1914

(7 wyników)
  • Wątek później znajdzie się w Calisianach, ale teraz proszę tutaj. :) Otóż szukam domu Spechta w Kaliszu przed 1914. Czy ktoś wie gdzie był lub jest, jeśli ocalał? Czy ktoś wie kim był Specht (nie znam imienia)?
  • Bardzo ciekawe pytanie. Gdzieś ale wieki temu czyli w latach 80 czytałem że z gruzów Kalisza zrobiono jakieś nadrzeczne wały. Ale które to? Wiem że część tych gruzów jest w korycie rzeki na odcinku za mostem kamiennym dom pod Aniołami. Oraz w pobliżu pałacu ślubów. Zdaje się ze trochę zsypano koło mostu reformackiego. W innym wątku mówiłem co zalega przed wejściem do ratusza. teraz przypominam sobie że jak odnawiali tzw dom Apta czyli tą wielka i niezbyt udana kamienice gdzie cukiernia ...
  • Powtarzam zatem - jak zainfekowac - w pozytwnym tych slow znaczeniu - by na nowo promowac nasze miasto i region, wykorzustujac do tego niespotykana okazje - 100- lecie pamietnej zaglady Miasta . Zebym nie byl goloslowny ( ja juz od dluzszego czasu wpolpracuje z lodzkimi ,,szalencami'' ) podziele sie z Wami mejlem jaki dostalem dzisiaj . [quote]Item Type: Note Date: Monday, 17 Sep 2007 w "moim" organie patrzą na mnie trochę jak na wariata. W pale się redachtorom nie mi...
  • Jeżeli ktoś czyta Głos Wielkopolski to niech sobie rzuci okiem: "Obrotowa scena z zapadniami i zapleczem dla aktorów - to marzenia dyrekcji kaliskiego teatru. Być może uda się je zrealizować za pomocą Unii Europejskiej. Nowoczesna scena miałaby powstać w budynku dobudowanym do obecnego zabytkowego gmachu teatru. Więcej na str. 11" Miejmy nadzieję, że nikt na to nie da kasy - ani Wojewoda, ani Unia Europejska! Czy w Teatrze kaliskim ktoś upadł na głowę? chcą zniszczyć ikonę nas...
  • Wczoraj w nocy wraz z kolegami byliśmy w knajpie o nazwie Bar u Kaśki ul Narutowicza. Przyznaje byliśmy wstawieni i nasz kolega powiedział parę niegrzecznych słów na temat jakości jedzenia. (powiedział że jest za ostre) Wyszedłem i jeszcze rozmawiałem z jednym z obsługi Który mówił mi że sosy są podawane standartowo. Ja mu powiedziałem że mnie jedzenie smakowało, i że kolega jest z natury złośliwy a alkohol to potęguje. Powiedziałem dowidzenia i zacząłem iść do domu, ale nagle już na m...
  • Cerkiew(4)

Cerkiew umieszczono w sali musztry Korpusu Kadetów w 1835 (tak?), a kiedy ją z KK wyprowadzono, i dokąd?
  • Wiecie cos moze na temat oku[pacyjnego szpitala w oficynie domu przy Srodmiejskiej 39 ? Na wysokosci 1-go pietra jest tam takie wielkie ponad wymiarowe okno. Ponoc byla tam sala operacyjna. Przy okazjhi strzele fotke do galerii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna