astma

(17 wyników)
  • nie wiem co sie ostatnio ze mna dzieje mam ból w klatce jakby mnie coś tam zgniatało do tego nie mogę wziąść głębokiego oddechu, zrobiłam wszystkie badania przeswietlenie płuc ekg, krew, cukier, tarczyce, zelazo i magnez aby wykluczyc anemie jestem "zdrowa" a nie mogę oddychać i uciska mi w klatce, lekarz dał mi proszki na uspokojenie niby na początku pomogło i pomyslałam że może za dużo sie denerwuje ale to powróciło mimo ze stosuję te proszki, zaczełam mysleć o astmie ludzie naby...
  • Witam! Zacznę od tego że bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić.Lekarze mnie zbywają i postanowiłam wziąść wszystko w swoje ręce. Przed ciążą miałam stwierdzoną niedoczynność tarczycy.Nigdy jej nie leczyłam.Jestem alegrikiem( al.pokarmowe i wziewne)od 2 miesięcy duszności i lekarz stwierdził tylko na podstawie objawów że to astma.Oczywiście nie chcial mi dac skierowania na badania bo po co...? Chcialam zapytać czy macie jakieś podobne doświadczenia?jakie badania powinnam wy...
  • Witam wszystkie Mamy! Jestem mamą czteroletniego urwisa i zaczynam planować dla niego rodzeństwo, ale.... No właśnie to ale. Rok temu zdjagnozowano u mnie astmę oskrzelową na tle alergicznym. Nie jest to jeszcze ostre stadium ale zaczyna to być dla mnie coraz bardziej uciążliwe. Mam pytanie czy któraś z Was może przechodziła ciążę z takim rozpoznaniem jak moje i jak astma "rozwijała" się w czasie ciąży . A jak maluszki, czy nie miało to wpływu na nie. Bardzo proszę o Wasze opi...
  • Tym razem występuję w roli zakladającej wątek, ponieważ się wystraszylam. Historia wygląda tak: opiekowalam sie przez tydzien kotem moich znajomych, jestem jednak alergiczką i dotykanie kota lub samo przebywanie w jego poblizu powoduje u mnie caly zestaw "efektow specjalnych": swędzenie skory, lzawienie i swedzenie oczu, potworny katar, trudności z oddychaniem, podrażnione śluzówki nosogardzieli. Podczas pobytu kota bralam tabletki przeciw alergii ktore nic nie pomagaly. Kot odje...
  • Jakies 7 lat temu podejrzewano u mnie astme. Mialam bardzo kiepskie badanie spirometryczne (pojemnosc pluc trzykrotnie mniejsza od przecietnej), przez jakis rok stosowalam inhalatory. Jako ze nic mi juz nie dolegalo, palenie dawno rzucilam, odstawilam leki, zaczelam uprawiac mnostwo intensywnego sportu i o problemie na cale lata zapomnialam. Od jakis dwoch tygodni jestem w paskudnym stresie, rozpad zwiazku, brak pracy, brak dochodow, musze sie wyprowadzic od mojego eks - i mam! Wczoraj w...
  • ASTMA(15)

Mam bardzo silne, powracające ataki astmy alergicznej. Tradycyjne leczenie jest mało skuteczne. Ostatnia choroba trwała trzy miesiące, w trakcie których leżałam w łóżku,ponieważ każdy ruch wzmagał ataki kaszlu. Mam dwójkę dzieci 2 i 6 lat, więc nie mogę ciągle chorować. Może ktoś zna skuteczną terapię? Renata
  • ktoś tu zasugerował związek między tymi dwiema przypadłościami najpierw zlekceważyłam, ale leki na astmę raczej nie działają tak jak powinny według opisów i pomyślałam sobie, że kto wie, zwłaszcza że byłam rok i dwa lata temu w Malezji, a jeszcze pomiędzy tym w Maroku, a tam w wielu miejscach kible to takie "dziury w ziemi" a do mycia rąk woda w wiaderku ale jak te glisty bytują w płucach to chyba je widać na rtg? miałam robione chyba miesiąc temu i podobno nic nie wykazało
  • Czesc, jestem nowa na forum :)! W zeszłym roku wyszłam za mąż - chodziliśmy z sobą całe studia i jeszcze 2 lata po. Czujemy, że chcielibyśmy mieć dziecko. Czujemy to od kilku lat ale po ślubie (tj. od kiedy zaczęliśmy uprawiać seks) -wyjatkowo silnie. Tym czasem mieszkamy w domu w którym jest wilgoć, zagrzybionym - i nie ma raczej możliwości zmiany tego faktu. Dodatkowo mąż ma astmę - i obawiam sie, że dziecko w takich warunkach i z predyspozycjami do astmy mogłoby się wykończyć. ...
  • astma...(11)

wczoraj usłyszałam czemu tak żle się czuję , a to trwało ponad rok, ale dopiero ta doktor odkryła, że coś jest nie tak . nie tylko astmę mam. Wiem o niej sporo, ale teraz muszę wiedzieć więcej. Napiszcie mi czym grozi nieleczenie jej.Nie mam obecnie na leki. Chcę wiedzieć coś więcej o tej chorobie. Ja 4-5 lat temu usłyszałam , że jak będę po 40, 50 to będę mieć astmę, bo mam b. zniszczone płuco przez alergię, tak jakbym paliła papierosy. A ja już ją mam .A żle się czuję od ponad r...
  • Proszę o porady w następującej kwestii: Od trzech lat mam cudowną kotkę, a od jakichś czterech miesięcy objawy alergii (kichanie, katar, kaszel i najgorsze - duszności w nocy). Tydzień temu alergolog po testach skórnych stwierdził alergię na kota (wynik badania 2/4 - czyli nie jakaś mega silna alergia), natomiast po opisanych przeze mnie objawach, spirometrii, zdjęciu klatki piersiowej również astmę oskrzelową :(. Czekam jeszcze na wynik testów z krwi tzw. panel wziewny, który podo...
  • bo ja tak, pomimo dobrych leków branych jak w zegarku dzisiaj zdycham i nic nie pomaga.może to coś w powietrzu w końcu zaczyna się pylenie, albo zmiana pogody.czuję się tak od kilku dni ale dzisiaj jest gorzej, czekam tylko aż przejdzie.
  • witam serdecznie mam pytanie choc pewnie lekarzy tu na forum nie ma. w tym roku juz okolo 4 razy zrywalam sie w nocy z lozka poniewaz nie moglam zlapac oddechu, dzieje sie to okolo 30-60 minut po zasnieciu. zrywam sie na rowne nogi i probuje zlapac oddech, po czym okropnie kaszle a wczoraj nawet zwymiotowalam z tego wysilku. druga rzecz jaka mi sie przytrafila to raz w styczniu raz w kwietniu wyczulam z tylu na glowie, po prawej stronie taki placek , nie byla to gulka ani nic takiego,...
  • Mam pytanie dot. męża, wierzcie mi że 42-letniego faceta ciężko wysłać do lekarza. Przy stresie i wysiłku zaczyna kaszleć i nie umie głęboko odetchnąć, tak jakby oddychać mógł tylko bardzo "płytko". Czy to jest na tle nerwowym, czy też może swiadczyć o problemach z płucami czy może coś z sercem? Czy ktoś miał podobne objawy?
  • witam, ta "moja" ONA to astma.. póki co łagodna.. niemniej jednak na zawsze.. póki co małe dawki wziewnych sterydów i tabletki przechiwhistaminowe od konca stycznia do końca września... ruch wskazany ale łagodny (pływanie, spacery), bez szaleństw.. podzielcie sie ze mna jak sobie radzicie ze swoją "towarzyszką" życia? czy są organizowane spotkania i gdzie? które umożliwiają dogłębne JEJ poznanie? jak życ by się nie mściła atakami bezdechu i świszczenia?? podzielcie się ze mną swo...
  • Chodzi o to ze czeka mnie majowy weekend z dala od "cywilizacji" w otoczeniu roślin i zwierząt na które jestem bardzo uczulona. Jedynym lekiem jaki mam jest zyrtec ale on mnie o zgrozo uczula choc sama nie wiem jak to możliwe :( Nie mam zadnych leków (inhalatorów) mimo stwierdzonego skurczu oskrzeli (astma-początek) lekarz przepisal mi singulair ale nie mam pieniędzy zeby go wykupić. Moze jest cos bez recepty co mogłoby mi pomóc "oddychać" w razie kłopotów ? Prosze pomóżcie bo bar...
  • Witajcie kobiety, jestem dziennikarką, piszę duży materiał o astmie oskrzelowej... Jak bardzo jest powszechna, że można z nią żyć, aktywnie i szczęśliwie. Chcę się skupić na psychologicznej stronie zagadnienia (czynniki psychiczne w powstawaniu i pojawianiu się ataków). Szukam kobiet, z astmą, które zechciałyby się ze mną spotkać i opowiedzieć mi swoją historię. Oczywiście tekst będzie autoryzowany! Dla bohaterek przewidziane jest honorarium za udział w materiale. A tak w ogóle: s...
  • jakis czas temu moja dosc dobra znajoma zapdla na dziwna chorobe. przez miesiac lezala w szpitalu, nie wiedziano, co jej jest.. teraz ponoc jest umierajaca i ponoc okazalo sie, ze to przez pigulki, ktore spowodowaly wytworzenie jakichs dziwnych przeciwcial, ktore de facto zaczely zagrazac samemu organizmowi...[pisze ponoc, bo ja tej znajomej juz od tego czasu nie widzialam, a jedynie rozmawialam z jej innymi znajomymi] nie musze chyba dodawac, ze przerazilo mnie to postrzeganie przy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się