Dodaj do ulubionych

Smart Kid Belt

11.08.18, 20:07
Czy są jakieś WYNIKI testów ZDERZENIOWYCH tego urządzenia?
Nie pytam o atest bo to ma wszystko.
Nie pytam o pimot bo robią testy homologacyjne, dynamiczne i nigdzie nie piszą o szczegółach, wynikach a fakt ze testowali nie jest moim zdaniem wystarczający. Na stronie są tylko testy dynamiczne.
Szukam wiarygodnych źródeł.
Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • agnieszkabonkowa Re: Smart Kid Belt 17.09.18, 14:34
      Z tego co wiem na www.youtube.com/channel/UCBoWq-ElaFfIE59iuHu8nZw sa opublikowane testy, ktore wychodza naprawde dobrze. Sam po ich obejrzeniu sie przekonalem smile
      • mamazielona Re: Smart Kid Belt 17.09.18, 20:59
        One nie badają obrażeń tylko przyspieszenie czy tam przeciążenia tułowia.
      • marylla66 Re: Smart Kid Belt 18.09.18, 17:40
        Zgadza się, te testy są wiarygodne i też zwróciłam na nie uwagę, nie rozumiem tych zarzutów w stronę SKD od fanów fotelików, urządzenie jest przeznaczone dla dzieci od 5 roku życia w przedziale wagi 15 do 36 kg i wtedy sprawdza się najlepiej.
    • olisiasia Re: Smart Kid Belt 24.10.18, 21:22
      sama też zdecydowałam się na kupienie Smart kid Belt, czytałam artykuły na temat urządzenia, oglądąłam filmy z testów i uważam ze jest ono bezpieczne, skoro lepiej zabezpiecza dzieciaka podczas wypadku niż fotelik co widac gołym okiem na filmikach. Tu sobie zobaczcie www.youtube.com/watch?v=g9ZhnQO5oKE
      • thea19 Re: Smart Kid Belt 24.10.18, 21:26
        zalinkuj te artykuly
      • biernat.angela Re: Smart Kid Belt 26.01.19, 11:49
        co za brednie! Jakie bezpieczeństwo....raczej moje dzieci są bezpieczne bo jeżdżą w fotelikach. Tak wydałam kasę na foteliki, żeby zapewnić dzieciom bezpieczeństwo. Oboje jezdzą w fotelkach rwf reverso plus. Przyjdzie czas i na pasy na dla dzieci
    • thea19 Re: Smart Kid Belt 02.11.18, 12:05
      jaka firma taka reklama. az tacy jestescie glupi, ze nawet konsekwencji nie potraficie zachowac? to syn czy corka? to ta klamra zamiast fotelika czy czasem jako alternatywa? zdecydujcie sie na jedna wersje. idiotyzmem jest zapinanie dziecka w foteliku codziennie? a to tylko na swieta wypada? to kiedy to goowno bedzie dodatkiem w jakiejs gazecie?
    • thea19 Re: Smart Kid Belt 27.11.18, 18:51
      pokaz te opinie z testow, bo czekami czekam i nic. klepiecie w klawiature te same bzdury i dalej zadnych dowodow. i badzmy szczerzy, to nie jest zadne urzadzenie bo to zwykly pasek z klamerka. sama nie wiem co gorsze- ta spinka czy poddupnik z tesco. tesco przynajmniej nie jest takie nachalne i nie reklamuje szitu.
    • muchy_w_nosie Re: Smart Kid Belt 29.12.18, 21:32
      Widziałam właśnie reklamę w tv ...
      Bardzo przekonująca ;P
      Nie dostaniesz mandatu i to najważniejsze ....
      Także widać do kogo jest reklama skierowana.
      • pterinochilus_g.pl Re: Smart Kid Belt 06.01.19, 01:52
        Ja w życiu bym dzieciaka w to nie zapial... wychodzi na to że każdy patrzy jak zaoszczędzić i kupić badziewie a nie fotelik ... Ta dyskusja do niczego nie prowadzi...potem będzie płacz bo coś się stalo
    • tylempl Re: Smart Kid Belt 23.01.19, 12:40
      Zobacz spory zbiór informacji o produkcie na www.bezpiecznepodroze.com.pl/topic/81-smart-kid-belt/?tab=comments#comment-238
      • pasikowa Re: Smart Kid Belt 03.02.19, 16:23
        także szukałm informacji o produkcie Smart Kid Belt, zobaczcie na jakie ciekawe informacje trafiłam na ich fb www.facebook.com/smartkidbelt/ o posiadanych certyfikatach, widze już jak niektóre firmy czy osoby nie znające pasa oczerniają producentów. To info mnie przekonało
        • mamazielona Re: Smart Kid Belt 04.02.19, 09:14
          Ale co cie przekonało? To jest homologacja. To tak samo niepewne i niewiadome jak foteliki bez potwierdzenia bezpieczeństwa w testach.
          Wiadomo jakie są obrażenia pasażera w czasie wypadku? Nie wiadomo.
          Juz była podobna zapinka, która po przetestowaniu dostała notę niebezpieczna ale wciąż jest sprzedawana i nikt przecież homologacji nie cofnął. Tak samo z fotelikami. Nie wszystkie są bezpieczne. Z tego powodu wciąż jest za mało danych żeby cokolwiek przekonało do zakupu.
          To jest produkt dla oszczędnych amatorów wrażeń, którzy w razie czego z własnego dziecka zrobią manekina testowego.
        • thea19 Re: Smart Kid Belt 09.02.19, 17:59
          przeklejam wypowiedz osiemgwiazdek:

O Smart Kid Belt pytacie nas w zasadzie od dnia kiedy zadebiutował na polskim rynku. W zasadzie nie ma tygodnia żeby kilka osób nie napisało do nas z pytaniami co to takiego, w jaki sposób to działa a przede wszystkim czy to jest bezpieczne.

Niezły dym się zrobił dookoła tego produktu, były osoby/podmioty co atakowały, producent ataki odpierał, głównie za pomocą uprzejmie napisanych pism, kont wyglądających na podejrzanie fejkowe i powtarzaniem jak mantra, że urządzenie posiada homologację i to kończy temat. I prawda- jeśli fotelik czy inne urządzenie homologację ma, to należy ten fakt uznać i zająć się czymś innym. W międzyczasie portal brd24.pl ugryzł trochę SKB tym atykułem: tiny.pl/g33mp (w skrócie- SKB powoływał się na badania Lotty Jakobsson z Volvo, Lotta odpowiedziała żeby tego nie robili bo to nadużycie a ich produkt nie jest tak bezpieczny jak foteliki)

Podczas gdy jedni w TV ciągneli dzieci za nogi a drudzy odpowiadali że to manipulacja ja postanowiłem zrobić coś, czego nie zrobił nikt inny.

Zbadałem, czy homologacja europejska ECE R44, którą tak namiętnie zasłania się producent Smart Kid Belta, powinna w ogóle zostać temu urządzeniu przyznana.

Nie mam co do tego pewności.

Od jakiegoś miesiąca wiszę na mailach z osobami zza granicy, które zawodowo zajmują się doradztwem w sprawie legalizacji i wprowadzania do sprzedaży różnych wyrobów. Te długie mailowe rozmowy zrodziły we mnie kilka pytań i wniosków. Lecimy.

W homologacji UNECE R44 stoi:

§ 6.2.2.
          For groups I, II and III, all restraint devices utilizing a "lap strap" shall positively guide the "lap strap" to ensure that the loads transmitted by the "lap strap" are transmittey through the pelvis. The assembly shall not subject weak parts of the child's body (abdomen, crotch, etc.) to excessive stresses.

Ten paragraf oznacza, że każdy fotelik grup I,II i III używający pasa biodrowego powinien ten pas prowadzić po ciele dziecka aby zapewnić jego prawidłowy przebieg po miednicy. Pas nie powinien uciskać delikatnych części ciała dziecka, jak podbrzusze czy krocze.

Pytanie nr.1: Czy Smart Kid Belt przy braku jakichkolwiek prowadnic biodrowych, jakkolwiek prowadzi pas biodrowy bezpiecznie po miednicy? Czy to zdjęcie tiny.pl/g33gq pochodzące z materiałów promocyjnych producenta daje nam jakąś wskazówkę?

§ 6.1.8.
          Child restraint systems of the "universal" category, except ISOFIX universal child restraint systems shall have a main load-bearing contact point, between the child restraint and the adult safety-belt. This point shall not be less than 150 mm from the Cr axis when measured with the child restraint on the dynamic test bench installed in accordance with Annex 21 to this Regulation, without a dummy.

Ten paragraf oznacza, że pas samochodowy nie może dotykać ciała dziecka w promieniu 150mm od łączenia siedziska z oparciem ławki testowej. Jeśli trudno wam to sobie wyobrazić, tutaj rysunek: tiny.pl/g33gm
          Chodzi tu o to, aby foteliki czy inne urządzenia podnosiły pupę dziecka do góry.

Pytanie nr.2: Czy Smart Kid Belt spełnia ten warunek w sytuacji w której używające go dziecko siedzi bezpośrednio na kanapie auta i nie ma nic, co by je podwyższało?

Jest jeszcze taki ciekawy paragraf z UNECE R16 czyli dokumentu homologacyjnego dla pasów samochodowych:

§ 11.1

Every modification of the vehicle type or the belt or restraint system or both shall be notified to the Type Approval Authority which approved the vehicle type or safety-belt or restraint system type.

W tym paragrafie chodzi o to, że każda modyfikacja pasa samochodowego powinna zostać zgłoszona do instytutu wydającego certyfikat, modyfikowanie pasów unieważnia ich homologację.

Pytanie nr.3: Czy urządzenie Smart Kid Belt jest urządzeniem modyfikującym 3pkt pasy samochodowe?

Ale najciekawsze pozostawiam na koniec:

Na stronie smartkidbelt.com/pl/7-bezpieczenstwo można pobrać dokument potwierdzający udzielenie przez PIMOT homologacji urządzeniu Smart Kid Belt.

W dokumencie możemy przeczytać, że urządzenie otrzymuje homologację ECE R44-04. Jeśli wczytamy się w następne linijki to zobaczymy, że homologację można dostać na: trzypunktowe pasy samochodowe, dwupunktowe pasy samochodowe oraz na pasy specjalnego typu i zwijacz (retraktor). Zarówno pas dwupunktowy jak i pas specjalnego typu zostały przez przekreślone, urządzenie jest dedykowane jedynie do pasa trzypunktowego. Jednocześnie przekreślone zostało słowo "zwijacz" co oznacza, że SKB nie powinien być używany z pasami wyposażonymi w zwijacz, czyli z żadnymi jakie sa montowane w autach od jakichś 20 lat (!!!)

Pytanie nr.4: Czy powyższy zapis w homologacji oznacza, że urządzenie Smart Kid Belt może być używane jedynie na trzypunktowym statycznym pasie bezpieczeństwa i nie posiada homologacji na pas ze zwijaczem? Czy urządzenie to może być legalnie używane w samochodzie wyposażonym w pasy ze zwijaczem? Czy w 2017 roku można nadal certyfikować urządzenia korzystające jedynie z pasów bez zwijacza? Czy hasło "pasuje do każdego samochodu" jest w tej sytuacji prawdziwe?

Drogie Smart Kid Belt, jestem Polak z krwi i kości i Polskim inicjatywom kibicuję. Mam nadzieję, że wszystkie powyższe pytania mają swoje odpowiedzi i że wszyscy obecni oraz potencjalni użytkownicy waszego urządzenia będą mogli spać spokojnie. Ja czekam niecierpliwie. Liczę na merytoryczne odpowiedzi

Kapitan

PS: Co ciekawe, sprawą zainteresował sie holenderski rząd. Bardzo prawdopodobne, że na grudniowym forum GRSP tematem zajmą się dużo mądrzejsze głowy niż moja. Podobną dyskusję wywołał swego czasu Mifold www.unece.org/…/tr…/doc/2017/wp29grsp/GRSP-61-32.pdf
      • janina2828 Re: Smart Kid Belt 20.06.19, 12:44
        Do 5 roku życia oczywiście że tyłem bezpiecznie, ale już powyżej 135 cm szwedzkie badania sugerują podstawkę
    • oleckakaa Re: Smart Kid Belt 27.02.19, 10:04
      Kupiłam ten pasy z myślą o awaryjnych sytuacjach np. wyjazd taxi czy podróżowanie poza granicami kraju. Dobra opcja, pasy nie są drogie, mają odpowiedni certyfikat, testy zderzeniowe w porządku. Uważam, że warto.
      • thea19 Re: Smart Kid Belt 27.02.19, 11:26
        na poczcie czy w leroy? taki zajebisty produkt, że jeszcze troche i w warzywniaku bedzie dostepny
      • biernat.angela Re: Smart Kid Belt 24.03.19, 14:01
        dla wciąż te pasy nie spełniają maksimum bezpieczeństwa. Moje łobuzy jeżdżą w Transformerach XT . Do jazy w pasach przyjdzie czas
    • kozieradka Re: Smart Kid Belt 26.03.19, 14:23
      Jak dla mnie wszystko wygląda wiarygodnie i przemawia za kupnem tych pasów. Przecież tutaj chodzi o bezpieczeństwo naszych dzieci, nie sądzę aby producent sprzedawał niesprawdzony produkt.
    • janina2828 Re: Smart Kid Belt 20.06.19, 12:42
      oczywiście że są wyniki testów ale i co ważne działających przeciążeń, przesunięcia dzieci itp Żaden producent fotelików nie pokazuje takich dokładnych wyników a przeciążenia są o wiele większe w fotelikach, niż w smart kid belt
      Nie wierzysz chyba w testy ADAC, bo one nie są tylko za bezpieczeństwo. Dodatkowo to komercyjna firma i nie ujawnia parametrów w których przeprowadza swoje testy.
      • krejzolka Re: Smart Kid Belt 27.06.19, 23:09
        skb maja testy, ja ich uzywam zastepczo w aucie u meza, sprawdzaja sie idealnie przy 3 dzieci
      • malgosiapulka Re: Smart Kid Belt 09.12.19, 19:22
        Zapewne istnieją takie wyniki i z pewnością znajdziesz je na głównej stronie producenta Smart kid belt smartkidbelt.com/pl/ Osobiście uważam, że są one całkiem fajną alternatywą zamiast tradycyjnego fotelika. Oczywiście jeśli chodzi o dzieciaki które maja odpowiedni wzrost i jeżdżą z tyłu. Są one bezpieczne i posiadają wszelakie atesty dlatego zostały dopuszczone do sprzedaży. Sama raczej zdecyduje się na zakup tych pasów, gdyż mam dwójkę dzieci
        • zojka.little.pony Re: Smart Kid Belt 04.01.20, 14:27
          Jeszcze nie masz, a juz wychwalasz?
    • panna.z.wilka Opinia eksperta 16.07.19, 20:32
      na słowa którego powołuje się producent SKB
      www.brd24.pl/rozmowy/dr-lotta-jakobsson-volvo-urzadzenia-dopasowujace-pasy-dla-dzieci-sa-bezpieczne-foteliki/
    • panna.z.wilka Re: Opinia eksperta 25.07.19, 21:41
      Sprawdził się, czyli co? Mieliście wypadek i uratował dziecko? Bo wkleiłam wyżej wypowiedz eksperta, który twierdzi że wcale nie jest ok. Że w zasadzie jak dziecko miałoby jechać w tym, to lepiej w ogóle nic. Same pasy samochodowe.
    • marika34 Re: Smart Kid Belt 19.08.19, 12:01
      pasy są praktyczne i wygodne w użytkowaniu. Dla starszych dzieciaków, jak najbardziej polecam!
    • patrycjahegan Re: Smart Kid Belt 19.08.19, 12:20
      Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że takie pasy to opcja dla dzieci w starszym wieku, które są po prostu za duże na fotelik, ale jeszcze nie na tyle wysokie, aby móc jeździć normalnie w pasach samochodowych. Uważam, że to dobre rozwiązanie, jeżeli dziecko za chwilę będzie nastolatkiem i będzie mogło korzystać normalnie z pasów. Lepsze to niż poddupnik. Każdy zrobi jak zechce wiadomo, że źle dla swoich dzieci nie chcemy smile
      • marika34 Re: Smart Kid Belt 26.08.19, 22:49
        Jasne, że tak, dziecka w pewnym wieku w foteliku się już nie posadzi... smile
    • maria432 Re: Smart Kid Belt 08.11.19, 11:24
      O tych pasach dowiedziałam się przypadkiem będąc w sklepie na zakupach. Moją uwagę przykuło piękne dziecko na opakowaniu😊 postanowiłam poszperać w Internecie i trafiłam na stronę: smartkidbelt.com/pl/ . Po jej przejrzeniu kupiłam Smart Kid Belt dla syna, a on swój fotelik oddał młodszej siostrze. Spór w domu mam rozwiązany, a podróże stały się przyjemnością.
    • malgosiapulka Re: Smart Kid Belt 09.12.19, 09:23
      Zapewne istnieją takie wyniki i z pewnością znajdziesz je na głównej stronie producenta Smart kid belt. Osobiście uważam, że są one całkiem fajną alternatywą zamiast tradycyjnego fotelika. Oczywiście jeśli chodzi o dzieciaki które maja odpowiedni wzrost i jeżdżą z tyłu. Są one bezpieczne i posiadają wszelakie atesty dlatego zostały dopuszczone do sprzedaży. Sama raczej zdecyduje się na zakup tych pasów, gdyż mam dwójkę dzieci
    • fanfoska Re: Smart Kid Belt 17.12.19, 10:45
      W zasadzie to ja też właśnie na YT widziałam te testy i na podstawie tego kupiłam. Niestety, jakiś czas po zakupie mąż miał wypadek z dzieckiem właśnie autem . I naprawdę ten pas je uchroniło. Uderzenie nie było silne, ale jednak dzieckiem szarpnęło. Nic nie uciskało, nic się nie stało.
      • thea19 Re: Smart Kid Belt 01.01.20, 10:08
        pokaż te testy na yt
      • annulka79 Re: Smart Kid Belt 02.01.20, 18:53
        NIe ma testów na youtube i nigdzie. To pimotowe homologacyjne. homologacja wiadomo co gwarantuje... NIC. NIe ma nawet wzmianki o predkości że o obrażeniach manekina nie wspomnę. Strasznie nachalnie to reklamujecie i wciskacie!
    • weronikaka95 Re: Smart Kid Belt 30.12.19, 11:28
      Też myślałam nad tymi pasami, jednak trochę się bałam, przecież w razie wypadku, jak inne auto wjedzie z boku w moje, to zagłówek w foteliku może w jakiś sposób ochronić moje dziecko, a co się stanie jak będzie tylko w pasach dla dzieci?
      Zawsze możecie podjechać do fotelik.info, tam z mężem pojechaliśmy kupić fotelik dla dziecka. Nie dość, że mój synek mógł się pobawić w kąciku dla dzieci, to mili panowie dobrali fotelik do mojego samochodu, rzetelnie sprawdzając wagę, wzrost i wiek mojego synka. Potem nauczyli mojego męża montować fotelik, gdy ja mogłam miło spędzić czas, popijając kawkę.
      Ale kto, co woli.
      • esterr Re: Smart Kid Belt 25.01.20, 19:34
        dla wszystkich niedowiarków na temat Smart Kid Belta, zaczarowanych przez osiemgwiazdek czy fotelik.info polecam ten materiał jestempotrzebny.pl/bezpiecznie-w-aucie/. Prawda wyszła na jaw, producenci fotelików tak bronili swojej kasy, tak hejtowali pas a tu prosze...
        • thea19 Re: Smart Kid Belt 25.01.20, 20:20
          dalej tym badziewiem spamujecie? adac albo oemtc pokazcie
        • markiefka Re: Smart Kid Belt 31.03.20, 03:42
          esterr napisał(a):

> dla wszystkich niedowiarków na temat Smart Kid Belta, zaczarowanych przez osiemgwiazdek czy fotelik.info polecam ten materiał jestempotrzebny.pl/bezpiecznie-w-aucie/. Prawda wyszła na jaw, producenci fotelików tak bronili swojej kasy, tak hejtowali pas a tu prosze...
          do mnie to przemawia, te wyniki wiele pokazuja. My sie chyba przyzwyczailiśmy do opinii ze foteliki sa najlepsze, ale może jak ze wszystkim czasy sie zmeniają? adac o którm tu piszecie akurat nie jest żadną wyrocznią , swego czasu czytałam o tym na osimgwiazdek jak ich nie pochwalano
    • kiniawos Re: Smart Kid Belt 18.02.20, 18:59
      Osobiście jestem zdania że Smart Kid Belt stanowczo jest lepszy od wszelkich podkładek, które nie ukrywajmy średnio są wygodne. Dziecko z adaptera nie ma prawa nam się wysunąć. Wszystko jest bardzo dobrze dopasowane. Jak dla mnie jedno z lepszych rozwiązań.
      • annulka79 Re: Smart Kid Belt 22.02.20, 11:48
        Tak, a świstak siedzi i zawija... na rynku jest bardzo podobne urządzenie, również w podobny sposób zachwalane przez producenta, również posiadające certyfikaty (niektóre z tych samych instytucji), też miało być cudem techniki, ba nawet pas biodrowy przebiega zdecydowanie lepiej! tylko że jak zostało przetestowane przez niezależne organizacje, zrobiono zderzenie boczne to okazało się że dziecko rozbija głowę a na koniec wysuwa się spod pasa, zderzenie czołowe też nie bardzo bo pas na ramieniu nie utrzymał dziecka... tak ze ten tego, niebezpieczne smile Skończcie z tą reklamą i powtarzającymi się w kołko hasłami z których nic nie wynika.
        • markiefka Re: Smart Kid Belt 01.05.20, 02:55
          annulka79 napisała:

> Tak, a świstak siedzi i zawija... na rynku jest bardzo podobne urządzenie, równ
          > ież w podobny sposób zachwalane przez producenta, również posiadające certyfika
          > ty (niektóre z tych samych instytucji), też miało być cudem techniki, ba nawet
          > pas biodrowy przebiega zdecydowanie lepiej! tylko że jak zostało przetestowane
          > przez niezależne organizacje, zrobiono zderzenie boczne to okazało się że dziec
          > ko rozbija głowę a na koniec wysuwa się spod pasa, zderzenie czołowe też nie ba
          > rdzo bo pas na ramieniu nie utrzymał dziecka... tak ze ten tego, niebezpieczne

Tak na logike nawet mało inteligentnego - twoje porównanie dwóch zupełnie innych produktów, które nie maja ze sobą nic wspólnego to jakby porównanie fotelika z tych z wyższej półki z wieloma testami i najwyższymi wynikami z tym z marketu a to dlatego, że podobnie wygląda albo ma podobną tapicerkę, no bez przesady. Ludzie, myślcie troche bo czytam ten dziwny hejt od jakiegoś czasu i oczom nie wierze, co sie tak co niektórzy uparli i powtarzaja te same teksty pozbawione sensu? rozumiem prawdzowe i konkretne argumenty ale wylewanie steku bredni na to urzadzenie niezgodnych z prawdą to bezsens

• fotelikisamochodowe Re: Smart Kid Belt 11.03.20, 09:50
      Warto przeczytać: fotelik.info/pl/news/dzieciece-adaptery-do-pasow-nie-daj-sie-otumanic-moda-na-klipsy-wypadaja-gorzej-niz-podpupniki,932.html
      • markiefka Re: Smart Kid Belt 31.03.20, 12:22
        Bzdury napisane przez konkurencje która nie potrafi się pogodzić z tym, ze nowe technologie wchodza też w ich branzy. Wg mnie fakty sa najważniejsze czyli wyniki badań, wyniki testów przeciążeń które kazdy powinien sobie sam przeanalizować i wyrobić opinie. Na jakiej podtawie poddupniki maja być niby lepsze skoro dziecko z nich nurkuje na co są badania? bez śmiechu ..
        • thea19 Re: Smart Kid Belt 31.03.20, 22:02
          dziecko powinno jeździć w porządnym, dobrze dobranym foteliku a nie w tej klamerce, która nie ma żadnych testów a te, co je niby macie, to się autorzy wypierają.
          • markiefka Re: Smart Kid Belt 01.05.20, 02:49
            thea19 napisała:

> dziecko powinno jeździć w porządnym, dobrze dobranym foteliku a nie w tej klame
            > rce, która nie ma żadnych testów a te, co je niby macie, to się autorzy wypiera
            > ją.
            wybacz ale nie rozumiem twojej wypowiedzi kompletnie ?! że co ja niby mam ? macie? to było do mnie? a co do "klamerki" to niedoinformowany jesteś bo testy ma, doczytać warto
            • thea19 Re: Smart Kid Belt 01.05.20, 09:14
              no to pokaz te testy. Firma i testy na które się tak powołaliście się was wyparła, osoba na którą się powołaliście również.
    • fotelikisamochodowe Re: Smart Kid Belt 11.03.20, 09:52
      Ludzie, te pasy nie mają ochrony bocznej. W razie wypadku co będzie się działo??? Już lepiej kupić Diono --
      • olziik Re: Smart Kid Belt 24.04.20, 12:29
        Mamy Smart Kid Belt i na prawdę świetnie się sprawdza. Dziecko wygodnie siedzi, stabilnie zapięte. Z resztą testy dynamiczne i zderzeniowe mówią same przez siebie, wystarczy je sobie zobaczyć na stronie producenta SKB lub YT
        • p_bernat Re: Smart Kid Belt 04.06.20, 11:28
          olziik napisał(a):

> Mamy Smart Kid Belt i na prawdę świetnie się sprawdza. Dziecko wygodnie siedzi,
          > stabilnie zapięte. Z resztą testy dynamiczne i zderzeniowe mówią same przez si
          > ebie, wystarczy je sobie zobaczyć na stronie producenta SKB lub YT

Potwierdzam i przychylam się do opini na temat pasów, rozwiązanie na miarę XI wieku...
          • alina.mec Re: Smart Kid Belt 10.08.20, 11:19
            no i cena trzeba przyznać jeśli o smart kid belt chodzi jest bardzo atrakcyjna, widziałam teraz już nawet po 70/80zł można kupić, ale jak dla mnie najpewniej przez stronę producenta to warto zrobić Tekst linku
    • pawelka Re: Smart Kid Belt 02.12.20, 14:47
      Warto przeczytać ten test porównawczy:
      www.mdpi.com/2624-8921/2/1/8/htm
      Smart Kid Belt wypadł tam całkiem ciekawie. Porównując przeciążenia generowane przez manekiny w fotelikach a w pasie, to jestem zdziwiony w niektórych przypadkach skali różnicy. Skądś to sie przecież bierze.
    • ania57 Re: Smart Kid Belt 24.06.21, 11:46
      Rozglądam się akurat za 15-36, ale akurat od tego ustrojstwa uciekałabym jak najdalej. Nawet ADAC, w które wcale bezkrytycznie nie wierzę, nie testowało tego wynalazku, z resztą jest chyba nawet artykuł na fotelik.info, gdzie obsmarowali to z każdej strony.
      Z resztą ja już sama nie wiem, co miałabym kupić, natrafiłam na YT na taki film
      www.youtube.com/watch?v=W9dcJhwzqtk
      I chyba ten ktoś, kto to nagrał, ma całkiem sporo racji sad
    • ingrid_1993 Re: Smart Kid Belt 26.02.22, 14:06
      Bardzo fajna sprawa, mam i jestem zadowolona ze kupilam smartkidbelt. tez mialam opory, ale sie przekonalam. duzo negatywnych rzeczy pisza na temat pasa, nie warto wierzyc we wszystko co tam jest. mnie sie bardzo podoba ten sprzet, bardzo wygodny, bezpieczny.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka