Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      biologia

biologia

(177 wyników)
    • Witajcie! Jestem tegoroczną maturzystką, właśnie zmagam się z jedną z najbardziej znaczących decyzji w moim życiu - wybór studiów :P Konkretnie, mam do wyboru biotechnologię PW albo biologię UW.. I tu jest problem, bo nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić. Czytałam już o tym na jakichś forach, tzn o biotechnologii na PW i wszyscy wspominają głównie o tym, że po politechnice są wieksze perspektywy pracy. To jest +. Inni pisali, że jeśli chodzi o politechnikę, to w sumie jeśli bardzi...
    • Po próbnych maturach widzę, że moje wcześniejsze plany chyba trzeba odłożyć na bok. Szukam kierunku, na który mogłabym się dostać z maturą mniej-więcej na poziomie: biologia rozszerzona- 50% chemia rozszerzona- 40% matematyka- 50% j. polski- 80% j. angielski- 90% Ktoś się orientuje mniej-więcej?
    • Hej, Chciałbym w przyszłym roku rozpocząć studia na kierunku bioinformatyka na UW. Przez najbliższy rok chcę wstępnie przygotować się do tych studiów. W związku z tym szukam pozycji książkowych, które pomogą mi w tychże przygotowaniach. Najogólniej szukam czegoś w kategoriach "podstawy chemii" i "podstawy biologii". :) Znalazłem coś takiego: 1. Podstawy chemii nieorganicznej. T. 1, Adam Bielański, PWN 2. Podstawy biologii komórki. T. 1, Bruce Alberts, Dennis Bray, Karen Hopkin, PWN ...
    • witam, jestem w klasie maturalnej, zdaję rozszerzoną biologię i chemię i zastanawiam się co dalej? marzy mi się praca związana z przestępstwami, może za dużo CSI ;p chciałabym aby moja przyszła praca była dochodowa i ciekawa. identyfikowanie zwłok po zębach (musiałabym iść chyba na stomatologię?), trucizny (farmacja?), może wiecie jak wygląda praca w laboratoriach kryminalistycznych?
    • Cześc, mam maly problem. Chodzi o to, ze po wakacjach znajde sie w maturalnej klasie. Chcialbym a raczej musze zdawac biologie na poziomie rozszeroznym. :| Moze polecicie jakies metody nauki, podreczniki? Zalezy mi na sporym wyniku, poniewaz startuje na dosc oblegany kierunek.. Z gory wielkie dzieki za wszelka pomoc. :) Pozdrawiam. Zolw.
    • Witam. Dostałam się na biotechnologię na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz na biologię na Uniwersytet Wrocławski. No i oczywiście mam problem co wybrać. Może studenci tych kierunków i uczelni mogliby podzielić się swoimi wrażeniami i odczuciami? Interesuje mnie i jeden i drugi kierunek, ale zdecydować się muszę na jeden..... Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
    • interesuje mnie jaki był próg punktów w 2007/2006 na dzienną i zaoczną i jak wygląda studiowanie w owych trybach a ponadto wszystko co o tych kierunkach powinnam wiedzieć-prosze o inf
    • witam. mam pewien problem...w tym roku zdaję maturę z biologii (rozszerz) i chemii (podst)... ale kompletnie nie wiem jaki kierunek studiów mam wybrać. Najlepiej taki żeby był przyjemny (lubię biologię) i opłacalny w przyszłości. dodam tylko że nie będzie to medycyna... Macie może jakieś propozycje? :)
    • podobno studenci biologii mają olbrzymie problemy ze znalezieniem pracy-brak miejsc zatrudnienia.a studia z pewnoscią nie naleza do najłatwiejszych:(. w takim przypadku jak ktos lubi bio i zniesie chemie:) to jaki inny kierunek proponujecie???
    • Mam zamiar studiować na uniwersytecie biologię. Co będę mogła po niej robić oprócz bycia nauczycielem w szkole?
    • Czy dużo jest chętnych na biologie na UP??Łatwo się dostać??Od ilu punktów przyjmowali?
    • czy ma ktoś testy na egzamin wstępny z biologii, najlepiej na UAM? mam 'starą maturę' i niestety, ale muszę jeszcze zdawać egzamin i takie testy by mi się przydały
    • Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie studiowanie architektury krajobrazu... były plany utworzenia tego kierunku na ASP... niestety dzisiaj dowiedziałam się, że nic z tego :( Znacie może uczelnię która przyjmuje na architekturę krajobrazu bez biologii na maturze?
    • ludzie pomozcie...staram sie znalezc jakis kierunek po maturze z biologi jesli macie jakies pomysly prosilbym o pomoc
    • Czy ktoś studiuje biologię o specjalizacji nauczycielskiej? Trudno jest się dostać na taki kierunek? Ja bardzo bym chciała dostać się na UMK w Toruniu ale tam jest tylko 40 miejsc :/
    • Co lepiej studiować? Co zapewni lepszą pracę? Na co trudniej się dostać? Jeśli nawet ktoś ma jakiekolwiek informacje na temat tych kierunków to bardzo proszę piszcie;)
    • jak uwazacie wybrac biologie na UWr czy na US...???
    • jak w temacie, tyle, że może zamiast biotechnologii będzie na polibudzie ochrona środowioka bo to jest mój alternatywny kierunek, ale jak uważacie, czy po biologii w waszym środowisku studennckim ktoś znalazł prace, ale nie w szkole? :)
    • uwielbiam bilogie (zwłaszcza anatomie czlowieka), fizyki nie umiem kompletnie troche chemie. W tym roku matura. Jakie studia mi polecacie? chciałabym isc na takie gdzie jest glownie nacisk na biologie a nie chemie;/ ile jest osób na jedno miejsce na biologie na uniwerku? cięzko sie dostac?
    • studenci bez pracy i pieniędzy idą na uzupełniające dzienne. Ja takiej możliwości niestety nie mam. Dzwoniłam na kilka uniwersytetów i niestety jest problem z otwarciem kierunku z powodu braku chetnych. Gdzie w takim razie mam zrobić magisterkę zaocznie???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się