Dodaj do ulubionych

czy ktos ma taki fotelik..

21.03.06, 09:58
aukcja.onet.pl/show_item.php?item=91798798
czy ktos ma taki fotelik Jeśli tak proszę o opinię?
Obserwuj wątek
    • magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:11
      To jst zapewne Storenmuehle Starlight SP
      www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=420
      Zwroc uwage, ze ta grupa (9-36) nie ma raczej dobrych ocen w testach - za duzy
      przedzial. Ja bym nie kupila nic z tej grupy poza Kiddy Life Plus - jako jedyny
      ma 4 gwiazki w testach.
      www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=330
      • pysiaczek1 Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:13
        no tak Tyle że cena Kiddy dla mnie jest zabójcza A pozatym boję sie że mogą mi
        go ukrasc Mojej koleżance spod supermarketu ukradli juz dwa foteliki (Concorda
        i chicco)
        • magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:19
          Wiesz, chcesz kupic jeden fotelik na 12 lat i chcesz na nim oszczedzac - Twoja
          sprawa.
          Popatrz tak. W ciagu 12 lat masz wieksza szanse na jakas stluczka niz w ciagu 1-
          lat gdy uzytkujesz foteliki dla mniejszych grup, wiec IMO tui najwazniejsze
          est bezpieczenstwo, a Kiddy zdecydowanie lepiej tu wyglada.
          Dla mnie to kwesta samopoczucia - Twoj wybor.
          Co do kradziezy, zlodziej tak samo ukradnie storcenuehle jak i Maxi-Cosi - nie
          ma roznicy.
          Poza tym skoro wiesz, ze gdzies tam kradna to tam nie jezdzij.
          • pysiaczek1 Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:28
            no wiesz nie każdego jest stac na fotelik za ok 900 zł. tym bardziej jak ma sie
            2 dzieci oraz jedną pensję.Nie jeżdzę nie wiadomo gdzie I nie chce sie
            sugerowac na tym że fotelik Kiddy jest najlepszy bo jesli firma ma kase to
            wyłoży tyle aby jego produkt sie sprzedał na rynku i już...
            Szukam czegoś za rozsądne pieniądze .Pytam sie do użytkowników fotelika
            storchenmuehle Pierwszy raz o nim słyszę i chciałabym wiedziec czy warto go
            kupic.
            • magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:43
              pysiaczek1 napisała:

> no wiesz nie każdego jest stac na fotelik za ok 900 zł. tym bardziej jak ma
              sie
              >
              > 2 dzieci oraz jedną pensję.Nie jeżdzę nie wiadomo gdzie I nie chce sie
              > sugerowac na tym że fotelik Kiddy jest najlepszy bo jesli firma ma kase to
              > wyłoży tyle aby jego produkt sie sprzedał na rynku i już...

Podalam Ci linki do testow ADAC. To sa miedzynarodowe i uznane testy.
              Jesli nie sa dla Ciebie wiarygodne to kup cokolwiek.
              Najlepiej uzywanego, zaoszczedzisz wiecej.
              Co do firmy Storchenmuehle to fotelik jest zapewne dobrze zrobiony i wygodny -
              ta firma nie wypuszcza bubli jak niektore polskie.
              Z tymze do tej pory nie bylo tych fotelikow w Polsce, wiec nie wiem jak w
              przypadku ewentualnej naprawy i czy w ogole jest jakis przedstaeiciel oficjalny
              w Polsce - zapytaj sprzedawce na allegro.

> Szukam czegoś za rozsądne pieniądze .

Kup uzywanego Kiddy.

> czy warto go
              > kupic.

Ze wzgledu na wyniki testow - nie bardzo.
            • zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:45
              Ja uzywałam fotelika Storchenmuehle ale takiego do 18kg.Był super-absolutnie
              nie mam do niego żadnych zastrzeżeń-wygodny,bezpieczny,łatwo się rozkładał.
              Chciałam kupić następny też tej firmy ale akurat jak pilnie potrzebowałam to
              nie było ofertysad i kupiłam Romer Kinga. Zgadzam sie,że w testach lepiej
              wychodzą foteliki ściślej określające grupę wiekową ale nie podejrzewam żeby
              ten był niebezpieczny. Myślę,że to dobry zakupsmile Pozdr!
              • zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:47
                Tu masz link do polskiego przedstawicielasmile www.storchenmuehle.pl/
              • zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik..link 21.03.06, 10:54
                Tu masz link do polskiego przedstawicielasmile www.storchenmuehle.pl/
              • magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:55
                zuzia_i_werka napisała:

> Zgadzam sie,że w testach lepiej
                > wychodzą foteliki ściślej określające grupę wiekową ale nie podejrzewam żeby
                > ten był niebezpieczny. Myślę,że to dobry zakupsmile Pozdr!

Czasem warto szczegolow przeczytac:
                www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=420
                Cytuje IMO najwieksze minusy:
                - Kontakt pasów z szyją.
                - Duże niebezpieczeństwo błędnego użytkowania.
                • zuzia_i_werka Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 11:10
                  Masz racjęsmile) Wyraziłam się nieprecyzyjnie co może byc źle odebrane-swoją
                  wypowiedź opieram na własnym doświadczeniu z innym modelem i ogólnie o firmie
                  na podstawie opinii znajomych uzywających ich produktów a nie o tym konkretnym
                  modelu. Firma jako taka robi lepsze fotele niż pozostałe wymienione w tym
                  teście. Starlighta nie znam-poprawiam sięsmile
            • magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 10:50
              pysiaczek1 napisała:

> no wiesz nie każdego jest stac na fotelik za ok 900 zł.

Kiddy sa tez po 700 zl..
              calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=2874
              A to juz tylko 200 zl roznicy i chyba lepsze samopoczucie na pare lat.
              • kasia-j Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 19:58
                Nie mam, ale oglądałam go w sklepie (nawet rozważałam jego zakup). To chyba o
                tym foteliku piszesz?
                www.spielemax.de/catalog/product_info.php?cPath=2_43_4305&products_id=158151

Wg mnie bardzo fajny fotelik. W testach nie wypada rewelacyjnie, ale jednak
                normy spełnia - zobacz na podaną poniżej przeze mnie stronkę.

Jeśli chodzi o polskie tłumaczenie wyników testów, to jednak proponuję zajrzeć
                do oryginalnej wersji - wg informacji na ww. stronie nasz fotelik (recaro
                start - "powyżej 15 kg dopuszczalny montaż bez oparcia, dziecko przypięte
                pasami bezpieczeństwa samochodu" - hmmm nie wiem w jaki sposób - chyba
                musiałabym rozerwać ten fotel smile. O ile mogę się domyślać, to pewnie w wersji
                oryginalnej chodziło o tę poduszkęz przodu (taka sama jak w kiddy).

Tu masz trochę informacji o foteliku -
                www.storchenmuehle.de/index.php?id=30&L=4
                Jeśli znasz niemiecki, to pewnie powinnaś bez problemu znaleźć w necie opinie
                użytkowników z Niemiec.

• magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 20:55
                  kasia-j napisała:
                  > Jeśli chodzi o polskie tłumaczenie wyników testów, to jednak proponuję
                  zajrzeć
                  > do oryginalnej wersji - wg informacji na ww. stronie nasz fotelik (recaro
                  > start - "powyżej 15 kg dopuszczalny montaż bez oparcia, dziecko przypięte
                  > pasami bezpieczeństwa samochodu" - hmmm nie wiem w jaki sposób - chyba
                  > musiałabym rozerwać ten fotel smile.

Tu jest test Recaro ze strony ADAC
                  tinylink.com/?goG2f4LBSl
                  A tu jeszcze raz Storchenmuehle, tym razem w oryginale
                  tinylink.com/?sBVOWkxTIl
                  I niestety wciaz jest informacja (drugie zdanie w "minusach") o kontakcie pasow
                  z szyja i o niebezpieczenstwie zlego montazu (kolejny punkt).
    • galaxia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 21.03.06, 22:54
      Storchenmuehle robi generalnie cieńkie foteliki tyle ze w miare fajnie
      opakowane. Zobacz testy zderzeniowe na ADAC lub podobnych stronach. Oni wciąż
      potrafią zaliczyć ocenę typu 2 gwiazdki !!! Szczególnie ten Starlight Sp - to
      taki dość marny wynik. Jak już to może raczej Kiddy z 4 gwiazdkami? Przecież to
      wydatek na +- 10 lat!!! No i chodzi o bezpieczeństwo malucha!!!!

www.oeamtc.at/tests/kindersitze/
      • pysiaczek1 Re: czy ktos ma taki fotelik.. 22.03.06, 09:06
        a co to oznacza że niebezpieczeństwo przy montażu!!!Niech mi ktoś wytłumaczy...
        • magia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 22.03.06, 13:54
          Dokladnie to: "Niebezpieczenstwo blednego uzytkowania".
          Byc moze chodzi o to, ze mozna przymocowac go na kilka roznych sposobow, ale
          tylko jeden z nich jest wlasciwy / poprawny albo, ze niechcacy w nie ten otwor
          pasy przelozyc, czy tez zle (np. pod zlym katem) fotelik ustawic.
          Trudno gdybac. Musialabys do ADACa napisac prosbe o wytlumaczenie tego zdania.
        • galaxia Re: czy ktos ma taki fotelik.. 22.03.06, 20:14
          Dokładnie chodzi o "niebezpieczeństwo BŁĘDNEGO montażu" (to jes trochę
          kwadratowo przetłumaczone) czyli o to że montaż jest tak upierdliwy i dający
          możliwość pomyłki że może to być niebezpieczne dla dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka