Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011

15.03.11, 13:47
    Zapraszam wszystkich curlerów do nowego projektu, który przez wielu oczekiwany był, jako alternatywne Mistrzostwa Polski.

Niestety nie mogę zaprosić Was na wypasiony turniej, na idealnie przygotowanym lodzie, z niskim wpisowym. Niestety na obecnym etapie organizacyjnym curlingu w Polsce jest to mało realne. Pomysł MPKC wykorzystuje potencjał, który już posiadamy. Wierzę, że będzie on również pretekstem do aktywizacji wszystkich klubów i ośrodków curlingowych w Polsce i w konsekwencji, do organizacji kolejnych, lokalnych turniejów. Już teraz zapraszam wszystkich zainteresowanych do współpracy.

Tekst regulaminu MPKC jest dostępny na portalu Facebook pod nazwą Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011.

Zgłoszenia drużyn, przyjmowane są pod adresem: poczta@curling.pl

Wiem, że zgłoszenia na dwa pierwsze turnieje cyklu są już zamknięte, ale mam nadzieję, że dla wszystkich zainteresowanych drużyn znajdzie się miejsce w kolejnych turniejach.
    Do udziału w MPKC 2011 zapraszamy drużyny w każdym wieku. Zrezygnowaliśmy z tworzenia oddzielnego rankingu dla juniorów. Oczywiście zapraszamy ich do wspólnej rywalizacji z seniorami. Kto wie, może za rok, formuła MPKC będzie bogatsza? Wszystko zależy od Waszego przyjęcia tego pomysłu.

Pozdrawiam
    Arkadiusz Detyniecki
    Obserwuj wątek
      • ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 15.03.11, 14:32
        dziękuję za info.
        poczekamy jednak do przyszłego roku, może wtedy jakieś info będzie dostępne PRZED zamknięciem listy zgłoszeń na parę turniejów z tego cyklu. :/
        • dj_pinball Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 15.03.11, 20:44
          Choć ideę gorąco popieram, to muszę się zgodzić z Wojtkiem, że włączanie do cyklu dwóch turniejów z już zamkniętą listą uczestników jest mocno niefortunne...
          • barbarakarwat Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 16.03.11, 07:54
            Drogi Wojtku i Adamie- jak wspomniałam na fejsie najpierw były turnieje potem idea /dodam chyba/ ale poza chyba- człowiek się stara i myśli co tu zrobć by dźwignąć się z marazmu w końcu wymyśla od czegoś zaczyna, poświęca czas .......i .....co...
        • cmac Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 15.03.11, 23:08
          Troche zgoda, ale z drugiej strony przeciez nie probowales (liście) sie nawet zglosic. Chyba ze gracie tylko tam gdzie sa pkt rankingowe i tytuly.

:)
      • krzychbe Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 15.03.11, 21:16
        Oto kilka przydatnych informacji w zakresie rangi turniejów.

1. Ranga turnieju

Podstawą jest 500 punktów dla zwycięzcy turnieju w Cieszynie przy jego szacunkowej randze, jaką osiągnie przed rozpoczęciem zawodów. Reszta (w tym rzeczywista ranga Cieszyna) będzie obliczana proporcjonalnie względem tej liczby.

2. Ranking indywidualny

Po ostatnich MP nie publikowałem go, ponieważ zakończyły się one bałaganem, jakiego jeszcze nie było od czasu prowadzenia rankingu. Po pierwsze nie poinformowano o wszystkich warunkach oferowanego produktu (terminy, miejsca i koszty) przed upływem terminu zgłoszeń i przyjmowania kasy za pierwsze etapy (i to stało się jeszcze przed wydarzeniami smoleńskimi), zatem nie można było zabraniać drużynom wycofywania się z dalszych etapów i obarczać tego standardowymi sankcjami. Po drugie najpierw ogłoszono punkt o ostateczności decyzji sędziego głównego przy interpretacji regulaminu, następnie ogłoszono oficjalne, podane przez ww. sędziego, wyniki półfinałów, a potem... je zmieniono, mimo, że nikt nie został przyłapany na dopingu ani innym oszustwie. Po trzecie żeńska drużyna RKC Curlik rozegrała turniej finałowy w nieprzepisowym składzie.

Ponieważ ranking jednak okazał się przydatny, przyjąłem następujące pozycje:
        - w zawodach męskich
        4. KNB (awansowali do czwórki)
        5. Lodołamacz, 6. AZS Gliwice (takie były oficjalne wyniki turnieju podane przez sędziego głównego i ogłoszone na stronie PZC, a to, co potem z tym zrobiono, nie mieści się w zakresie moich zainteresowań i nie widzę powodu, bym miał to respektować)
        - w zawodach żeńskich
        5. MCC dowodzone przez Agnieszkę O.
        Skład RKC Curlik jest w rankingu jaki jest i taki niech zostanie.

Oto aktualny ranking

www.skc.katowice.pl/download/Ranking_3.11.xls
        A to dla przypomnienia jego regulamin

www.skc.katowice.pl/download/Regulamin_rankingu_indywidualnego.doc
        Do czasu normalizacji sytuacji w PZC daję sobie spokój z przekonaniem, że MP PZC cokolwiek znaczą, więc następnych rankingów opartych na tego typu zawodach raczej na razie nie będzie.

K.
      • krzychbe Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 18.04.11, 23:01
        Witam wszystkich

Zwracam się głównie do uczestników turnieju w Bełchatowie, którzy wyrażali i nadal wyrażają chęć zostania sklasyfikowanymi w Mistrzostwach Polskich Klubów Curlingowych. Od pomysłodawcy cyklu, Arka D, który z kolei czerpał informacje od organizatora turnieju, Łukasza J, dowiedziałem się, że zainteresowanie cyklem w czasie turnieju w Bełchatowie było spore. Ale nie poszły za nim zgłoszenia do cyklu z podaniem składów zespołów.

Mija już jakiś czas od zakończenia dwóch turniejów cyklu (Bełchatów i Cieszyn), a wciąż nie można podać rzetelnej rangi tych turniejów, a więc i klasyfikacji cyklu. Powód - brak zainteresowania drużyn, wyrażonej zgłoszeniami, przy jednoczesnej wcześniejszej deklaracji tego zainteresowania.

Do tej pory zgłosiły się do MPKC następujące zespoły:

- prawidłowo, przez mail i podane mi przez Arka:
        Coctail
        Kamyczek
        Marlex
        KNB
        Fazi
        Lodołamacz

- przez mail, ale bez podania składu:
        Toxic (po dotychczasowych turniejach bez znaczenia, ponieważ w obu korzystały z pomocy „obcego” zawodnika, ważne ew. na przyszłość)

- ustnie w Cieszynie (niniejszym proszę o potwierdzenie mailem na niżej podany adres):
        Blues Brothers - nie znam dokładnego składu
        Tartel

Zainteresowane drużyny (w tym roku niestety wyłącznie jednopłciowe) proszę o wysłanie zgłoszenia do MPKC (ze składem!!!, 4-6 osób) na adres poczta@curling.pl
        Zgłoszenie nie wiąże się z żadnymi opłatami ani obowiązkami.

Będę namawiał Arka, by nie czekał dłużej, niż jeszcze tydzień i po najbliższych świętach ostatecznie, na podstawie tego, co aktualnie będziemy mieli, podsumował przeszłość (nie zmienia to faktu, że przyszłość pozostanie wciąż otwarta).

Pozdrawiam.
        K.

• barbarakarwat Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 19.04.11, 07:58
          wysłałam zgłoszenie ale to i tak jak napisałeś na przyszłość :-)
        • karol_kkc Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 21.04.11, 13:37
          Witam.

Wysłaliśmy zgłoszenie(nawet dwukrotnie), ale ani nie jesteśmy na liście, ani także nie dostaliśmy żadnej odpowiedzi. Proszę o informację czy wszystko jest w porządku z tym zgłoszeniem.
          Kontakt: know.kkc@gmail.com

Pozdrawiamy,
          KKC Krakofsky Team.
      • krzychbe Klasyfikacja po Bełchatowie i Cieszynie 27.04.11, 21:27
        Nastał czas, by podsumować to, co dawno zakończone. Poniżej aktualna tabela MPKC. Zgłoszonych jest 16 zespołów, wyniki obejmują 13, ponieważ Toxic, Axel i KNB nie wzięły jeszcze udziału w żadnym turnieju (znaczy Toxic dało się tu i ówdzie zobaczyć, ale nie w swoim składzie). Pozacyklowy skład mieli Blues Brothers w Cieszynie i Krakowsky w Bełchatowie. Na czerwono zespoły żeńskie.

www.skc.katowice.pl/download/mpkc/MPKC11.xls

Dla tych, co nie lubią facebooka jeszcze regulamin cyklu:

www.skc.katowice.pl/download/mpkc/MPKC_reg.doc

Przeszłość podsumowana. Jeżeli ktoś jeszcze cały czas chciał się zgłosić i wziąć pod uwagę minione turnieje, ale jakoś mu nie wyszło, to pech. Co do przyszłości tegorocznego cyklu:
        - można się zgłaszać do cyklu pod kątem przyszłych turniejów
        - można dodawać zawodników, jeżeli nie przekroczy się 6 i dodawany nie figuruje w innym zespole
        - można grać przyszłe turnieje w nie swoim składzie, ale wtedy nie występuje się w nich jako drużyna MPKC
        - mam nadzieję, że aktualizacje wyników cyklu po kolejnych turniejach będzie następować niezwłocznie po ich zakończeniu (rodzi to konieczność zgłaszania się nowych zespołów lub dodawania zawodników PRZED interesującym zespół turniejem)

K.
      • krzychbe Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 06.09.11, 20:55
        I po komplecie turniejów pierwszej edycji cyklu.

Uwagi do tego, co było:

- Dane z turnieju w Łodzi mam tylko na podstawie wywiadów z kilkoma ludźmi, którzy tam byli. Mogą być te dane nieścisłe. Gdyby coś wymagało korekty, proszę o informację, ale czekam tylko tydzień.
        - Nic nie wiem na temat planowanych turniejów finałowych, to nie moja działka, nie mój pomysł i nie pytajcie mnie o to.
        - Była idea, by minione turnieje w Łodzi i Toruniu wchodziły w skład również przyszłorocznego cyklu, zmieniając rozliczenie z rocznego na sezonowy, ale z tego co widzę idea padła. Sama zmiana cyklu z roku na sezon jest złym pomysłem, jeśli ma być turniej finałowy (turnieje finałowe), ale dobrym pomysłem, jeśli takiego zakończenia nie będzie. Poczekam, popatrzę...
        - Ciekawostka: gdyby Sopot zgłosił do MPKC dwóch zawodników, którzy występowali w Toruniu, a nie byli zgłoszeni do cyklu (mógł to zrobić, tyle, że wpadli na to przed finałem, a trzeba było przed turniejem), doszłoby do ciekawej sytuacji, bowiem w klasyfikacji MPKC zrównałby się punktami z Marlexem (po 585 pkt.). Tyle że Marlex i tak wygrałby cykl większą ilością punktów za pojedynczy turniej (380 do 360).

Oto wyniki po 4 turniejach (za tydzień będą prawomocne):

www.skc.katowice.pl/download/mpkc/MPKC11.xls

Gratulacje dla zwycięzców.

Uwagi do tego co będzie:

- Ja chętnie będę się w to bawił dalej, czy ktokolwiek inny też, zobaczymy po ilości zgłoszeń.
        - Będę zwolennikiem dołączenia do rywalizacji drużyn mieszanych.
        - Jeśli turnieje finałowe okażą się utopią, będę zwolennikiem przeniesienia rywalizacji z roku na sezon (oczywiście obecny jest już pod tym kątem stracony).
        - Ranga drużyn (i za nimi turniejów) będzie ustalana na podstawie ostatnio zakończonego cyklu (bez ew. turniejów finałowych). Znaczy każdy zawodnik zabiera ze sobą ilość punktów, które zdobyła drużyna, w której był zgłoszony i w przyszłorocznym składzie znów 4 najwyżej punktujących daje „wartość” drużyny, niezależnie czy jest to skład dotychczasowy, czy zupełnie nowy.

Pozdrawiam.
        K.

• krzychbe Re: Mistrzostwa Polskich Klubów Curlingowych 2011 13.09.11, 21:42
          Tydzień minął, zgłoszono jedną korektę, pod linkiem z poprzedniego posta jest już uwzględniona.

Zatem sezon zasadniczy I edycji MPKC jest oficjalnie zakończony.

Aktualizacji wymaga ciekawostka Sopotowo - Marlexowa. Ponieważ w wyniku korekty wzrosła nieco ranga turnieju w Łodzi, gdyby Sopot zgłosił zawodników w Toruniu, wyprzedziłby Marlex w klasyfikacji końcowej sezonu zasadniczego w stosunku 593:592.

K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka