forty

(21 wyników)
  • wielce się zdziwiłem gdy chciałem dotrzeć z fortu Jaksmanice do fortu Mogiłki. Drogi do fortu brak , przejście grzbietem niemożliwe bo ktoś nie wiem kto wykupił sporą część gór i zagrodził. Ma na swoim terenie jakieś stawy, stadninę , domy i km siatki dookoła. Ja się pytam jak mam dotrzeć do ww fortu?
  • wiadomosci.onet.pl/regionalne/rzeszow/polsko-ukrainski-festiwal-fortmissia,1,4776354,region-wiadomosc.html
  • Jak uważacie czy turyści z Austrii przyjeżdzali by zwiedzać Forty które były budowane przez ich przodków?
  • Kolejna edycja przygranicznego festiwalu odbędzie się w dniach od 2 do 4 lipca. Wystąpią m.in. rockowe zespoły "Tartak", "Mertwyj piweń", "Propała hramota" i wiele innych. Odbędzie się również festiwal sztuki wizualnej, teatralnej, oraz muzyki elektroncznej.
  • Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie rozpoznać który fort znajduje się na poniższym zdjęciu. Ja jakoś nie potrafię go zidentyfikować. W ogóle nie pasuje mi do przemyskiej twierdzy, choć podpis mówi inaczej. commons.wikimedia.org/wiki/File:Przemysl_Fortress_Bain_LOC_19648.jpg
  • Forty(5)

Forty sa zabytkami ktore moga przyciagnac tysiace turystow do Przemysla.Dlaczego nic sie nie robi aby tak sie stalo? Bywalem w Przemyslu i okolicach. Przemysl wyglada tak samo od wielu lat,jest piekny, lecz nic sie nie robi[malo] aby przyciagnac przybyszow.Dlaczego forty sa zaniedbane?,Dlaczego nie mozna kupic mapy turystycznej Przemysla i okolic w ogolnie dostepnych miejscach? Przemyslanie przemyslcie!Turystyka daje duzo kasy,lecz do tej sprawy trzeba konkretnych ludzi aby rozpe...
  • fort oczami dresa.... prosze o uwagi.
  • Czy Pub Fort XXII przy Wyb. Pilsudskiego 7 nie zasluguje na miano najlepszego klubu w naszym miescie? Sadze, ze tak chocby z uwagi na odbywajace sie tam koncerty, w pubie grali m.in.: TSA, KSU. www.fort22.prv.pl/
  • 149.156.142.12/fortykrakow/obszarwarowny5/fort45/f45mar.htm
  • Nareszcie na fortach będą nowe tablice informacyjne. Pieniądze na nie w wysokości 4 tysięcy dolarów pochodzą z Fundacji Karpackiej. Zastanawia mnie tylko jedno, tablic jest jedenaście bo na tyle starczyło pieniędzy. Wychodzi z tego że jedna kosztowała ponad 1000zł - czy to nie rozrzutność? Czy musiały być wykonane z piaskowca na spoiwie polimerowym o wadze 40kg? Trwałość ich jest przewidziana na kilkaset lat. Znając pseudoturystów śmiem twierdzić że żywot ich będzie znacznie krótszy.
  • Byłem kilka dni temu na forcie Optyń. Oczywiście fortu nie widać. Pokrzywy po uszy, śmieci i tyle. Wiem że powstał ostatni kolejny forteczny twór - czyli związek gmin fortecznych. Wybrano członków, prezesów i przewodniczących. www.przemysl.pl/nasze_miasto/7738.html Minął miesiąc działania fortecznych władz, a trawa, krzaki i pokrzywy coraz większe. Czy naprawdę nic się nie da zrobić? Może należało by ustawić tabliczki - zakaz wstępu - przebywanie w twierdzy grozi kalectwem !
  • Chciałbym odwiedzić Przemyśl. Co warto zobaczyć w mieście? Pozdrawiam. I tak prosiłbym aby w miarę możliwości napisać gdzie co jest (blisko dworca czy daleko)
  • co przecietny mieszkaniec miasta Przemysl moze zaproponowac turyscie ??? co ciekawego mozna w tym miescie robic ???
  • Muzeum Twierdzy Przemysl mozna zwiedzac od lutego. Miesci sie ono w budynku kasyna przy ul. Grodzkiej. www1.gazeta.pl/rzeszow/1,34961,1387892.html
  • Pojawił się pomysł wpisania na listę UNESCO twierdz z terenów całego cesarstwa austriackiego. Polskę reprezentowałyby dwie twierdze: Przemyśl i Kraków... miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2062076.html
  • Twierdza wymaga obrony Forty z I i II wojny światowej są bezmyślnie niszczone ORZECHOWCE gm. Żurawica. Miłośnicy zabytkowych militariów są oburzeni. Pochodząca z początku ub. wieku bateria stała obrony dalekiej zwana "Pruchnicką Drogą” została zrównana z ziemią. Zaorał ją nowy właściciel tego terenu. To kolejny akt wandalizmu obiektu należącego do zespołu fortów. Niszczejące zabytki Twierdza Przemyśl popada w ruinę. Jest systematycznie rozkradana, głównie przez złom...
  • Czy znacie jakieś miejsca od Przeworska do Przemyśla gdzie bespiecznie można urżądzić wycieczke rowerową, nie bardzo forsowną, by było przyjemnie i uroczo??Chodzi mi o spokój i krajobraz.
  • Przyjeżdżając do Waszego miasta zawsze przypominają mi się galicyjskie miasta takie jak : Gorlice, Biecz, Jasło... Ale Przemyśl ma coś jeszcze w sobie... forty. Tylko Kraków może pochwalić się obok Waszego miasta tak dobrze zachowanyni fortami. U nas część fortów jest zagospodarowana, część niszczeje. A jak przedstawia się sytuacja fortów przemyskich? Pozdrawiam
  • Pojawił się pomysł wpisania na listę UNESCO twierdz z terenów całego cesarstwa austriackiego. Polskę reprezentowałyby dwie twierdze: Przemyśl i Kraków miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2062076.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się