Dodaj do ulubionych

Kiedy leworęczny pisze prawą

26.10.05, 09:13
Mój syn chodzi do 3 klasy. Generalnie genialny on (jak to każde z naszych
dzieci), niestety pisze fatalnie. Posłałam go do pani pedagog, no i okazało
się, że to wszystko przez nas. Bo on jest leworęczny a my mu przekładaliśmy
ołówek i teraz pisze prawą ale kiepsko, bo musi dużo wysiłku w to wkładać. Na
zmianę na lewą rękę jest już za późno, dostaliśmy więc ćwiczenia
usprawniające tę prawą rączkę - plastelinowanie, robienie szlaczków...
Czy może macie podobny problem ze swoimi dziećmi i jak im pomagacie. Może
mogłybyście polecić jeszcze jakieś ćwiczenia.
Obserwuj wątek
    • balba_77 Re: Kiedy leworęczny pisze prawą 26.10.05, 10:05
      a dlaczego na lewą jest już za późno?
      Najwyżej będzie oburęczny.
      Piszę to jako leworęczna, która sama z własnej woli wink nauczyła się dla zabawy
      pisać też prawą ręką.
      • niutaki Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 10:10

• 5sunflowers Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 10:33
          No tak powiedziała pani pedagog. Gdybyśmy przyszli do niej w 1 klasie, to można
          by było uczyc go pisać lewą, a teraz to od początku musiałby trenować wszystkie
          literki. (Dodam, że on zbyt chętny do tego trenowania nie jest.) Dlatego lepiej
          teraz rozwijać dalej prawą, a kiedy się już rozwinie to dopiero powrócić do
          lewej.
          • niutaki Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 10:39
            moja córka ma trzy latka skończone i prawdopodobnie jest leworęczna rysuje i je
            lewą ręką, moja teściowa i mój tato są leworęczni, ojca zmuszali jako dziecko
            do pisania prawą i dziś bazgrze, jak kura pazuremsmile ja mojej córce zostawiam
            swobodę i nie będę żadnej baby słuchać którą ręka ma pisać.
            • balba_77 Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 10:51
              i masz Niutaki rację. Leworęczność w niczym nie przeszkadza chyba ze ktoś
              planuje zostać gitarzystą wink, w tym wypadku bęzie miał dużo mniejszy wybór
              sprzętu i wyższe ceny big_grinDD
              • basia313 Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 14:22
                A ja jestem leworeczna, ale na drutach i na gitarze jestem jak praworeczni, ale
                znam dziewczyne leworeczna, ktora po prostu gra na gitarze dal praworecznych
                tyle ze gitare trzyma odwrotnie smile
                • balba_77 Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 17:22
                  pisząc to myślałam o gitarach elektrycznych wink albo basowych, czy jak to się
                  to nazywa smile))
          • balba_77 Re: a dlaczego przekładaliście? n/t 26.10.05, 10:49
            hmmmm... wiesz co ja nie jestem od tego żeby podważać opinnie kogoś
            kompetentnego ale z własnego doświadczenia wiem, że jak jest się prawdziwym,
            sturocentowym "lewusem" to robienie czegokolwiek na modłę praworęcznych jest
            potwornie trudne i dlatego śmiem twierdzić, że nauka pisania lewą ręką poszła
            by mu o wiele szybciej i sprawniej. Litery już zna, ich kształty też, zostaje
            samo doskonalenie techniki ich pisania. Będąc na Twoim miejscu poszukałabym
            jeszcze jakiśch informacji w wiarygodnych żródłach i skonsultowała to jeszcze z
            jakimś innym specjalistą, żeby mieć pewność że faktycznie lepiej już nie
            zmieniać tego układu rzeczy.
    • agrest9 Re: ja jestem mańkutem - nóz sie w kieszeni otwier 26.10.05, 11:20
      Ja jestem leworeczna i powiem szczerze że metody (czyli przstawianie na prawo
      reke )macie PRL-owskie. Mniejako dziecko nawet zaprowadzano na zlecenie szkoły
      do psychologa (który mierzył czas rysowania kółek przez lewą i prawą reke ,na
      stoperze ).Co to za chory pomysł żeby dziecko przestwiać! Leworeczny zawsze
      bedzie miał brudne zeszyty bo piszac rozmazuje litery ręką-ale to co z tego, w
      nature nie należy ingerować
      • balba_77 Re: ja jestem mańkutem - nóz sie w kieszeni otwie 26.10.05, 12:39
        e tam mi się nigdy nic nie rozmazywało.
        O tym że popełniła błąd autorka wątku już chyba wie, więc nie ma sensu Jej
        pałować wink
        • verdana Re: ja jestem mańkutem - nóz sie w kieszeni otwie 26.10.05, 13:04
          Kompletna bzdura! Leworeczne dziecko powinno pisać lewą ręką i tyle. Mój mąż
          sam przestawił się właśnie w trzeciej klasie, w ciągu jednego dnia i bez
          wysiłku.
          Teraz jest nawet smiesznie, bo gdy coś pisze prawą na charakter pisma dziecka z
          drugiej klasy...
          • 5sunflowers Re: ja jestem mańkutem - nóz sie w kieszeni otwie 26.10.05, 13:25
            Tu nie chodzi o przestawianie na siłę, tylko o pomoc dziecku. On chwyta w lewą
            rękę, drapie się lewą ręką, kopie lewą nogą... I wszystko robi lewą stroną,
            tylko pisze prawą. I nie umie lewą. I nie chce pisać lewą.
            • balba_77 Re: ja jestem mańkutem - nóz sie w kieszeni otwie 26.10.05, 13:41
              Jak mu się już pokojarzyło, że lewa rączka jest be... dzieki temu,
              przestawianiu to sie nie dziwię.
              Życie mańkuta (co za okropne słowo) jest dosyć skomplikowane w okresie
              intensywnego wzrostu i rozwoju.... otoczenie zawsze zwraca uwagę na
              nieszczęśnika.
              Mi babcia na ucho jako dziecku mówiła, żebym nie pisała lewą rączką bo rodzicom
              będzie przykro :-]
              Pewien urzędnik, widząc mnie podpisującą dokument lewą ręką zagrzmiał: co?! nie
              oduczyli w dzieciństwie ?!
              uffffff.... na szczęście nie oduczyli, lewa ręka jest super smile)))
    • basia313 Re: Kiedy leworęczny pisze prawą 26.10.05, 14:27
      Mysle, ze jesli nie jest za pozno, to po paru dniach cwiczen to zauwazysz, ale
      jesli nie pomagaja cwiczenia na lewa reke (ktorych sami mozecie sprobowac) to
      moze juz rzeczywiscie jest za pozno. Ja znam doroslych, ktorzy zostali
      przymuszeni do pisania prawa reka, mimo, ze byli leworeczni i dla nich to
      rzeczywiscie jest juz za pozno. Moze wiec warto samemu z synem to sprawdzic czy
      jeszcze mozna go przestawic. Powodzenia
    • mamafilipcia Re: Kiedy leworęczny pisze prawą 26.10.05, 18:06
      Jestem leworęczna ale niestety w szkole zmuszono mnie do pisania prawą ręką. No
      i pisałam prawą ręką. W szkole średniej pisałam raz jedną raz drugą ręką, na
      studiach też. Teraz mam 5-letniego synka, który jest leworęczny i cieszę się,
      że nie bedzie musiał przechodzić tego co ja smile
      Ale w sumie cieszę się, że umiem pisać prawą i lewą ręką.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka