Gość: uczeń technikum IP: *.intertele.pl 17.06.08, 07:05 dlaczego dyrekcja nie zlikwiduje nudnych lekcji religii a nie zapewni nam dodatkowych godzin na przedmity maturalne religia w szkole to strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kmd_rohan Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: 88.156.163.* 17.06.08, 07:22 Odpowiadam na pytanie pierwsze: Bo ponieważ gdyż albowiem, to kościół rządzi szkołą, a nie na odwrót. Więc dyrektor ma tyle do powiedzenia w kwestii nauki religii, co Żyd za Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Głupie posty IP: *.it-net.pl 17.06.08, 08:22 I jeszcze ten beznadziejny lewacki bełkot. Na pytanie dlaczego religia w szkole i w takim wymiarze godzin; odpowiedź jest jedna: bo tak sobie życzą rodzice dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-aj Re: Głupie posty IP: 84.38.160.* 17.06.08, 09:01 pl napisał(a): > I jeszcze ten beznadziejny lewacki bełkot. Na pytanie dlaczego > religia w szkole i w takim wymiarze godzin; odpowiedź jest jedna: bo > tak sobie życzą rodzice dzieci. Dlaczego bełkot? Dziecko się pyta - należy odpowiedzieć. A odpowiedź zapisana jest w konkordacie. O tym czy uczeń średniej szkoły chce uczęszczać na religię decyduje już on sam. I to także jest prawnie usankcjonowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Głupie posty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 11:59 po co chodzi uczniu technikum na religię? Przecierz nie musisz, chyba że mamusia ci każe i jej się boisz? NIE MA PRZYMUSU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na drzewo spadaj kmiotku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 00:35 nie podoba sie rela - do domku i bedzie po krzyku, nie uprawiaj tutaj ideologicznego onanizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golwes Re: Głupie posty IP: *.dnet.pl 19.06.08, 21:52 jest jedno ale religia nigdy niejest ani pierwszą ani ostatnią lekcją ciekawe dlaczego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen rela w szkole IP: *.intertele.pl 20.06.08, 07:17 religia oczywiscie w srodku dnia, nie ma innych zajęć gdyby ktoś nie chciał chodzić księża systematycznie nie przychodzą na lekcje a swiatobliwa dyrektorka tym sie nie interesuje jest taki jeden nawiedzony ks, który nie potrafi nas niczym zainteresować, i wypełnił już wszystkie rubryki w dziennku gdzie wpisuje się uwagi Ciekawe, że inni nauczyciele nie maja do nas uwag;-) a to mu się fryzura nie podoba, kolczyk, nie ten kolor włosów, usmich na twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 17.06.08, 12:09 To jeszcze nic. Znajomy, który kończy w tej chwili liceum dla dorosłych tzw. CKU w Stalowej Woli mówi, że w ciągu tygodnia mają 6 godzin polskiego i tylko 1 matematyki, fizyki, chemii, geografii, biologii. Żeby jeszcze na tym polskim uczono poprawnej wymowy, stylistyki, gramatyki, ortografii. Gdzie tam. Cały czas analizują nikomu do niczego potrzebne lektury i wiersze. Oby tak dalej, to ludzi kończący szkołę będą się umieli podpisać, policzyć do 10 i zmówić pacierz. Więcej nie potrzeba. Baranami łatwiej się zarządza. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 17.06.08, 12:34 smalltownboy napisał: > Żeby jeszcze na tym polskim uczono poprawnej wymowy, stylistyki, gramatyki, ortografii. Gdzie tam. Cały czas analizują nikomu do niczego potrzebne lektury i wiersze. Oby tak dalej, to ludz i kończący szkołę będą się umieli podpisać, policzyć do 10 i zmówić pacierz. Totalny brak umiejętności, o których piszesz to nie tylko zmora obecnych czasów, spójrz jak piszą ludzie dojrzali, którzy szkoły kończyli parenaście albo paredziesiąt lat temu;), co najgorsze wiele z tych osób deklaruje wykształcenie wyższe;). Praktycznie w każdym wątku rażą po oczach makabryczne błędy (patrz choćby post ewy;)) i niedociągnięcia edukacyjne, przykre ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: 84.38.160.* 17.06.08, 15:41 Chodzą na religie bo im wmówiono ze wtedy pójdą do nieba . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 16:30 Kolego - makabryczne błędy? Owszem, nie jest to napisane z polotem, ale uwierz mi makabryczne jest to co ty wyprawiasz. Wątek o nauce religii w szkołach przerabiasz na wątek o błędach? Jaki to ma związek? Czyżbyś aż tak dalece nie zrozumiał sensu wątku założyciela? Jeśli chcesz pisać o ,,makabrycznych błędach'' to po prostu rozpocznij taki wątek. Napisz jaka ta ewa jest straszna, niewykształcona, głupia ... cokolwiek chcesz to napisz. Cała treść twojego wywodu na pewno się zmieści na forum, conajwyżej zabraknie już tylko miejsca na Twoje ego. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 17.06.08, 18:20 Gość portalu: ewa napisał(a): > Kolego - makabryczne błędy? Owszem, nie jest to napisane z polotem, ale uwierz mi makabryczne jest to co ty wyprawiasz. Wątek o nauce religii w szkołach przerabiasz na wątek o błędach? Jaki to ma związek? Jeśli chcesz pisać o ,,makabrycznych błędach'' to po prostu rozpocznij taki wątek. Odniosłam się do wypowiedzi osoby przede mną;), czytaj uważnie cały wątek, również post mojego przedmówcy;). Zakładanie nowego wątku o błędach mija się więc z celem, poza tym nie mam takiej potrzeby;). Twoja ostra reakcja tylko potwierdza moje słowa;). Gość portalu: ewa napisał(a): > Napisz jaka ta ewa jest straszna, niewykształcona, głupia ... cokolwiek chcesz to napisz... Zrobiłaś błąd w wyrazie: "przecież" pisząc go przez "rz" i zwróciłam na to uwagę (dla mnie to jest makabryczny błąd, podobnie jak "z tąd" zamiast "stąd", który to błąd jest nagminnie popełniany, szczególnie na forach internetowych). Jeśli sama o sobie myślisz, że jesteś głupia i niewykształcona to nie mój problem. Dodam na pocieszenie, że na naukę nigdy nie jest za późno, zacznij od zaopatrzenia się w słownik ortograficzny, jeśli już masz to tylko zdmuchnij z niego kurz i zacznij używać, UWIERZ mi, może się przydać;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 17:41 nie wiesz? przecież żyjemy w katolandzie, gdzie wychodzi się z założenia, że nieważne czy po szkole będziesz coś umiał przydatnego w pracy zawodowej skoro najważniejsze jest żeby umiał paciorek, przykazania, a sama wiara w bozie jest ważniejsza niż to czy ty masz za co jeść. Polska to chory kraj, zżerany przez fanatyczne masy katoidiotów. Mam nadzieję, że Napieralski spełni swoje obietnice i będzie z całych sił dążył do wypowiedzenia konkordatu i czarna zaraz zniknie jak stonka po opryskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czk Odp. właściwa IP: 212.182.72.* 17.06.08, 17:46 Chory to jesteś ty. Leczenie radzę zacząć do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scpt po co?? IP: 84.38.160.* 17.06.08, 17:54 poco to sie nogi nocom. a na lekcje religii nikt pod karabinem nie prowadzi ?? no chiba ze sie cuś zmieniło w tak zwanym międzyczasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak_2 Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 00:38 na miejsce czarnej stonki pojawia sie czerwone biedronki :) przyniosa wolnosc mysli, ktorej wzorem bedzie napie..lski, ma swoje 5 minut i musi byc wyrazisty, wiec zamiast sie wziac do roboty robi ludziom wode z mozgu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 17.06.08, 18:25 A wracając do tematu wątku, temat na czasie: tygodnik.onet.pl/32,0,11143,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zezowaty To po co tracisz czas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 07:41 To po co tracisz czas? Odwagi cywilnej brakuje do zrezygnowania z lekcji religii? Całe życie będziesz oczekiwał aż ktoś coś zrobi za Ciebie? Postępuj jak człowiek myślący, a nie jak baran (ew. owca). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 18.06.08, 21:41 Bo żyjemy na zadupiu cywilizowanego świata gdzie rządzi ksiądz pleban do spółki z z byłym sekretarzem i chłopkiem roztropkiem ze smykałką do wszystkiego czyli niczego. Dlatego. Potrafimy tylko jęczeć do Bozi stawiac pomniki papieżowi, klepać zdrowaśki, trzaskać się po ryjach i tuczyć kler własną krwawicą czekając na cuda, jak np w ostatnim meczu z Chorwacją ;))) Dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 18.06.08, 21:52 Trawestując ten wpis :potrafimy tylko narzekać, ubolewać, uogólniać, szydzić, pogardzać i wszystkie niepowodzenia zrzucać na okoliczności poza nami. Generalnie wszystko wokół do d..., ale jacy my wspaniali (ironia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 18.06.08, 22:45 Szydzić i narzekać należy to dobre dla zdrowia i stosunkow międzyludzkich, tylko przede wszystkim zacząć narzekać i szydzić należy z siebie czego niniejszym wszystkim rzyczę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 18.06.08, 22:46 miało być "rzyczę" ale moze byc w sumie życzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 18.06.08, 22:51 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > miało być "rzyczę" ale moze byc w sumie życzę :))) :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 18.06.08, 22:50 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Szydzić i narzekać należy to dobre dla zdrowia i stosunkow międzyludzkich, tylko przede wszystkim zacząć narzekać i szydzić należy z siebie czego niniejszym wszystkim rzyczę ;))) Ja natomiast życzę Tobie (i innym forumowiczom) oprócz umiejętności szydery z siebie samego, również poprawnej pisowni;), niektórzy pewnie znów się na mnie rzucą, że się czepiam, ale mimo wszystko zaryzykuję;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 18.06.08, 22:57 No właśnie zacząć chyba należy od siebie. Od fajnego dystansu, który pozwala na nieprzejmowanie się prezydentem miasta i państwa i takimi tam innymi. Takie agresywne, niezrozumiałe dla mnie wątki , w których ktoś atakuje duchowieństwo, prezydentów, premiera, ministrów nie rozumiem, choć jak ktoś ma potrzebę wylać żółć na forum to może i lepiej. Zaoszczędzi żołądek i wątrobę. Zatem narzekajcie dalej i ubolewajcie nad tym i owym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 19.06.08, 00:39 Ja za to polecam więcej samodzielnego myślenia, wyrabianie w sobie zdolności wyciągania wniosków z prostych faktów oraz łączenia ich w logiczną całość. Mniej oportunizmu, kołtuństwa, klakierstwa, zachwytu nad byle dziadostwem, a także źle pojętej poprawności ;))) Jeśli prezydent miasta lub państwa X jest ignorantem, prostakiem i szkodnikiem należy nazwać go po imieniu. Jeżeli duchowieństwo ma tyle wspólnego z duchem co wyżłopanie kubka wina duszkiem, a jego ubóstwo można rozpatrywać jedynie w kategoriach mentalno-światopoglądowych to nie tylko można ale należy o tym mówić i pisać :))) Narzekajmy i wylewajmy swoją żółć, psioczmy, krytykujmy i wyśmiewajmy pospolitą głupotę, złodziejstwo kolesiostwo oraz obłudę i fałszywą pobożność. Są to zdrowe ludzkie odruchy, stanowiące swietne anitidotum na niepokój metafizyczny i nędzę jednostkowego i zbiorowego istnienia, a w niektórych wypadkach są one jedynymi dostępnymi powszechnie środkami mogącymi zainicjować zmiany mające na celu zburzenie zastanego status quo. Czego wam riebiata wszystkim "rzyczę" przez Rz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 19.06.08, 11:08 Poczytałam, poszperałam na forum i zmieniłam zdanie co do przyjemnego czytania;). Powodzenia w narzekaniu, wyśmiewaniu, szyderze, a "rzyczę" nie wszyscy na tym forum odczytają jako ironię i niestety będą tak pisać;), Ty to wiesz i ja to wiem;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:20 tak jest !!! Pani Polonistko tak jest !!! Pani Komendant Cieszy mnie, że poprawia się Pani samopoczucie Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 19.06.08, 14:44 Gość portalu: do anickk napisał(a): > tak jest !!! Pani Polonistko > tak jest !!! Pani Komendant > Cieszy mnie, że poprawia się Pani samopoczucie Nie jestem Panią Polonistką;) Nie jestem Panią Komendant;) Na samopoczucie nie narzekam, jest ok, czego i Tobie ŻYCZĘ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 19.06.08, 15:19 Kluczowe sformułowania w kontekscie tego watku to "zle pojęta poprawność". Jeszcze póki co w Polsce wierni nie płacą oficjalnie podatku od tego. Dają sami duchowieństwu. W Polsce wiara nie ma aspektu duchowego tylko opiera się na powierzchownej obrzędowości. Owszem są księża , którzy wzbogacają się na komuniach i chrztach, ale ilu Polaków traktuje te sakramenty jako doswiadczenie duchowe? Głowę zaprzatają wystawne przyjecia , "chore" prezenty. Przynależnosc do Koscioła to nie przymus i narzekanie na opłaty są żenujace. Duchowieństwo dostosowało się do potrzeb i poziomu owieczek:) Dlaczego tak dużo sie wymaga od kleru a od siebie nic? Mają ochrzcić , dać ślub zawsze kiedy ktoś sobie zażyczy. Pytam- dlaczego?? Każda wiara stawia wymagania. Z wielu wpisów na forach wynika,że większosc Polaków nie stosuje sie do tego, ale kasą chce załatwic sobie sakrament.I najczęsciej sie to udaje. Ja na miejscu kleru kosiłabym jeszcze wiekszą kasę od tych sakramentów:D:D Tak samo jak narzekanie na lekcje religii w szkole średniej. Nie chcesz to nie chodzisz. A wytykanie palcami takiej osoby to bzdura. Jeszcze uwierzę, że moze tak być w młodszych klasach podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 19.06.08, 20:47 Proszę Pani tu nie o to chodzi ze jak nie chcę to nie chodzę na religię tyklko o to dlaczego buli się rokrocznie z budżetu na naukę tych bredni w publicznych placówkach oswiatowych, gdzie królować powinna NAUKA około miliarda złotych, na które i ja się składam choć nie jestem osobą wierząca i do koscioła nie chodzę. Nie wspomnę o funduszu koscielnym podatku płaconym ryczałtem, ZUS-ie dla kapłanów i mnichów i oddawanych przez państwo za bezcen nieruchmosciach, trafiających jak Polska długa i szeroka w łapy kleru. Chodzi o krzyże w szkołach i urzędach. pytam się czemu ma to służyc? czy szkoła lub urząd jest domem modlitwy, kaplicą lub świątynią? Co z wyznawcami innych religii? też mogą sobie wieszać np symbole Judaizmu Izlamu Hinduizmu, Buddyzmu? Przecież by ich zlinczowano i aresztowano. To chory kraj. Kosciół katolicki niszczył i wykorzystywał ten kraj przez całe wieki. Niszczył wolne szkolnictwo, ograniczał reformy i był jedną z przyczyn tego że nie byliśmy w stanie zbudować prawdziwie silnego federacyjnego państwa Polaków Ukraińców i Rusinów. Itp itd. Na zachodzie juz dawno sobie poradzono z tym pasożytem. U nas ma sie swietnie i rosnie w siłę... Popatrzmy na Czechów. Są o dekadę do przodu. Dlaczego? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 19.06.08, 21:08 Kosciół rosnie w siłę choćby przez takie akcje wątek obok. Ocena z religii okazuje sie potrzebna:) Nie zrozumiałeś kompletnie o czym piszę. Silne wpływy Kościoła są tylko tam , gdzie sobie ludzie na to pozwolą i chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 19.06.08, 21:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=81102383 Kolejny dowód na to,że w Polsce kwestia wiary to "pokazówa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 19.06.08, 22:19 tak jak zwykle "niczego" nie zrozumiałem ;))) Jacy ludzie? Ludzie to masa, tłum. Można nim manipulować straszyć prowadzić jak na sznurkach przedstawiając wyssany z palca obraz rzeczywistosci. To co się u nas dzieje jest wynikiem tego że praktycznie nie było w Polsce Oświecenia z prawdziwego zdarzenia dzięki własnie działalnosci koscioła i biskupów Krasickiego i Naruszewicza. Były za to zabory, romantyzm, Polska przedmurzem chrzescijanskiej \Europy i Chrystusem narodów oraz inne temu podobne bzdety utrwalane przez szkółki przykościelne. Więc mamy teraz co mamy. Ogłupiałe, zdebilniałe społeczenstwo wystraszonych ludków bojących się życ tu i teraz wpatrzonych z nadzieją w niebiosa ;))) Konkordat, gruba kreska, fundusz koscielny i religia w szkołach, a jak dobrze pojdzie i matury z religii w 21 wieku. To co się u nas dzieje jest nie do pomyslenia w cywilizowanych krajach zachodu. Jak np wygląda prezydent i premier prawie 40 milionowego kraju klękający na lotnisku przed kierownikiem Watykanu i całujący go pokornie po łapkach? Żałośnie ;))) W obecnym momencie kosciół jest panstwem w panstwie praktycznie nikt nie ma odwagi powiedziec publicznie o tym co ta sekta wyprawia, dlatego ludzie jeszcze długo nie wyzwolą się spod wpływów tych cwaniaków. Kosciół to władza pieniądze, wpływy. Jedną z podstawowych potrzeb człowieka jest potrzeba przynależnosci. I kosciół zaspokaja taką potrzebę szczegolnie ludziom którzy nie mogą odnaleźć się w obecnej rzeczywistosci. A mamy takich wielu. Manipulować taką grupą jest bardzo łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 19.06.08, 23:37 Mnie to kompletnie nie przeszkadza. Może dlatego,że nie mam poczucia lepszości nad kimś kto biegnie do domu, bo mam być ksiądz z wizytą duszpasterską. A nie być to obciach no i przede wszystkim "co sąsiedzi powiedzą". Ktoś potrzebuje tej powierzchowej obrzędowości zastępującej wiarę - jego sprawa. Co do religii w szkołach to wynik woli społeczeństwa . A chyba ponad 90 % deklaruje się jako katolicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 18:28 I dalej nie rozumiesz ... ale w koncu pewnie należysz do tej grupy 90% spoleczenstwa terroryzującej pozostałe 10% :))) Daleko nam jeszcze do Europy i dobrze pojętej demokracji łoj daleko pani kochana ;))) Spróbuj np we Francji powiesic krzyż lub jakikolwiek inny symbol religijny w szkole lub urzędzie... I jeszcze jedno kto pisze o "lepszosci" lub "gorszosci". Ja piszę tylko o poszanowaniu praw i uczuć innych ludzi, szczegolnie bedących w mniejszosci. Ale widze ze indoktrynacja, i mentalny terror od przedszkola az do grobowej deski jak najbardziej Ci odpowiada ;))) Zasciankowosc i dziwowanie sie wszystkiemu ma u nas długą tradycję i trzyma sie mocno :))) Strzała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 19:01 Przykład Francji jest powiedziałabym delikatnie sredni , bo to laicki kraj i 90 procent społeczeństwa nie deklaruje sie jako katolicy. Poza tym maja społeczność muzułmańską. Lepiej chyba porównywać Polskedo Włoch i Hiszpanii. PS. Pisząc, że należę do tej grupy 90 % dajesz dowód, że nie rozumiesz nic z mojej wypowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 19:34 W Polsce również istnieje rozdział państwa od koscioła ale tylko na papierze. A nie nalezysz do tych 90% tak sie tylko spytam ? Co? We Włoszech wiszą krzyże w parlamencie? My nie mamy spolecznosci muzułmanskiej i innej? Nie mamy ateistów? Wszyscy jak jeden mąż wyznajemy te samą religię? Liczba nie ma zadnego znaczenia. Ale Ty tego nie rozumiesz. Miejsce religii i symboli religijnych jest w swiatyniach. Pytam sie jeszcze raz czy moglbym np wstawic posąg Buddy do klasy w ktorej sie uczę lub urzedu w ktorym pracuje? Lub zawiesic symbole ISlamu lub Judaizmu? Zadaje tylko takie pytanie. Prosze o odpowiedz :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 20:22 Chcąc nie chcąc chrześcijaństwo to korzenie(obok antyku) całej kultury europejskiej. Zawnioskuj do instytucji, w której sie uczysz lub pracujesz,że chcesz Twój symbol religijny. Prawosławni na pólnocy Polski maja takie krzyże w szkołach. Ale lepiej narzekać i czepiac sie na forum. Co do Włoch to chyba w szkołach krzyże są. Osobie niewierzącej taki symbol nie przeszkadza, bo po prostu nic dla niej nie znaczy. No cóż musisz sie męczyć w Boze Narodzenie czy inne świeta koscielne, ale nawet w tej laickiej Francji mają więcej niż my świąt religijnych(wolnych dni) i zgadnij jakiej religii? Proponuję z grubej rury zatem, boś w bojowym nastroju: zaproponuj zlikwidowanie Wielkanocy, Bozego Narodzenia, 15 sierpnia itp. jako dni wolnych w całej Europie. Francuzi, Włosi i wiekszosc krajów europejskich maja też wolne i uznane przez państwo Zielone Światki, Trzech Króli...Po to by umożliwic świetowanie większosci. I po te krzyze w Polsce , by uszanować katolików, których jest wyjatkowo miażdząca przewaga w Polsce. I problem nie w sciaganiu krzyży, ale raczej w zwróceniu sie o wywieszenie symbolu swojej religii. Ale lepiej lamentować na forum. Jak komuś moze przeszkadzać krzyż jeśli jest niewierzący? To tylko przedmiot bez znaczenia emocjonalnego. Jak kwiatek, obrazek, półka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 21:32 Mylisz sie koleżanko. W cywilizowanych krajach zachodu ( znam pod tym względem Anglię i Francję ) epatowanie symbolami jest zabronione i niedopuszczalne myśle ze jest tak nawet w katolickich Włoszech. Swieta tzw Bozego Narodzenia i Wielkiej Nocy straciły juz dawno swój wymiar wyłacznie religijny. Ot kazdy lubi czasem poswietowac a że tradycyjnie obchodzono owe swieta od wieków to i tak pozostało do dzisiaj. Tylko ze na zachodzie ludzie spedzają je na odpoczynku i wyjazdach a u nas jęcząc i zawodząc w kosciołach, ale to juz zupełnie inna sprawa. ( w Londynie raz poszedłem z ciekawosci na cos w rodzaju pasterki anglikańskiej - był ksiądz i dziadek z babcią ;)))) Nikt we Francji lub ANglii nie żąda zniesienia świąt tzw chrzescijanskich. Swięta jak święta. Nawet święty Mikołaj przestał byc biskupem z pastorałem i stał się krasnalem z czerwonym nosem i workiem prezentów :))) Równie dobrze mozna obchodzić np swięto pracy będąc bezrobotnym ;))) Co sie tyczy symboli prawosławia w szkołach. Moze gdzies na wschodzie Polski takie krzyże wiszą, ale bądź co bądź są to krzyze - symbole chrzescijanstwa tylko wschodniego obrządku. Spróbuj zawiesic np w Warszawie, Krakowie czy Gdansku albo Rzeszowie obok Krzyża symbol np Judaizmu lub ISlamu. Spalą Cię na stosie dobrzy chrzescijanie :))) "Po to by umożliwic świetowanie większosci. I po te > krzyze w Polsce , by uszanować katolików, których jest wyjatkowo > miażdząca przewaga w Polsce." Koleżanko ile razy mam Ci pisac iz w Polsce istnieje prawnie zagwarantowany rozdział PANSTWA OD KOSCIOŁA. Panstwo jest swieckie nie wyznaniowe. Nie kumasz? W żadnym urzedzie panstwowym lub szkole nie powinno sie faworyzować i wyrozniac zadnego wyznania. Jesli tego nie rozumiesz to moge tylko wspołczuć ;))) Bardzo dobrze się dzieje ze lewica chce usunąć krzyż z Sejmu a także postuluje zerwanie konkordatu. Nigdy nie glosowalem na SLD i nie lubie postkomunistow ale teraz zaczynają mi się coraz bardziej podobac ;))) Sprawa wiary i wyznania to prywatna sprawa kazdego czlowieka. Panstwo a co za tym idzie jego instytucje nie mogą być prywatnym folwarkiem zadnej grupy spolecznej chocby i stanowiła ona większosc obywateli danego kraju. O ile mi wiadomo symbolem Rzeczpospolitej Polskiej jest orzeł biały na czerwonym tle a nie długowłosy człowiek przybity gwoździami do dwóch desek :))) "Jak komuś moze przeszkadzać krzyż jeśli > jest niewierzący?" W mniej wiecej taki sposób w jaki przeszkadzałby mi w urzędzie np zawieszona obok godła na scianie reklama proszku do prania bo ktos kto pracuje w tym biurze pierze skarpetki akurat tylko i wylacznie tym srodkiem i jest to dla niego bardzo wazne lub tez poroże łosia bo akurat urzednik lubi polować albo szalik jakiegos klubu pilkarskiego bo ktos tam mu kibicuje itp itd. Skoro chrzescijanie mogą wieszac krzyże to może np ja wywiesze w biurze na scianie plakat swietej krowy bo wyznaję Hinduizm i tez chce miec cos swojego na tapecie :))) i konczac: Z tego co piszesz to według Ciebie wszystko jest w porządku. Jestes entuzjastką miliardów płynących na utrzymanie koscioła aktolickiego w Polsce z biednego budzetu, zwolnien z podatków płaconych ryczałtem,, funduszu koscielnego placenia ZUSU księzom finansowanie budowy swiatyn z publicznych pieniedzy, wtykanie przez kler nochala w politykę zycie publiczne i kazdy zakamarek zycia obywateli oraz zlodziejskie wyludzanie nieruchomosci od trzęsącej sie ze strachu wladzy - patrz ostatnio dworek w Slocinie, ktorego jak zwykle "nikt" nie chciał tak jak zapewne i placu pod pomnikiem Walk Rewolucyjnych :)))) Nie wspomnę o aferach pedofilskich skrzetnie tuszowanych przez kosciol tak aby księża nie mogli odpowiadac przed wymiarem sprawiedliwosci. Dalej wieszajmy krzyze budujmy kapliczki na kazdym osiedlu i stawiajmy pomniki Papieżowi Wojtyle zawsze bedziemy w tyle :))) Tacy Czesi nie chodzą do koscioła i są przed nami o dekade do przodu no ale ominęły ich takie rewelacje jak gruba kreska i konkordat. u nich tego nie ma ;))) U nich panie bida z nyndzą ani krzyza w szkole ni w urzędzie przeprowadzili tez podłą dekomunizację nie okazując komuchom chrzescijanskiego milosierdzia. Zamiast sie modlic działają racjonalnie odstawiając nas na kazdym kroku. To skandal :))) Wiecej nie pisze bo szkoda czasu ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 21:57 Czyli zakłamanie. Czyli krzyże Ci przeszkadzają, ale święta nie, bo wolne:)Wolne akurat te święta sa ok. A niefajnie byłoby zawalczyć o wolnego Sylwestra i dzień po nowym roku Panie walczący o laicyzm? Nie negujesz tradycji nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nawet nie masz pojęcia jak wrosłeś w kulturę chrześcijańską choc próbujesz ją atakować:D Co do Francji to jasne, że krzyzy nie ma , bo to laicki kraj i pisałam Ci o tym. Ale nawet w tym laickim kraju , gdzie mało kto deklaruje się jako katolik są te świeta katolickie i to takie, jakich u nas nie ma wolnych (Trzech Króli, dzień po Zielonych Świątkach). Nikt nie spali Cię na stosie kiedy zwrócisz sie o zawieszenie symbolu Twojej wiary obok katolickiego krzyża. Zwróciłeś sie o to??? W tej pólnocno-wschodniej Polsce katolickie i prawosławne krzyze wisza obok siebie , bo jest taka potrzeba. Ruszyłeś tyłek, żeby w Twoim miejscu pracy czy nauki obok katolickiego zawisł symbol Twojej wiary czy jesteś 1539538749 forumowiczem - krzykaczem? Krótko mówiąc- atakujesz nie proponując nic w zamian. Taki z Ciebie forumowy rewolucjonista, który chce burzenia , ale w zamian nie proponujesz innych wartości, idei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 22:38 Swieta maja dla mnie charakter laicki, tak jak i dla wiekszosci ludzi na zachodzie - patrz pasterka z dwoma osobami. A co ze swietem pracy? Tylko pracujacy mogą swietowac? Reszta jest zakłamana? heheh Nikt nie spali Cie na stosie kiedy wywiesisz np Szahadę albo Polksięzyc ( choć to rzeczywiscie symbol kalifatu a nie samego Islamu)? Spróbuj powiesic cos takiego, albo gwiazdę Dawida ... hehe naiwna forumowiczko. Ja jestem ateistą i nie życzę sobie zadnych symboli co zresztą GWARANTUJE POLSKIE PRAWO - nie kumasz co znaczy prawo. Moze np przyjde sobie do Ciebie do domu i wezmę telewizor bo mi sie tak podoba co? "Taki z Ciebie forumowy rewolucjonista, który chce burzenia , ale w zamian nie proponujesz innych wartości, idei." A czy ja mam obowiązek proponowac Ci jakiies idee. Ja sie nie wtrącam w czyjes zycie. Nie obchodzi mnie co wyznajesz i jakie masz poglądy. Panstwo jest swieckie, symbolem panstwa jest Orzeł biały na czerwonym tle - nie krzyż. Symbole i religie to tylko zażewia konfliktów i waśni. Niczemu dobremu to nie służy. A niefajnie byłoby zawalczyć o > wolnego Sylwestra i dzień po nowym roku Panie walczący o laicyzm? To to w ogole nie wiem do czego hehehe ;))) Co to ma niby być? Tradycję mamy jaką mamy nic na to nie poradzimy. Ja swiąt nie obchodzę wcale, jest to dla mnie dzien wolny od pracy jak np majówka w UK. Jaki mam wpływ na zniesienie swiąt? Zaden. Musze sie podporządkować i nie narzekam jakies dni wolne od pracy w koncu muszą w kalendarzu występować i mogą to byc akurat te dni. Moge wyjechac z kraju, ogladac zagraniczne kanały bez kolęd itp itd ale co sie tyczy szkół i urzedów takiego wyboru nie ma. Krzyże w urzedach i szkołach a takze lekcje religii w szkołach to jest przesada. Moze jeszcze wystapisz z postulatem przysiegania na krucyfiks w sądach co ? :))) Tez była kiedys taka tradycja. Po co mam walczyc o dzien wolny po sylwestrze? Przeciez jest on wolny od pracy - sprawdzałem w kalendarzu :))) A w ogóle to wątek jest o tym ze zamiast uczyc czegos pozytecznego doklada sie lekcje religii. Co mają robic uczniowie którzy nie uczeszczaja an takie lekcje. Siedziec w szatni czy isc na piwo? Bo prze3ciez lekcje etyki to fikcja. Nie wspomnę juz o presji i szykanach takich ludzi przez większosc szczegolnie w małych miastach i wsiach. Czemu ma to służyc? Rozmowa z Tobą nie ma sensu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 22:42 zarzewie przez rz :))) Bo wymienia się na żar :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 22:59 Święta katolickie mają dla Ciebie charakter laicki to brzmi troche jak oksymoron:) Zaproponowałam zmianę, ale entuzjazmu jak widzę brak i poza tym zrozumienia tekstu czytanego też. Pisałam o propozycji wolnego Sylwestra i dnia po Nowym Roku(a nie po Sylwestrze jak piszesz). Dla laików wymarzone zdawały mi się:) Ale lepiej lamentować , burzyć się i narzekać niz coś zmieniać. Gdzie masz w polskim prawie zapis o zakazie obnoszenia sie z symbolami religijnymi?? Albo zakazie wywalczenia sobie wywieszenia takich symboli w szkołach czy instytucjach publicznych?? Ateiście nie powinna przeszkadzać figurka Buddy, jakiekolwiek symbole wiary, krzyże. To nielogiczne. Jak osobie niewierzącej mogą przeszkadzać takie jakieś wywieszki?? Prędzej osobie będącej wyznawcą innej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 23:35 Swieta chrzescijanskie mają charakter religijny dla ludzi wierzących dla mnie są toi zwykłe dni wolne od pracy, bo tak zadecydowała większosc. Niestety nic na to nie poradzę. po co mam występowac o dzien wolny po Nowym Roku? O czym Ty dziewczynko piszesz? hehe. "Ale lepiej lamentować , burzyć się i narzekać niz coś zmieniać." - tu mogę postawic tylko trzy pytajniki ; ??? W polskim prawie nie ma zakazu obnoszenia sie z symbolami religijnymi jest za to zapis w konstytucji o swieckosci państwa i jego rozdziale od koscioła. Dalczego wiec obok symboli panstwowych toleruje sie symbole religijne w parlamencie szkolach i urzedach skoro jest wiele sprzeciwów ze strony wielu srodowisk. Prosze mi to wyjasnic. Nie mam nic przeciwko krzyżom i swietym figurom ale tylko i wylacznie w miejscach kultu czyli kosciolach i kaplicach. Nie wszedzie gdzie popadnie w mysl czeresniackiej zasady : bo przeca nas wincy jest to nom wolno i sie nom noleży panie bo to i ociec wieszoł krzyże gdzie tylko i matka i dziodek z babkom rozumisz krzyze wszendzie stawiali i w krzyżu ich od pokłonów łamało nawet. taka tradycja ;))) "To nielogiczne. Jak osobie niewierzącej mogą > przeszkadzać takie jakieś wywieszki?? Prędzej osobie będącej > wyznawcą innej religii." Widzę ze albo nie umiesz czytac albo nie rozumiesz tego co czytasz. Pisałem o tym wczesniej. Ale jesli chcesz to napisze jeszcze raz. W takim samym stopniu mi to przeszkadza w jakim przeszkadzałoby mi zasmiecanie sciany panstwowego urzędu na którym wisi godło np historyjkami z gum do żucia, portretami wujka Mietka i Cioci Kazi albo plakatów z reprezentacją Mozambiku w krykieta bo dla kogos to rzecz swięta. W dodatku kosciół w Polsce jest potężną siłą polityczną. Dlaczego mam oglądac symbole jakiejs opcji politycznej w urzedzie lub publicznej szkole panstwowej? Czy to szkółki parafialne czy panstwowe placówki oswiatowo-dydaktyczno-naukowe? Skala zjawiska przybiera u nas monstrualne rozmiary nespotykanie nigdzie indziej w Europie. Ostatnia akcja z aborcją zgwałconej 14 latki - to tez było w porządku ze publiczna słuzba zdrowia odmawia wykonanai zabiegu ze srtrachu przed fanatykami sterowanymi pzrez koscioł katolicki łamiąc prawo które wyraźnie mowi ze dziewczyna może ciąże usunąć ? W tych szpitalach tez wiszą krzyże - symbole koscioła który w jawny sposób nawoływał do łamania prawa. Kosciół stoi ponad prawem czy prawo nad kosciołem? :)))) Takie retoryczne pytanko tylko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 23:48 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Swieta chrzescijanskie mają charakter religijny dla ludzi wierzących dla mnie s > ą > toi zwykłe dni wolne od pracy, bo tak zadecydowała większosc. I tak większosć zadecydowała o krzyżach w szkołach, parlamencie.I Większosć w demokracji będzie decydować:) Zatem o co Ci chodzi?:D Gubisz się potwornie w argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 23:57 Tak zadecydowała większosc w czasach kiedy o demokracji nawet bocian nie klekotał i tak juz pozostało takze w zapisach prawnych. Zeby to zmenic należałoby zmienic zapisy prawne ustaw o dniach wolnych od pracy. Większosc poprzez swoich reprezentantów w parlamencie zadecydowała ze w Polsce OBOWIĄZUJE ROZDZIELNOSC PANSTWA OD KOSCIOŁA - taki jest zapis prawny w konstytucji. I tego sie trzeba trzymać. Chyba ze wiekszosc w referendum wypowie sie na temat utworzenia panstwa wyznaniowego w Polsce. Jakos sobie takiego faktu nie przypominam. Nie rozumiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 00:11 Kluczowe zaczynaja być słowa "nie rozumiesz o czym piszesz" itp. Się znaczy dyskutant(Dr Psychol) staje się bezradny. Przecież o tych zmanach pisze Ci od paru postów. Po co dyskutować z jakąś głupia anną. Wybrać swoich ludzi do parlamentu albo samemu startować i zmienic zapisy prawne. One się zmieniają i zmienic mogą. Przeczytałeś co oznacza to drukowanymi napisane przez Ciebie? Ta rozdzielnosć Państwa od Kościoła? Czy wiesz co oznacza interpretacja przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:24 Jak widzę w dalszym ciągu gadka nie na temat, ale niektórzy tak mają. Napiszę najprosciej. Konstytucja mowi o rozdzielnosci panstwa od koscioła i nic tu nie pomoze zadna interpretacja. Krzyz nie jest symbolem panstwowym; są nimi Godło i Flaga - biało-czerwona. I to powinno sie znajdowac w szkolach i urzedach. W normalnym kraju nie pomogłaby tu zadna interpretracja prawa. Przecież o tych zmanach pisze Ci od paru postów. O jakich zmianach Aniu ? Po co dyskutować z jakąś głupia anną. Wybrać swoich ludzi do parlamentu albo samemu startować i zmienic zapisy prawne. Kto chce zmieniac jakies zapisy prawne Aniu? Główka nie boli? :))) Ja niczego nie chce zmieniac tylko wyegzekwowac w praktyce przestrzeganie zapisów konstytucji. Radzę polozyc sie do łozeczka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 00:41 Dziękuję za rady. Nie skorzystam. Głowa mnie nie boli. Poproszę zatem o przyklady tego,że nie egzekwuje sie tej rozdzielności Państwa od Kościoła. Jakoś nie widzę tego w wymiarze faktycznym. Powieszenie krzyzy w szkołach czy parlamencie jakos sprzeczne mi sie nie wydaje(pisałam o tym parę razy)i to kwestia interpretacji. Jakbyś trochę siedział w prawnych przepisach to wiedziałbyś, że mozna je interpretować:)Czasem przecinek zaważy na odczytaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:47 Tak Aniu. Masz rację. Poddaję się ;))) Wszystko zalezy od interpretacji. Moje teksty także. Wieszajcie dalej na chwałę swiętego koscioła. :))) Ide kimać ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 00:49 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Wieszajcie dalej na chwałę swiętego koscioła. :))) Ide kimać ;))) :D, tu nie chodziło o chwałę kościoła, ale czemu mnie nie dziwi, że tego dalej nie rozumiesz;??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:08 Ja nic nie rozumiem. To krzyz nie jest symbolem koscioła? A co to jest? Moze samolot i znak rozpoznawczy WSK - Rzeszów? Nic nie rozumiem. Hehe :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 23:12 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Ja sie nie wtrącam w czyjes > zycie. Nie obchodzi mnie co wyznajesz i jakie masz poglądy. A wyżej napisałeś : >A >nie nalezysz do tych 90% tak sie tylko spytam ? Co? Gdzie logika?Gubisz się i dla mnie rozmowa z Toba ma sens , bo widze jak płytkie jest myślenie krzykaczy. Dla ateisty na ścianach może wisieć 5 symboli 5 religii i mu to wisi:) Wyznawca innej relgii będzie walczył o to, co dla niego ważne. Np we Włoszech czy Hiszpanii przestrzega sie powagi w zwiedzanych kościołach- czuje się ,że to kraje katolickie. We Francji nieco mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 23:50 hehehe Tak gubię się juz jestem zgubiony na wieki i będę się smażył w ogniu piekielnym :))) Twoje przemyslenia to istna głębia ;))) a sie nie wtrącam w czyjes > > zycie. Nie obchodzi mnie co wyznajesz i jakie masz poglądy. > > A wyżej napisałeś : > > >A > >nie nalezysz do tych 90% tak sie tylko spytam ? Co? > > Gdzie logika? Logika jest taka ze nie epatuję publicznie nikogo moją wiarą lub niewiarą. Pytanie o wiarę zadałem prywatnie. Taka jest logika. Dla ateisty na ścianach może > wisieć 5 symboli 5 religii i mu to wisi:) Tak oczywiscie moze wisiec ale wisi tylko jeden (nie widzialem nigdy innych oprocz krzyza) to raz a dwa ze nie widzisz roznicy miedzy tolerancją a aprobowaniem czegos. Ja krzyze w urzedach i szkołach toleruję nie zrzucam ich nie niszczę nie opluwam ale to nie znaczy ze je aprobuję. Krzyze powinny z takich miejsc zniknąć bo to nie ich miejsce. Ja nie piszę na scianie w klasie: Boga nie ma. "Wyznawca innej relgii będzie walczył o to, co dla niego ważne. Np we > Włoszech czy Hiszpanii przestrzega sie powagi w zwiedzanych > kościołach- czuje się ,że to kraje katolickie. We Francji nieco > mniej." Kolejny tekst nie na temat. O czym Ty piszesz? Wyjasnij moze głębie swych przemyslen bo jak na razie sie osmieszasz tylko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 00:03 Nie widziałeś nic oprócz krzyża katolickiego , bo po prostu nie byłeś moze w miejscach, gdzie obok siebie wiszą takie symbole wiar różnych. W Polsce. Ze 3 razy pisałam:) Pytanie o wiarę zadałeś jak piszesz "prywatnie",ale na publicznym forum:)hehehe Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Logika jest taka ze nie epatuję publicznie nikogo moją wiarą lub niewiarą. Nie, wcale:D:D Przecież napisałeś, że jesteś ateistą. Ja piszę trochę przewrotnie i chyba trudno byłoby powiedzieć jak z moja wiarą czy niewiarą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:13 Tak Aniu masz rację bo forum internetowe to przecież państwowy urząd publiczna szkoła lub parlament ;))) Masz całkowitą rację ;))) Całkowitą ;))) Napisałem ze jestem ateistą ale nie piszę tego na scianie urzędu lub szkoły. Kapujesz o co idzie? Mogę to napisac na forum Gazety Wyborczej albo powiedziec prywatnie przy piwie. Mam takie prawo co niniejszym czynię ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 20.06.08, 20:58 Skrajności zawsze są niezdrowe, z jednej strony mamy ojca Tadeusza Rydzyka i jego fanatyków, a z drugiej takich antyklerykalnych bojowników jak forumowicz, który o dziwo super dopasował sobie swój nick;). Co do symboli religijnych to w jednym z krajów, w których mam okazję bywać dość często (jest to kraj muzułmański), symbole religijne wyznania dominującego są bardziej widoczne niż innych religii, co dla mnie jest oczywiste, bo 90% to osoby, które wyznają Islam;). To tak w nawiązaniu do krzyży w szkołach w Polsce, gdzie jak wiemy 90% Polaków deklaruje katolicyzm;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.06.08, 21:39 Na pewno ten muzułmański kraj to ostoja demokracji i wolności słowa ;))) Moze napiszesz co to za kraj i gdzie umieszczane są owe symbole i w jakim stopniu dominują one nad symbolami innych religii które jak wnoszę z Twojego komentarza rowniez są w tych miejscach reprezentowane. Czyli np w klasie szkoly owego panstwa wiszą przewaznie symbole Islamu ale niekiedy takze i innych religii. Bo tak wynika z tekstu. "symbole religijne wyznania dominującego są bardziej widoczne niż innych religii" Prosze mnie oswiecic co to za kraj na jakiej plancecie? "co dla mnie jest oczywiste, bo 90% to osoby, które wyznają > Islam " Czyli wolnosc jednostki i poszanowanie jej praw oraz poszanowanie prawa panującego w Polsce są Ci jak widzę obce :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 20.06.08, 23:47 To Turcja, kraj świecki choć religią dominującą jest Islam, i jakoś nie zauwazyłam takiej nietolerancji jak w Polsce co do wyznawanej religii osób, które nie praktykują albo nie wierzą w Najwyższego;), mimo że kraj liczy 80 mln ludzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:07 I tam widziałas na scianie w szkole symbole wielu religii tak? Np Krzyz takze? Hehehehe co za kawały opowiadasz. A tak w ogole jezeli Turcja kraj w któym rządzi armia prawie totalitarny jest symbolem wolnosci to współczuję :))) W Polsce istnieje nietolerancja wobec krzyza? chyba nie rozumiesz słowa nietolerancja. Jakos nie widze tej nietolerancji wobec katolików. Za to w drugą stronę juz wszystko wygląda inaczej. Posłuchaj o czym bredzą wiejscy księza na kazaniach spróbuj nie poslac dziecka na religie w malym miasteczku itp itd. Wszystko oczywista w cieniu krzyża wiszącego juz na kazdym rogu ulicy w kazdej klasie i urzędzie. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 00:13 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > A tak w ogole jezeli Turcja kraj w któym rządzi armia prawie totalitarny jest symbolem wolnosci to współczuję :))) Następny, który nie widział, a się wymądrza;), przyjedź, zapraszam, szczęka Ci opadnie:). Należysz jednak do tych, którzy wolą krzyczeć niż myśleć;). Ubawiło mnie też to nazywanie krajów Zachodnich cywilizowanymi, ot polski kompleks, prawda doktorku;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:31 Tak sie składa ze byłem w Turcji. Bardzo ładny kraj. Dużo zabytków dobra kuchnia. Sczęka mi opadła. Ale co to ma do standardów demokracji wolnosci słowa, wyznania i tolerancji itp Gdzie to tam widziałąs te krzyze w urzedach prócz symboli islamu ? Heheheh. Mama poszła na zakupy i sie wypiło troszkę winka na obiadku w hotelu ? heheh Ubawiło mnie też to nazywanie krajów Zachodnich > cywilizowanymi, ot polski kompleks, prawda doktorku;)? Hehe ubawiłem to sie dopiero ja. Wychodzi na to że ostoją wolnosci słowa, wyznania, tolerancji, poszanowania drugiego człowieka i demokracji jest Turcja i Polska ;)))) hehehe. To ci dopiero rewelacje. Ciekawe co by na to powiedzieli np Kurdowie Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 00:40 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): Widzisz doktorku, nigdy nie mieszkam, ani nie mieszkałam w hotelu w Turcji, jeśli wiesz co mam na myśli;), pielęgnuj sobie swoje stereotypy ale się nie unoś, bo zaczynasz przeginać, i co jak co, ale to raczej Ty powinieneś pójśc do łóżka bo Twój mózg ma już zdecydowanie dość na dziś;) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 00:43 I dlatego, że znasz kraj z pozycji hotelu, wycieczek fakultatywnych, i wylegiwania się na plażach Riwiery, Twoje komentarze są bardziej niż dziecinne;). Pomieszkaj sobie tam parę lat, wtedy porozmawiamy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:51 O czym porozmawiamy? O tych krzyzach z polksiezycami na scianach jednej klasy lub urzedu ?:))) To chyba w konwencji political-religion-fiction :))) Mozemy pogadac. Co Ty tam robilas kilka lat? I ilu tam jest ateistów? Na pewno był jeden dziecinny - na wycieczce fakultatywnej :))) To wiem ;))) Skąd wiesz ze wylegiwałem sie na plaży a nie chodziłem po urzędach ?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 00:59 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Co Ty tam robilas kilka lat? I ilu tam jest ateistów? Na pewno A skąd Ty wiesz, że robiłam, a nie wciąż robię:). Dla mnie Turcja nie różni się od Francji czy Anglii, ot kraj, ot życie w innym kraju, los nas rzuca w różne zakątki świata, aż tak bardzo to jest dla Ciebie dziwne???. Zastanów się proszę zanim coś napiszesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:03 Ja sie nie dziwie ze ktos mieszka za granicą sam mieszkalem kilka lat w roznych krajach tylko pytam sie co tam robiłas takiego ciekawego ze stawiasz ten kraj za wzór demokracji i tolerancji oraz rozwoju? :)P)) Dla mnie Turcja > nie różni się od Francji czy Anglii, ot kraj, ot życie w innym > kraju, Tak nie rozni sie od Francji lub Anglii lub Niemiec jesli masz na mysli dzielnice tureckie. To wiele sie nie rozni :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 00:33 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): >> > A tak w ogole jezeli Turcja kraj w któym rządzi armia prawie totalitarny jest > symbolem wolnosci to współczuję :))) Za bardzo ufasz temu, co wyczytasz w mediach. To tak samo jak z tą 14 latką, wspołżyjacą ze swoim chłopakiem 15 latkiem(wspomniałeś w którymś wpisie do mnie:) Czyn zakazany prawnie, ale odbiorcom kultury masowej trzeba podać w uproszczeniu. Zatem "gwałt" brzmi dobrze, bo dobrze sprzeda sie w brukowcach. I gawiedz kupiła:) Podobnie uproszona jest wizja krajów muzułmańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 00:42 Tak uproszczona :))) Wszystko jest uproszczone ;))) Pojedź do Iranu i wyjdź z krzyzykiem na miasto albo publicznie powiedz ze Boga nie ma. Mysle ze jeszzce tego samego dnia Twoja głowa zrobiłaby bęc bęc hop hop tocząc się po bruku :))) W najlepszym wypadku miałąbys grube nieprzyjemnosci. Turcji jeszcze daleko mentalnie do tzw swiata. Gdyby tak nie było juz dawno byliby w UE. Jednym z wyznaczników jest w moim mniemaniu rola i pozycja kobiet w danym spoleczenstwie. Pod tym względem o Turcji nawet szkoda gadac, ale kebaby mają dobre :))) To czy był to gwałt czy wynik dobrowolnego wspołzycia nie ma najmniejszego znaczenia. dziewczyna nie miała skonczonych 15 lat. Kazdy szpital powienien bez zbednych ceregieli przeprowadzic zabieg i powiadomic ewentualnie policję. Tyle. Co sie działo wszyscy widzielismy. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 00:46 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Turcji jeszcze daleko mentalnie do tzw swiata. Gdyby tak nie było juz dawno To zdanie tylko jest kolejnym przykładem, że dyskusja z Tobą jest jałowa;). Kto Ci wogóle powiedział, że oni chcą do UE, porozmawiaj z pierwszym lepszym Turkiem, a Cię wyśmieje w kwestii UE;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:00 Gadałem z wieloma Turkami jakos zaden mnie nie wysmiał ;))) A Turcja od lat puka bezskutecznie do drzwi UE tylko nikt jej nie otwiera ;))) W kraju rządzi armia gdyby nie UE to dalej karaliby za cudzołóstwo, krytykę armii a kobiety chodziłyby w chustach :))) Gdyby nie armia i faktyczna dyktatura wojskowa to byłoby to islamskie pańsdtwo wyznaniowe :))) Rzeczywiscie szczyt rozwoju społecznego :))) Ale nie bedziemy o Turcji pisac Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 01:08 Gość portalu: Dr Psychol napisał(a): > Gadałem z wieloma Turkami jakos zaden mnie nie wysmiał ;))) No tak, Turcy niemieccy, albo ci, którzy żyją w krajach "cywilizowanych";) może Cię nie wyśmiali bo są naiwni i niestety w większości niedouczeni;), jaka jest turecka emigracja np. w Niemczech wiemy;). Pogadaj z tymi w Turcji, zdziwisz się co oni sądzą o UE i chęci ich kraju wstąpienia w jej szeregi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:15 A co ma piernik do wiatraka? rzad Turcji stara sie za wszelką cenę wprowadzic kraj do UE. Wiec skoro rząd nie reprezentuje woli narodu to tylko jest argumentem za tym o czym pisze ze w Turcji panuje dyktatura wojskowa. Rzadzi armia ktora trzyma wszystko za morde. Skad wiesz z kim rozmawiałem i gdzie i skoro tak w Turcji jest dobrze to dlaczego kilka milionow Turkow wyemigrowało do "niecywilizowanej" Europy ? Wyemigrowałoby o wiele więcej tylko UE zatrzymała ten napływ. Dalczego? I skoro tam mieszkasz to moze napiszesz cos o sytuacji kobiet w Turcji ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 01:22 Sytuacja kobiet w Turcji jest na pewno troche uwarunkowana kulturowo, ale nie ma problemu by uczyc się, studiować, wyjeżdzac za granicę. Te uwarunkowanie kulturowe to rzeczy zakodowane w mentalnosci tych kobiet(one maja poczucie ze sobie nie poradzą,że muszą mieć wsparcie, bo je tak wychowano),ale Turczynki studiują , podróżują . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:30 Jaki procent Turczynek to jest? 1 % ? :))) Kultura Turcji jest ukształtowana przez Islam. Skoro tak wychwalasz model turecki to widocznie odpowiada Ci rola zahukanej kobiety zaleznej od mezczyzny. Skoro tak to rzeczywiscie Turcja jest swietnym miejscem do zycia dla takich ludzi ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 01:40 Oczywiscie, że Turcja jest oparta na kulturze islamu. Tyle, że Ty obraz islamu czerpiesz jak wnioskuję po wpisach z brukowców i wersji uproszczonych.Nie znasz tej kultury tylko cos o niej slyszales. W Polsce prawde mowiąc też w tradycyjnych rodzinach jest model patriachalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:57 Ty za to znasz wszystkie obrazy i modele :))) Kraje Islamskie to enklawy wolnosci na mapie zniewolonego swiata, szczegolnie zachodniego. To w krajach islamskich panuje tolerancja religijna i kulturowa. To istny raj dla wykształconych nowoczesnych kobiet i przedstawicieli wszelkich mniejszosci ;))) Nic tylko raj na ziemi. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 02:07 A wiesz skąd pochodzi cywilzacja, wiesz gdzie były jej początki??? Pewnie nie;), wyświadcz więc sobie i innym przysługe i poczytaj coś na ten temat, zapomnij na moment o "obiektywnych" mediach, którymi się pasiesz i zacznij w końcu mysleć;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 12:37 Niepotrzebna ironia, a przy tym znów spłycanie. Znasz tylko przykłady ekstremalne(które pokazują w mediach , bo dobrze sie sprzedają). Nie masz pojęcia o krajach islamskich. Wiesz co to sa różnice kulturowe? Masz zakodowany w głowie europejski wzorzec kulturowy oparty na chrześcijaństwie(zresztą każdy z Europejczyków tak ma) . Podobnie jest z innymi kulturami- oni dziwią sie nam i naszym zasadom. Co do swobody kobiet w krajach muzułmańskich to ogranicza je bieda, a nie religia. Wykazałeś sie agresją w stosunku do religii katolickiej i islamskiej , co w kontekscie wyznania ,że jesteś ateistą jest logiczne. Skoro Koscioł zrobił tylko złe to moze zniszczyć zabytki jak zrobili to ateistyczni bolszewicy po rewolucji niszcząc cerkwie? Większosć w Europie ma charakter religijny, była wykonywana na zlecenie Koscioła. Co wiecej remonty tych katedr i kościołów sa finansowane przez państwo lub nawet(w przypadku zabytków wyższej rangi) organizacje światowe. I jak tu wyjaśnisz rozdział państwa od Kościoła? Czytałam w którymś watku o zabytkowym drewnianym kościółku i wpisy krzykaczy typu "niech duchowni sobie odbudują". Od korzeni nie uciekniesz. A korzenie Europy to antyk i chrześcijaństwo. I nie szafuj tak słowem tolerancja i prawo, bo pierwszego nie przestrzegasz (przeszkadzają Ci krzyze), a na drugim sie nie znasz, bo powtarzasz slogan "rozdział Państwa od Koscioła"-nie wiedząc co to oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 01:30 Żyją zgodnie ze swoją religią, te które ją praktykują (tysiące nawet nie wie jakie są jej zasady, bo poprostu jej nie praktykuje, czyli nie chodzi w chustach, nikt ich do niczego nie zmusza, jednym słowem sa wolne, to tak uprzedzając zapewne Twój koment, że są zniewalane;)), uczą się, studiują, są matkami, żonami, babciami itd. O skrajnych przypadkach honorowych zabójsw w zacofanych rejonach wschodniej Turcji nie mówię, bo są sporadyczne, obecnie już się o takich nie słyszy, a jeśli to sprawcy są surowo karani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:35 Dobrze niech się ucza i studiują ;))) Ja ide spac ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 00:46 Byłam w Iranie i Pakistanie i jakoś nie miałam ochoty obrażac uczuć kogokolwiek. Pokornie chodziłam odziana od stóp do głów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:07 Heheh obrazac widokiem krzyza lub gloszeniem wyznawanych pogladow? Przeciez to cywiliowne kraje ;))) To tylko gazety tak piszą ze nie, a tam panie wolnosc kwitnie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 01:17 Szydera górą. W żadnym demokratycznym kraju nie wolno Ci wyszydzać innej religii. Takie prawo, na które się powołujesz w co drugim wpisie wiec je stosuj:) Nie rozumiesz islamu, katolicyzmu, jakiejkolwiek religii, ale zyjesz w kraju, który prawnie nie pozwala szydzić z religii jakiejkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:21 A kto cos wyszydza? :))) Nie wiem znowu do czego ten Twój wpis. Jakies strzępy chaotycznych mysli nie powiązanych ze sobą. To jakies postmodernistyczne utwory literackie o tematyce społeczno-religijnej ? Heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.06.08, 01:24 Wyszydzasz kulture islamu tym razem.Choc masz o niej pojęcie takie jak przeczytasz w brukowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.06.08, 01:34 Tak Aniu wyszydzam straszliwie kulturę islamu żądając usunięcia krzyzy ze szkół i urzędów. Chrap chrap ;))) Strzała Jesli juz to wyszydzam naiwne Anie które powinny juz dawno spać ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
anickk Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? 21.06.08, 01:35 Gość portalu: anna napisał(a): > Wyszydzasz kulture islamu tym razem.Choc masz o niej pojęcie takie > jak przeczytasz w brukowcach. To jak rozmowa ze ślepym o kolorach;), szkoda czasu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: dlaczego aż 2 godziny religii ? IP: *.intertele.pl 24.06.08, 08:12 chyba osoby piszące w tym watku nie zrozumiały pytania ! tu padło pytanie o ilość godzin religii w szkole a nie o islam i sytuacje kobiet w Turcji Tu nie chidzi o to czy chodzic na religię czy nie, ale co zrobić aby dyrektor 1 godzine reli zamienił np na matematykę ! Odpowiedz Link Zgłoś