Dodaj do ulubionych

odleglosc szafek od okapu

IP: *.spray.pl 19.11.08, 00:22
czy jest jakiej minimum obowiazujace jezeli chodzi o odl okapu
zwyklego wbudoanego w szafke gorna od plyty elektryczne? czy 55 cm
to za malo?
Obserwuj wątek
    • Gość: martinka Re: odleglosc szafek od okapu IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.08, 01:18
      Pan, który najprawdopodobniej będzie nam robił meble do kuchni powiedział, że
      75-85 cm to optimum.
      • avanti.pl Re: odleglosc szafek od okapu 19.11.08, 10:00
        Przy płycie elektrycznej możesz okap szufladowe(wbudowany) powiesić na dowolnej
        wysokości nawet tak jak na tym zdjeciu z naszych realizacji.
        www.mebleavanti.pl/realizacje_szczegoly.php?zdj=55&pow=1
        • Gość: muniek Re: odleglosc szafek od okapu IP: *.chello.pl 19.11.08, 10:26
          Zbyt nisko okap być nie może, bo będzie niewygodnie zajrzeć do garnka. zapraszam
          www.piatykat.pl
          • Gość: jaśka Re: odleglosc szafek od okapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:04
            Ja mam okap wysuwany na wysokości 54 cm i wcale mi to nie przeszkadza w
            zaglądaniu do garnka.Możesz spokojnie zrobić sobie równo z szafkami.To nawet
            ładnie wygląda.Tylko wybierz cicho pracujący,bo Amiki strasznie hałasuje.Moja
            Mama ma taki i wcale go nie chce włączać bo męczy Ją hałas.
            • Gość: kinia117 Re: odleglosc szafek od okapu IP: 195.42.249.* 20.11.08, 13:11

tu nie chodzi o wygode tylko o normy. Podobniez jezeli jest plyta
              elektr musi byc 60cm jezeli gaz 75 jezeli iindukcja moze byc nizej.
              Inaczej producenci okapow nie daja gwarancji na okapy
              • avanti.pl Re: odleglosc szafek od okapu 20.11.08, 22:44
                Gość portalu: kinia117 napisał(a):

Instrukcja montażu okapu szufladowego model DHI625A f-my BOSCH wyraźnie mówi,że
                odległość dolnej krawędzi okapu( nie listwy frontowej)musi być:
                1.przy płycie gazowej nie mniej niż 65 cm.
                2.przy płycie elektrycznej(bez znaczenia czy indukcyjna czy nie) ta odległość
                musi być min.43 cm.
                Znajdziesz tę informacje na stronie
                www.bosch-agd.pl/?5=DHI625A&25=7156
                po ściągnięciu instrukcji obsługi i montażu tego okapu.
                To tyle jeśli chodzi o odległość okapu od blatu.
                Nic mi nie wiadomo o tym by producenci okapów uzależniali gwarancje od wysokości
                jego zamontowania.
                Natomiast jedno jest pewne nie ma gwarancji jeśli użytkownik nie przestrzega
                elementarnych zasad bezpieczeństwa.
                Nie wolno pod okapem kuchennym przyrządzać "płonących" potraw i nie wolno
                zostawiać patelni bez dozoru podczas smażenia potraw,gdyż może nastąpić
                zapalenie tłuszczu użytego do smażenia.Otwarty ogień może spowodować pożar i
                zapalenie się kurzu i tłuszczu wewnątrz okapu i w rurze odchodzącej od niego.
                Dlatego producenci mocno podkreślają,że okap nad gazem (otwarty ogień) musi być
                zamontowany wyżej niż nad kuchnia elektryczną.

Okap kominowy nad kuchnią elektryczną powinien być powieszony nie niżej niż 55
                cm bo inaczej nie zajrzysz do garnka.
                55-60 cm odległości od blatu to najczęściej spotykana odległość dolnej krawędzi
                szafek wiszących o głębokości 30-34 cm.Powieszone niżej zasłaniają blat.Okap
                bardziej wystaje więc im wyższa osoba tym wyżej powinna powiesić wyciąg kominowy
                by nie walić w niego głową przy mieszaniu w garnku,ale jak chce może powiesić go
                równo z szafkami tylko ani to ładnie ani wygodnie.
                Mam nadzieję,że moje wyjaśnienia są wystarczające.Powieś okap tak by było Ci
                wygodnie pamiętając o zachowaniu minimalnej odległości od blatu. Każdy producent
                do każdego okapu w instrukcji obsługi i montażu załączonej do wyrobu tą
                odległość podaje.

Pozdrawiam.
              • Gość: Ciekawski Re: odleglosc szafek od okapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 08:43
                Gość portalu: kinia117 napisał(a):
                > tu nie chodzi o wygode tylko o normy. Podobniez jezeli jest plyta
                > elektr musi byc 60cm jezeli gaz 75 jezeli iindukcja moze byc nizej.
                > Inaczej producenci okapow nie daja gwarancji na okapy

Podaj źródło tych rewelacji dotyczących udzielenia lub nie gwarancji w
                zależności od wysokości powieszenia okapu,bo jeśli takie wiadomości uzyskałaś od
                swojego "fachowca" od kuchni to bardzo marny z niego fachowiec.Radzę uważać i
                pilnować by wyciąg był zamontowany zgodnie z instrukcją montażu,a nie z bliżej
                nieokreślonymi normami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka