1993

(27 wyników)
  • Co mówił szef URM-u, obecny poseł PO Jan Maria Rokita? Domagał się wstrząsających rzeczy. Oto uznał, iż państwowa telewizja w połowie 1993 roku promuje związek zawodowy “Samoobrona”, informując o protestach Leppera. Chciał by rząd Suchockiej dosadnie wpłynął na ówczesny Radiokomitet i Krajową Radę Radiofonii i Telewizji, by zaprzestać informowania w państwowej telewizji i radiu o poczynaniach “Samoobrony”. Uważał, iż publiczne radio i telewizja nie może “pr...
  • Krajowa Rada w 1993 roku była organem pluralistycznym - częściowo wynikało to z rozbicia parlamentu I/II kadencji (trzeba było tkać misterne kompromisy), częściowo z istniejących jeszcze resztek standardów po rządach Mazowickiego, Bieleckiego i Olszewskiego (że nie obsadza się wszystkiego "kolesiami"): lewica wzgl. postkomuniści miała/li w niej 2 przedstawicieli (Siwiec i Miazek) ugrupowania centrum trzech (Zarębski z KLD, Sulik z UD i Markiewicz z "Solidarności") prawica czterec...
  • słucham tych mądrali prawicowych a to jak przy OS wygrali z tzw komuną , drudzy oczywiście dają do zrozumienia ,ze trzeba było czerwonych powywieszać i byłby spokój. A chyba nie bardzo im pasuje pamiętać ,ze wystarczyły ich 4 lata u władzy by społeczeństwo znów wybrało socjaldemokratów ,którzy siedzieli po drugiej stronie OS mebla.
  • ... wygrała wybory przekonująco: z 45% poparciem przy 53%-owej frekwencji... W wyniku czterech lat rządów Polska poczyniła znaczne postępy, zarówno w polityce międzynarodowej (zbliżenie do NATO i Unii Europejskiej, konsumowanie członkostwa w Radzie Europy, dobre inicjatywy na forum ONZ), jak i wewnętrznej: spadła przestępczość (o 10%), przybyło miejsc pracy (o milion), a kraj rozwijał sięw tempie 6-7% rocznie. Uchwalono nową konstytucję, jedną z lepszych w tej części Europy. Wszy...
  • Wiadomości TVP: Weksle wymyśliło Porozumienie CentrumWedług dzisiejszych 'Wiadomości' TVP, weksle jako zabezpieczenie przed odpływem posłów do innych klubów nie są pomysłem Samoobrony; stosowało je już w 1993 roku Porozumienie Centrum, którym kierował wówczas Jarosław Kaczyński. Według archiwalnych zapisów telewizyjnych, w lipcu 1993 roku - na dwa miesiące przed wyborami parlamentarnymi - Naczelna Rada Polityczna PC postanowiła, że każdy z kandydatów Porozumienia do parlamentu musiał zł...
  • myslozbrodnia.blogspot.com/2006/05/zachd-ju-w-1993-wiedzia-e-plan.html a co na to nasz "strateg ekonomiczny" ????? co np. widział złego w PGR-ach???? tyle ludzi straciło pracę. PGRy wszedzie sie sprawdziły tylko u nas nie.Dlatego jogurty np. w PLUSIE w wiekszosci za z Niemiec.Żenada.
  • I teraz to wszystko widac i slychac. Ale jakos brak odwagi Polakom by po tylu latach przyznac p. Bronislawowi racje a nie upierac sie ze jest dalej nawiedzony.
  • Sejm I i Senat II kadencji (razem z prezydentem) też wybrały jenorazowo WSZYSTKICH członków KRRiTV, tylko że zadbano wówczas o prawdziwy pluralizm: reprezentantów w Radzie miały zarówno SLD, UD i KLD (sejm), jak i RdR, PC i PSL (senat) oraz trzech niezależnych wybranych przez Wałęsę. Teraz nikt nie ma już złudzeń, że wszyscy członkowie "zreformowanej" KRRiTV będą mieli legitymację PiS w kieszeni...
  • Jak bylem jeszcze malym derbeciem to babcia postraszyla mnie raz czy dwa tylko tak dla checy ze jak nie bede grzeczny to wyjdzie ze sciany "dytko na slomianych nogach" i mnie zabierze. Musze powiedziec ze sie tym miejscem w scianie tak przejalem ze od tamtej pory balem sie sam w domu zostawac. I to do tego stopnia sie nasililo ze pozostawiony sam w domu juz niepotrafilem sie normalnie bawic ani o niczym innym myslec jak o tym. Wpatrujac sie w drzwi sasiedniego pokoju ze zaraz co...
  • w 2005 PiS, Samoobrona, LPR zmarnuja wejscie do Unii Europejskiej. To miejsce miedzy Odra, Baltytkiem, a Tatrami, chyba faktycznie jest ku.. pechowe.
  • alfabetycznie, wszyscy pochodzenia żydowskiego: Feliks Aspis - (płk. prokurator Prokuratury Generalnej, zbrodniarz okresu stalinowskiego) Andrzej Aumiller - (polonofob, dywersant, lewicowiec, świnia Orwell'owska, działacz socjaldemokratyczny; mandat poselski z ramienia koalicyjnej Unii Pracy od 2001 (był również posłem w latach 1989-1991 oraz 1993-1997). Członek sejmowej komisji skarbu państwa i zastępcą przewodniczącego sejmowej komisji rolnictwa i rozwoju wsi. W...
  • Gdzie pracował J. Kaczyński w latach 19 93-97? jak jego partia nie dostała się do Parlamanetu. Może ktoś wie?
  • "Od wielu lat obaj Kaczyńscy mają opinię politycznych awanturników. W 1993 r. w przeprowadzonym na zlecenie „Gazety Wyborczej” przez agencję SMG/KRC rankingu „największych oszołomów wśród polityków” Jarosław zajął pierwsze miejsce, a zaraz za nim uplasował się Lech."
  • artykuł m.in. o paranoi politycznej ;-) fragment: " Ludzie posiadający taką osobowość często odnoszą sukcesy polityczne, ponieważ wydają się lepsi od innych, pewni, godni zaufania i samowystarczalni. Żadne logiczne argumenty nie mogą doprowadzić do zmiany ich przekonań lub wierzeń. Drugą ich cechę stanowi paranoidalna podejrzliwość, poszukiwanie wszędzie złej woli i szpiegowania. Pryncypialność połączona z walką ze spiskami spajać mogą członków ruchów masowych, na czele których ...
  • Jaka szkoda, że dawne opisowe matury zostały zastapione przez bezduszne testy i prezentacje. Marzy mi się pytanie na miarę: "Opisz postawę człowieka rozdartego na przykładzie cytatu: Chrześcijaństwo i Oświecenie miały pewne podobne cechy. Chrześcijaństwo wierzy w łaskę, Oświecenie w postęp. Ja jestem chrześcijaninem, który nie wierzy w Zmartwychwstanie i jestem oświeceniowcem, który nie wierzy w postęp." (Adam Michnik "Polityka" nr 47, rok 1993)
  • Warto byłoby przypomnieć sobie i porozmawiać o aferach , machlojkach i przekrętach , które były dziełem tamtej koalicji. Np. sprawa Buchacza , Nafty Polskiej , KGHM , Mieszkań i domów np. Kołodki itp. Ludzie żyją chwilą obecną , ale dobrze byłoby przypomnieć sobie to co było chociażby po to , aby przekonać się co nas czeka. Proponuję dla niektórych wejść w archiwum " Gazety Wyborczej " a przekonacie się , że i " Gazeta " kiedyś potrafiła pisać zanim nie zbratali się zbrodniarze ty...
  • Twierdzi, ze nic nie wiedział o inwigilacji prawicy, bo to nie była jego działka; ale jak się popatrzy na daty to Kaczyński ujawnił instrukcję 0015 w marcu 2003 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,65646,3184706.html a np. jeden z dokumentów z szafy Lesiaka pochodzi z 06/08/1993 www.rzeczpospolita.pl/wydarzenia/061008_8.html
  • Zazwyczaj zamieszczalem ten tekst (za linkiem) jesienia (w rocznice ujawnienia przehandlowania Polakow i Polski katabasom, oraz wiosna (w rocznice ratyfikowania transakcji). Proponuje wszystkim spojrzenie na to moje czarnowidztwo z przelomu 1993/94r, gdy pisalem ten tekst - wkrotce po ujawnieniu grandy. Wydawalo mi sie wtedy, ze gorzej anizeli przedstawilem skutki konkordatu byc nie moze. No coz, czas i zycie pokazaly ze tak naprawde to jestem niesamowitym wrecz optymista, a kk m...
  • Tamerlan, czy też jakiś sułtan, miał w zwyczaju chętnie ich przyjmować i korzystać z usług, a gdy już nie byli potrzebni kazał ich ścinać z motywacją: "Skoro raz zdradzili, to zdradzą powtórnie". Mądry widać był i przezorny z niego polityk. Czasy się zmieniły, obyczaje, na bardziej humanitarne, a i J. Kaczyński nie wydaje się być mężem stanu tak wielkiego rozmiaru. Więc jaki los czeka uciekinierów z SO i innych partii? Polityczny niebyt, z którego wydźwignięci przez Leppera n...
  • Było to już dwanaście lat temu, ale dzień warty przypomnienia - ta data powinna zapaść głęboko w sercu każdego lewicowca, by stac się dla nas wyzwaniem (marzy mi się powrót lewicy w pełnej krasie po skompromitowaniu się POPiS - jeszcze w 2006 roku!). 19 września 1993 roku zjednoczona lewica (właściwie trójpartyjna, bo obok SLD startowały jeszcze PSL i UP) zdobyła 45% głosów, odsuwając na boczny tor historii polityków z prawej strony sceny politycznej - ludzi pokroju Niesiołows...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna