forty

(11 wyników)
  • W środę 18 października br. w Muzeum Tradycji Wojsk Lądowych na warszawskiej Cytadeli odbyło się uroczyste podpisanie „Listu Intencyjnego” w sprawie budowy nowej siedziby Muzeum Wojska Polskiego. Sygnatariuszami listu są: minister obrony narodowej Radosław Sikorski, minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Michał Ujazdowski, pełniący obowiązki Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy Kazimierz Marcinkiewicz oraz prezes Agencji Mienia Wojskowego Maciej Olex...
  • Witam, Czołówka dogadała się z kimś "przy forsie" i chcą zabudować teren Fortu Służewiec (zwanego też Fortem VII). Do okoła fortu wyrośnie (przy Al. Lotników od Puławskiej do Modzelewskiego)"kameralne" osiedle z 10 piętrowymi blokami, biurowcem hotelem i prawie 2 000 miejsc parkingowych. Wycięte zostana też wszystkie drzewa. Pozdrawiam LPT1:
  • wszedłem tam przypadkiem no i jakaś rewelacjaaaa ! spektakularne wnętrze, mogłoby być w nowym yorku albo w londynie czy amsterdamie ! chryste co to za geniusz to projektował. Całość to oczywiście carski fort a do tego odniesienia do shabby look, sentymentalne meble i ściany malowane w paski (wygląda jak tapeta !)No i jakby tego było mało - zamiast okien w jednym z pomieszczeń szklany dach ! Chyba od 12 tej można tu świetnie zjeść. Sam wpadam tam jak tylko mogę również wieczorami. A...
  • Publiczna dyskusja na temat przyszłości Muzeum Katyńskiego i Fortu Czerniaków Ważna wiadomość - Fort Czerniaków - Sobota 24 czerwca 2006 r. godz. 12 00 - W zwiazku z przyspieszeniem działań zmierzających do wyprowadzenia Muzeum Katyńskiego z Sadyby (czytaj tekst z Gazety Wyborczej z piątku) wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8360818,wiadomosc.html Zapraszamy wszystkich mieszkańców Sadyby do Fortu Czerniaków w sobotę 24.06.2006 r. na godz. 12 00 (sala audiowizualna) na spotkanie mieszk...
  • Od jakiegoś tygodnia na terenie dawnych działek na obszarze pomiędzy al. Wilanowską, Sikorskiego i Idzikowskiego pracują ekipy porządkowe - wycinają i wypalają chaszcze, zostawiając tylko co większe i ciekawsze drzewa. Twierdzą, że w tym miejscu będzie park. Mam nadzieję, że jednak coś sensownego z tym terenem zrobią. m.
  • Znacie jakiś lokal w okolicach Odyńca i al.Niepodległości, gdzie można posiedzieć, pogadać i napić się piwa? Pliss poradźcie bo się z koleżanką umawiam na czwartek wieczór.
  • Przeprowadziłem się niedawno na Wyględów, a że lubię "korzenie" miejsc, w których przyszło mi mieszkać, zwracam się z pytaniem do forumowiczów - czy wiecie coś o historii tego miejsca? Wiem troszkę o powstańczym epizodzie tej historii - próbach zdobycia fortu mokotowskiego przy Racławickiej przez Basztę, wiem, że przed wojną mieszkali tam głównie oficerowie lotnictwa (pozostały po nich piękne wille o ciekawej architekturze - zwykle albo już przebudowane, albo zniszczone przez kwat...
  • SZUKAM FAJNYCH CIUCHOLANDOW NA MOKOTOWIE :)
  • Witam! Pytanie do pasjonatow historii - gdzie znajde cos wiecej o walkach na Służewcu / Służewiu? Wiem o ataku na Wyścigi - ale jak dalej wygladaly walki? Barykada na Pulawskiej - rozumiem, ze okolice dzisiejszego skrzyzowania z Walbrzyska?... Czy te oddzialy nalezaly do "Baszty"? Pozdrawiam! Lukasz
  • TO JEST TAKI TEST DLA ARCHITEKTA, CZY POTRAFI PRZEFORSOWAC ZAPISY PLANU. /TEORETYCZNIE MUSI/, CZY TYLKO CZEKA NA FORSE OD INWESTORA. O ILE O JAKSC ARCHITEKTURY SIE NIE BOJE TO Z URBANISTYKA MOZE BYC KRUCHO. A NA MARGINESIE, NIE MOZNA DOPUSCIC ZEBY TEREN NOWEGO OSIEDLA ZOSTAL OGRODZONY. PRZECIEZ PLOT TO JEST PRYMITYWNE URZADZENIE, LUDZIE CHODZA PRZEZ TE TERENY SCIEZKAMI I NIE MOZNA PO WYBUDOWANIU NOWYCH DOMOW IM TEGO ZABRONIC. BYLABY TO WIELKA STRATA.
  • PIS ma pecha do debili - polityków ,którzy własną głupotę chcą zagłuszyć "genialnym" pomysłem.Myślę ,że Paweł Bromski już dostatecznie się skompromitował swymi pomysłami(m.in. próba zmiany nazwy ul.Marszałkowskiej - ale nie tylko ), kolejny cymbał chce zaistnieć kosztem prowokacji wobec Rosjan - tak jakby jeszcze było mało głupot w Polskiej polityce z Rosją.Katyń to świete miejsce dla wielu Polaków - wara debilom do wykorzystywania tej tragedii pomordowanych.Przepraszam za słownict...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się