1980

(8 wyników)
  • Oto lista postulatów - "36 Żądań", które wysunęły załogi uczestniczące w strajku, dnia 21-go sierpnia 1980 w Szczecinie. Powołać wolne, niezależne od partii i rządu związki zawodowe oraz stworzyć warunki do ich niezależnej działalności. Żądamy odczuwalnej przez społeczeństwo poprawy zaopatrzenia rynku w artykuły żywnościowe i konsumpcyjne. Żądamy odczuwalnej podwyżki płac w wysokości 2 tys. zł w odniesieniu do obecnego wynagrodzenia w poszczególnych zawodach i na stanowiskach. Pod...
  • moja opinia jest pierwsza i jedyna. piszę ją 31 sierpnia. artykuł ukazał się 30 sierpnia. czy nie jest to wymowne? wygląda na to, że nikogo strajki z roku 1980 nie interesują. to smutne. ale takie jest właśnie nasze miasto. nie pamięta o swoich bohaterach. nie pamięta o wspaniałej i heroicznej przeszłości. nie dziwmy się zatem, że jesteśmy pustynią. p.s. w czasie strajków w siepmiu 1980 roku jak wielu szczecinian codziennie przychodziłem pod stocznię. z tym "wielu" jest taka pra...
  • jak ktos wie niech wpisze, na razie jestem pewien p. Roszyk (chyba vice) i p. Berlinskiej
  • 18.08.2005 25 lat, tyle przemysleń i prawd, ale jakoś brak refleksji, jednej prostej i tylko pewien stan bycia oszukanym, ale też prawda o polakach i sile temtej indoktrynacji, jak skutecznej, to widać w wyborach czy chocby w górniczej ustawie, wracałem wtedy z wakacji pks-em i pamietam tych siedzących robotników na rurociągu wzdluż ogrodzenia stoczni remontowej ... tylko tutaj mogę podziękować tym odważnym, którzy przyniesli także mi wyzwolenie DZIEKUJĘ!
  • Koleżanki i koledzy,odezwijcie się. Piotr R. "Gucio", e-mail:iw-sz@ksb.pl
  • Stwierdziłem ostatnio, że odłączono nam księgę gości od naszej www. Szkoda, przepadło sporo fajnych wpisów. Może to tylko chwilowa niedyspozycja, ale proponuję przenieść naszą otwartą korespondencję właśnie tutaj-do forum gazety.
  • Andrzej Kryże - wiceminister sprawiedliwosci IV RP. Pierwszy po Bogu, czyli Ziobrze. Andrzej Kryże prowadził sprawy polityczne w latach 70. i 80.. W 1980 skazał na więzienie Andrzeja Czumę, Wojciecha Ziembińskiego, Bronisława Komorowskiego i Jana Józefa Janowskiego za zorganizowanie w Warszawie 11 listopada 1979 obchodów Święta Niepodległości. Część środowiska prawniczego (m. in. były I prezes Sądu Najwyższego Adam Strzembosz) twierdzi, że Kryże jako przewodniczący Wydziału IV Sądu O...
  • I ja tez tam bylem... Milo bylo pooddychac znow ta sama, znajoma atmosfera. Wzruszylem sie owacja na czesc Pana Dyrektora Edmunda Fitasa. Mysle, ze to jedna z najlepszych nagrod jaka mogl otrzymac za swoje dlugoletnie kierowanie naszym liceum. Jedna z najlepszych bo spontaniczna i od swoich wychowankow. Drugim, szczegolnym momentem bylo spotkanie z nasza Wychowawczynia, Pania Irena Wrzosek, ktora sprawila, ze nadal jako klasa trzymamy sie razem, mimo ze od matury minelo juz ponad...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się