bogusia_my 01.08.07, 21:02 mało czasu ale muszę je kupić.Podpowiedźcie gdzie mam iść?Byle nie na Bałucki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szprota Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:04 Ja swoje kupiłam w HiMountain w Manufakturze. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia_my Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:05 o to już konkret, jeszcze mi tylko powiedz ile cię kosztowały? Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:10 coś koło trzech stów, trzy i pół może. Kupowałam w zeszłym sezonie. F7 Pro. Zależało mi na butkach, które nie będą się ślizgać, przemakać, za to będą porządnie trzymać kostkę (i, nie kryjmy, wyglądać tak, by dało się je włożyć nie tylko w góry, ale na szwendanie się po mieście). Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia_my Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:12 o, własnie o takie coś mi chodzi,polecę jutro do Manu. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Ale swoim górskim szlakiem 01.08.07, 21:15 zajrzyj też do Bergsona, będziesz go miała po drodze - mają sporo promocji i bardzo fajne chłopaki, które się znają na rzeczy (a dwóch z nich nawet przystojnych jest). Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:52 :( ...przykro mi, ale nie mam orientacji w buciskach na górskie szlaki. Zajrzyj do sklepów w Manu wskazanych przez Szprotę i Hunanna. Może też na Piotrkowskiej, między Prochnika i Pl. Wolności, albo Wierchy przed Milionową, Galeria Ł. (?). Też wybieram się w góry, ale moje piesze wędrówki będą raczej krótkie w butach rowerowo-turyst. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 22:12 nakole napisał: > :( ...przykro mi, ale nie mam orientacji w buciskach na górskie szlaki. > Zajrzyj do sklepów w Manu wskazanych przez Szprotę i Hunanna. Może też na > Piotrkowskiej, między Prochnika i Pl. Wolności, albo Wierchy przed Milionową, > Galeria Ł. (?). ontop jest tam :) jak sama nazwa wskazuje - na parterze ;] > Też wybieram się w góry, ale moje piesze wędrówki będą raczej krótkie w butach > rowerowo-turyst. jest jeszcze Sklep Turysty przy Narutowicza 47 (ze stoiskiem firmowym m.in. Bergsona) oraz jego nowa filia tuż obok: Azymut na rogu Narutowicza i POW (tuż przy telepizzy;> ) a hi'montain jest jeszcze w d. geancie przy Piłsudskiego i przy d. Włókniarzy (ob. JPII) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 22:24 ...najpierw potrzeba dobrych butów na wędrówki po sklepach turyst.. Jest ich trochę. Wczoraj przez mgnienie oka podziwiałem jak pracujesz w pocie czoła na kawałek chleba :) Czas mnie gonił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 22:41 nakole napisał: > Wczoraj przez mgnienie oka podziwiałem jak pracujesz w pocie czoła na kawałek > chleba :) Czas mnie gonił ;) OOO! :) a nie było wejść cześć-cześć? no ładnie, brzydko, brzydko ;p a wczoraj w rzeczy samej urwanie łba było. ale z tym kawałkiem chleba to zdecydowanie niedoszacowałeś :> Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:05 np. www.bergson-europe.com/page.php?section=obuwie ul. Karskiego 5, Manufaktura, Łódź, Polska, świat, wszechświat :) p.s. mnóstwo pytań: a do jakiej kwoty? całoroczne? oddychajace? z podeszwą vibramową? Odpowiedz Link Zgłoś
misiomis Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:23 A taka podeszwa vibramowa to na co ona dobra jest? Że jak się idzie, to się nie tupie? I czym się różni obówie trekkingowe od obuwia hikingowego? Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:24 się mniej ślizga po beskidzkim błotku :) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:31 Vibram jest bardziej czepny od innych materiałów podeszwowych, co nie jest bez znaczenia na górskich, zarówno błotnistych, jak i skalnych drogach. bywa również bardziej amortyzujący w stosunku do większości innych podeszw (podeszew? podeszwów?) jednocześnie ma tendencje do szybszego się ścierania, zwłaszcza na asfalcie. ale generalnie jak najbardziej. obuwie trekkingowe od hikingowego różni się wg mnie wysokością (trekking ponad kostkę, przede wszystkim buty bardziej wyczynowe), ale nie jest to potwierdzona informacja ;] Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: buty na górskie wędrówki 01.08.07, 21:32 Jeśliby się upierać przy dosłownym tłumaczeniu, to trekkingowe są raczej na cięższe wyprawy, a hikingowe do ogólnego szwendania się. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia_my dziękuję za wyczerpujące porady 01.08.07, 21:36 lubię was coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
keyne sklepy 01.08.07, 21:53 sprawdź Horyzont na Pietrynie i sklep podróżnika na Wschodniej - w sumie blisko siebie zlokalizowane. Może coś Ci się spodoba;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiomis dołączam się do podziękowań 01.08.07, 21:44 i wyrazów lubienia : ) Ja zawsze sparawdzam taki sklep w galerii zaraz przy wejściu od ul. Orla (Orlej?), oni tam często maja przeceny, ale niczego fajnego jeszcze nie znalazłem. Nie spieszy mi się, w tym roku znowu w góry nie pojadę. Kiedyś były jeszcze ciekawe rzeczy w dawnym sklepie Alpinusa na Piotrkowskiej (teraz chyba HiMoutain) niedaleko pl. Wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: dołączam się do podziękowań 01.08.07, 22:09 misiomis napisał: > Kiedyś były jeszcze ciekawe rzeczy w dawnym sklepie Alpinusa na Piotrkowskiej > (teraz chyba HiMoutain) niedaleko pl. Wolności. w tym rejonie są obecnie 3 sklepy: 'trawers' (dawny właściciel 'alpinusa') - pod nr4, jego filia - obecny 'campus-alpinus' pod ósemką i ich konkurencja - 'horyzont' pod dziewiątką od frontu. żeby bardziej skomplikować, 'trawers' był kiedyś również pod dziewiątką, ale w podwórku, zaś obecny 'campus-alpinus' to tak naprawdę campus, który wykupił logo upadłego jakiś czas temu alpinusa. z kolei całą resztę przejął 'hi mountain', co jest m.in. w manufakturze :) p.s. bogusiu_my - odbierz maila gazetowego! Odpowiedz Link Zgłoś
taka_sobie1 dość dobre buty 02.08.07, 09:48 z taka podeszwa vibram(Beck), kupiłam pare lat temu na wyprzedazy w sklepie na żeromskiego, koło dawnego kina przedwiosnie i jeszcze jeden miom zdaniem godny uwagi sklepik na przeciwko teaty wielkiego schodkami w dół, też dość duży wybór różnego rodzaju górskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: dość dobre buty 02.08.07, 10:07 Becki jak najbardziej godne polecenia. membrana sympatex (porownywalna z goretexem), vibram, calkowicie skorzane (nubuk). jednak są to (zazwyczaj - zalezy od modelu) buty relatywnie (choc nie jak na swoją jakość!) dość drogie. dostępne są również np. w Campusie-Alpinusie (Piotrkowska 8), jak i w Bergsonie. cena modelu typowo gorskiego (buty dość ciezkie i sztywne, a wiec doskonale zwlaszcza na wyzsze/skaliste gory) waha sie w granicach 350-400 zl, ale myśle, że warto ją zaplacic, jeśli tylko dysponujemy odpowiednimi ku temu środkami finansowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka kupiłaś? 02.08.07, 10:05 bo ja bym ci poleciła buty firmy Scarpa. mam je od 12 lat, fakt, ze nie chodzę co sezon 200km po górach, ale trzymaja sie nieźle, przeszły tatry kilka razy, oraz różne inne wędrówki.. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: kupiłaś? 02.08.07, 10:09 mialem scapry przez 5 sezonow :) niestety, zdarly sie calkiem od spodu (Vibram!), ale ok. 20 różnych wyjazdow w gory daly radę. wcześniej mialem la sportivy - polecam! teraz mam chiruki - polecam! (z powyższego wynika, że mam szczęście do butow :))) Odpowiedz Link Zgłoś
evonka nie wiem na czym to polega 02.08.07, 10:13 ale są ludzie, co mają buty po kilkanaście lat, a są tacy, co je "zjadą" w sezon. i w zasadzie nie chodzi o ilość kilomentór przedreptanych... ja należę do tych pierwszych. mam szczęście do butów, w zasadzie nie reklamuję, kupuję raczej dobre, i wygodne i jakoś tak się nosza, ze już niektóre mam 12 rok.. a mój małżonek szanowny ma obuwniczego pecha, musi kupować buty, nie dlatego, ze chce nowe, modne, etc.. ale dlatego, że te co ma juz sie nie nadają z różnych powodów.. Odpowiedz Link Zgłoś
huann bo Ziemia nie jest okragla 02.08.07, 10:18 to znaczy niby jest, ale my jesteśmy wewnątrz. otoz tak naprawdę żyjemy w tzw. sferze: jakby wewnatrz wielkiego balonika. dowod? proszę bardzo: buty najszybciej sie zdzieraja na pietach i palcach, a nie po środku. bo Ziemia nie jest wypukla, a wklesla. a czym blizej ktos żyje środka sfery/balonika, tym szybciej zdziera obuwie, bo bardziej jest wypuklo. ot co. :] Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: bo Ziemia nie jest okragla 02.08.07, 10:19 huann napisał: > a czym blizej ktos żyje środka > sfery/balonika, tym szybciej zdziera obuwie, bo bardziej jest wypuklo. to znaczy wklęsło :D Odpowiedz Link Zgłoś
evonka czy to znaczy, ze ja 02.08.07, 10:22 żyje poza balonikiem ;-(((( ???? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: czy to znaczy, ze ja 02.08.07, 10:24 nie e. żyjeszcz bardziej peryferyjnie, a sz.mąż bardziej geocentrycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: to by sie zgadzało 02.08.07, 10:28 dzieki temu żyjesz bez pospiechu koniecznosci kupowania butow częsciej, niż co 12 sezonow :) dziad napisalby: dzierżżżżżż!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka ;-)))) 02.08.07, 10:31 bez potrzeby nie znaczy, że bez chęci. co by sie zgadzało również. bo but kupuję powiedzmy nei jakoś kolekcjonersko, ale raz na kwartał coś tam mam nowego. na tych moich peryferiach.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia_my no już wiem jakie trzewiki mam kupić 02.08.07, 10:54 a przy okazji dowiedziałam sie ciekawostek: - o ziemi - kto ile zdziera butów i ile czasu mu to zajmuje 2/obejrzałam zdjęcia z górskich wypraw pewnego sympatycznego gościa ;-) a ja w porównaniu z jego osiągnięciami to super mały pikuś - odebrałam majla/ dziekuję/ - a teraz spadam do polecanych przez was sklepów - potem pakuję sie bo niedługo jadę - hej! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka mów!!! 02.08.07, 10:58 aaa... i kup sobie plaster, bo jak w owych butach bedziesz chodzic, to ci moga sie przydać(plastry) Odpowiedz Link Zgłoś
huann wlaśnie o to chodzi sie rozchodzi 02.08.07, 11:01 by tak klientu dobrać (a nie zlac!) obuwie, by nie trzeba bylo plastrow, a ino miod na serce w związku z uzytkowaniem sie lał. łał. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka się mi wydaje, że 02.08.07, 11:02 but nawet najlepszy i najlepiej dobrany, moze się okazać na pierwszej wedrówce pieszej dłuższej otarciogenny. na co plaster, taki specjalny sportowy, na otarcia właśnie, jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: się mi wydaje, że 02.08.07, 11:04 na wszelki wypadek zawsze warto miec plastry. i szyyyynkiiiii...... Odpowiedz Link Zgłoś
evonka ból to jest nasz ostatni 02.08.07, 11:06 i jeden z tych, które znosze najmniej godnie.. jak mnie but ociera to zaraz płaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: ból to jest nasz ostatni 02.08.07, 11:08 ja płaczę jak kroję cebulkę tak sie cieszę! :D Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: ja płaczę i zdejmuję 02.08.07, 11:15 polecam lekkie sandalki turystyczne. paskowe, szybkoschnące, nie rozklejace sie pod wplywem slonej wody, doskonale zarowno na żwirek (plaża), jak i muchomorek (dojscie przez las). na rower i siedzenie w pracy 12h doskonale, bo wlaśnie w nich siedzę.... Odpowiedz Link Zgłoś
evonka guma - nie! 02.08.07, 11:18 na podeszwie jest guma od strony stopy. stopa wydziela nieprzyjemny aromat, jak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: guma - nie! 02.08.07, 11:21 evonka napisała: > na podeszwie jest guma od strony stopy. stopa wydziela nieprzyjemny aromat, > jak sądzę... specjalna profilacja sandalkow jest. ale są też modele bardziej tradycyjne z wysciołką, ktora farbuje stope. do wyboru - do koloru! :] Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: guma - nie! 02.08.07, 11:21 huann napisał: > specjalna profilacja sandalkow jest. a - i to nie tyle guma jest, co taka nibypianka jakby. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: guma - nie! 02.08.07, 11:26 a - i są po 89 zyli. promocję mają obecnie. a - i są jeszcze szaro-czarne. mnostwo a! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka nibypianka za 89zł? 02.08.07, 11:29 w castoramie pianka, zielona, jest za 10zł.. ;-) kupię sobie i wytnę obrys stopy, przyczepię cztery sznurki za 2zł. i bedę mieć sandały za 12. ;-))) ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: nibypianka za 89zł? 02.08.07, 11:34 oj tam. ani to na żwirek ani na muchomorek. i dopiero plastry potrzebne bedą! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
evonka ;-)) takie "klasyczne" 02.08.07, 11:36 ze tak powiem: antyczne a la... do chodzenia po kamiennych alejach.. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: mów!!! 02.08.07, 11:07 właśnie, dobrze je rozchodzić przed wyjazdem. Kumpela kiedyś w nowych butach polazła na pielgrzymkę... [prv] Evonko, odbierz mejla, znalazłam coś, co może cię zainteresuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
evonka rozchodzić 02.08.07, 11:13 jak byłam mała to jk mi mama kupiła buty to chciałam w nich spać. podobnie było z nartami. ponoć zamirzałam spać w całym ekwipunku narciarskim.. ;-)) [prv] odebrałam, zajrzałam, bedę sledzić, dołaczę pewnie.. Odpowiedz Link Zgłoś