Dodaj do ulubionych

wzmożone napięcie mięśniowe

07.03.05, 15:24
Jak rozpoznać wzmożone napięcie mięśniowe u 1,5 miesięcznego niemowlaka.
Proszę o pomoc!!!
Aga

Obserwuj wątek
    • boguslawa1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 15:32
      Moge ci dac rade ze moja corka tez miala takie schorzenie i przez zaniechanie
      lekarz jest niepelnosprawna tylko dlatego ze nie zbadal ja neurolog walcz
      o tomograf rezonans magnetyczny EEg glowy
      • baranek26 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 15:36
        A możesz mi w skrócie napisać jakie miała pierwsze objawy??? Byłabym Ci bardzo
        wdzięczna. Niebardzo wiem do jakiego lekarza należałoby się z tym schorzeniem
        udać. Z góry dziekuję.
    • asia255 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 16:08
      U mojego syna także stwierdzono wzmożone napięcie mięśniowe - po prawej stronie.
      Objawiało się to tym, że np. nie zginał prawej nogi, nie przywodził jej do
      brzuszka, prawa rączka częściej była zaciśnięta w pięść itp.
      Neurolog nastraszyła nas okropnie, a co się okazało Kuba z wileoma rzeczami sam
      sobie poradził. Znalazłam dobrą rehabilitantkę i spokojnymi ćwiczeniami pomagam
      synowi - odradzam Ci ćwiczenie metodą Vojty - w naszym przypadku był to koszmar
      więc zrezygnowałam.
      A co do schorzenia - to sama się zorientowałam, że właściwie prawie zawsze
      noszę syna leżącego na mojej lewej ręce, a na jego prawej stronie, która jest
      wtedy skrępowana i to prawdopodobnie stąd.
      Pozdrawiam
      Asia
      P.s. Przede wszystkim weź skierowanie do neurologa od pediatry
      • renita1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 16:28
        A ja Ci doradzam właśnie ćwiczenia Vojty - co prawda dziecko płacze przy tych
        ćwiczeniach, ale efekty są rewelacyjne! Mój maluszek miał takie napięcie w
        ciele, że był sztywny jak struna, wogóle nie chciał zginać rączek, ciągle
        płakał itd. Po miesiącu ćwiczeń metodą Vojty, dziecko jest nie do poznania!
        Stał się "mięciutki", rączki prostuje jak się patrzy, nie pręży się jak struna.
        Ale jaka metoda będzie pasowała do twojego dziecka, to doradzi ci dobry
        neurolog. Tylko idź do dobrego, bo pierwszy neurolog u którego byłam
        stwierdził, że jest wszystko w porządku, dopiero kolejny dopatrzył się
        wzmożonego napięcia i asymetri. I im szybciej tym lepiej, dziecko szybciej z
        tego wychodzi. Zyczę powodzenia
        • mamaroksany Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 17:02
          hejka co to jest ta asymetria? czy np badanie usg przezciemiączkowe może to
          wykryć?? u mojego synka wykryto 2 małe torbielki
          • anet78 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 17:27
            U mojego synka asymetria wyglądała tak że położony na pleckach wyginał ciałko w
            łuczek, robił literkę C,było to wynikiem wzmożonego napięcia po jednej stronie
            ciała. USG przezciemiączkowe u mojego synka nic nie wykazało, wszystko było
            ok.Od 3 miesiąca życia rehabilityję malucha metodą Vojty, to prawda,że dziecko
            płacze, ale jest wyraźna poprawa.
            • renita1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 07.03.05, 18:28
              U mojego synka asymetria objawiała się m.in tym, że jedną rączką bardziej mocno
              chwytał, głowę wolał kłaść na lewy bok, cieżko było wyprostować lewą rękę,
              chciał spać tylko na lewym boku, zabawki chwytał tylko prawą itp. osobiście
              jeszcze raz radzę wizytę u pediatry lub neurologa którzy znają metodę Vojty, bo
              oni bardzo dobrze wychwytują braki u dzieci. Zwykły neurolog lub pediatra
              często niczego nie zauważają, szczególnie na początku rozwoju choroby, tak
              przynajmniej było u mojego synka
    • aga2212 Re: wzmożone napięcie mięśniowe 09.03.05, 13:14
      Jak masz już podejrzenia o wzmożone napięcie mięsniowe to leć dziewczyno do
      neurologa tylko dobrego który się zna na metodzie Vojty mój synek był
      rehabilitowany 2,5 roku non stop gdyby lekarz sie nie poznał jak miał 3
      miesiące by było z nim kiepsko ma teraz 6 lat i sprawnie ruchowo
      powodzenia i pozdrawiam
      warszawa
    • anek.anek Re: wzmożone napięcie mięśniowe 09.03.05, 13:25
      u nas byłą widoczna bardzo wyraźna asymetria rozwoju ciała.Ruchowa.
      Pierwszym sygnałem było to, że dziecko non-stop miało odwrconą głową tylk ow
      jedną stronę. Obydwie kończyny po tej stronei ciała były po prostu napiete- nie
      zginał w pełni rączki, nóżki - sam tego nie robił.Dlatego wązne jest
      obserwowanie czy ruchy dziecka są naprzemienne.
      Jeśłi masz jakieś podejrzenia, to idź natychmiast do neurologa. Wydębnij
      skierowanie na rehabilitację. Bez wzgledu na przyczynę tego napięcia, im
      wcześniej zczniecie ćwiczyć, tym lepiej. Metodę ćwiczeń pozostawiam Twojemu
      wyborowi.
    • mag2004 Re: wzmożone napięcie mięśniowe -poradzcie !! 10.03.05, 12:32
      moj maluch dostal skierowanie do neurologa jak mial ok 6 mcy, z podejrzeniem
      wzmożonego napiecia. neurolog stwierdzila, ze nic mu nie jest, taki typ; wiec
      ja sie uspokoilam i nic wiecej w tym kierunku nie robilam... teraz ma 10 mcy,
      siedzi ładnie, szybko wink raczkuje (az ma siniakismile), sam wstaje przy meblach i
      probuje tez bez; lubi spac na jednym boki, a najbardziej na brzuchu smile))
      czytajac wasze posty troche sie zaniepokoilam, czy aby nie powinnam jeszcze raz
      sudac sie do neurologa...bo moze nadal ma napiecie, a ja o tym nie wiem, a moze
      powinien miec jakies cwieczenia ???????
      poradzcie smile !!!
      pozdrawiam
      • anek.anek Re: wzmożone napięcie mięśniowe -poradzcie !! 10.03.05, 12:39
        jeśłi dziecko się rozwija prawidłowo i nie zuważasz niczego "dziwnego", to
        chyba nie ma poco - chyba tylko po to żeby się uspokić. ale każda wizyta u
        lekarza to jakiśstres dla malucha - jeśli nie ma powodów do niepokoju, to
        raczej bym nie szła. zresztą neurolog już go widział.
        • mag2004 Re: wzmożone napięcie mięśniowe -poradzcie !! 10.03.05, 14:10
          wielkie dzieki za pocieszenie smile))) wiecie, nie chce wyszukiwac dziecku chorob,
          ale z drugiej strony nie chce niczego przeoczyc....troche sie przerazilam
          postem jednej z dziewczyn, ze jej dziecko jest teraz niepelnosprawne, przez
          lekarza, brrr...
          pozdrówka !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka