Gość: gizela IP: 158.194.194.* 08.12.03, 18:42 Własnie skonczylam mielic bułkę (w ramach swiatecznych porzadkow...) i mam jej 3 puszki. Macie jakies pomysły, co z nią zrobić? -panierka do mies i ryb -dodatek do kopytek z tarta marchewka -??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lili Re: bułka tarta IP: *.crowley.pl 08.12.03, 19:14 Kopytka z bułką tartą i marchewką? A gdzie ma być ta marchewka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: bułka tarta IP: 158.194.194.* 08.12.03, 19:26 no, marchewka utarta obok kopytek a kopytka posypane usmazoną bułką tartą z masłem (no i cukier) tez sie zdziwiłam jak to jadłam pierwszy raz... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: bułka tarta 08.12.03, 20:58 Mnie to bardziej podpada pod kluski leniwe, niz pod kopytka. Bo jakos kopytek z cukrem to nie mogę sobie za bardzo wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
stankiee Re: bułka tarta 09.12.03, 17:06 Kopytka czy leniwe z serem? Nigdy nie jadłam kopytem (ziemniaczanych) z masłem i bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: bułka tarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:46 z bułki tartej zmieszanej z cukrem i tłuszcem można zrobić super szarlotkę, wiem że może brzmi to troszke mało apetycznie, ale jest naprawdę super. Wszystko miesza sie razem tzn bułke tłuszcz i cukier, na to starte jabłka i pieczemy. Na ciepło jest super, nie wiem niestety jak smakuje na zimno bo zawsze poszła cała zanim zdążyła ostygnąć. dostałam kiedyś ten przepis od pewnej babci u której wynajmowałam mieszkanie. Niestety nie pamietam proporcji składników, ale może ktos inny Ci pomoże, sama z checia skorzystam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: bułka tarta IP: 158.194.194.* 08.12.03, 19:48 och, swietny pomysl..., myslisz, ze zamiast maki wystarczy wziac bulke, a reszta jak normalnie w szarlotce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: bułka tarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 23:13 To nie do końca tak jak z szarlotką, chociaż tak smakuje i ja ani nikt znajomy nie wpadł, że to taka bulkowa wersja dla leniuchów.Jest o wiele prościej i szybciej i z całą pewnością nie dodawało się jajek. Do wysmarowanej tłuszczem blaszki wsypuje się bułkę tartą wymieszana z cukrem, na to małe, ale liczne kawałki masła lub margaryny, na to znów bułka wymieszana z cukrem dalej mus jabłkowy albo starte jabłka, na wierzch cieńka warstwa bułki z cukrem, nie pamietam czy na to jeszcze kładło się tłuszcz, ale pewnie tak. Strasznie mi przykro, że nie pamiętam ile czego, ale najprawdopodobniej to były 3 szkl. bułki i jedna cukru. Moze jadnak ktoś odważy sie zaeksperymentować. dajcie znać jak wam poszło. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: bułka tarta IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 22:03 Ciekawe, uwielbiam szarlotki, ale takiej jeszcze nie jadlam. Mozesz podac przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: bułka tarta IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 22:04 nawet jak bez proporcji to przynajmniej jaki tluszcz, co sie z nim robi, etc. zawsze mozna poeksperymentowac Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: bułka tarta 08.12.03, 19:49 Zamiast mąki do placków ziemniaczanych-albo z mąką pół na pół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys1 Re: bułka tarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:59 Swww.mniammniam.pl/pu.php?u=489&p=1760 szarlotka sypana. . Zamiast kaszy mannej daj bułkę tartą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: bułka tarta IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 23:18 A chcesz przepis na makaron z bułka tartą? Musiałabym poszperac. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: bułka tarta IP: 158.194.194.* 09.12.03, 10:41 pewnie, że chce... brzmi zabawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: bułka tarta IP: *.toya.net.pl 08.12.03, 23:31 Bedac w Niemczech jadlam przepyszne kluseczki z bulki tartej,niestety mimo podgladania,jak sie je robi-zapamietalam jedynie,ze do roztopionego masla sypie sie bulke i dodaje-chyba- jajka.Nastepnie palcami formuje sie malenkie kluseczki dodawane do rosolu.Byly naprawde pyszne. Pozdrawiam. PS.Moze ktos zna przepis na ow specjal? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: bułka tarta 09.12.03, 10:47 w ramach układania trudnych puzzli poskładaj sobie rogala to oczywiscie żart pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: bułka tarta IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 10:59 No to na przykład: makaron z bułką tartą 400 g makaronu (kształt dowolny:)) 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka oliwy z oliwek 2 kieliszki / szklanki białego wina 2 zabki czosnku 2 cebule papryczka chilli - moze byc suszona sól szczypta origano Cebule i czosnek posiekać i obsmażyć na oliwie. Dodac bulke tartą, zrumienic. Jak tylko bułka wchłonie oliwę wlać wino i doprawić solą, origano i papryczką (pokruszoną drobno) Makaron ugotowac "al dente", wrzucic do garnka z "sosem" , wymieszać, dodając ewentualnie troche oliwy. Jeść. Szukac dalej tego typu przepisów? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: bułka tarta IP: 158.194.194.* 09.12.03, 13:00 dzieki wielkie, jesli masz wiecej, to podaj choc tu akurat zuzycie bulki tartej jest niewielkie... (chyba sobie faktycznie poskładam rogala) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: bułka tarta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.03, 13:05 Prosze bardzo TAGLIATELLE Z BUŁKĄ TARTĄ 400 g taglaitelle 80 g masła 1 jajko na twardo natka pietruszki 40 g bułki tartej sól Makaron ugotowac. W garnuszku / patelni rozpuscić łyzkę masła, wrzucić ugotowany makaron, wymieszac dokładnie. Na oddzielnej patelni obsmażyc jajko (drobno posiekane), bułke i natkę (ok. 3 minuty), "sosem" polać makaron, ponownie wymieszac. Podawac PS. Bułka tarta można posypac makaron, udając ,ze to starty parmezan:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: bułka tarta-kluseczki 09.12.03, 13:48 W programie p.Makłowicza był podawany przepis na kluseczki, które robiło się z mąki i bułki tartej, podawane z sosem z kurek. Jak znajdę przepis to podam jutro :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: bułka tarta-kluseczki IP: 158.194.194.* 10.12.03, 15:38 kochani jestescie, moja znajoma twierdzi, ze zrobila kiedys omlet, do ktorego zamiast maki dala bulke tarta wszystko przede mna... Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: bułka tarta-kluseczki 12.12.03, 07:19 niestety nie znalazłam tego przepisu :(( szkoda,że gdzieś się zawieruszył, bo chciałam go wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: bułka tarta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 07:59 czeskie knedliki - kluski saskie niedawno bylo na forum. Spróbuj naprawdę smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: bułka tarta 11.12.03, 19:45 Po prostu dorzuc jajko, przyprawy, sol i usmaz kotleciki.Ja zawsze takie robie z resztek popanierkowych.Wszyscy sie o nie bija... :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: bułka tarta 11.12.03, 21:58 Wlasnie zamierzalam to samo napisac :) Specjalnie zawsze na wszelkie panierki daje o 1 jajko wiecej niz rozsadek nakazuje - coby "zostalo" na takie kotlety, o ktore tradycyjnie jest wojna :) Najprostsza wersja to jajko, bulka i sol, a najlepiej dodac jeszcze posiekana natke. Pyyycha :) MS Odpowiedz Link Zgłoś