1949

(5 wyników)
  • Bo moim zdaniem to despekt dla państwa polskiego.
  • Przez głupi pierwiastek... chlip... chlip...
  • Krótki słownik filozoficzny, Warszawa 1955 CYBERNETYKA - reakcyjna pseudonauka, stworzona w USA po II wojnie światowej i szeroko propagowana również w innych krajach kapitalistycznych. (...) Cybernetyka jest w istocie skierowana przeciwko współczesnej filozofii naukowej ugruntowanej przez I.P. Pawłowa i marksistowskiemu, naukowemu pojmowaniu praw życia społecznego. (...) Cybernetyka jest więc nie tylko ideologiczną bronią reakcji imperialistycznej, ale i środkiem realizacji jej a...
  • iskry.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=299&Itemid=2 Ciekawe dlaczego podrecznik obejmuje tylko okres 1933-1949 ? Dojscie Hitlera nie bylo zadnym przypadkiem, mialo swoje uzasadnienie w poprzednim okresie. Podrecznik powinien dlatego obejmowac okres od 1914 roku. Niektorzy historycy mowia wprost o drugiej "wojnie trzydziestoletniej 1914-1945" w dziejach Europy. Wysiedlenie Niemcow po 1945 roku mialo swoje uzasadnienie sytuacja, ktora zaistniala po 1918 roku, kiedy poza ...
  • Pewien Dosyć Ważny (czasem Bardzo Ważny) w prlu Obywatel zwrócił się do tow. Dymitrowa w te oto słowa: "stosownie do Waszego uzgodnienia z tow. „ Wiesławem " - sekretarzem KC PPR - mam w tych dniach wyjechać do pracy partyjnej w Polsce. Jestem członkiem WKP(b) i muszę przed wyjazdem do Polski załatwić sprawy związane ze swoim wyjazdem tak. abym z biegiem czasu nie znalazł się automatycznie poza szeregami WKP(b). W związku z tym proszę o uznanie mnie jako znajdującego się w długo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna