-
Musimy wybrać fotelik.
Dziecko: roczne, waga 8,3 kg i wzrost pewnie ok 75 cm
Samochody: najczęściej Citroen C4 z 2006 r. z isofixem, na wyjazdy LR Discovery II z 99 r. bez isofixu
Fotelik oczywiście bezwzględnie tylem.
Cena nie ma wielkiego znaczenia (tzn. może być besafe :)
Ponieważ dziecko jest drone i bardzo powoli przybiera na wadze, biorę pod uwagę zakup fotelika typu bebe confort opal (to powstrzymują mnie słabsze od besafe wyniki w teście) i ewentualną wymianę za pewnie ok. półtor...
-
W sierpniu jedziemy na wakacje około 500-600 kilometrów z córką, która wtedy będzie miała 10 miesięcy i może ważyć około 9 kilo (teraz 8 miesięcy i niecałe 8 kilo).
Chciałabym kupić wygodny fotelik do spania, najlepiej z isofixem i tyłem do kierunku jazdy do nowego citroena c4?
Teraz mamy badziewiasty fotelik do 13 kg, który dostaliśmy w promocji do wózka x-lander, bez bazy isofix, w którym śpiącemu dziecku leci głowa. Nie chciałabym drugi raz popełnić błędu.
Najważniejsze, żeby fotelik by...
-
Niedługo czeka mnie zakup fotelika z grupy 9-18kg. Zdążyłam się dowiedzieć że do mojej Kii Cee'd pasuje praktycznie każdy i mogę popuścić wodzę fantazji. Niemniej jednak wybór będzie pewnie między Romer King a MC Tobi.
Chciałabym jednak wysyłać dziecia na wyjazdy z dziadkami, którzy aktualnie dysponują Citroenem Xantia (2000r) i Mazdą 3 z tego roku. Czy w tych samochodach są jakieś powszechnie znane problemy z dopasowaniem fotelika? Powyższe będą pasowały? A jeśli nie, to jaki byłby rokujący?
-
Kupujemy ten samochód i chcemy się upewnic czy da się zamontowac w nim maxi cosi citi. Fotelik już mamy, samochodu jeszcze nie. Proszę jeszcze o pomoc w doborze do tego samochodu fotelika następnego 9-18. Ma to byc fotelik montowany przodem za max 700 zł. tylna kanapa wygląda mniej więcej tak:
otomoto.pl/citroen-berlingo-multispace-klimatyzacja-140tkm-C25951232.html
(Ostatnie zdjęcie)
Dziękuję
-
Zdecydowałam się już niemal na zakup fotelika Britax Evolva do mojego samochodu Citroena Xsary z 98 roku w wersji vts. Będę musiała podjechac do sklepu i oczywiście zmierzyć, ale musze zamówić kolorystykę i chce zarówno sobie jak i sprzedającemu zaoszczedzić kłopotu. Będę zatem wdzieczna za podpowiedź, jesli ktoś juz próbował takiej kombinacji. Ma ktoś może ten fotelik z obiciem cowmooflage? Wygląda ładnie, ale zastanawiam sie, czy dziecko sie w nim bardziej nie poci.
-
Na wstępie przepraszam, bo już raz pytałam i .........zapomniałam, że pytałam, nagła potrzeba zmusiła mnie do ponownego zapytania :) Już mamy nóż na gardle, mała w starym foteliku jest jak śledź w puszce :) Pytam więc raz jeszcze , jaki fotelik do Citroena Xsara Picasso, mała ma roczek, waży 11 kg, 78 cm długa :) Lepsze te z bazą isofix czy bez? Gdzieś tam w rankingach i na forach wyłuskałam Recaro. Jakie są Wasze opinie, doradźcie coś, bo fotelików na rynku zatrzęsienie i ciężko się połapać...
-
Witam
dziecko 4 lata, 16kg, 105cm wzrostu. Proszę o sugestie jaki fotelik 15-36kg do citroena c8 2004r. (isofix), oddzielne fotele.
-
Szukam fotelika do samochodu citroen c4 picasso grand (2011r) dla córki w wieku 3,5 roku o wadze 17 kg wzroście 105 cm z przedziału 15-36. Fotele w aucie mają isofix.
Co polecacie?
-
Po lekturze tego forum przekonana jestem do fotelików montowanych tyłem.
Problemu braku miejsca w [b]C3 [/b]nie zaobserwowałam, być może dlatego,
że i tak muszę maksymalnie dosunąć fotel, żeby dosięgnąć do pedałów ;)
Niestety po przymiarce [b]BeSafe IZI Combi X3 Isofix[/b], okazało się,
że ze względu na pochylenie oparcia kanapy ten fotelik do samochodu [b]nie pasuje[/b]…
[b]Zależy mi na wygodnym foteliku z 4 gwiazdkami za bezpieczeństwo, w rozsądnej cenie.[/b]
Citroen C3 z 2...
-
Dziecko 3,5 roku, ok.98cm i 14,5kg.
Wolałabym jeszcze fotelik z 5-punktowymi pasami.
-
Witam.
Przede mną kupno fotelika 9-18, bo maluch (16msc-y, 10kg, 80cm) ubrany w zimowy kombinezon przestaje się mieścić w 0-13. Moje wstępne typy to Maxi Cosi Tobi lub Roemer King Plus. Czy są znaczące różnice w bezpieczeństwie obu fotelików?(są tak samo punktowane w zestawieniu na fotelik.info). Proszę o radę, który będzie bardziej odpowiedni do danego modelu auta, który jest wygodniejszy w użytkowaniu, oraz lepszy dla dziecka wysokiego, ale drobnego. Z góry dziękuję za pomoc.
-
Dobry wieczór. Widziałam Pana bardzo długi wątek na zakupach i postanowiłam
się Pana poradzić :) Muszę lada moment zmienić fotelik dla mojego synka, który
w marcu skończył 3 latka. Jest chłopcem o normalnej budowie ciała (raczej
drobniejszym) ok 16kg wzrost nawet nie wiem dokładnie. I nie wiem jaki fotelik
kolejny wybrać aby starczył już na dłużej i potem była możliwość wykorzystania
samej podstawki. Oczywiście musi być to fotelik bezpieczny! Teraz Jasiu jeździ
w Maxi Cosi. Czytałam spo...
-
Witam! Chciałam prosić o rade w wyborze fotelika dla mojego 9m synka i bratanka w tym samym wieku.Nasz synek ma 80 cm, 9,5 kg - samochód to Ford Focus 2002. Bratanek ma również 80 cm, waga gdzieś miedzy 12 a 13 kg, samochód Citroen C3 Picasso 2010.
Wczoraj przymierzaliśmy obu smyków do Casualplay beatS i wyglądało to zachęcająco. Myśleliśmy też Recaro Young Sport. Bardzo liczę na dobra radę i może jeszcze jakieś typy.
-
Zbliża się czas przesiadki na fotelik 9-18kg. Dzięki temu forum jestem praktycznie zdecydowana na Besafe Combi, nie wiem tylko czy na ten montowany pasami czy z isofixem?
Na co dzień fotelik będzie w naszej Kii Cee'd, ale ze 2-3 razy w roku trzeba będzie go przełożyć do samochodu dziadków - Citroena C5 z 2008 lub Renault Megane z 2007 (czyli wszystkie auta mają isofix)
Oglądałam filmiki i montaż na pasy wygląda koszmarnie. Boję się, że zrobię coś nie tak, dlatego wersja z isofixem wydaj...