Dodaj do ulubionych

candida powoduje swędzenie?

19.11.06, 09:21
czy taka candida++ (u p. K badana) u jakiegoś dziecka powodowała potężny
świąd w kroczu? - córa 2,5 roku drapie się czasem do krwi... ma candidę ,
pasożytów nie ma; nie wiem jeszcze czy owsiki są naszym udziałem. a dieta bez
mleka i bez cukru, bardzo mało owoców. gluten jemy. A skąd ten świąd?
dzięki za ewentualne odp.
Obserwuj wątek
    • atopik Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 11:29
      A są jakieś zmiany na skórze, czy tylko świąd ?
      • magdamale Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:06
        pojawiają sie czasem krostki na zewnętrznej stronie, czsem cały ten zewnetrzny
        płatek pipki jest bardzo czerwony, trochę nabrzmiały.poza tym na ciele
        miejscowe bardzo małe 2cm szorstkie placki ale jest ich niewiele. no i buzia -
        poliki takie podraznione trochę, zaczerwienione. sporadycznie krostki w
        zgięciach łokci. wszystkie objawy mało dokuczliwe - tylko ta pipka... taka
        bolesna. a dwa tygodnie temu jak odstawiłam cukier i owoce, pipka zbladła w 2
        dni.
        teraz córa ma 2, 5roku. kiedyś skóra była o wiele gorsza- głównie na twarzy.
        kiedyś były biegunki. teraz nasiliły sie te objawy w kroczu. chyba powtórzę
        badania na pasozyty. i owsiki zrobię.
    • sigvaris Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:11
      U mojej córeczki był to straszny świąd przy (w końcu) rozpoznanej grzybicy
      przewodu pokarmowego. Ponieważ dziecko było małe (6,5 msc) było to mylnie
      interpretowane przez lekarzy jako objawy wręcz neurologiczne (pierwsze
      rozpoznanie padaczka, potem porażenie mózgowe).
      Zdecydowałam się wtedy na przeleczenie robaków obłych - jest bowiem taka
      prawidłowość, że świąd odgrzybiczny może byc potęgowany obecnością robaków, a
      my chodziliśmy wtedy (nieświadomi) na basen, no bo skoro było podejrzenie
      porażenia - to było zalecenie kąpieli... Jak wiadomo baseny mogą być źródłem
      zarażeń robakami.
      • sigvaris Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:21
        zapomniałam dodać, że najpoważniejszym źródłem naszych kłopotów (poza grzybem)
        była lamblioza. Stąd też był taki przerost grzyba. Jednak po leczeniu lamblii
        świąd nie ustępował. Dlatego decydowaliśmy się na dalsze leczenie (robaki obłe)
        i leczenie izopatyczne grzybicy. Po wyeliminowaniu lamblii i robaków - leczenie
        grzybicy trwało tylko jakieś 2 miesiące.
        • magdamale Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:32
          wielkie dzieki.
          my na basen nie. do przedszkola też nie. ale moja starsza siostra kiedyś miała
          lamblie i pierwotn innego...- ballntidum coli. ja się wtedy CHYBA też na
          lamblie leczyłam i potem test elisa w białymstoku chba raczej był ok. (10 lat
          temu)
          może jakaś skłonność ...
          czyli powtarzać badanie na pasożyty i lamblie na wale miedzesz? czy leczyć w
          ciemno? pewnie powtórzyć... moje i męża pewnie też... może komuś wyjdzie, nie?
          całe mnóstwo kasy... ale jak mus to mus. smile
          • magdamale Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:33
            ballantidum coli - chyba
            • sigvaris Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:44
              Balantidium coli - tak wyglada chyba pisownia tego pierwotniaka. Powinnaś
              zlecając badanie poinformowac dr Kamirską, o tym, że kiedyś był u Was
              rozpoznany taki piewotniak. Niech wypowie się, czy standartowe badanie jakie
              ona przeprowadza będzie u Was wystarczające. Możesz przy tym powołać się na
              naszą wymianę postów na forum i na mój nick.
              • magdamale Re: candida powoduje swędzenie? 19.11.06, 12:58
                dziękuję.
                zaznaczę i się powołam.smile
                • annakamila Re: candida powoduje swędzenie? 20.11.06, 09:05
                  Czesc magdamale

Bez wzgledu na to co podejrzawasz jako przyczyne swiadu u corki zrob jej
                  KONIECZNIE wymaz. Nie opieraj sie na dywagacjach ze to grzybica, ze owsiki bo
                  zupelnie inaczej traktuje sie grzyba a zupelnie inaczej bakterie.
                  Wymaz robi sie moment, dziecko nie odczuwa zadnych przykrosci. Wazne by wymaz
                  zrobiony byl przez dobry lab np Kostrzynska poniewaz o tym co wyrosnie decyduje
                  rowniez zastosowanie odpowiednich podlozy. Laboratoria oszczedzaja i biora
                  jedno podloze na ktorym nic moze nie wyrosnac.
                  Bardzo prawdopodobne ze u Twojej corki podloze zaczerwienienia krocza jest
                  grzybiczne ale warto miec pewnosc, a wymaz to moze potwierdzic.
                  Anna Kamila
                  • bydz Re: candida powoduje swędzenie? 20.11.06, 09:29
                    U nas nie było żadnych zmian na skórze tylko zaczerwienie okolicy odbytu, a
                    synek drapał się do krwi po całym ciele. Każde dziecko reaguje inaczej.
                    • magdamale Re: candida powoduje swędzenie? 21.11.06, 14:37
                      dzięki.
                      cały czas właśnie poszerzamy te badania. pani na Inżynierskiej bardziej
                      sugerowała posiew moczu, ze względu na możliwość obecności bakterii nielicznej
                      a w samej cewce moczowej- a nie w całym pęcherzu. posiew moczu taki na łopatce
                      robiłam-wynik był ok, ale pani K mówi że ona zbada ten mocz dikLadniej...chyba
                      trzeba jej wierzyć, usg jamy brzusz tez było ok. pewnie wymaz też zrobimy.
                      ale chodzi o wymaz z pochwy czy po prostu z okolic sromu? chociaż to chyba bez
                      różnicy
                      pozdr.
                      • annakamila Re: candida powoduje swędzenie? 21.11.06, 15:01
                        chodzilo mi o wymaz z przedsionka pochwy. Na Inzynierskiej mozna zrobic.
                        Czym lagodzisz swiad u dziecka?
                        Jesli zrobisz juz wymaz to mozesz sprawdzic sudokrem ktory zawiera cynk ktory z
                        kolei dziala antyzapalnie, regeneruje skore i dziala przeciwswiadowo.
                        Anna Kamila
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka