Dodaj do ulubionych

Badanie hormonów-pytanie

06.02.04, 10:07
Witam, poszukuje informacji na temat badania poziomu hormonow (skorzystanie
z wyszukiwarki nie dalo odpowiedzi, wiec prosze o wyrozumialosc). Bedac
niedawno u lekarza zapytalam o to badanie, ale obecnie przyjmuje Logest i
dowiedzialam sie, ze nalezy go odstawic na 3 miesiace przed badaniem i
zrobic je w trzecim miesiacu przerwy. Przemyslawszy sprawe postanowilam, ze
teraz bedzie dobry czas na zrobienie przerwy. Mam pytanie czy wystarczy
pojsc do laboratorium prywatnie i poprosic o badanie poziomu hormonow i
panie beda jakie badanie wykonac, czy niezbedna jest przedtem wizyta u
lekarza? Chodzi mi wlasciwie tylko o informacje jakie badania nalezy wykonac
i w ktorym momencie cyklu (bo zdaje sie to tez ma znaczenie). Bylabym
wdzieczna za szczegolowa odpowiedz od osob doswiadczonych w tym wzgledzie.

Dodam rowniez, ze od dawna mam problemy z cera, ale moj dermatolog nigdy nie
uznal, ze potrzebne sa badania hormonow. Przy tej okazji jednak mam
nadzieje, ze takie badanie mogloby wyjasnic czy to jest powod tych problemow
(nie mam jednak pewnosci jaki rodzaj badania to wykazuje). Z gory dziekuje
za pomoc i pozdrawiam, A.
Obserwuj wątek
    • ludina Re: Badanie hormonów-pytanie 06.02.04, 11:54
      jesli tylko problemem jest cera to lepiej udać się do innego deramtologa lub
      endokrynologa,lekarz powinien ci zlecić odpowiednie badanie,w laboratorium nic
      ci nie poradzą,bo to zależy od lekarza jakie hormony,odeślą cię po
      skierowanie,lepiej nie robić w ciemno...
      • adzix Re: Badanie hormonów-pytanie 06.02.04, 14:07
        Dzieki za odpowiedz. Udalo mi sie zapytac mojego ginekologa o te badania i p.
        doktor zlecila tylko 3 hormony (estradrol - nie jestem pewna czy dobrze
        odczytuje nazwe), progesteron i prolaktyne. Zastanawiam sie, czy to nie jest
        za malo. Z postow wynika, ze jednak bada sie wiecej hormonow. W zwiazku z tym
        zastanawiam sie czy jednak nie poprosic w laboratorium o wieksza ilosc badan.
        Bede robic to badanie po raz pierwszy i dlatego chcialabym uzyskac pelniejszy
        obraz. Niestety nie posiadam wiedzy na ten temat i byc moze sie myle, i
        lekarzowi wystarcza tylko te 3 hormony. Bylabym wdzieczna za kolejne sugestie.
        Pozdrawiam. a.
        • martynkaa_34 Re: Badanie hormonów-pytanie 07.02.04, 22:47
          Dziwi mnie to, że ginekolog nie powiedział Ci jakie konkretnie hormony masz
          zbadać przy opisanych dolegliwościach. Ja miałam podobne problemy i wiem na
          pewno, że estradiol bada się w pierwszej połowie cyklu a progesteron w drugiej.
          Mojej koleżance w laboratorium nikt tego nie powiedział i okazało się, że
          zapłaciła sporo za te badania i dalej nic nie wiedziała.
          Ja trafiłam w końcu do dobrego endokrynologa (z kasy chorych). Pani doktor
          położyła mnie do szpitala, tam zrobiono mi różne testy hormonalne i wiem już
          dlaczego czułam się tak jak się czułam ( nerwowość, wybuchowość, agresja wręcz,
          przetłuszczanie się włosów, cery, dyskretny wąsik nad ustami, brak
          zainteresowania seksem, przerzedzone włosy...). Biorę leki, w dalszym ciągu
          jestem pod opieką endokrynologa. Wszystkie badania (koszmarnie drogie) mam
          robione w ramach ubezpieczenia.
          Nie chciałam kłaść się do szpitala, ale przekonał mnie argument, że tam będą
          szukać PRZYCZYNY złego poziomu hormonów. Bo samo zbadanie, że hormony są poza
          normą nic nie mówi co do dalszego postępowania. Leczenie endokrynologiczne jest
          żmudne, powoli obserwuje się efekty, ale warto!
    • misia.j Re: Badanie hormonów-pytanie 07.02.04, 21:57
      Jeżeli chodzi o ustalenie prawidłowości cyklu w przypadku problemów z płodnością:
      1-3 d.c. FSH, LH, Testosteron
      11-12 d.c. (okolice owulacji, przy dłuższych cyklach trochę później) - estradiol
      21-22 d.c. progesteron
      prolaktyna nie zmienia swego poziomu w zależności od dnia cyklu, ja miałam zlecaną razem z progesteronem.
      Jeżeli bierzesz Logest, badanie nie będzie miarodajne, to lek hormonalny, on ma za zadanie blokować wydzielanie niektórych hormonów, więc wynik powie Ci najwyżej jak działa Logest.
      Lekarze zlecają też badania hormonów w innych dniach cyklu, ale na tym się nie znam, więc nie będę się wypowiadać.
      Nie wiem też nic na temat wpływu poszczególnych hormonów na skórę (poza tym, że mają wpływ), choć temat zaczyna mnie interesować, bo zaczynam mieć problemy, chętnie więc przyłączę się do pytania.
    • monika.antepowicz Re: Badanie hormonów-pytanie 07.02.04, 23:29
      W perzypadku kłopotów z cerą najważniejsze jest okreslenie poziomu meskich
      hormonów- w II fazie cyklu warto wykonać badabnie poziomu testosteronu, a jeśli
      może Pani przeznaczyc więcej pieniędzy dobrze byłoby oznaczyć tez androstendion
      i siarczan dehydroepiandrosteronu, które badania pozowlą zrożnicować
      pochodzenie zaburzeń- czy z jajników czy nadnerczy. oznaczenie poziomu
      progesteronu w II fazie cyklu pozwoli ustalić, czy cykle są owulacyjne, poziom
      prolaktyny też można wykonac , bo jej zbyt duża produkcja jest przeciwskazaniem
      do stospwania prepartów hormonalnych z estrogenami. Oznaczenie FSH i LH- ich
      stosubnku miedzy 3-7 dniem cyklu pozwala na zdiagnozowanie zespołu
      policystycznych jajnikow, a poziom estradiolu w okoilicach połowy cyklu
      wydolnośc jajników

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka