Forum   1914

1914

(68 wyników)
  • W ogrodzie zoologicznym w Cincinnati padł ostatni gołąb wędrowny o imieniu Martha.
  • Wlasnie w tym to roku, tzn. w 1914 (w roku wybuchu I Wojny Swiatowej), wedlug Swiadkow Jehowy i podobno tego , co jest zapisane w Pismie Swietym, mialy zajsc bardzo istotne zmiany w niebie. A nieco pozniej takze i tutaj na ziemii. Dokladniej mowiac mialo nastapic powtorne przyjscie Jezusa Chrystusa na ziemie. Czy pamietacie te kolorowe okladki "Straznicy", gdzie lew lezy obok owieczki, plynie strumyk, a szczesliwi ludzie biegaja po lace pelnej kwiatow? Tak to mialo mniej wiecej wyglad...
  • Szukam informacji na temat okoliczności powstawania niemieckich cmentarzy żołnierzy poległych w trakcie "operacji łódzkiej 1914 roku". Czy słyszeliście coś na temat dat powstawania tychże cmenatrzy. W latach dwudziestych, po odzyskaniu niepodległości wiele z tych polowych centarzy było porządkowane i przenoszone na inne większe. Z tego co wiem mocno zaangażowana była w to rodzina łódzkiego fabrykanta Karola Scheiblera. Czy ktoś coś wie na ten temat ? Czy wiecie coś o cmentarzach woje...
  • A.D. 1914(22)

Pozwolę sobie przytoczyć obszerny fragment Biblii i zapytać kompetentne osoby, czy to wszystko spełniło się w roku 1914: "(6) Będziecie słyszeć o wojnach i o pogłoskach wojennych; uważajcie, nie trwóżcie się tym. To musi się stać, ale to jeszcze nie koniec! (7) Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi. (8) Lecz to wszystko jest dopiero początkiem boleści. (9) Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was za...
  • broneknotgeld 30.09.2003 21:56 Wyruszyły z Halemby rzeki Odry szlakiem W swą pielgrzymkę po Śląsku którego są znakiem Są dziś śladem historii wartym przypomnienia I zadumy nad czasem co tak wiele zmienia.
  • • Wystawa "Banknoty zastępcze Śląska 1914-1924" broneknotgeld 30.09.2003 21:56 + odpowiedz Wyruszyły z Halemby rzeki Odry szlakiem W swą pielgrzymkę po Śląsku którego są znakiem Są dziś śladem historii wartym przypomnienia I zadumy nad czasem co tak wiele zmienia. • Re: Wystawa 'Banknoty zastępcze Śląska 1914-1924' broneknotgeld 30.09.2003 21:58 + odpowiedz Wystawiać notgeldy - zadanie niełatwe Lecz warto pokazać je starszym i dziatwie By cząstkę h...
  • books.google.de/books/about/Rochaden_zwischen_Unterwerfung_und_Wider.html?id=YLiwAAAAIAAJ&redir_esc=y opisuja ja min. powyzej zalinkowana publikacja. Czy ktos ja czytal?
  • ciekawe linki o tym: www.google.pl/search? q=cache:d6SSadeXJOQJ:kunst.listings.ebay.at/Geschichte_Militargeschichte-1- Weltkrieg_W0QQfromZR13QQloglZ1QQlopgZ4QQsacategoryZ19332QQsocmdZListingItemLis t+%22Schlacht+bei+Lodz+1914%22&hl=pl
  • Polski(sic!) naukowiec twierdzi w referacie (niestety po niemiecku), ze do 1914 na G.Slonsku praktycznie nie bylo wiekszych narodowych animozji: (- a ja sie pod tym podpisuje -) ----------------------------------------------------------------- ...... Oberschlesien. Dort habe es, so Piotr Madajczyk (Warschau), vor 1914 kein nennenswertes Gewaltpotentil gegeben. Erst durch die rivalisierenden Gebietsansprüche Deutschlands und Polens sei es zu einer Eskalation der Gewalt gek...
  • Wyruszyły z Halemby rzeki Odry szlakiem W swą pielgrzymkę po Śląsku którego są znakiem Są dziś śladem historii wartym przypomnienia I zadumy nad czasem co tak wiele zmienia.
  • Wątek później znajdzie się w Calisianach, ale teraz proszę tutaj. :) Otóż szukam domu Spechta w Kaliszu przed 1914. Czy ktoś wie gdzie był lub jest, jeśli ocalał? Czy ktoś wie kim był Specht (nie znam imienia)?
  • To byl ten jeden z niewielu momentow kiedy cala Historia byla upostaciowana w jednej osobie, w jednym wydarzeniu. Od tej chwili nic juz nie bylo takie jak przedtem. Europa skoczyla sobie do gardel i w rezultacie utracila wladze nad reszta swiata. Pierwsza, potem Druga Wojna wynikla z pierwszej. Na arene dziejowa wkroczyly Ameryka i Rosja i ich rywalizacja zajela pol wieku. Europa juz nigdy nie byla (i nie bedzie) taka wspaniala jak przed tym dniem. Poza tym biedny Princip skonal w...
  • Bardzo ciekawe pytanie. Gdzieś ale wieki temu czyli w latach 80 czytałem że z gruzów Kalisza zrobiono jakieś nadrzeczne wały. Ale które to? Wiem że część tych gruzów jest w korycie rzeki na odcinku za mostem kamiennym dom pod Aniołami. Oraz w pobliżu pałacu ślubów. Zdaje się ze trochę zsypano koło mostu reformackiego. W innym wątku mówiłem co zalega przed wejściem do ratusza. teraz przypominam sobie że jak odnawiali tzw dom Apta czyli tą wielka i niezbyt udana kamienice gdzie cukiernia ...
  • Powtarzam zatem - jak zainfekowac - w pozytwnym tych slow znaczeniu - by na nowo promowac nasze miasto i region, wykorzustujac do tego niespotykana okazje - 100- lecie pamietnej zaglady Miasta . Zebym nie byl goloslowny ( ja juz od dluzszego czasu wpolpracuje z lodzkimi ,,szalencami'' ) podziele sie z Wami mejlem jaki dostalem dzisiaj . [quote]Item Type: Note Date: Monday, 17 Sep 2007 w "moim" organie patrzą na mnie trochę jak na wariata. W pale się redachtorom nie mi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?