Dodaj do ulubionych

śledź w śmietanie

23.12.10, 09:19
Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej?
Obserwuj wątek
    • default Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 11:29
      U mnie śledź do ziemniaków MUSI być z jabłkiem. Solone płaty śledziowe opłukuję, chwilę moczę jak bardzo słone (bo np. te Lisnera z tacki tego nie wymagają), kroję na poręczne kawałki. 2-3 cebule siekam drobno, mieszam z kubkiem(lub dwoma, zależy ile śledzia) kwaśnej gęstej śmietany. Jedno wielkie lub dwa mniejsze jabłka ścieram na grubej tarce, mieszam ze śmietaną i cebulą, do tego śledź i calość odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się przegryzło. Jabłka raczej kwaśniejsze niż te bardzo słodkie, ale bez przesady, troszkę tej jabłkowej słodyczy dodaje smaczku potrawie.
    • Gość: gość Re: śledź w śmietanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.10, 10:51
      a u mnie w domu rodzinnym, takiego śledzia podawało się w najprostszy z możliwych sposobów: jak już śledź z cebulką, ziarnami jałowca i listkiem laurowym odleżał dobę zalany olejem, to potem juz tylko wyjęty na talerz obok ziemniaka w mundurku z masełkiem i koperkiem, był polewany najzwyklejszą w świecie, zimną, gęstą, kwaśną smietaną, która cudownie gasiła specyficzną słoność śledzia.
      I żadne jabłka, majonez czy ogórki kiszone nie były tu potrzebne. A cebulka jak odleżała swoje ze śledzikiem w oleju to się pięknie macerowała i taka fajniutka była:)
      Tak mi najbardziej smakuje i tak najczęściej robię do tej pory. Z jabłkiem czy ogórkiem, przyprawione też lubię, ale jednak ta zwykła kwaśna śmietana u mnie wygrywa:)
      Wesołych i Smacznych :)
      • Gość: gość Re: śledź w śmietanie IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 21:10
        Najlepiej gotowane w "mundurkach", z masłem i koperkiem :)
        Ostatecznie mogą być normalnie ugotowane, byle nie gniecione. Czasem robię z pieczonymi.

        Najfajniejsze w tym zestawie jest połączenie gąrących ziemniaków z zimnym śledziem, oraz słonych śledzi z kwaśną śmietaną.

        Mniam :)

        Akurat nie mialam w domu ziemniaków więc pod wplywem tego wątku zrobiłam takie ze śmietaną, odrobinę majonezu i musztarda z ziarnami gorczycy. Z bułeczką pycha:) Ale obstaję przy tym że do ziemniaków to tylko z kwaśną zimną śmietaną, przynajmniej dla mnie:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka