Gość: Marze-na IP: 217.11.136.* 28.05.04, 14:20 Mam łazienke bez okna ale mogę pozwolić sobie na jakiś kwiatek. Wolałabym wiszący, tylko jaki wytrzyma ciemnie??? Czekam na pomysły sprawdzone, najlepiej Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: 217.153.88.* 28.05.04, 15:27 chyba tylko sztuczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marze-na Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: 217.11.136.* 31.05.04, 10:11 :(niestety chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.gtech.com / 64.223.5.* 31.05.04, 12:54 też myślałam o kwiatku w ciemnej łazience...i bez doświetlenia raczej się nie da.. myślałam o jakiejś lampce doświetlającej typu 'energooszczędna'... z kwiatków może bluszcz...? może paprotka? spróbuję..chociaż nie bardzo wierzę w powodzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła 21.06.04, 14:52 Niestety zaden kwiatek w ciemnej łazience nie będzie normalnie rósł - nawet te cieniolubne. Musiałabyś chyba mieć specjalną żarówkę i do tego cały czas włączoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.ryder.krakow.pl 22.06.04, 12:30 aha, jeszcze znalazłam coś dla Ciebie... Jakie rośliny wybrać ? W łazience dobrze się czują prawie wszystkie rośliny (oprócz kaktusów i innych sukulentów - mieszkańców pustyń i bardzo suchych terenów), w szczególności zaś te, które w warunkach naturalnych rosną w wilgotnym środowisku. Są to przede wszystkim paprocie i bluszcze oraz modne ostatnio, lecz dość kłopotliwe w uprawie maranty, kalatee i krotony. Do dekoracji łazienek doskonale nadają się także rośliny bagienne, na przykład cibora, popularnie zwana papirusem i sitowie. Ponieważ lubią one stać w wodzie, można je wysadzać do szklanych pojemników bez otworu w dnie, koniecznego przy tradycyjnej uprawie większości roślin doniczkowych. Wiele gatunków, które wymagają warunków szklarniowych, i dlatego zwykle źle rosną w mieszkaniach, można z powodzeniem uprawiać w łazience (na przykład cissus różnobarwny i scindapsus pstry - pnącza o wyjątkowo pięknych liściach). Trzeba jednak pamiętać, że im dalej od okna, tym mniej światła dociera do roślin, dlatego w głębi pomieszczenia należy ustawiać tylko rośliny cieniolubne (skrzydłokwiat, filodendron, syngonium). W zimie, kiedy dni są krótsze, wszystkie doniczki lepiej postawić w pobliżu okna. Łazienka może pełnić także rolę kliniki dla kwiatów doniczkowych, którym w zbyt suchych pokojach zżółkły i zaschły końce liści. Rośliny przesadzone do świeżej ziemi i ustawione na kilka tygodni w wilgotnym pomieszczeniu szybko odżyją i wypuszczą nowe pędy. Rośliny szczególnie polecane do łazienek Afelandr, Aglonema, Alokazja, Anturium, Begonie o ozdobnych liściach, Bluszcz, Cantedeskia,Cibora, Cissus, Difenbachia, Dizygoteka, Dracena, Fitonia, Jakaranda, Kaladium, Kolumnea, Kroton, Maranta,, Medinilla, Monstera, Paprocie, Pisonia, Pokrzywiec, Sitowie, Skrzydłokwiat, Syngonium. Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła 07.10.04, 14:55 wszystko pieknie-ladnie ale rozumiem ze to dotyczy jedynie lazienek z oknami:)) a moze w ciemnej przetrwa mi choc taki "ped bambusowy" (ostatnio modny zakrecony, np widziany w ikei) Pozdrawiam Dobrochna Gość portalu: Aneta napisał(a): > aha, jeszcze znalazłam coś dla Ciebie... Jakie rośliny wybrać ? > W łazience dobrze się czują prawie wszystkie rośliny (oprócz kaktusów i innych > sukulentów - mieszkańców pustyń i bardzo suchych terenów), w szczególności zaś > te, które w warunkach naturalnych rosną w wilgotnym środowisku. Są to przede > wszystkim paprocie i bluszcze oraz modne ostatnio, lecz dość kłopotliwe w > uprawie maranty, kalatee i krotony. Do dekoracji łazienek doskonale nadają się > także rośliny bagienne, na przykład cibora, popularnie zwana papirusem i > sitowie. Ponieważ lubią one stać w wodzie, można je wysadzać do szklanych > pojemników bez otworu w dnie, koniecznego przy tradycyjnej uprawie większości > roślin doniczkowych. > > Wiele gatunków, które wymagają warunków szklarniowych, i dlatego zwykle źle > rosną w mieszkaniach, można z powodzeniem uprawiać w łazience (na przykład > cissus różnobarwny i scindapsus pstry - pnącza o wyjątkowo pięknych liściach). > Trzeba jednak pamiętać, że im dalej od okna, tym mniej światła dociera do > roślin, dlatego w głębi pomieszczenia należy ustawiać tylko rośliny cieniolubne > > (skrzydłokwiat, filodendron, syngonium). W zimie, kiedy dni są krótsze, > wszystkie doniczki lepiej postawić w pobliżu okna. Łazienka może pełnić także > rolę kliniki dla kwiatów doniczkowych, którym w zbyt suchych pokojach zżółkły i > > zaschły końce liści. Rośliny przesadzone do świeżej ziemi i ustawione na kilka > tygodni w wilgotnym pomieszczeniu szybko odżyją i wypuszczą nowe pędy. > > Rośliny szczególnie polecane do łazienek > Afelandr, Aglonema, Alokazja, Anturium, Begonie o ozdobnych liściach, Bluszcz, > Cantedeskia,Cibora, Cissus, Difenbachia, Dizygoteka, Dracena, Fitonia, > Jakaranda, Kaladium, Kolumnea, Kroton, Maranta,, Medinilla, Monstera, Paprocie, > > Pisonia, Pokrzywiec, Sitowie, Skrzydłokwiat, Syngonium. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko_ok Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła 08.10.04, 09:12 To w końcu, które kwiatki do łazienki? Ja też nie mam w niej okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:36 Mi w łazience rośnie jak oszalaly bambus z Ikea (trzyma się go w wodzie a nie w ziemi). I co ważne - nie mam żadnego okna w łazience. Z tego co wiem - te bambusy po prostu bardzo lubią wilgoć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:13 "...Oświetlenie Jasne, rozproszone do umiarkowanego, chronić przed bezpośrednim słońcem. Będzie rósł także w lekkim cieniu, ale nie wszystkie odmiany, a żółte lub białe plamy na liściach zanikną. W Polsce chronić od słońca od marca do października. Rośliny te w naturalnym środowisku przebywają w najniższych partiach dżungli. Najlepsze stanowisko to rejon ok. 1 - 2 m odległości od okna. Takie oświetlenie wpływa korzystnie na barwę liścia i zwartość rośliny..." Chodzi oczywiscie o scindapsus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angee Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 12:20 KWIAT BAMBUSA, rośnie już u mnie 5 lat, tylko w kulkach wodnych, bez dostępu do slonca i wlasciwie swiatla Odpowiedz Link Zgłoś