Dodaj do ulubionych

skad sie bierze zum?

10.03.05, 14:12
witam,
na tym forum jestem nowa, a moje pytanie stad, ze corka (14mcy) przechodzi
jakas infekcje i poza 40C od 4 dni nie ma zadncyh innych objawow.
Czekam na wynik ogolnego badania moczu.

Ale w miedzyczasie chce wlasnie zapytac - jesli to zum, to jak sie go mogla
nabawic? czy mogla sie od kogos zarazic? czy raczej gdzies mi zmarzla?

pozdr
julamimi
Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: skad sie bierze zum? 10.03.05, 14:33
      Po pierwsze, anatomia dziewczynek (bliskosc odbytu i ujscia cewki moczowej,
      krotka cewka moczowa) sprzyja infekcjom drog moczowych (przenoszenie bakterii z
      okolicy odbytu do okolicy cewki moczowej), zwlaszcza, jesli dziecko zrobi kupe,
      ktora jest rozmazana w pieluszcze od pepka do plecow.. Sprzyja nieprawidlowa
      higiena dziewczynki (niedokladne mycie lub zla technika- od tylu do przodu:
      zawsze trzeba myc dziewczynke zaczynajac od przodu, pupa na koncu, zeby nie
      przenosic bakterii w kierunku cewki moczowej). No i sprzyjaja wady ukladu
      moczowego. Raczej nie z powodu zmarzniecia ani nie mozna zarazic sie od kogos.
    • madziulaw Re: skad sie bierze zum? 10.03.05, 16:04
      Zajrzyj na strone o reflukcie moczowym.

magda
    • madziulec Re: skad sie bierze zum? 10.03.05, 19:46
      Jest kilka przyczyn, ale napewn nie mozna sie od kogos zarazic ani przez
      przemarzniecie.
      ZUM jest wywolywany przez bakterie.
    • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 09:37
      dzieki za odpowiedzi smile wyglada na to, ze macie spora wiedze w tym temacie,
      wiec jeszcze podrąze, jesli pozwolicie smile

czy przy zum zawsze jest wysoka goraczka? i czy utrzymuje sie przez caly czas
      trwania infekcji?
      juz precyzuje, o co mi chodzi.
      Julka dostala wysokiej goraczki (40C) w niedziele poznym wieczorem. W
      poniedzialek pediatra stwierdzila, ze gardlo pluca czyste, obnizac goraczke i
      obserwowac, bo to moze wirus, a moze zabki. Goraczkowala tak 3 doby, zadnych
      innych objawow. W srode wieczorem, po kolejnym podaniu ibufenu i dolozeniu
      srodkow homeopatycznych na temp, goraczka obnizyla sie. Od srody wieczor do
      dzis nie przekroczyla 38C. (trzydniowke przechodzila pol roku temu)
      W czwartek (wysokiej goraczki juz nie bylo) zrobilam ogolne badanie moczu.
      Wyszlo takie: bialka 65, leukocyty kryja pw, erytrocyty 5-6 wpw przy normie do
      3, lekko metny, liczne bakterie, liczne pasma sluzu. Samo pobranie moczu nie
      wiem, czy bylo prawidlowe, bo z wymytego nocnika przelalam do sterylnego
      pojemniczka.
      Pediatra dala nam skierowanie do szpitala z adnotacja "przyjecie natychmiast".
      Pojechalysmy, obejrzeli julke jeszcze raz, dali zinatt na 10 dni i wypuscili
      nas do domu. Kazali dzisiaj zrobic posiew moczu,a w poniedzialek powtorzyc
      badanie ogolne.
      Powiedzcie prosze, czy waszym zdaniem to faktycznie zum? zastanawia mnie ten
      spadek goraczki na dobe przed podaniem antybiotyku. Bo moze to zwykla grypa?
      Albo zabkowanie (w tym tygodniu wyszla jej czworka)? a ja niepotrzebnie
      faszeruje ją zinatem?
      pozdr
      • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 09:51
        czesc, to mi wyglada na ostra infekcje pęcherza. natomiast mocz pobrany z
        nocnika raczej wiarygodny nie jest, nocnik nie jest jalowy. Pobierz mocz po
        uprzednim umyciu dziecka i albo do specjalnego woreczka, albo do pojemniczka
        kupionego w aptece na posiw moczu. czy dziecko do dzisiaj ma goraczke?
        • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:05
          dzisiaj oddalam mocz na posiew, wynik za 10 dni.
          Goraczki wysokiej juz nie ma, te 40 stopni bylo od niedzieli wieczor do srody
          wieczor, a od srody do dzis od braku goraczki do 38C.
          • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:09
            gdzie ty mieszkasz, znajdz temat bakterie w moczu, zajrzyj do madziulaw i
            koniecznie idż prywatnie z tym starym wynikiem do nefrologa, prywatnie!!!!
            Posiew zrobiony prywatnie juz na drugi dzien daje wynik na trzeci jest juz
            antybiogram. czy malutka dalej gorączkuje?
          • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:10
            Mamo Juli w jakim miescie mieszkasz?
            • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:57
              W warszawie

wlasnie sie przekopuje przez archiwum i jestem lekko przerazona sad
      • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:22
        Julami, nie czekaj jesli mala goraczkuje, tylko jedż do lekarza jak najszybciej
        bo to jest ostry ZUM. Beata
    • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:07
      Zobacz sobie tez tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      Jest tam forum o refluksie i ZUM-ie.

Pozdrawiam
      • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 10:42
        Rozumiem, że Mała teraz bierze ten Zinnat? W jakiej formie, doustnie czy iniekcje?
        Obserwuj dziecko i należy je poić. Goraczką po antybiotyku powinna spaść, gdzieś
        około 2 doby, o ile to właściwy lek.

Wiesz, tego białka było bardzo dużo w moczu. Szkoda, że posiew nie był zrobiony
        wcześniej, bo dobrano by właściwy antybiotyk. Ale Zinnat, to lek o szerokim
        spektrum i pewnie będzie trafiony.
        • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:02
          bierze zinat od wczoraj wieczor, 2 razy dziennie po 5ml przez 10dni; apetyt
          marny, pije bardzo duzo.

to badanie moczu to robilam jej na wlasna reke (pediatra nawet tego nie
          zasugerowala), nie wiedzialam, ze warto od razu zrobic posiew, zreszta nie
          spodzieawlam sie zlego wyniku, "bo teraz panuje grypa i to na pewno ten wirus".
          Wrrrr jestem wsciekla na lekarzy sad(((((

lekarka w szpitalu tak mi wlasnie tlumaczyla, ze szerokie spectrum dzialania, a
          jesli nie da rady, to wlasnie na podstawie antybiogramu cos dobierze

czy sklonnosc do zum jest dziedziczna?

dzieki za Wasze posty smile)
          • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:06
            julamimi napisała:

> czy sklonnosc do zum jest dziedziczna?

Dobre pytanie wink))Ale teraz najważniejsze, skąd się to wzięło??
            Nie mam zamiaru Cię straszyć, ale powodów może być sporo, a Wy teraz musicie
            skupić się na skutecznym wyleczeniu.

Pozdrawiam
          • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:10
            Julami, dlaczego masz tak dlugo czekac na posiew? Sluchaj to badanie ktore
            zrobilas sama jest bardzo zle, jeszcze raz cie prosze, wez dziecko do samochodu
            i jedz prywatnie do nefrologa, nie czekaj, bo to raczej nie grypa, a moze byc
            coraz gorzej
            • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:15
              Ale z tego co wyczytałam, były juz nawet w szpitalu i dostały odpowiednie
              zalecenia.
              Mała bierze antybiotyk, w takim przypadku i tak od tego się zaczyna, bez posiewu.

• julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:21
                mocz na posiew oddalam dzisiaj rano do prywatnego laboratorium, ten dlugi czas
                tlumacza tym, ze bakterie trzeba wyhodowac. Jak posiew bedzie jalowy, to bedzie
                wiadomo zaraz po niedzieli, ale jesli beda bakterie, to ponoc hodowla i
                okreslenie wrazliwosci na antybiotyki trwa min. tydzien sad

tak, bylysmy w szpitalu (na dzialdowskiej), na razie leczymy sie atybiotykiem w
                domu. Oczywiscie mamy natychmiast przyjezdzac, gdyby cokolwiek niepokojacego
                sie dzialo
                • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:26
                  Julami, ja dawalam na posiew i na drugi dzien wiedzieli czy rośnie. Moze mozesz
                  tam zadzwonic, oni ci powiedza czy rośnie i co rosnie, a wtedy bedziesz mogla
                  skonsultowac sie z pediatra. Jula nie czekaj do poniedzialku, dowiedz sie w
                  klaboratorium,czy cos rosnie
                • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:34
                  Wiesz, przechodziłam prze coś podobnego, tylko Mały miał gorsze wyniki.
                  Nie będę Cię straszyć!!!!

Ile dawek Zinnatu dostało dziecko?
                  • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:45
                    2x5ml przez 10 dni
                    • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:47
                      Tak, ale ile już wypiła, 2?????
                      • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:53
                        tak, wczoraj o 19tej i dzisiaj o 7ej rano
              • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:23
                Tak wiem, ale 5 dni goraczki i tak zle wyniki z moczu - to moze sie żle
                skończyc. Ja czytalam o Zum na ich forum tam od razu kaze z dzieckiem do
                nefrologa
                • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:27
                  goraczka wysoka (40) byla 3 doby, od poltorej doby nie przekracza 38 - mimo
                  tego spadku jest zle? zinatt nie starczy? nie straszcie mnie sad
                  jak nie ma takiej wysokiej, to ona sie nawet bawi i wyglupia
                  • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:28
                    Jula czy mozna do ciebie zadzwonic?
                  • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:29
                    Jula 38 to wysoka goraczka, zwlaszcza ze trwa 5 dni!!!
                  • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:32
                    Jula, jesli antybiotyk by zadzialal to byloby 37. a tak bakterie szaleja,
                    zadzwon coc do swojego pediatry, bardzo ci radze
                • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:31
                  Do nefrologa, jak można poczekać.
                  A Mała przeciez nie może, bo białka w moczu ogrom.
                  Dlatego pediatra skierowała od razu do szpitala. A tam dali dziecku rutynowo,
                  antybiotyk o szerokim spektrum, bo tylko tyle można zrobić póki co. Inne wyjście
                  zostawić dziecko w szpitalu i leczyć tym samym antybiotykiem. Ale skoro gorączka
                  spadła? Dwie doby, albo nawet do 4 może minąc po podaniu antybiotyku zanim
                  spadnie temperatura. Bo lek musio zacząć działać.

Moje dziecko niestety późno trafiło do szpitala, a gorączka zamiast spadać
                  rosła. Skończyło się antybiotykiem o szerokim spektrum w szpitalu, na szczęsice
                  trafionym, ale... Z zum zrobiło się jeszcze zapalenie płuc nabyte w tymże
                  szpitalu. Póki można lepiej leczyć dziecko w domu.

A nefrolog będzie pewnie potrzebny już po wyleczeniu.
                  Posiew który sie robi, powinien pokaże czy antybiotyk był dobrany dobrze.

Ale spokojnie możesz dzwonić do laboratorium w poniedziałek i pytać czy coś
                  urosło, bo to powinni już wiedzieć!

• maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:34
                    Mami, ale 38 wskazuje na to ze nie dziala tak jak trzeba, wedlug mnie nie jest
                    dobrze
                    • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:37
                      Nie bagatelizuje Juli, słowo daję!!!!

Synek miał blisko 3 dni po dobrze dobranym antybiotyku gorączkę w okolicach 40
                      stopni. Wcześniej gorączkował kilka dni.

Podaje leki i obserwuje Małą. Jakby co w każdej chwili muszą pojechac oczywiście
                      do szpitala. Dziwię się tylko, że nie zrobili jej jakis badań w szpitalu, to
                      tyle. A może zrobili?
                      • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:40
                        Jula, jesli sobie życzysz podam Ci namiary na bardzo polecanego i zachwalanego
                        nefrologa dzieciecięgo-pediatrę przy okazji. Przyjeżdża na prywatne wizyty domowe.

• maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:42
                          Miami to super pomysl. Pozdrawiam, powiem szczerze ze bardzo sie malenstwem
                          przejelam, bo niedawno mialam u coreczki w przedszkolu podobna sytuacje.
                          • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:46
                            Powiem jeszcze tyle. Nie jestem lekarzem, napisałam co wiem i nie śmiałabym
                            nawet sugerowac co matka powinna zrobić z dzieckeim w takiej sytuacji.
                            Przechodziłam przez podobną sytuację i wiem jak to wyglądało u nas. Porównuję
                            jedynie na podstawie własnych doświadczeń i mogę powiedzieć jedynie, że tak
                            postepuje się standardowo.

Od stawiania diagnozy i leczenia jest kto inny, dzięki, że nie ja wink))

Też przejęłam się maleństwem dlatego napisałam.

Namiarami służę i polecam lekturę refluksowego i zumowego forum.

JulA, proszę zdawaj relację jak z dzieckiem!
                            • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:53
                              dziekuje Wam za to zaangazowanie smile nie pierwszy raz sie przekonuje, ze nie
                              tyle lekarz pomoze choremu dziecku, co mamy dzieci z podobnym problemem smile

o ten namiar serdecznie poprosze smile albo na forum, albo na gazetowy, jak
                              wolisz smile

ta goraczka nie utrzymuje sie caly czas, tylko co troche podskakuje pod te 38;
                              pediatra niby mowila, ze podany doustnie moze zaczac dzialac po 2-3 dniach.

badan jej zadnych nie zrobili poza palpacyjnym badaniem brzucha; usg zalecone
                              dopiero w przypadku drugiego zakazenia, ale z tego co juz poczytalam, to jak
                              tyko julke podlecze, to pojde i prywatnie jej zrobie - jeli macie jakies
                              sprawdzone miejsce to poprosze o namiar (jeszcze nie zdazylam wszystkiego
                              doczytac)
    • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 11:55
      wlasnie dzwonilam do domu (mala jest z babcia) - nie ma temperatury
      • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 12:04
        To dobre wieści!
        Miej jednak ciągle ręke na pulsie.
        Z diagnozowaniem macie jeszcze czas, niech Mała spokojnie dojdzie do siebie.

A tutaj znajdziesz namiary:
        Jak poczytasz forum lekarz cieszący się bardzo dużym zaufaniem mam.
        lekarz.net/jrutka/
        Pozdrawiam
        • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 12:07
          dziekuje smile
          • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 12:10
            Co Ty, nic nie zrobiłam, ale prosze pisz co u Was, bo będziemy tu z Dorka czekać
            na wieści.

Pozdrawiam
            • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 12:11
              mami7 napisała:

> Co Ty, nic nie zrobiłam, ale prosze pisz co u Was, bo będziemy tu z Dorka czeka
              > ć
              > na wieści.
              >
              > Pozdrawiam

Bardzo przepraszam oczywiście z Maladorotką.
              • julamimi Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 12:12
                napisze, ale dopiero po niedzieli, bo klikam z pracy smile
                • mami7 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 12:26
                  Jakby Małej skoczyła jeszcze temperatura to nie wachaj się tylko jedzcie do
                  szpitala. Ale mam nadzieję, że juz zaczyna iśc do przodu!

• maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 13:17
                    czesc mami , moze byc z Dotka, musialam wyjsc z pracy i dobiero teraz zerknelam
                    na forum. Ciesze sie ze temperatura zeszla. Ale swoja droga trzeba uwazac, bo
                    na moje oko to ostry zum
    • edka05 Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 14:28
      Witam, przepraszam, że wtrącam się w dyskusję, ale nie mogę się nadziwić,
      dlaczego lekarze ze szpitala odesłali 14 miesięczne dziecko z tak złymi
      wynikami do domu. Moja córka przechodząc pierwszy raz zum miała dwa lata,
      wyniki moczu robione na izbie przyjęć o niebo lepsze i lekarka ze szpitala
      bardzo nalegała , abyśmy zostali z małą w szpitalu, bo antybiotyk dożylnie
      szybciej działa. Teperatura spadła już w pierwszej dobie. W trakcie pobytu w
      szpitalu zrobiono jej usg układu moczowego i oczywiście kontrolne moczu i
      morfologię przed wypisem. Nie mogę zrozumieć, dlaczego matka pozostawiona ze
      swym problemem miota się co ma zdrobić i jedyne rozsądne wskazówki znajduje na
      forum, które całe szczęście, że istnieje.
      • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 11.03.05, 15:48
        Dla mnie to tez jest przerazajace, jak mogli je wypuscic ze szpitala, to bardzo
        niebezpieczne, tyle dni goraczka, ja bym ich podala do sadu
    • julamimi Re: skad sie bierze zum? 14.03.05, 08:53
      witam po weekendzie,
      czytam Wasze reakcje i wiecie co, dziekuje Temu na gorze, ze jest cos takiego
      jak fora smile bo faktycznie liczac na lekarzy mozna sie doczekac nie wiadomo
      czego...

Weekend minal nam spokojnie, bez temperatury (ponizej 37). Mala regularnie
      bierze zinat, dostala po nim zielonych kup i troche gorsza skore (alergik, wiec
      nic dziwnego), ale tak generalnie nie widac juz po jej zachowaniu, ze choruje.
      Mialysmy dzisiaj oddac mocz na badanie ogolne, ale rano nie udalo nam sie nic
      zlapac do pojemniczka, wiec sila rzeczy przesuwa sie to na jutro rano.

pozdr

ps. Jaka ilosc moczu wystarcza do badania? bo zlapalysmy na objetosc cos okolo
      lyzeczki od herbaty, ale to raczej bylo za malo?
      • edka05 Re: skad sie bierze zum? 14.03.05, 11:24
        To dobrze, że gorączki już nie ma. Dobrze by było abyś podczas podawania
        antybiotyku podawała Trillac, wtedy kupki powinny się poprawic, po pół kapsułki
        rano i wieczorem, ja podawałam swoim dzieciom w łyżeczce przegotowanej wody.
        Jeżeli chodzi o badanie moczu to zrób ogólne z posiewem. Warto było by wiedzieć
        co to za bakteria i potem kontrolne pięć dni po leczeniu. Spróbuj postawić
        córeczkę do wanny na stojąco , puść wodę i wtedy łap mocz do kubeczka. U nas ta
        technika się sprawdziła. Gdy już córeczka wyzdrowieje dobrze by było abyś
        poprosiła pediatrę o skierowanie do nefrolga, celem dalszej diagnostyki. Lepiej
        zrobić jej badania niż przy każdej gorączce zastanawiać się czy to znowu nie
        ZUM. Pozdrawiam.
        • julamimi Re: skad sie bierze zum? 14.03.05, 12:12
          przed chwila dzwonilam do laboratorium - mocz oddany w piatek rano na posiew
          jest jalowy smile))))

czy powinnam teraz (w trakcie brania antybiotyku, od czwartku wieczor jeszcze
          przez tydzien) ponowic badanie ogolne?

czy po skonczeniu antybiotyku zrobic tylko ogolne czy posiew tez?
          • mami7 Re: skad sie bierze zum? 14.03.05, 13:17
            Ten jałowy posiem to świetne wieści wink

Teraz zróbcie jednak badanie ogólne.
            A kiedy lekarz kazał zrobic badania po leczeniu? Bezposrednio po tych 10 dniach,
            czy macie coś odczekać?

Pozdrawiam
            • julamimi Re: skad sie bierze zum? 14.03.05, 13:32
              hm, po leczeniu to nie dostalam scislego prikazu...
              ale bede jeszcze w tym tygodniu u doktorki po recepte, bo mi antybiotyku nie
              starczy na te 10 dni leczenia, to dopytam

pozdr
              • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 15.03.05, 09:32
                Cześć dziewczyny, bardzo sie cieszę, że malenka jest zdrowa, ale posiew wykonuj
                jej kontrolnie co 3 tygodnie. Wczoraj mnie nie bylo, bo bylam ze swoja coreczka
                w szpitalu. Ma ostry stan zapalny w POCHWIE, duzo ropy, wzieli posiew z pochwy.
                Rosnie E.coli.
                • madziulaw Maladorotko, ciesze sie ze cos jest juz jasne!!! 16.03.05, 16:03
                  Życzę udanego leczenia. Pisałaś o tym problemie na forum refluxowym,
                  zapamiętałam cię i myślałam czasem o was. Nie uaktualniałaś wiadomości. Dobrze
                  że Cię tutaj znalazłam.

Buziaki
                  • maladorotka Re: Maladorotko, ciesze sie ze cos jest juz jasne 17.03.05, 09:50
                    Dzieki Madzia, tez sie ciesze ze po 8 miesiacach!!!!!!!!1 udalo sie znalezc
                    przyczyne, ale i tak to skandal, ja sama ciagle robilam badania, nikt mi ich
                    nie zlecal.
    • julamimi Re: skad sie bierze zum? 16.03.05, 15:01
      witam ponownie smile
      od poniedzialku walczylysmy z pobraniem moczu na ogolne, dzisiaj rano sie udalo
      (do pojemniczka) i mam juz wyniki:
      przejrzysty, bialko nieobecne, urobilinogen 0.2, azotyny nieobecne, leukocyty 1-
      3 wpw, erytrocyty swieze 0-2wpw, nablonki plaskie nieliczne, pasma sluzu liczne.
      O bakteriach ani slowa, czyli rozumiem, ze ich nie znaleziono (posiew jalowy).

Mala bierze zinat od 6 dni (jeszcze 4 dni), od weekendu w ogole nie goraczkuje.

to chyba dosc dobry wynik? te liczne pasma sluzu cos znacza?

pozdr
      • maladorotka Re: skad sie bierze zum? 17.03.05, 09:49
        Super, bardzo sie ciesze Julami, ale rob jej co 4 tygodnie badania moczu i
        posiew. Bardzo pozdrawiam
      • amb25 Re: skad sie bierze zum? 17.03.05, 10:39
        Super, że małej przeszło. My mieliśmy spore kłopoty przez to, że we właściwym
        czasie nie wykonalismy posiewu - najpierw dałam antybiotyk a potem mocz na
        posiew.
        Jeśli dałaś mocz do badania na posiew po podaniu antybiotyku to wyniki nie są
        wiarygodne. Wydaje mi się, że dobrze byłoby zrobić posiew jeszcze raz - ale co
        najmniej 10 dni od podania ostatniej dawki antybiotyku.
        Bardzo złe wyniki w badaniu ogólnym moczu mogły byc spowodowane także złym
        sposobem pobrania moczu - z nocniczka a nie bezpośrednio do woreczka po
        uprzednim podmyciu Małej.
        Gorączka 38 - zależy gdzie mierzyłaś. Jeśli pod paszką to jest to gorączka,
        aczkowliek niewysoka, jeśli w pupci lub w uchu - to o ile pamiętam SPRAWDŹ -
        gorączką jeszcze nie jest, bo od wyniku trzeba odjąc 1 albo 0,5 stopnia.
        Tak tlumaczyła mi lekarka nefrolog i to się u nas doskonale sprawdza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka