pysiaczek1 21.03.06, 09:58 aukcja.onet.pl/show_item.php?item=91798798 czy ktos ma taki fotelik Jeśli tak proszę o opinię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:11 To jst zapewne Storenmuehle Starlight SP www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=420 Zwroc uwage, ze ta grupa (9-36) nie ma raczej dobrych ocen w testach - za duzy przedzial. Ja bym nie kupila nic z tej grupy poza Kiddy Life Plus - jako jedyny ma 4 gwiazki w testach. www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=330 Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1 Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:13 no tak Tyle że cena Kiddy dla mnie jest zabójcza A pozatym boję sie że mogą mi go ukrasc Mojej koleżance spod supermarketu ukradli juz dwa foteliki (Concorda i chicco) Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:19 Wiesz, chcesz kupic jeden fotelik na 12 lat i chcesz na nim oszczedzac - Twoja sprawa. Popatrz tak. W ciagu 12 lat masz wieksza szanse na jakas stluczka niz w ciagu 1- lat gdy uzytkujesz foteliki dla mniejszych grup, wiec IMO tui najwazniejsze est bezpieczenstwo, a Kiddy zdecydowanie lepiej tu wyglada. Dla mnie to kwesta samopoczucia - Twoj wybor. Co do kradziezy, zlodziej tak samo ukradnie storcenuehle jak i Maxi-Cosi - nie ma roznicy. Poza tym skoro wiesz, ze gdzies tam kradna to tam nie jezdzij. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1 Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:28 no wiesz nie każdego jest stac na fotelik za ok 900 zł. tym bardziej jak ma sie 2 dzieci oraz jedną pensję.Nie jeżdzę nie wiadomo gdzie I nie chce sie sugerowac na tym że fotelik Kiddy jest najlepszy bo jesli firma ma kase to wyłoży tyle aby jego produkt sie sprzedał na rynku i już... Szukam czegoś za rozsądne pieniądze .Pytam sie do użytkowników fotelika storchenmuehle Pierwszy raz o nim słyszę i chciałabym wiedziec czy warto go kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:43 pysiaczek1 napisała: > no wiesz nie każdego jest stac na fotelik za ok 900 zł. tym bardziej jak ma sie > > 2 dzieci oraz jedną pensję.Nie jeżdzę nie wiadomo gdzie I nie chce sie > sugerowac na tym że fotelik Kiddy jest najlepszy bo jesli firma ma kase to > wyłoży tyle aby jego produkt sie sprzedał na rynku i już... Podalam Ci linki do testow ADAC. To sa miedzynarodowe i uznane testy. Jesli nie sa dla Ciebie wiarygodne to kup cokolwiek. Najlepiej uzywanego, zaoszczedzisz wiecej. Co do firmy Storchenmuehle to fotelik jest zapewne dobrze zrobiony i wygodny - ta firma nie wypuszcza bubli jak niektore polskie. Z tymze do tej pory nie bylo tych fotelikow w Polsce, wiec nie wiem jak w przypadku ewentualnej naprawy i czy w ogole jest jakis przedstaeiciel oficjalny w Polsce - zapytaj sprzedawce na allegro. > Szukam czegoś za rozsądne pieniądze . Kup uzywanego Kiddy. > czy warto go > kupic. Ze wzgledu na wyniki testow - nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:45 Ja uzywałam fotelika Storchenmuehle ale takiego do 18kg.Był super-absolutnie nie mam do niego żadnych zastrzeżeń-wygodny,bezpieczny,łatwo się rozkładał. Chciałam kupić następny też tej firmy ale akurat jak pilnie potrzebowałam to nie było oferty i kupiłam Romer Kinga. Zgadzam sie,że w testach lepiej wychodzą foteliki ściślej określające grupę wiekową ale nie podejrzewam żeby ten był niebezpieczny. Myślę,że to dobry zakup Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:47 Tu masz link do polskiego przedstawiciela www.storchenmuehle.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik..link 21.03.06, 10:54 Tu masz link do polskiego przedstawiciela www.storchenmuehle.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:55 zuzia_i_werka napisała: > Zgadzam sie,że w testach lepiej > wychodzą foteliki ściślej określające grupę wiekową ale nie podejrzewam żeby > ten był niebezpieczny. Myślę,że to dobry zakup Pozdr! Czasem warto szczegolow przeczytac: www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=420 Cytuje IMO najwieksze minusy: - Kontakt pasów z szyją. - Duże niebezpieczeństwo błędnego użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 11:10 Masz rację) Wyraziłam się nieprecyzyjnie co może byc źle odebrane-swoją wypowiedź opieram na własnym doświadczeniu z innym modelem i ogólnie o firmie na podstawie opinii znajomych uzywających ich produktów a nie o tym konkretnym modelu. Firma jako taka robi lepsze fotele niż pozostałe wymienione w tym teście. Starlighta nie znam-poprawiam się Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:50 pysiaczek1 napisała: > no wiesz nie każdego jest stac na fotelik za ok 900 zł. Kiddy sa tez po 700 zl.. calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=2874 A to juz tylko 200 zl roznicy i chyba lepsze samopoczucie na pare lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-j Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 19:58 Nie mam, ale oglądałam go w sklepie (nawet rozważałam jego zakup). To chyba o tym foteliku piszesz? www.spielemax.de/catalog/product_info.php?cPath=2_43_4305&products_id=158151 Wg mnie bardzo fajny fotelik. W testach nie wypada rewelacyjnie, ale jednak normy spełnia - zobacz na podaną poniżej przeze mnie stronkę. Jeśli chodzi o polskie tłumaczenie wyników testów, to jednak proponuję zajrzeć do oryginalnej wersji - wg informacji na ww. stronie nasz fotelik (recaro start - "powyżej 15 kg dopuszczalny montaż bez oparcia, dziecko przypięte pasami bezpieczeństwa samochodu" - hmmm nie wiem w jaki sposób - chyba musiałabym rozerwać ten fotel . O ile mogę się domyślać, to pewnie w wersji oryginalnej chodziło o tę poduszkęz przodu (taka sama jak w kiddy). Tu masz trochę informacji o foteliku - www.storchenmuehle.de/index.php?id=30&L=4 Jeśli znasz niemiecki, to pewnie powinnaś bez problemu znaleźć w necie opinie użytkowników z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 20:55 kasia-j napisała: > Jeśli chodzi o polskie tłumaczenie wyników testów, to jednak proponuję zajrzeć > do oryginalnej wersji - wg informacji na ww. stronie nasz fotelik (recaro > start - "powyżej 15 kg dopuszczalny montaż bez oparcia, dziecko przypięte > pasami bezpieczeństwa samochodu" - hmmm nie wiem w jaki sposób - chyba > musiałabym rozerwać ten fotel . Tu jest test Recaro ze strony ADAC tinylink.com/?goG2f4LBSl A tu jeszcze raz Storchenmuehle, tym razem w oryginale tinylink.com/?sBVOWkxTIl I niestety wciaz jest informacja (drugie zdanie w "minusach") o kontakcie pasow z szyja i o niebezpieczenstwie zlego montazu (kolejny punkt). Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 22:54 Storchenmuehle robi generalnie cieńkie foteliki tyle ze w miare fajnie opakowane. Zobacz testy zderzeniowe na ADAC lub podobnych stronach. Oni wciąż potrafią zaliczyć ocenę typu 2 gwiazdki !!! Szczególnie ten Starlight Sp - to taki dość marny wynik. Jak już to może raczej Kiddy z 4 gwiazdkami? Przecież to wydatek na +- 10 lat!!! No i chodzi o bezpieczeństwo malucha!!!! www.oeamtc.at/tests/kindersitze/ Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1 Re: czy ktos ma taki fotelik.. 22.03.06, 09:06 a co to oznacza że niebezpieczeństwo przy montażu!!!Niech mi ktoś wytłumaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 22.03.06, 13:54 Dokladnie to: "Niebezpieczenstwo blednego uzytkowania". Byc moze chodzi o to, ze mozna przymocowac go na kilka roznych sposobow, ale tylko jeden z nich jest wlasciwy / poprawny albo, ze niechcacy w nie ten otwor pasy przelozyc, czy tez zle (np. pod zlym katem) fotelik ustawic. Trudno gdybac. Musialabys do ADACa napisac prosbe o wytlumaczenie tego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 22.03.06, 20:14 Dokładnie chodzi o "niebezpieczeństwo BŁĘDNEGO montażu" (to jes trochę kwadratowo przetłumaczone) czyli o to że montaż jest tak upierdliwy i dający możliwość pomyłki że może to być niebezpieczne dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś