Dodaj do ulubionych

Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w łazienc

IP: 217.11.136.* 28.05.04, 14:20
Mam łazienke bez okna ale mogę pozwolić sobie na jakiś kwiatek. Wolałabym
wiszący, tylko jaki wytrzyma ciemnie???
Czekam na pomysły sprawdzone, najlepiej
Pozdrawiam
Marzena
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: 217.153.88.* 28.05.04, 15:27
      chyba tylko sztuczny.
      • Gość: Marze-na Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: 217.11.136.* 31.05.04, 10:11
        :(niestety chyba tak.
        • Gość: Fly Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.gtech.com / 64.223.5.* 31.05.04, 12:54
          też myślałam o kwiatku w ciemnej łazience...i bez doświetlenia raczej się nie
          da..
          myślałam o jakiejś lampce doświetlającej typu 'energooszczędna'...
          z kwiatków może bluszcz...? może paprotka?
          spróbuję..chociaż nie bardzo wierzę w powodzenie...
    • cereusfoto Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła 21.06.04, 14:52
      Niestety zaden kwiatek w ciemnej łazience nie będzie normalnie rósł - nawet te
      cieniolubne. Musiałabyś chyba mieć specjalną żarówkę i do tego cały czas
      włączoną.
    • Gość: Aneta Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.ryder.krakow.pl 22.06.04, 12:30
      aha, jeszcze znalazłam coś dla Ciebie... Jakie rośliny wybrać ?
      W łazience dobrze się czują prawie wszystkie rośliny (oprócz kaktusów i innych
      sukulentów - mieszkańców pustyń i bardzo suchych terenów), w szczególności zaś
      te, które w warunkach naturalnych rosną w wilgotnym środowisku. Są to przede
      wszystkim paprocie i bluszcze oraz modne ostatnio, lecz dość kłopotliwe w
      uprawie maranty, kalatee i krotony. Do dekoracji łazienek doskonale nadają się
      także rośliny bagienne, na przykład cibora, popularnie zwana papirusem i
      sitowie. Ponieważ lubią one stać w wodzie, można je wysadzać do szklanych
      pojemników bez otworu w dnie, koniecznego przy tradycyjnej uprawie większości
      roślin doniczkowych.

Wiele gatunków, które wymagają warunków szklarniowych, i dlatego zwykle źle
      rosną w mieszkaniach, można z powodzeniem uprawiać w łazience (na przykład
      cissus różnobarwny i scindapsus pstry - pnącza o wyjątkowo pięknych liściach).
      Trzeba jednak pamiętać, że im dalej od okna, tym mniej światła dociera do
      roślin, dlatego w głębi pomieszczenia należy ustawiać tylko rośliny cieniolubne
      (skrzydłokwiat, filodendron, syngonium). W zimie, kiedy dni są krótsze,
      wszystkie doniczki lepiej postawić w pobliżu okna. Łazienka może pełnić także
      rolę kliniki dla kwiatów doniczkowych, którym w zbyt suchych pokojach zżółkły i
      zaschły końce liści. Rośliny przesadzone do świeżej ziemi i ustawione na kilka
      tygodni w wilgotnym pomieszczeniu szybko odżyją i wypuszczą nowe pędy.

Rośliny szczególnie polecane do łazienek
      Afelandr, Aglonema, Alokazja, Anturium, Begonie o ozdobnych liściach, Bluszcz,
      Cantedeskia,Cibora, Cissus, Difenbachia, Dizygoteka, Dracena, Fitonia,
      Jakaranda, Kaladium, Kolumnea, Kroton, Maranta,, Medinilla, Monstera, Paprocie,
      Pisonia, Pokrzywiec, Sitowie, Skrzydłokwiat, Syngonium.
      • dc22 Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła 07.10.04, 14:55
        wszystko pieknie-ladnie ale rozumiem ze to dotyczy jedynie lazienek z oknami:))
        a moze w ciemnej przetrwa mi choc taki "ped bambusowy" (ostatnio modny
        zakrecony, np widziany w ikei)

Pozdrawiam
        Dobrochna

Gość portalu: Aneta napisał(a):

> aha, jeszcze znalazłam coś dla Ciebie... Jakie rośliny wybrać ?
        > W łazience dobrze się czują prawie wszystkie rośliny (oprócz kaktusów i
        innych
        > sukulentów - mieszkańców pustyń i bardzo suchych terenów), w szczególności
        zaś
        > te, które w warunkach naturalnych rosną w wilgotnym środowisku. Są to przede
        > wszystkim paprocie i bluszcze oraz modne ostatnio, lecz dość kłopotliwe w
        > uprawie maranty, kalatee i krotony. Do dekoracji łazienek doskonale nadają
        się
        > także rośliny bagienne, na przykład cibora, popularnie zwana papirusem i
        > sitowie. Ponieważ lubią one stać w wodzie, można je wysadzać do szklanych
        > pojemników bez otworu w dnie, koniecznego przy tradycyjnej uprawie większości
        > roślin doniczkowych.
        >
        > Wiele gatunków, które wymagają warunków szklarniowych, i dlatego zwykle źle
        > rosną w mieszkaniach, można z powodzeniem uprawiać w łazience (na przykład
        > cissus różnobarwny i scindapsus pstry - pnącza o wyjątkowo pięknych
        liściach).
        > Trzeba jednak pamiętać, że im dalej od okna, tym mniej światła dociera do
        > roślin, dlatego w głębi pomieszczenia należy ustawiać tylko rośliny
        cieniolubne
        >
        > (skrzydłokwiat, filodendron, syngonium). W zimie, kiedy dni są krótsze,
        > wszystkie doniczki lepiej postawić w pobliżu okna. Łazienka może pełnić także
        > rolę kliniki dla kwiatów doniczkowych, którym w zbyt suchych pokojach zżółkły
        i
        >
        > zaschły końce liści. Rośliny przesadzone do świeżej ziemi i ustawione na
        kilka
        > tygodni w wilgotnym pomieszczeniu szybko odżyją i wypuszczą nowe pędy.
        >
        > Rośliny szczególnie polecane do łazienek
        > Afelandr, Aglonema, Alokazja, Anturium, Begonie o ozdobnych liściach,
        Bluszcz,
        > Cantedeskia,Cibora, Cissus, Difenbachia, Dizygoteka, Dracena, Fitonia,
        > Jakaranda, Kaladium, Kolumnea, Kroton, Maranta,, Medinilla, Monstera,
        Paprocie,
        >
        > Pisonia, Pokrzywiec, Sitowie, Skrzydłokwiat, Syngonium.
    • mieszko_ok Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła 08.10.04, 09:12
      To w końcu, które kwiatki do łazienki?
      Ja też nie mam w niej okna.
    • Gość: Iwona Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:36
      Mi w łazience rośnie jak oszalaly bambus z Ikea (trzyma się go w wodzie a nie w
      ziemi). I co ważne - nie mam żadnego okna w łazience. Z tego co wiem - te
      bambusy po prostu bardzo lubią wilgoć.
    • Gość: ss Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:13
      "...Oświetlenie
      Jasne, rozproszone do umiarkowanego, chronić przed bezpośrednim słońcem. Będzie rósł także w lekkim cieniu, ale nie wszystkie odmiany, a żółte lub białe plamy na liściach zanikną. W Polsce chronić od słońca od marca do października. Rośliny te w naturalnym środowisku przebywają w najniższych partiach dżungli. Najlepsze stanowisko to rejon ok. 1 - 2 m odległości od okna. Takie oświetlenie wpływa korzystnie na barwę liścia i zwartość rośliny..."
      Chodzi oczywiscie o scindapsus.
    • Gość: Angee Re: Jaki kwiat doniczkowy będzie ładnie rósł w ła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 12:20
      KWIAT BAMBUSA, rośnie już u mnie 5 lat, tylko w kulkach wodnych, bez dostępu do slonca i wlasciwie swiatla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka