baranek26 07.03.05, 15:24 Jak rozpoznać wzmożone napięcie mięśniowe u 1,5 miesięcznego niemowlaka. Proszę o pomoc!!! Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boguslawa1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 15:32 Moge ci dac rade ze moja corka tez miala takie schorzenie i przez zaniechanie lekarz jest niepelnosprawna tylko dlatego ze nie zbadal ja neurolog walcz o tomograf rezonans magnetyczny EEg glowy Odpowiedz Link Zgłoś
baranek26 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 15:36 A możesz mi w skrócie napisać jakie miała pierwsze objawy??? Byłabym Ci bardzo wdzięczna. Niebardzo wiem do jakiego lekarza należałoby się z tym schorzeniem udać. Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
asia255 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 16:08 U mojego syna także stwierdzono wzmożone napięcie mięśniowe - po prawej stronie. Objawiało się to tym, że np. nie zginał prawej nogi, nie przywodził jej do brzuszka, prawa rączka częściej była zaciśnięta w pięść itp. Neurolog nastraszyła nas okropnie, a co się okazało Kuba z wileoma rzeczami sam sobie poradził. Znalazłam dobrą rehabilitantkę i spokojnymi ćwiczeniami pomagam synowi - odradzam Ci ćwiczenie metodą Vojty - w naszym przypadku był to koszmar więc zrezygnowałam. A co do schorzenia - to sama się zorientowałam, że właściwie prawie zawsze noszę syna leżącego na mojej lewej ręce, a na jego prawej stronie, która jest wtedy skrępowana i to prawdopodobnie stąd. Pozdrawiam Asia P.s. Przede wszystkim weź skierowanie do neurologa od pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
renita1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 16:28 A ja Ci doradzam właśnie ćwiczenia Vojty - co prawda dziecko płacze przy tych ćwiczeniach, ale efekty są rewelacyjne! Mój maluszek miał takie napięcie w ciele, że był sztywny jak struna, wogóle nie chciał zginać rączek, ciągle płakał itd. Po miesiącu ćwiczeń metodą Vojty, dziecko jest nie do poznania! Stał się "mięciutki", rączki prostuje jak się patrzy, nie pręży się jak struna. Ale jaka metoda będzie pasowała do twojego dziecka, to doradzi ci dobry neurolog. Tylko idź do dobrego, bo pierwszy neurolog u którego byłam stwierdził, że jest wszystko w porządku, dopiero kolejny dopatrzył się wzmożonego napięcia i asymetri. I im szybciej tym lepiej, dziecko szybciej z tego wychodzi. Zyczę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 17:02 hejka co to jest ta asymetria? czy np badanie usg przezciemiączkowe może to wykryć?? u mojego synka wykryto 2 małe torbielki Odpowiedz Link Zgłoś
anet78 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 17:27 U mojego synka asymetria wyglądała tak że położony na pleckach wyginał ciałko w łuczek, robił literkę C,było to wynikiem wzmożonego napięcia po jednej stronie ciała. USG przezciemiączkowe u mojego synka nic nie wykazało, wszystko było ok.Od 3 miesiąca życia rehabilityję malucha metodą Vojty, to prawda,że dziecko płacze, ale jest wyraźna poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
renita1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 18:28 U mojego synka asymetria objawiała się m.in tym, że jedną rączką bardziej mocno chwytał, głowę wolał kłaść na lewy bok, cieżko było wyprostować lewą rękę, chciał spać tylko na lewym boku, zabawki chwytał tylko prawą itp. osobiście jeszcze raz radzę wizytę u pediatry lub neurologa którzy znają metodę Vojty, bo oni bardzo dobrze wychwytują braki u dzieci. Zwykły neurolog lub pediatra często niczego nie zauważają, szczególnie na początku rozwoju choroby, tak przynajmniej było u mojego synka Odpowiedz Link Zgłoś
aga2212 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 09.03.05, 13:14 Jak masz już podejrzenia o wzmożone napięcie mięsniowe to leć dziewczyno do neurologa tylko dobrego który się zna na metodzie Vojty mój synek był rehabilitowany 2,5 roku non stop gdyby lekarz sie nie poznał jak miał 3 miesiące by było z nim kiepsko ma teraz 6 lat i sprawnie ruchowo powodzenia i pozdrawiam warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: wzmożone napięcie mięśniowe 09.03.05, 13:25 u nas byłą widoczna bardzo wyraźna asymetria rozwoju ciała.Ruchowa. Pierwszym sygnałem było to, że dziecko non-stop miało odwrconą głową tylk ow jedną stronę. Obydwie kończyny po tej stronei ciała były po prostu napiete- nie zginał w pełni rączki, nóżki - sam tego nie robił.Dlatego wązne jest obserwowanie czy ruchy dziecka są naprzemienne. Jeśłi masz jakieś podejrzenia, to idź natychmiast do neurologa. Wydębnij skierowanie na rehabilitację. Bez wzgledu na przyczynę tego napięcia, im wcześniej zczniecie ćwiczyć, tym lepiej. Metodę ćwiczeń pozostawiam Twojemu wyborowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mag2004 Re: wzmożone napięcie mięśniowe -poradzcie !! 10.03.05, 12:32 moj maluch dostal skierowanie do neurologa jak mial ok 6 mcy, z podejrzeniem wzmożonego napiecia. neurolog stwierdzila, ze nic mu nie jest, taki typ; wiec ja sie uspokoilam i nic wiecej w tym kierunku nie robilam... teraz ma 10 mcy, siedzi ładnie, szybko raczkuje (az ma siniaki), sam wstaje przy meblach i probuje tez bez; lubi spac na jednym boki, a najbardziej na brzuchu )) czytajac wasze posty troche sie zaniepokoilam, czy aby nie powinnam jeszcze raz sudac sie do neurologa...bo moze nadal ma napiecie, a ja o tym nie wiem, a moze powinien miec jakies cwieczenia ??????? poradzcie !!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: wzmożone napięcie mięśniowe -poradzcie !! 10.03.05, 12:39 jeśłi dziecko się rozwija prawidłowo i nie zuważasz niczego "dziwnego", to chyba nie ma poco - chyba tylko po to żeby się uspokić. ale każda wizyta u lekarza to jakiśstres dla malucha - jeśli nie ma powodów do niepokoju, to raczej bym nie szła. zresztą neurolog już go widział. Odpowiedz Link Zgłoś
mag2004 Re: wzmożone napięcie mięśniowe -poradzcie !! 10.03.05, 14:10 wielkie dzieki za pocieszenie ))) wiecie, nie chce wyszukiwac dziecku chorob, ale z drugiej strony nie chce niczego przeoczyc....troche sie przerazilam postem jednej z dziewczyn, ze jej dziecko jest teraz niepelnosprawne, przez lekarza, brrr... pozdrówka !!! Odpowiedz Link Zgłoś