Dodaj do ulubionych

Torunianie to...

18.01.07, 20:42
Ponieważ nasi "przyjaciele ze Wschodu" tak umiłowali wchodzenie na to forum i
psucie nam opinii, zaś w bezpośrednich kontaktach określają nas często pewnym
epitetem (którego tu nie przytoczę), chciałbym sie dowiedzieć, jak Wy
nazywacie torunian, gdy chcecie użyć prioratywnego sformułowania?
Często używane "Krzyżak" jest słowem nieprecyzyjnym. Równie dobrze jak
torunianina może oznaczać mieszkańca Chełmży czy Grudziądza, o Malborku nie
wspominając. Powszechnie weszło do języka też wyrażenie "Piernik".
Mi się jednak najbardziej podoba określenie "Podpaska", gdyż Toruń to jedyna
znana mi w Polsce miejscowość, gdzie produkuje się podpaski.
Obserwuj wątek
    • campenile Re: Torunianie to... 18.01.07, 21:01
      knecht!
    • mac_byd Re: Torunianie to... 18.01.07, 21:08
      Panowie spuszczamy powietrze!
      • 0maniek0 Re: Torunianie to... 18.01.07, 22:31
        ???...alez dlaczego??...
        robisz dokladnie to samo...
        • mac_byd Re: Torunianie to... 19.01.07, 00:47
          A to apropos czego?
    • bartas1 Re: Torunianie to... 18.01.07, 21:24
      dobre , podoba mi sie z tą podpaską
      • bfm-ek Re: Torunianie to... 18.01.07, 21:58
        JO!!!! Zauważyliście,że torunianie nie mówią "no",czy "tak" a potocznie
        nawet "Ja" tylko własnie "JO" Jakze wsi,przy czym nie umniejszam ani
        Toruniowi,ani wsi.I jedno i drugie lubię.
        • rokoman Re: Torunianie to... 18.01.07, 22:53
          Dajmy im żyć! Są zakompleksiali, sfrusrowani, cyklofrenicy w okresie
          depresyjnego niżu. Okażmy chrześcijańską dobroć i litość !
          • rozczarowana-torunianka Re: Torunianie to... 18.01.07, 23:05
            ależ nie ograniczajcie swojej wyobraźni i elokwencji.
            a chrześcijańską dobrocią z okresu inkwizycji proszę nas raczej nie obdarzać.
            prawdziwa cnota krytyk się nie boi;)
          • bombay_saphire Re: panie rokoman., ale prosimy.. 18.01.07, 23:27
            .. pan i koledzy nie powinniscie sie krepowac..:-))
            ja sie juz od pana dowiedzialem, ze Bydgoszcz to najpiekniejsze miasto w
            Polsce, a teraz jak pana czytam to dochodze do wniosku - ze rowniez o
            najwiekszym potencjale intelektualnym.. prosze nie pozbawiac nas tej rozkoszy
            obcowania z Himalajami intelektu..:-)))))
          • gosialska5 "sfrusrowani cyklofrenicy w okresie niżu" 19.01.07, 11:35
            rokoman napisał:

> "sfrusrowani cyklofrenicy w okresie niżu"

Piekne, rozkoszne.
            Tak mówi bydgoski radny...
        • makbrajd Re: Torunianie to... 18.01.07, 23:40
          bfm-ek napisał:

> JO!!!! Zauważyliście,że torunianie nie mówią "no",czy "tak" a potocznie
          > nawet "Ja" tylko własnie "JO" Jakze wsi,przy czym nie umniejszam ani
          > Toruniowi,ani wsi.I jedno i drugie lubię.

jo
          • mac_byd Re: Torunianie to... 19.01.07, 00:49
            To bardzo proste, większość przybyła z wiosek na kujawach, stąd to JO!
            • bombay_saphire Re: o boszeee, co za nieuk.... 19.01.07, 00:52
              " Jo " jest germanizmem, raczej nie uzywanym na kujawach, przynajmniej o wiele
              rzadziej niz na ziemii chelminskiej..migracja z kujaw do Torunia byla taka sama
              jak do Bydgoszczy, moze nawet mniejsza.. " Jo " nie ma z tym nic wspolnego
              • mac_byd Re: o boszeee, co za nieuk.... 19.01.07, 00:57
                Germanizmem jest JA, tak jak mówią w Bydgoszczy, a na kujawach mowią jo i tyla!
                • bombay_saphire Re: jo jo, ale zes zargumentowal... 19.01.07, 00:58
            • rozczarowana-torunianka Re: Torunianie to... 19.01.07, 00:53
              a skąd jo w Czechach, Macieju?
              • mac_byd Re: Torunianie to... 19.01.07, 00:58
                W Czechach mówią ANO!
                • tortor5 Re: Torunianie to... 19.01.07, 01:00
                  Czyżbyś był poliglotą?
                • rozczarowana-torunianka Re: Torunianie to... 19.01.07, 01:05
                  mac_byd napisał:

> W Czechach mówią ANO!
                  ano też, ale jak pytają to pytają tak: jo abo ne?

• mac_byd Re: Torunianie to... 19.01.07, 01:09
                    Zrozum to ich JO nie ma nic wspólnego z ANO! Jak już pytają to ANO abo NE!
                    Używają również skrótu typu NO!
              • mac_byd Re: Torunianie to... 19.01.07, 01:00
                Czech jak mówi jo to wyraża swoje zdziwienie.
                • bombay_saphire Re: jo, jo, jo.. jestem czechem ;-))))))))))))))) 19.01.07, 01:03
                  jestem bardzo zdziwiony :-)))))))))))
                  • mac_byd Re: jo, jo, jo.. jestem czechem ;-))))))))))))))) 19.01.07, 01:07
                    Gdybyś mieszkał tam przez 3 miesiace w roku na przestrzeni 7 lat to byś nie
                    robił z siebie durnia!
                    • bombay_saphire Re: jo, jo, jo.. jestem czechem ;-))))))))))))))) 19.01.07, 01:14
                      tobie jak widac nic w tym nie przeszkadza :-))))))))
                      daj se luz czlowieku z tym kujawskim " jo " i egzegeza czeskiej gwary..
                      mam wrazenie, ze opierasz swoje poglady na wspomnieniach z mlodosci - byl
                      kiedys taki czeski film rysunkowy o kreciku, ktory jak sie zdziwil to
                      mowil " joo .. " z intonacja do gory, ale czesi uzywaja tego zwrotu na
                      codzien takze w roznych innych okolicznosciach - rowniez jako
                      zamiennika " ano " - zupelnie jak my, nie-kujawianie
                  • intervention Re: jo, jo, jo.. jestem czechem ;-))))))))))))))) 19.01.07, 01:13
                    O ty chamiczku ty nie zaden czech tylko bomajski vicherek! Ahoj! :))))
            • tortor5 Re: Torunianie to... 19.01.07, 00:55
              Rzeczywiście znasz się na rzeczy. Na Kujawach od wieków mówi się "jo".
              A z okolicznych wiosek to przybywają studenci.
      • antka8 Re: Torunianie to... 19.01.07, 12:36
        ja soobiscie uwazam ze bydgoszczanie to dziwny rod nie jestem ai z bydgoszczy
        (na szczescie)ani z torunia jestescie hermetyczni i niesympatyczni
    • kuj-pom [...] 19.01.07, 11:16
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • gosialska5 poziom intelektualny tego tematu dobija. 19.01.07, 11:25
      poziom intelektualny tego tematu dobija.
      wystawiasz patrioto obraz, że Bydgoszcz = miasto frustratów.
      Dziwie sie, ze moderator nie wycina takiego tematu, chociaz w sumie moze nie
      powinnam - opluwanie Torunia to cos co toleruje, wręcz popiera sie na tym forum.

W temacie załozonym przez ethanaka wpisał o "dymaniu" nas przez Torun.
      Tematu kazet nie wyciał, a mój protest, że moze "dymanie" to niewłasciwe i
      niestosowne słowo - własnie wyciął.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=55580420
      Gratuluję intelektu, poczucia wyższosci, a moderatorowi - uczciwości.
      • gosialska5 Re: poziom intelektualny tego tematu dobija. 19.01.07, 11:28
        Gdyby kazet podawał, ze "nie zauważył" - bo wszelkich wykrętów się spodziewam -
        jest od rana na forum, wypowiada sie, tnie jak widzę inne tematy, ale atak na
        Torun - toż to takie miłe.

I od razu dodam za dyżurnego trolla - skoro nie popieram ataków na torunian, na
        pewno MUSZĘ być z Torunia...
        Żałość. I wkurzenie na nieuczciwość.
      • campenile Re: poziom intelektualny tego tematu dobija. 19.01.07, 11:29
        Za mnie dobija twój poziom intelektualny a własciwie jego brak. Mówisz coś o
        opluwaniu a ty ile razy oplułeś Bydgoszcz? Ile załozyleś bezgranicznie
        idiotycznych wątków (na szczęscie kasowanych) ? Gdzie tu twoja uczciwośc?
        • gosialska5 Re: poziom intelektualny tego tematu dobija. 19.01.07, 11:30
          ta, jestem z Torunia i wmow mi wszelkie nicki i wszelkie tematy.
          srata-tata
          • campenile Re: poziom intelektualny tego tematu dobija. 19.01.07, 11:33
            Wiem, że jestes. a wmawiać cie niczego nie muszę bo sam doskonale o tym wiesz!
      • bombay_saphire Re: ten temat musi pozostac ! brawo mod ! 19.01.07, 11:31
        bardzo dobrze, ze moderator tego tematu nie wycina - robimy po prostu
        intelektualna lustracje oszolomow z obydwu miast.Dopiero teraz za rzadow PiSu
        dojrzelismy do tematu ;-)))))))))))))
        jak w soczewce, kurcze.. regionalne szklo kontaktowe...gosialska - prosze nie
        przeszkadzac ( no chyba ze chcesz byc sama zlustrowana ;-))) )
        • gosialska5 "intelektualna lustracja oszolomow" 19.01.07, 11:36
          bombay_saphire napisał:
          > "intelektualna lustracja oszolomow"

Masz rację, niech się sami osmieszą.
          • bombay_saphire Re: napisalem - z obydwu miast... 19.01.07, 11:52
            mam wrazenie, ze co poniektorzy bydgoscy bywalcy tego forum nie zostana
            opuszczeni przez swoich torunskich kolegow w tym procesie..niestety
            • tlss Faktem jest 19.01.07, 12:56
              Ze człowiek pisujący tutaj jako jarantom, gosialska5 itd. od dwóch lat podbija
              z torunia wątki jak to żle w bydgoszczy itd.
              I faktem jest że dzięki temu znaczna czesc społeczności forumowej bydgoskiej
              zraziła się do torunia i jego mieszkańców.
              To niestety prawda czas pokaże czy jest to robione społecznie czy też nie.
              przypominam też fakt, iż swego czasu Mleczko postraszył sprawami o naruszenie
              spraw autorskich torunian którzy w obrzydliwy sposób poprzerabiali jego
              karykatury tak aby naśmiewały się z bydgoszczy i zamieszczaali je masowo na obu
              forach oraz na stronie która zdechła ostatnio śmiercią naturalną.
              I jeśli ktoś tu jest chory z nienawiści i oszołomstwa to nie w Bydgoszczy.
              Codzienne epatowanie nas wyzwiskami, próby moderowania tego forum poprzez
              podobijanie niekorzystnych wątków itd. to wasza robota.
              To nawet już nie jest zabawne.
              • apologetaj Re: Faktem jest 19.01.07, 13:05
                Ktokolwiek podbija - pora to skończyć. A skończć można tylko w jeden sposób:
                przestając samemu w tym uczestniczyć.
                • tlss Re: Faktem jest 19.01.07, 13:15
                  Ty chyba do końca nie rozumiesz co tu się wyprawia i wyprawiało.
                  Od około dwóch lat jedna osoba lub kilka od poniedziałku do piatku w godzianch
                  od 8 do 16 regularnie w stałych porach podbija i tworzy na forum bydgoskim
                  watki o aferach, korupcji itd.
                  Robimy to pod wieloma wątkami a efekt jest taki że dla osoby postronnej
                  bydgoszcz na tym forum kojarzy się jako miasto skorumpowane, aferzaste, z
                  wielką ilością bandyckich rozbojów.
                  jednocześnie te same osoby/a robią propagadnę sukcesu na forum torunia.
                  Zalecam porównanie obu forów a także spojrzenia na to jak wyglądają fora
                  poznania czy gdańska.
                  Mało tego swego czasu mieliśmy do czynienia z adminami którzy wresz pomagali w
                  tych działaniach na obu forach aż w końcu po długim boju zostali usnieci.
                  Możesz sobie do tych osób apelowac nic to nie da.
                  Całą sprawę zna już nawet warszawcy admini dlatego ka_zet i sbd podlegają
                  swoistej ochronie przed donosami pisanymi spod wielu nicków.
                  • tlss Re: Faktem jest 19.01.07, 13:16
                    Powinn byc

"Robją to pod wieloma wątkami a efekt jest taki że dla osoby postronnej
                    bydgoszcz na tym forum kojarzy się jako miasto skorumpowane, aferzaste, z
                    wielką ilością bandyckich rozbojów."
                  • apologetaj ktoś musi przestać 19.01.07, 15:20
                    Nie ma - moim zdaniem - znaczenia, co jakiś głupek wypisuje zaczepnie i
                    bezczelnie w celu konfliktowania tych dwóch miast. Gdyby nie wchodzić w
                    polemikę, to by się szybko kończyło. Tymaczasem dajecie się wciągać i wielu
                    uczestników skądinąd mądrych i dowcipnych schodzi do poziomu kreta. Nie chce mi
                    się prowadzić śledztwa, kto udaje bydgoszczanina będąc (o zgrozo!)torunianinem,
                    ale wiem, że mam dość chamskich odzywek na forum po obu "stronach".
                    Forum mogłoby służyć do sympatycznej i błyskotliwej konwersacji. A jest
                    miejscem, gdzie używa się niewybrednego języka i tarmosi wyimaginowanego wroga
                    po szczękach bez żadnych zasad. Szkoda.
                    Ja w tym uczestniczyć nie zamierzam. Nikt mnie nie wciągnie w wątek "Bydgoszcz
                    kontra Toruń". Przeciwnie - marzy mi się odmiana, czemu daję raz po raz wyraz..
                    Pozdrawiam wszystkich sympatycznych, subtelnych i dobrze wychowanych
                    Forumowiczów.
              • gracz_nr_1 to misteczko... 19.01.07, 14:52
                to misteczko o aspiracjach na miare Krakowa! Zalosne!!!
              • ka_zet "poetyka" forum, 22.01.07, 11:40
                tlss napisała:

> Ze człowiek pisujący tutaj jako [...] od dwóch lat podbija
                > z torunia wątki jak to żle w bydgoszczy itd.
                > I faktem jest że dzięki temu znaczna czesc społeczności forumowej bydgoskiej
                > zraziła się do torunia i jego mieszkańców.

Faktem jest też, że zasadniczo spamer osiągnął to o co mu chodziło. Fora się
                zradykalizowały, tzw. grunt pośredni praktycznie nie istnieje, dyskusję
                sprowadził do swojego poziomu, określenie "toruńczyk" na forum bydgoskim i
                "bydgoszczak" na forum toruńskim to synonim obelgi, każdy głos krytyczny jest
                podsumowywany "a bo ty jesteś z [drugie miasto]" i tak dalej.
                I nikogo kto spojrzy na te wpisy teraz nie będzie interesowało kto zaczął dwa
                lata temu i czy najpierw jedna strona nasypała drugiej piasku we włosy czy może
                druga połamała pierwszej grabki i łopatkę tylko zareaguje jak apologetaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka