forty

(10 wyników)
  • wiadomosci.onet.pl/szczecin/unikatowe-dzialo-z-czasow-ii-wojny-swiatowej-uratowane/3eqyl Fajnie by było ,o ile to możliwe przenieść cały schron z odrestaurowanym działkiem , w jakieś bezpieczne miejsce, choćby do Fortu Gerarda w Świnoujściu, gdzie już jest np.wieża od pantery na stanowisku stałym, znaleziona przed paru laty na Dziewokliczu.
  • Legendy i tajemnice fortów, cd ...W momencie wybuchu znajdowało się tam dwóch ludzi, o których prawdopodobnie zapomniano w chaosie dramatycznej walki. Dzięki sprzyjającym warunkom jedna ofiara zdołała utrzymać się przy życiu w ciągu przeszło ośmiu lat i w końcu została nawet "uratowana". Tyle wykazało śledztwo. Kim byli ci ludzie? Jak żyli, zamknięci w grobowcu? Co cierpieli? Jaki los spotkał tego, po którym znaleziono tylko szkielet? Czy stlał jak świeca? Czy padł ofiarą sil...
  • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7227051,Strzelanina_w_Teksasie__Siedem_osob_zabitych.html raczej watpie zeby to byl zamach w irackim stylu,czyli wizyta w bazie w przebraniu i ogien ciagly.Moze natomiast odwalilo komus po powrocie z misji?
  • Co tam takiego jest ze az sie na google wkurzyli wojskowi? wiadomosci.onet.pl/1706304,18,item.html
  • Gates - Sekretarz Obrony: USA byc moze przemyslą swoje cięcia w programach antybalistycznych. Tak odniosl sie do polnocnokoreanskich i iranskich prob jadrowych balistycznych, podczas poniedzialkowej wizyty w Fort Greely na Alsasce, w bazie pociskow GBI.
  • Czy była jakaś literatura (do użytku wewnętrznego, rzecz jasna) dotycząca generalicji niemieckiej? Typu "kto z potencjalnych przecuiwników WP jest w tym i tym dobry, a w tym słaby, ten to świetny strateg, a inny dostał się na stanowisko dzięki donosom i nic nie umie"? A analogiczne opracowania dotyczące Rosjan?
  • Kiedyś gdzieś wyczytałem, że Polska mogłaby byc największym skansenem militarno-historycznym Europy, ba nawet SWIATA. Daleko nam jednak do Europy, o całym świecie nie wspominając. Z jednej strony akcentujemy przywiązanie to tradycji i narodowych wartości, a z drugiej strony dajemy swiadectwo ignorancji i "olewania" tego o co dbać powinniśmy i co należałoby eksponować. Spójrzmy jak to wygląda "tam na zachodzie".... Verdun to jedno wielkie muzeum i sanktuarium zarazem, pole bit...
  • interesuje mnie struktura, organizacja i wyposażenie skrzydła lotniczego USAF (najlepiej mśliwskiego).nie chodzi mi o typy samolotów tylko najlepiej liczebność i sama struktura jeśli nie udałoby się to to proszę o jakieś linki na ten temat. jak duże jest to zgrupowanie lotnicze
  • Chcialbym rozpoczac temat o umocnieniach obronnych rozmaitego typu. Wznoszono je od najdawniejszych czasów. Jednak wielu historykow uznalo, ze sens ich istnienia podwazyly wydazenia I wojny swiatowej, a w czasie II wojny nie odegraly wiekszej roli. Dosc interesujaco prezentuje sie dluga obrona Przemysla w latach 1914 i 1915. Twierdza przetrwala jedno okrazenie, skapitulowala po drugim. Jeszcze bardziej interesujaca jest obrona Finow na lini Manerheima w koncu 1939 roku. A wspolcze...
  • Szanowni uczestnicy forum Jakie jest Waszym zdaniem 10 najciekawszych obiektow militarnych w Polsce ? Na wiosne przyjezdzam do Polski ze szwedami ktorzy interesuja sie militariami. Chcialbym pokazac jak najlepiej kraj mojich przodkow. Jak zwykle czasu bedzie malo, a ambicje wielkie. I mam ogromny problem co wybrac. Czy pokazac w kategori fortyfikacji z roznych epok: Malbork, kwatere Hitlera, Cytadele Warszawska? – interesujace obiekty, ale nie polskie. Czy pokazac Grunwald...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się