Gość: kasia IP: *.aster.pl 12.08.08, 18:29 czy można zamrozić śmietanę i czy jest ona jeszcze jadalna po rozmrożeniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexstartelescope Re: mrożenie śmietany 12.08.08, 18:37 dobrze, ze zadałaś oba pytania;) a poważnie- nie wydaje mi się, zeby była wtedy jadalna, ale chętnie posłucham znawców. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:A po co????? 12.08.08, 18:41 Ile Ty jej masz? Dzienną produkcję niedużej mleczarni? Zresztą i tak dyskusja akademicka. Nawet w długotrwałych rejsach zapasy śmietany trzyma się w chłodni a nie w komorze zamrażania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re:A po co????? IP: 66.241.143.* 12.08.08, 19:05 a po co Ci informacja ile ona ma tej smietany? a moze ma np 2 litry niewykorzystanej smietany (bo zmienily sie jej plany i zamiast panna cotta podala na przyjeciu tort orzechowy) a jutro wylatuje na Antypody na 2 miesieczne wakacje??? Zadala pytanie a nie prosila o wymadrzanie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re:A po co????? 13.08.08, 11:42 Gość portalu: sto kobiet napisał(a): > a po co Ci informacja ile ona ma tej smietany? > a moze ma np 2 litry niewykorzystanej smietany (bo zmienily sie jej > plany i zamiast panna cotta podala na przyjeciu tort orzechowy) a > jutro wylatuje na Antypody na 2 miesieczne wakacje??? > Zadala pytanie a nie prosila o wymadrzanie sie... zanim mrozic ja bym ja ubila na maslo(zalezy od smietany) raz w roku robimy dla zartu jak jest duzo osob, bo takiej tluczki nie mam, wiec w sloiku musi kazdy pare minut jego ruszac bardzo szybko, a potem to maslo,ta maslanka cos wspanialego,tylko tego chleba brakuje, czetnie bym miala taka beczulke ale tu nie ma, a w polsce tez bardzo drogie, moze kiedys kupie na dekoracje, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x oczywiście, możesz zamrozić, możesz rozmrożoną IP: *.hsi.ish.de 12.08.08, 20:17 nawet ubić. Pamiętaj, że śmietana zawiera tłuszcz i np. po roku przechowywania będzie zjełczała. Wygodnie jest zamrażać śmietanę w pojemnikach do lodu, w woreczkach plastikowych, w małych porcjach. Używasz potem w miarę potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: mrożenie śmietany 12.08.08, 21:08 Zamrozila mi sie niechcacy kiedys kremowka - wstawilam do zamrazarki, zeby sie szybko mocno schlodzila i niestety zapomnialam o niej. Porobily sie grudki z tluszczu, oddzielila sie woda - smietana nadawala sie tylko do zapiekanki, na pewno nie do ubijania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.grecja22 Re: mrożenie śmietany 13.08.08, 11:23 Witam:) Przetestowane- można zamrażać, rzeczywiście najlepiej w małych porcjach. Z tym że jej przydatnosć po rozmrożeniu moze być ograniczona-na pewno nie nadaje się np. do kremów, ubijania, mizerii itd. Nadaje się za to do sosów, zup. Ja tez nieraz zamrazam- dostaję od znajomej mleko, takie prosto od krowy:)) i smietanka sama się wytwarza.Też miałam na poczatku problem co z tym fantem (nadmierną iloscią śmietany) zrobić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś