Dodaj do ulubionych

RTV abonament - już chodzą ?

IP: *.toya.net.pl 29.07.04, 22:14
od kiedy maja chodzic te kontrole ?
czy ktos wie, a może juz gdzieś była
dziś w Gazecie Wyborczej napisano ze nie beda mówić ze "oni to oni" tylko ze niby sa w innej sprawie byleby ich wpuścić do chaty
i jak wykryja telewizor(hehe) to 462 kary
Obserwuj wątek
    • Gość: Menfred Re: RTV abonament - już chodzą ? IP: *.tpnets.com 29.07.04, 23:04
      chodza juz od dawna - tylko teraz prasa robi szum. z reguly podaja sie za
      ankieterow, co to niby badaja ogladalnosc programow itp.
      • camelot Re: RTV abonament - już chodzą ? 29.07.04, 23:16
        A ilu jest ich w Łodzi? Dwóch, trzech????? Łażą od dawna tylko prasa robi tyle
        szumu.
    • ab84 Re: RTV abonament - już chodzą ? 29.07.04, 23:16
      wiem ze od jakiegos czasu na poludniu polski (wrocek) chodza napewno po firmach
      i po mieszkaniach maja zaczac
    • michael00 Taaa .... zróbcie mapkę, gdzie już byli 29.07.04, 23:27
      Gość portalu: aguska napisał(a):

> i jak wykryja telewizor(hehe) to 462 kary

Serio? Zupełnie nie widzę podstaw. Mam opłacone co należy.
      • ab84 heh, mapka - dobry pomysl ;] /nt 29.07.04, 23:35
    • Gość: byłylogowany Re: RTV abonament - już chodzą ? IP: *.radogoszcz.arise.pl 29.07.04, 23:58
      Dzień dobry, jestem kontrolerem Poczty Polskiej. Przyszedłem sprawdzić, czy
      opłaca pan regularnie abonament radiowo-telewizyjny. Mogę wejść? - usłyszałem
      otwierając drzwi wejściowe.
      - Witam Pana, bardzo mi miło, zapraszam do środka - odpowiedziałem
      sympatycznemu urzędnikowi. Ubrany dla niepoznaki w wietnamską kurtkę, takież
      spodnie, i sandały skóropodobne inspektor, śmiało wkroczył do mieszkania. Pewnie
      skierował sie do największego pokoju.
      - No i co tu widzimy - powiedział. - Tak jak się spodziewałem, jest i telewizor
      i radio. Proszę o okazanie książeczki opłat - nakazał. Wstyd się przyznać, ale
      byłem marnym pajęczarzem. Zaszczepili we mnie nielegalne słuchanie radia,
      jeszcze podczas II-wojny światowej, moi dawno już nieżyjący rodzice. Później, po
      jej zakończeniu, z nie mniejszym narażeniem życia, również konspiracyjnie
      słuchałem Wolnej Europy, Radia Ameryka, udawało mi się też "złapać" z rzadka
      Radio Svoboda. Następnie, po Pażdzierniku, kiedy byliśmy już w demokratycznej
      Polsce oraz po przełomie w 1989 r., ja cały czas niegodnie nie wychodziłem z tej
      swoistej konspiry. Miałem jednak powoli tego dość. To ukrywanie męczyło mnie
      coraz bardziej. Chciałem raz na zawsze skończyć z tym niecnym procederem.
      Pragnąłem, jak japoński żołnierz ukrywający się przez dziesięciolecia w
      kambodżańskiej dżungli, aby usłyszał w końcu o mnie cały świat.
      - Szanowny Panie Kontrolerze - to był mój własny, choć zupełnie nieznany mi
      dotąd głos. Brzmiał dziwnie metalicznie, tak jakoś głucho. Tylko raz, z podobnym
      podnieceniem, mówiłem do kogoś. Tyle, że ten poprzedni raz miał miejsce ponad
      trzydzieści lat temu, w Klubie Dyskusyjnym działającym przy ŁDK. Wtedy to, po
      obejrzeniu arcydzieła G. Królikiewicza "Na wylot" i zabraniu głosu na temat
      przejmującej kreacji F. Trzeciaka, również czułem ten dreszcz emocji. Trema jaką
      wtedy miałem, a która odbierała mi mój własny głos, powróciła nagle po latach.
      Był to jednak stan niemal euforyczny. To było tak, jak bym wygłaszał monolog
      Hamleta na deskach Teatru Narodowego. Pracownik Poczty jawił mi sie jak
      największe audytorium. Moje wyznanie i przyznanie się do WINY, było jak
      katharsis. Spływało ze mnie oczyszczająco całe to świństwo, jakie przez tyle lat
      czyniłem pracownikom Radia i Telewizji. - Nie posiadam Książeczki Opłat -
      wyrecytowałem. - W dodatku, te odbiorniki, które widzi Pan w tym pokoju, to nie
      cały sprzęt jaki posiadam. Otóż mam jeszcze następujące urządzenia odbiorcze: w
      każdym z pozostałych czterech pokoi telewizor, takoż w kuchni, łazience i WC. W
      każdym z tych pomieszczeń jest również radioodbiornik. Mam w domu także trzy
      walkmeny z radiem. Posiadam radia w garażu i samochodzie. Wszystkie te
      urządzenia są czynne. Jeżeli tylko nie śpię towarzyszą mi cały czas. Proszę o
      przykładne ukaranie, naliczenie zaległych opłat i nierozkładanie tych sankcji na
      raty - z olbrzymią ulgą dokończyłem zdania. - Dodam tylko, iż przez te wszystkie
      lata nigdy, ale to nigdy nie słuchałem Polskiego Radia, nie oglądałem też
      Telewizji Polskiej. Czy to w jakikolwiek sposób może być choć najmniejszą dla
      mnie okolicznością łagodzącą? - spytałem.
      - Nic pana nie tłumaczy.Pana skrucha zda się psu na budę - usłyszałem. - Może
      się Pan spodziewać gorszych rzeczy, aniżeli tylko kar pieniężnych. Jest Pan
      osobnikiem, który zapłaci w sposób specjalny. Czy zdaje pan sobie sprawę z tego,
      że przez pięćdzięsiąt z okładem lat, uszczuplał pan skromne pobory pracowników
      Radiokomitetu? Pozbawiał pan tych godnych uznania ludzi należnych Im tantiem.
      Przez takich jak pan, ci pracujący z takim poswięceniem ludzie, nie otrzymywali
      tego, co Im się słusznie należy - uświadamiał mnie kontroler. - Jak znam życie,
      to zostanie pan skazany wyjątkowo. Będzie pan zamkniety w odosobnionym
      pomieszczeniu. Przez 24 godziny na dobę, będzie pan zobowiązany oglądać TVP.
      Zwłaszcza jej programy informacyjne, publicystyczne i obrady Sejmu. W czasie
      emisji innych niż wymienione programy, panu będą odtwarzane z taśm video oraz
      telerecordingu dawne Dzienniki TVP. Obejrzy pan również relacje ze Zjazdów PZPR,
      obrad PRON, 44 razy dziennie usłyszy i zobaczy pan wystąpienie Generała W.
      Jaruzelskiego z 13 grudnia 1981 roku - stanowczo i groźnie zakomunikował Pan
      Kontroler z Poczty Polskiej. - Proszę się ubrać, pójdzie pan ze mną - zakończył.
      Gwałtownie rzuciłem się w kierunku balkonu. Tam widziałem ocalenie. Mieszkałem
      na dwudziestym piętrze...
      • Gość: demostenes były mnie zadziwia IP: 213.25.190.* 30.07.04, 11:14
        zaciągnął bym go w jedno miejsce w sieci.... szykuj się były na doręczyciela,
        zapuka trzy razy i przyniesie wizytówkę.
        hasło MODRZEW
        • aard Demostenes napawa mnie nadzieją... 30.07.04, 11:32
          Gość portalu: demostenes napisał(a):

> hasło MODRZEW

Odzew Python? Może Ty wiesz, dokąd się Modrzew przeniósł? Bo w Interii już nie
          wisi... :-(
          • Gość: b00g13 Wiem... ale nie powiem IP: 213.25.190.* 30.07.04, 12:11
            chyba, ze o północy znajdziesz się tam gdzie okładki chadzają parami.
          • sluzbowo Re: Demostenes napawa mnie nadzieją... 31.07.04, 23:41
            Oczywiście że wiem. Kliknij w moja syganturkę.
    • Gość: mat28 Re: RTV abonament - już chodzą ? IP: 195.136.33.* 30.07.04, 09:18
      Wystarczy po prostu nie wpuscic goscia do domu. Sam na sile nie ma prawa wejsc.
      A najlepiej nie otwierac drzwi nieznajomym.
    • lennon1 Re: RTV abonament - już chodzą ? 30.07.04, 11:38
      Czy posiadanie tzw. organu męskiego jest równoznaczne z tym, że dziecko pani
      Krysi jest moje? System abonamentowy jest przestarzały i nie pasuje do obecnej
      rzeczywistości. Posiadanie telewizora nie świadczy o tym, że oglądam TVP. Jest
      wiele innych programów.
    • Gość: cfaniaczek Re: RTV abonament - już chodzą ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 12:56
      sasiad ma telewizor i radio, ale nie oglada tv publicznej, slucha tylko
      komercyjnego radia i nie placi abonamentu. grozi mu za to kara.

ja nie mam ani radia ani telewizora. mam za to komputer z karta tv i dostepem do
      internetu. ogladam czesto tvp1, tvp2, tvp polonia, slucham radiowej 3-ki i 1-ki
      (rusza S13 ;) ). tez nie place, na szczescie nie grozi mi za to kara.

pytanie: gdzie tu logika?
      • bnew Re: RTV abonament - już chodzą ? 30.07.04, 14:02
        wg ustawy karta tv to tez odbiornik więc teoretycznie powinieneś płacić, ale w
        praktyce to moga ci skoczyć, bo pan z poczty nawet nie wie co to jest
        klawiatura od komputera, a co dopiero mówić o rozbieraniu komputera hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka