Forum   1909

1909

(30 wyników)
  • Witam Zapraszam do odwiedzenia mojej strony internetowej poświęconej o tym wydarzeniu. Strona jest dostępna pod adresem www.wystawa1909.pl. Stronę cały czas aktualizuje jak tylko zdobędę wiarygodnej informacje o tym wydarzeniu. Jeśli ktoś posiada ciekawe i wiarygodne informacje o tej wystawie (pocztówki, zdjęcia, pamiątki) proszę o kontakt: Grzegorz Czepiczek grzesczwa@yahoo.com
  • "W przyszłym roku kino Pionier 1909 będzie obchodziło stulecie. Welt - Theater Helios założył Albert Pietzke." Takiego idiotyzmu o Pionierze to jeszcze nie słyszałem. Welt-Theater i Helios to dwa różne kina! Pierwsze istnieje do dziś i funkcjonuje jako Pionier 1909 właśnie, choć powstało zapewne w 1907 r.! A drugie mieściło się przy dzisiejszej al. Wojska Polskiego 51 i to ono powstało w 1909 r. Niestety ludzie związani z kinem nie chcą tego przyjąć do wiadomości i miast cieszyć się ...
  • Czołem:) 13 maja 1909 roku ruszył po raz pierwszy drugi co wielkości wyscig na planecie Ziemia. Włoskie Giro di Italia. Tu macie tekst autorstwa Pana Daniela Marszałka, speca od kolarstwa; "Giro d’Italia obchodzi w tym roku piękny jubileusz stulecia. Takie święto stało się dla organizatorów okazją do przygotowania bardzo oryginalnej trasy. Natomiast dla nas zanim przejdziemy do zapowiedzi 92 edycji jest sposobnością do przyjrzenia się bogatej historii jedynej imprezy...
  • Wpadł mi w ręce album: [u]"Dzieje Concordii 1909–2009". [/u] [b]I zaraz ręce mi opadły.[/b] Niebywały gniot, nad którym napracowali się aż czterej autorzy: [b]Agnieszka Warchulińska, Jerzy Kisson-Jaszczyński, Artur Wolski oraz Mariusz Woźniak.[/b] Pomijam już fakt, że podstawy warsztatu pisarskiego opanowała z tego grona jedynie jako tako [b]Agawa.[/b] [b]"Książka" [/b]ta nadaje się jedynie na przemiał i powinno to nastąpić jak najszybciej, aby wstydu zaoszczędzić sobie prze...
  • deser.pl/deser/1,97052,6735313,To_zdjecie_zrobiono_w_1909_r__Uwierzysz_.html I link do zdjęć już bez poprawek komputerowych - niesamowite wrażenie. Nagle świat z tamtych czasów przestał być czarno - biały ;) www.prokudin-gorsky.ru/database.php3?first=0&sAlbum=&sText=&nAlbum=
  • w przyszłym roku nasz klub ochodził będzie 100-lecie. tyle to już lat rządzimy w Rzeszowie. 100 lat tradycji a nie 60 lat wstydu. Resovia Rzeszów HooLLigans
  • www.allegro.pl/item95982519_bircza_zamek_kosciol_targ_18_08_1909r_karta_d02.html i pałac: www.allegro.pl/item95980286_zamek_w_birczy_10_09_1909_r_bircza_karta_d01.html pozdrawiam
  • "Byle smród, co walczy z wentylatorem, uważa się za Don Kiszota." -- Zmiana sygnaturki Stanisław Jerzy Lec (1909-1966) o Kurskim, Gosiewskim, Giertychu, Wierzejskim, Cymańskim... : "Byle smród, co walczy z wentylatorem, uważa się za Don Kiszota."
  • murzyni w Chicago wiedza o 100 leciu naszego klubu bo robie im lody za darmo
  • Henryk Gradowski (1909-1932), student, działacz Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej oraz Organizacji Młodzieży Socjalistycznej "Życie". W nocy z 14 na 15 stycznia 1932 w jego warszawskim mieszkaniu dokonano rewizji policyjnej, w wyniku której znaleziono ukryte w piwnicy konspiracyjne druki i ulotki. W trakcie rewizji Henryk Gradowski wybiegł z mieszkania i podczas ucieczki został zastrzelony na placu Zawiszy.
  • ze zajty mojyj parafii "Witam parafian. Poszukuje informacji o zolnierzu z okresu II wojny swiatowej.Nazywa sie Edmund Geisner,urodzil sie w Labendach 22.3.1909.Sluzyl w 1.Polskiej Dywizji Pancernej pod pseudonimem Edmund Roznowski.Zmarl w 6.11.1944 w Zevenbergschen Hoek w Holandii.Obecnie spoczywa na cmentarzu w Breda/Ginneken (Holandia).Rodzine prosze o kontakt przez email adidoris@znajomi.pl"
  • Powtarzane dla dzieci, z dziadziusia na wnusia. Bo czym skorupka za młodu nasiaknie to na starość ztrąci. Ile ich zostało? Ile zapomnianych? Czy przysłowia, których u nas tak wiele to tylko tytuły zapomnianych baśni? Tak jak słowa tak i baśnie róznią się między językami. A przecież słowa dotyczą tych samych logicznych znaczeń a i częsciowe róznice opowieści wskazują na ich pewne podobieństwa. Wiemy o gęślarzach, piewcach, homerach. Tak jak trudno jest zmienić niezapisane ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się