licze w tej
      chwili na Kazika...
      Mysle ze nazwa Wlochy moze pochodzic od
      wloszczyzny,trudno mi powiedziec od kiedy moze byc
      uzywana mysle ze krolowa Bona mogla miec jakis zwiazek z
      ta nazwa.To tyle co moge Ci powiedziec,pozdrawiam.
      • Gość: nataliaa Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.04.02, 18:21
        Dzięki Mat. :)
        • Gość: Ina Re: Skad sie wziela nazwa Włochy? IP: 192.168.0.* 02.04.02, 21:03
          Coś chyba odwrotnie: Bona przywiozła zielsko do nas. Potem nazwano je
          włoszczyzną bo z Włoch było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka