Dodaj do ulubionych

jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy?

28.03.06, 21:14
Witam!
Mój synek ma 3 latka.Prawie od roku nie siusia do pieluchy w dzień ,niedawno
udało nam się go przekonac do zdjęcia pieluszki na noc.Ale co noc jest zasiusiany!
Nie mam pojęcia co robić? Czy on to robi nieświadomie? Ograniczyłam mu już
popołudniowe i wieczorne picie,próbujemy go wysadzac w nocy...ale nic to nie
daje. Chętnie skorzystam z Waszych dświadczeń.POZDRAWIAM
OLA
MojeRobaczki
Obserwuj wątek
    • weronikarb Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 07:56
      sama poczytam, bo jestem prawie na tym etapie smile
      • roksi23 Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 09:12
        Twój synek widocznie nie jest gotowy...Mój mały w styczniu skończył 2 latka,od
        wakacji już w dzień chodził bez pampersa,a na noc przestaliśmy mu zakładać
        jakieś 3msc temu.Mały tak protestował jak zakładałam mu pampersa,prosił ze się
        nie zesika ale mu nie ubierać,i faktycznie nie zesikał się ani raz.Nie wysadzam
        go w nocy do sikania,ani nie ograniczam mu picia i wytrzymuje do rana ,czasem
        zgudzi się w nocy ale to zadko.Pozdrawiamysmile
    • bm78 Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 09:04
      Witajcie,
      moj maluch skonczyl trzy latka i na krotko przed nimi przesal siusiac w nocy.
      Nie zmuszalam go do niczego - po prostu zauwazylam, ze od jakiegos czasu rano
      wstaje z sucha pieluszka. Zaryzykowalam wiec i ktorejs nocy zalozylam mu sama
      pizamke smile i tak to trwa, no moze zdazyly sie nam ze dwie wpradki. Nie
      zmuszajcie malucha na sile wszystko przyjdzie samosmile
    • paulaula Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 09:42
      Właśnie miałam napisać nowy wątek o tym samym. Tylko, żer ja mam córeczkę, za
      kilka dni skończy 3 latka, w dzień nie sika od lipca zeszłego roku (choć zdarza
      jej się że jak zawola kilka kropel już jest na majteczkach), ale w nocy śpi w
      pampersie, który rano jest mokry (2 razy zdarzyło się że był suchy). Raz
      zaryzykowałam i położyłam ją spać bez pieluchy, ale to była porażka, zasikane o
      3w nocy kołdra i ona cała (ceratka była, ale pod prześcieradełkiem).Też się
      trochę martwię, u starszej córki odstęp czasu od niesikania w dzień do suchych
      nocy był krótki. Wykluczyłam chorobę (miała robioną cystografię, ponieważ po
      zakażeniu układu moczowego które się przydarzyło, lekarz która leczy refluks
      mojej starszej córki podejrzewała i młodszą, stąd badanie, ale wszystko na
      szczęście jest o.k.). Chętnie więc poczytam co mogę poradzić.
    • martheatre Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 09:45
      Mój MARCEL (pozdrowienia dla synka!!!) jeszcze długo po odstawieniu pieluchy
      siusiał do łóżka lub na dywanik bo udało mu się wstać, ale już do łazienki nie
      zdążył. Nie chciał zakładać na noc pieluchy, bo uważał , że już jest za duży.
      Wstydził sie pieluchy. Kupiliśmy folię na łóżeczka dziecięce zabezpieczające
      przed namoknięciem materaca, dodatkowe komplety pościeli, dodatkowoą kołderkę
      i... uzbroiliśmy się w cierpliwość. Zasisuainy przychodził do nas ze trzy razy w
      tygodniu nocami. Już od pół roku mu się nie zdarzyło nasiusiać do łóżka, a
      skończył pod koniec lutego cztery lata.
    • aniko16 Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 10:04
      Zakładaj pieluchę dopóki rano nie zacznie być sucha. Odradzam
      nocne "wysadzanie" ograniczanie napojów itp. Dziecko po prostu nie jest gotowe
      i stres związany z naciskiem na nie siusianie w nocy jest zupełnie zbędny.
    • redudek Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 11:05
      Mój pierwszy syn chodził po domku bez pieluchy jak skończył półtora roku,ale na
      noc miał zakładaną aż do 4 lat.Młodszy syn miał 2 lata gdy bez pieluchy chodził
      po domu i bez pieluchy spał.Pod prześcieradło kładłam folijkę żeby nie
      zamoczyli siusiami łóżka.
      A córeczka ma 20 mies i teraz próbuje chodzić bez pieluchy w domu,sama nie chce
      aby jej zakładać.Śpi jeszcze z pieluchą ,ale bardzo często budzi się po nocy z
      suchą pieluszką,być może zbliża się ten czas coby pieluszkę wyjmować smile
      pozdrawiam.
    • larenata Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 11:38
      Chyba dziecko samo da znać, jak będzie gotowe. Moja Maja jak skończyła półtora
      roku odrzuciła pieluchę w nocy, w dzień trochę wcześniej, ale w zasadzie odbyło
      się to mniej więcej w tym samym czasie. Nie zsikała się ani razu. Czasem w nocy
      woła, że chce "kaki". Maja za miesiąc skończy dwa latka.
    • mieszkowamama Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 12:03
      Mieszko miał 2 lata, kiedy przestał sikać w nocy. A było tak: postanowiłam, że
      wychodzimy z pieluch raz na zawsze, żadnych nocy, czy zakładania pieluchy na
      czas podróży. No i z tymi nocami to było tak, że sikał, prawie co noc. Ale
      najważniejsze i pocieszające było to, że on się zsiusiał i budził od razu, bo
      mu mokro (podkładałam ceratkę). No i trwało to jakiś tydzień, już nie pamiętam
      dokładnie. I przestał. Teraz zdaża się, owszem, ale raz na 3 miesiące średnio,
      gdy jest padnięty, twardo śpi (ale i tak się od razu budzi i kończy siusianie
      do nocnika). Ale normalnie to przesypia całą noc, a jak mu się zachce to budzi
      się i robi sam, koło łóżka stoi zawsze nocnik, bo w nocy nie ciągam go do
      łazienki, jak przystało, żeby się nie rozbudził.

Powodzenia wink
    • agnieszka_gk Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 12:32
      Nie wiem jak jest z tą gotowością do nie-sikania w nocy; moja córka (w maju
      konczy 3 lata) od 10 mcy nie nosi pieluchy w dzień i poczatkowo gdy miała
      pieluchę na noc zawsze miała ją suchą; po jakiś 3 mcach zaczęła sikać w nocy -
      nie zawsze, ale często; ok. 2 mce temu powiedziała, że więcej w pieluszce nie
      będzie spała i co noc zasikane wszystko, a co gorsza czasem nawet się nie
      wybudzała. Pieluchy na noc nie chce zakładać. Postanowiliśmy ją wysadzać -
      jedni doradzają ten sposób inni odradzają, ale my go stosujemy bo tylko to
      jakoś działa; ok. 2-2.5 godz. po tym jak uśnie wysadzamy ją, robi siku na
      śpiąco i do rana przesypia w suchej piżamie. Nie wiem jak długo to będzie
      jeszcze trwało; co jakiś czas próbujemy nie wysadzać i kończy to się z reguły
      porażką.
    • myelegans Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 15:44
      Moj bratanek mial zakladana pieluche na noc do 4 roku zycia, wczesniej pomimo
      licznych prob bezpieluchowych, prawie co nas sikal do lozka. Wadki zdarzaly sie
      do 6 lat. Lekarz kazal cierpliwie czekac, ostatecznie sie nauczyl.
      Zakladaj pieluche, az dziecko samo zacznie panowac nad odruchami, nawet w nocy.
    • ruta8 Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 17:55
      moj starszy synek w lutym skonczyl 4 lata i nadal spi z pielucha. niedawno
      probowalam spania bez ale po tygodniu zrezygnowalam. to byla calkowita porazka-
      mimo wysadzania go w nocy 3 razy (!!!) co 2- 2,5 godz zawsze udalo mu sie 'w
      miedzy czasie' nasikac do lozka. i najgorsze ze w ogole go to nie budzilo, no
      chyba ze rano. zrezygnowalam bo widze ze mimo jego wielkich checi nie jest
      jeszcze gotowy. lekarz zgadza sie ze mna, do 5 roku a nawet dluzej nie ma czym
      sie martwic (chociaz wiem ze byloby wygodniej!). dodam ze w ciagu dnia nie ma i
      nie bylo zadnych problemow. niedawno czytalam ze sikanie nocne MOZE BYC
      uwarunkowane genetycznie tzn jezeli przynajmniej jeden z rodzicow mial w
      dziecinstwie problemy to dziecko tez moze miec, a ja mialam.... ile warta jest
      ta teoria, nie wiem, w kazdym razie ja na razie nie bede stresowac syna i meczyc
      sie wstawaniem w nocy, nie mowiac juz o moich plecach- facio wazy 20 kg! ale
      ciesze sie ze sprobowalam, wiem na czym stoje.
      • gochagocha Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 29.03.06, 21:41
        Moja córeczka skończyła 2 latka. Sama odrzuciła pieluszkę w dzień. Ponieważ po
        nocy miała również suchą pieluszkę przestalismy jej ją zakładać. Budzi się
        sucha. Również na spacery chodzi bez pieluszki.
        Ale mamy inny problem. Popołudniowa drzemka prawie codziennie kończy się
        mokrymi majteczkami i zasikanym łóżeczkiem. Od razu też budzi się i płacze
        resztę wysikując do nocnika (gdy próbowałam jej zakładać pieluchę, było to
        samo - płacz i sikanie do nocnika). Jest przez to ciągle niewyspana.
        Dlaczego potrafi przespać całą noc a moczy się podczas drzemki w dzień ?
    • flurcia Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 30.03.06, 09:18
      Trudno mi cos doradzic, bo Ola jak zaczęła wołac siku, to od razu zdjęłam jej
      pieluchę na dzień i na noc i od początku jest ok. Na sapcery tez nie zakąłdałąm
      pomimo, że to była zima.
      • flurcia Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 30.03.06, 09:20
        Zapomniałam napisać, ze Ola przesypia całe noce bez budzenia jej na siku, aprzed
        snem nie zawsze robi, bo mówi, ze nie chce.
    • e_r_i_n Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 30.03.06, 10:01
      Nie nauczyłam. Synek sam dojrzal - po prostu przestał siusiac w nocy, po dwóch
      tygodniach z suchą pieluchą po wstaniu zdjęliśmy ją na stałe.
      Wysadzanie w nocy ćwiczy mamę, nie dziecko smile
    • thrier Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 30.03.06, 13:23
      Może jeszcze nie przyszedł na to czas...Moja starsza córka do 4 urodzin miała
      pieluchę w nocy, rano zawsze całkiem zasikaną, ani razu nie była sucha. Zdjęcie
      pieluchy równało się spaniu w mokrym, bo Basia nie odczuwała, że się zsiusiała.
      Ma bardzo mocny sen, nie dawała się przebudzić i nie dało rady wysadzać w nocy.
      Po 4 urodzinach wprowadziłyśmy system chmurek i słoneczek za suchą noc,
      ograniczyłam picie (nic po 18) i po około 3 tygodniach osiągnęłyśmy sukces.
      U młodszej poszło gładko. Zdjęłam pieluchę jak miała 2 lata i 2 miesiące i po
      prostu zaczęła się budzić w nocy na siusianie.Widać dojrzała.
      Ja widzisz co dziecko to inaczej, więc poczekaj cierpliwie, nie zrażaj się.
      Przyjdzie czas, że całkowicie pozbędziecie się pieluch smile))
    • mamadominika3 Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 30.03.06, 22:27
      U nas dzisiaj pierwsza noc bez pieluchy. Młody się zbuntował i oświadczył, że
      chce spać w majtach. Zobaczymy... Trzymajcie kciuki
      • mamadominika3 Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 31.03.06, 09:43
        No i było sucho! Sama jestem zaskoczona.
    • paulaula Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 31.03.06, 09:49
      Pisałam parę dni temu, żu u nas codziennie rani pielucha mokra, ale wczoraj
      postanowiłam ponownie zaryzykować (pierwszy raz jakieś dwa miesiące temu to yła
      kompletna porażka, wszystko mokre), przede wszystkim, żeby przekonać się o
      której sika. Spałam z nią, żeby w razie czego byś blisko, ceratka pod
      prześcieradłem, jeszcze kocyk, obok piżamka na zmianę, nocnik koło łóżka, a tu
      kompletne zaskoczenie - sucho całą noc. Rano wstała wypiła mleko i zrobiła siku
      na nocnik. Jestem zaszokowana. Mam tylko nadzieję, że tak już zostanie. Bardzo
      cieszę się w każdym razie, 3 kwietnia kończy 3 latka więc i sama sobie
      zrobiłaby też prezent.
    • mmarcel Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 31.03.06, 11:53
      Hej!
      Chciałam mu założyć znowu pieluchę ale za nic nie chciał
      Ale niespodzianka-od dwóch nocy piżamka sucha.Mąż chodzi spać bardzo późno i go
      wysadza...na razie ok ciekawe czy tak zostanie....
      OLA
      MojeRobaczki
      • mieszkowamama Re: jak nauczyliście przesypiać noc bez pieluchy? 31.03.06, 14:21
        No to gratulacje. Należy się spodziewać jakiejś wpadki jeszcze, ale teraz mimo
        wszystko powinno być z górki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka