Dodaj do ulubionych

kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta ceram

IP: 212.160.172.* 17.03.05, 09:14
Witam wszystkich i proszę o radę. Stoimy przed decyzją zakupu kuchni i mamy
dylemat czy kupić gazową na gaz z butli (bo niestety ale w naszej okolicy nie
ma sieci gazowej), czy elektryczną. Co będzie tańsze w eksploatacji. Jedna
butla 11 kg wystarcza na miesiąc i kosztuje ok 40 PLN. Czy ktoś wie jakie
mogą być koszty energii przy eksploatowaniu kuchni elektrycznej?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:23
      Też miałam kuchnie na gaz z butli i w końcu kupiłam płyte elektryczną. Jestem
      bardzo zadowolona koszty te same i teraz czuje się bezpieczniej bo się nie
      martwie że butla jest nie szczelna co się zdarza czasami.
      • Gość: gość Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:45
        Zgadzam się z Weroniką całkowicie.Ja mam rodzinkę 6 osobową i nie odczuwam
        dużych kosztów eksplatacji.
    • Gość: Weronika Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 20:51
      Wbrew pozorom koszty korzystania z kuchenki elektrycznej nie są wcale takie duże
      jak się powszechnie sądzi. Użytkuję taką kuchenkę od 6 lat, gdyż na moim osiedlu
      również nie ma doprowadzonego gazu, co mi akurat nie przeszkadzało. Mieszkam z
      mężem, gotuję codziennie, często na dwóch-trzech polach jednocześnie i koszty
      miesięcznego zużycia prądu wynoszą u mnie ok. 60-70 PLN, a dodam, że specjalnie
      nie oszczędzamy na energii. Na płycie lektrycznej gotuje się nieco inazej niż na
      gazowej, przede wszystkim krócej, a poza tym po wyłączeniu pola pole jeszcze
      przez jakiś czas pozostaje ciepłe, co spokojnie wystarcza na dogotowanie potrawy
      czy też podtrzymanie jej ciepła.
    • Gość: mif Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 22:15
      Sprawdź, czy instalacja elektryczna wytrzyma zapotrzebowanie 7-8 kW. Może już
      nie będziesz miała dylematu :((
    • Gość: lilla Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 21:50
      witam,rowmiez stalismy przed takim dylematem ize wzgledu ekonomicznych mamy
      butle na gaz.wystarcza na 1,5miesiaca na 3 osobowa rodzine,oczywiscie
      zrezygnowalismy rowniez z grzania wody czajnikiem elektrycznym,koszty naprawde
      spadly.Pozdrawiam.
    • Gość: ??? Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.chello.pl 21.03.05, 22:53
      A czy wentylacja mieszknia jest przystosowana do użytkowania gazu ? Nie wolno
      używać gazu np. w aneksach połączonych z częścią mieszkalną.
    • Gość: Ikar Re: kuchnia na gaz z butli czy elektryczna płyta IP: *.rzesa.rzeszow.pl 22.03.05, 09:22
      Jeżeli dla ciebie tak istotne są koszty to żadna z nich, raczej kuchenka
      węglowa. Gaz sieciowy jest trochę tańszy ale przy ilościach zużywanych w domu
      raczej nie są to istotne różnice.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka