x.armide 02.08.07, 20:50 mrozicie arbuzy ? warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: arbuzy 03.08.07, 12:34 Po to, by otrzymać granitie arbuzową. Ot chociażby.... Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: arbuzy 03.08.07, 22:54 No i tak żywcem obrane w kostkę i do zamrażalnika ? czy robicie jakieś przecier i do zamrazalnika a nawiasem mówiąc arbuzy w całosci można przechowywac do kilku miesięcy w chłodnej piwnicy to wydaje mi się nie ma sensu zamrażac .Chyba wiotczeją po odmrożeniu ? pozdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: arbuzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 03:35 gdy za oknem upał nie do wytrzymania? phi, co za pytanie.... wręcz trzeba! ;> tylko na boga - nie arbuzy w całości, nie ze skórą w kulkach albo kostkach - oto najwłaściwsza do mrożenia forma, jaką należy nadać arbuzowi przed włożeniem do zamrażalnika ;P Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: arbuzy 04.08.07, 11:24 A po co tyle zawracania głowy? Ja trzymam arbuzy w lodówce, nie w zamrażalniku - w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x.armide Re: arbuzy IP: *.walecznych.net 04.08.07, 11:54 bo sa po 49 groszy i myslama zeby zamrozic na zime Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: arbuzy 04.08.07, 12:54 Gość portalu: x.armide napisał(a): > bo sa po 49 groszy i myslama zeby zamrozic na zime To kup małego owoca i zapakuj na próbe do zamrażalnika. Jeśli będzie smaczny, możesz zrobić zapasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: arbuzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 15:24 aaaa, na zimę.... myślałam, że tak doraźnie chcesz, żeby na bieżąco spożywać, bo upały, itd. jak na zimę to się nie wypowiadam, ale wg mnie - nie wytrzymają tzn. pewnie wytrzymają, ale co przez te kilka miesięcy w zimnie stanie się z ich smakiem?... no nie wiem, wątpię, żeby na dobre im to wyszło ale jak masz dość miejsca w zamrażarce - próbuj ;> najwyżej przetrzymasz do zimy trochę zamrożonej na czerwono wody ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: arbuzy 04.08.07, 15:46 Jesli temperatura w zamrazalniku jest naprawde niska, a kostki arbuzowe bardzo dokladnie zapakowane i trzymane stale w tej samej temperaturze (bez rozmrazania po drodze) nic im sie nie stanie. Tyle, ze nie rozumiem, kto chcialby rozkoszowac sie arbuzowa granita w srodku listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: arbuzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 16:04 > Tyle, ze nie rozumiem, kto chcialby > rozkoszowac sie arbuzowa granita w srodku listopada. słuszna uwaga późną jesienią i zimą to raczej coś rozgrzewającego, śliwki, gruszki, jabłka, itp. w winie, zapiekane, z kruszonkami itp. itp. itp. czyli na gorąco raczej, żeby ciepło oddawały, a nie schładzały, kiedy na zewnątrz zimo i nieprzyjemnie no ale, co kto lubi.... poza tym, urok pewnych owoców, w tym i arbuzów, tkwi w tym właśnie, że najlepsze są o określonej porze roku i wtedy najwałaściwiej się nimi delektować, bo można docenić pełnię ich smaku i na tę porę, kiedy są najlepsze po prostu warto przez resztę roku czekać ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: arbuzy IP: 86.42.45.* 06.08.07, 01:53 Kupuje arbuzy w calosci, zwykle jest wiecej niz jestem w stanie przejesc dlatego mroze. Ale zwykle w towarzystwie melonow, ktore takze mroze. Kroje wszystko w spora kostke, mieszam i w woreczkach przechowuje. Naturalnie nie na zime, uzywam za to do smoothie:-) Robie duze ilosci smoothie i niemal sama je wypijam. Sa pyszne. Nie dodaje lodow smakowych, same owoce i jako zimny skladnik wlasnie mrozone arbuzy z melonami. Najlepszy jest jednak ananas, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś