Dodaj do ulubionych

odstąpienie od umowy przez dewelopera

IP: 80.50.254.* 15.01.07, 13:21
słyszałam, że jakiś deweloper budujący na ul. Babimojskiej na etapie budowy
odstąpił bez żadnego powodu od zawartych już umów przedwstępnych z klientami
(umowy były na piśmie nie w formie aktu notarialnego). Chodziło o to, żeby
wykorzystać boom i sprzedać te mieszkania drożej innym klienntom.
Czy coś wiecie więcej na ten temat, podobno ta praktyka przyszła z Warszawy,
czy można sie obawiać, że inni poznańscy deweloperzy też mogą tak postąpić
chcąc więcej zarobić
Majka
Obserwuj wątek
    • Gość: rafcio Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.dyn.optonline.net 15.01.07, 17:24
      Kupilem mieszkanie od Agrobexu na ulanskiej i oni wlasnie dokladnie tak zrobili.
      Wyslali pismo do klientow ze jak chca odstapic od umowy to zwroca pieniadze,(
      zmienili tresc wczesniejszej umowy, na niekorzysc klienta). I teraz mieszkanie
      ktore kupilem za a 3900 m2, obecnie sprzedaja za 7500!!!!! Sam zobacz!!!
      www.agrobex.com.pl/oferta.php?id=5&os=10
      I teraz bardz tu madry, wiadomo ze juz teraz nigdzie nie dostane nowego
      mieszkania w Poznaniu za 3900!!!!!!!!!!!!!! Swinie!!!!!
      • Gość: sipe A to świnie z ich! IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 19:31
        A to świnie z ich! W tej sytuacji potwierdza się niestety to, co zasłyszałem na
        innym forum, że "Deweloper czyli oszust, cwaniak i złodziej"....
        • Gość: guerra Re: A to świnie z ich! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:06
          Niestety takie obawy mają teraz chyba wszyscy.
          Ze mną włącznie.
          Na szczęście klientem Agrobexu nie jestem, ale co to za różnica.
          Sytuacja na rynku jest patologiczna.
      • Gość: zalesiu Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 20:58
        Na jakim etapie zrobili taki numer? Jakies transze kasy juz poszly na to
        mieszkanie? Czy jeszcze zadnej kasy nie wplacałeś?
        • Gość: rafcio Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.dyn.optonline.net 16.01.07, 08:31
          zalesiu, to wlasciwie nastapilo niedawno! przed wplata ostatniej transzy.
          mieszkanie zaczeli budowac w kwietniu 2006 i w grudniu bylo do odbioru. i wlasie
          na poczatku listopada dostalem pismo, wtedy kiedy ceny byly juz 100% wyzsze!
          umowa zostala zmieniona, i nawet akt notarialny bedzie mozna podpisac dopiero za
          2 lata!!!!!!!!!!!!!!!!! no i tak wlasnie zrobili ze nie mam wyjscia bo nie kupie
          juz nigdzie mieszkania za 3900!!!! a teraz wolaja 7500 za m2!!!!!
          i trzeba tak tkwic i godzic sie na ich gadanie!!!
          • Gość: ania Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: 213.17.247.* 16.01.07, 11:15
            No to ładnie mnie nastraszyliście!!!! Ja kupiłam mieszkanie na Naramowickiej i
            mam odbiór na połowę 2008 i tak się zastanawiam czy też mi wykręcą taki
            numer!!!! straszne co się teraz dzieje!!
          • Gość: zalesiu Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.mikronika.com.pl 16.01.07, 12:58
            Podsumowując bo nie do końca zrozumiałem. Czy AGROBEX każe wam teraz płacic za
            mieszkanie 7500/m2 czy probuje was zniechęcić przedłużając termin podpisania
            aktu notarialnego)żebyście zerwali umowy i chce je sprzedać komuś innemu.

> na poczatku listopada dostalem pismo, wtedy kiedy ceny byly juz 100% wyzsze!
            > umowa zostala zmieniona, i nawet akt notarialny bedzie mozna podpisac dopiero

Co znaczy, że umowa została zmieniona, do zmiany umowy potrzeba jest przecież
            2-óch stron.
            • Gość: anka Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: 213.17.247.* 16.01.07, 13:49
              Proszę o dalsze informacje. Jak to umowa została zmieniona. Przecięz nie można
              jej ot tak zmienić chyba,że tak mieliście już zapisame, że deweloper może
              zmienić. Tutaj są dwie strony. Wyjaśnij to proszę bo ja tez mam umowę z
              deweloperem nie podpisaną u notariusza.
              • Gość: GIG Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.icpnet.pl 16.01.07, 16:07
                Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem zrywanie umów przez developerów to
                proszę sobie poczytać: dom.trojmiasto.pl/news.phtml?id_news=21702&typ=402

Jeśli chodzi o mnie to byliśmy z mężem, z umową od developera, u prawniczki i
                prawniczka powiedziała ,że taką umowę może developer zerwać w każdej chwili bez
                żadnych konsekwencji.Nawet kary umownej nie zapłaci:(.Jedyne co developer musi
                zrobić to zwrócić już wpłacone transze. Czekamy i liczymy na dobrą wolę
                developera.
                • Gość: Zyczliwy Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.izacom.pl 16.01.07, 17:29
                  Wiatm was, muszę przyznać, że przeraziła mnie treśc tych postów, ja jestem w
                  trakcie rozmów z deweloperem URBISKGD z Poznania, sprzedaje super mieszkania
                  ale niestety w Batorowie.
                  Jak to wszystko przeczytałem to muszę przyznać, że moje obawy dotyczące młodego
                  wieku właściciela i krótkiego czasu działania firmy, znikły gdy zaczeliśmy
                  rozmawiać, na wszystko się zgadza można negocjować umowe i to nie pozornie
                  tylko naprawdę duzo pozmieniał jak ja chciałem, forma aktu notarialnego żaden
                  problem, wiem że to o niczym jeszcze nie swiadczy ale oni zaczynają na rynku
                  nieruchomości i chyba im jeszcze zalezy, że są tacy elastyczni, a te wielkie
                  renomowane firmy jak do nich dzwoniłem to wielka łaska że rozmawiają bo jest
                  takich jak ja kilkunastu, żałosne co z nami robią, ale cóż trzeba gdzieś
                  mieszkać.
                  Pozdrawiam i trzymam kciuki.
                • Gość: rafcio Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.dyn.optonline.net 16.01.07, 17:34
                  Jak juz pisalem, kupilismy mieszkanie za 3900 w kwietniu 2006.
                  A na poczatku listopada 2006, developer wyslal pismo do klientow, ze niestety
                  wpis do ksiegi nie moze byc zrobiony wczesniej niz grudzien 2008 i ze do tego
                  czasu, deweloper moze zarzadac dodatkowych oplat, jezeli zajdzie potrzeba, ale
                  nie wymienil za co i za ile. Po czym napisali ze jesli chcemy odstapic od umowy,
                  to nam zwroca cala kase. No i wszyscy zostali postawieni przed faktem dokonany,,
                  bo nie sadze aby ktos chchial odstapic od umowy kiedy za metr wolaja teraz 7500.
                  Dlatego wszyscy klienci czekaja i tylko sie modla ze te ow" dodatkowe " koszty
                  nie beda az tak wielkie, i ze dojdzie to wpisu do ksiegi w grudniu 2008...a co
                  sie bedzie dzialo przez ten czas to nie wiem.
                  • Gość: kaśka Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.icpnet.pl 16.01.07, 21:52
                    Takie sprawy trzeba nagłaśniać! Jak mam duży problem i jestem bezsilna idę do
                    telewizji, aby ostrzec innych a przy okazji sobie ulżyć i powalczyć.

Idźcie ztą sprawą do mediów lokalnych, a jak to nieposkutkuje to p.
                    Smoktunowicz ze "Sprawy dla reporterów" chętnie się tą sprawą zajmie!
                    • Gość: rafcio Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.dyn.optonline.net 16.01.07, 23:27
                      tylko co tym mediom powiedziec? na razie nic sie nie dzieje.
                      deweloper twierdzi ze wpis bedzie w 2008 roku, a oplaty moga byc ale ie musze.
                      wlasciwie nie wiadomo co im powiedziec.
                      • Gość: Co z Wami Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.01.07, 15:34
                        Panikujesz szkoda ze tylko w portki sie nie narobiles. Rozumiem ze Agrobex
                        troche namieszal ale nikt Ci nie karze odstapic od umowy zoltodziobie tylko
                        czekac ok poczekasz do 2008 i tyle . Wydaje mi sie ze powinienes melisy pic
                        wiecej.
                        A co do niesolidnych developerow to rozumiem obawy ale agrobex mimo
                        opieszalosci wydaje byc sie solidna firma tak wiec nie rob krzywej afery.

Moja rada
                        - powinienes podpisac umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego i isc z tym
                        do prawnika ale pewnie tak nie zrobiles !!

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczow
                        Zenek
                • Gość: prawnik Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: 80.50.254.* 22.01.07, 12:43
                  Pozwolę się nie zgodzić z takim stanowiskiem.
                  Jeżeli deweloper jednostronnie odstępuje od umowy zawartej w formie pisemnej
                  (a nie notarialnej) a umowa dotyczy nabycia i wybudowania lokalu/domu ( czy ją
                  nazwiemy przedwstępną czy jakoś inaczej to nie problem - liczy się treść) to w
                  przypadku odstąpienia od umowy przez dewelopera z przyczyn leżacych po jego
                  stronie a więc np. jego widzimisię a nie z przyczny, które były zastrzeżone w
                  umowie (np. klient nie płaci rat) wówczas strony powinny zwrócic sobie to co
                  świadczyły. Czyli oczywiste jest to, że deweloper musi zwrócić raty zapłacone
                  przez klienta. Oprócz tego klient może domagać się zapłaty od dewelopera
                  odszkodowania w związku z odstąpieniem od umowy. Należy udowodnić ponieniosną
                  szkodę - np. zapłacone odsetki i koszty kredytu, a co więcej szkodą może byc
                  tez różnica pomiędzy cenami lokalu z umowy a obecnymi cenami mieszkań
                  okolicy.Sprawa nie będzie trudna dowodowo.
                  Problemem jest to, że nie można domagać się sprzedaży tego konkretnego
                  mieszkania, na które sie zdecydowaliśmy. ale odszkodowania zawsze.
                  Takie nierzetelnego dewelopera z Babimojskiej trzeba pozwać do sądu i jest
                  wielka szansa na wygraną.
                  prawnik
      • Gość: Vera Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 20:37
        Ty coś mylisz... Agrobex nie odstapił od umów tylko dal możliwość wyboru 1)
        odstąpienie lub 2) aneks z wydłużonym terminem, gdyby odtąpił to dziś nie
        mogłabym odbierać mieszkania. Akt przesuwa się o 2 lata, ale mi to nie
        koliduje, mam zamiar tam mieszkać. Mieszkanie mam za gotówkę więc nie mam
        dodatkowych kosztów...
        Jestem w stanie uwieżyć, że to nie do końca ich wina, pomyślcie, która firma
        swiadomie narażałaby swoja opinię w przypadku tak prestiżowej lokalizacji ?
        Chyba trochę bez sensu, nie uważacie ? Pewnie jakąś winę tam mają, ale miałam
        styczność z konserwatorem zabytków i wiem, że bywa różnie ...
        Poza tym policzcie ile już zyskaliście kasy ...
        • Gość: rafcio Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera IP: *.dyn.optonline.net 23.01.07, 23:55
          Fakt, lokalizacja najleprza jaka znalazlem w Poznaniu, nie zamienilbym tego
          mieszkania na nic innego, ale sie denerwuje co moze sie stac przez ten czas.
      • redakcja_poznan Re: odstąpienie od umowy przez dewelopera 31.01.07, 15:00
        Witam,
        chętnie przyjrzę się sprawie. Proszę o kontakt, tel. 061 85 89 353;
        e-mail: marta.tylenda@poznan.agora.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka