invicta1 16.02.05, 12:39 "rozmnozyłam" jogurt w mleku, dodałam mleko w proszku - ładnie zgęstniał nie powiem, ale sa w nim grudki (nawet jak go wymieszam) to norma czy coś spaprałam? w smaku-bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 12:58 Nie znam z mlekiem w proszku... A kiedy sypalas to mleko, bo moze to sklejonki mleka w proszku są po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 13:02 mleko było rozpuszczalne-granulowane-ktos pisal na forum, zeby wsypac ze 2 łyżki na litr mleka, to dodałam, ale to nie przez mleko w proszku, bo na poczatku tego nie bylo, dopiero po "rozmnozeniu" Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 13:05 A to nie wiem, sorry. Ale jak dobry, to się nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 13:10 nie martwie sie-jem:), ale mnie zaintrygowały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: jogurt domowy - grudki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 13:13 skoro do jogutu supiesz mleko w proszku to jeszcze jakiś zagęstnik daj - i będzie danon ;-| onegdaj otrzymałem od zapoznanych Bułgarów ichni jogurt mnożyłem go póki bakterie się nie zdegenrowały a to nieuniknione (Bułgarzy są stale zasilani w bakterie ptrze ziomków) kluczem do mleka zsiadłego, i jogurtu ... jest bakteria i temaratura jej mnożenia a nie kwas cytrynowy, mleko proszkowe, .... E Odpowiedz Link Zgłoś
olabogga Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 13:20 właśnie czekam na bakterie przemycone z macedonii:-)) wydaje mi się, że dodawanie mleka w proszku do właśnie danonowanie naturalnego, domowego jogusrtu. choć jeżeli pyszny...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 13:32 nie mam dostepu do bułgarskich ani macedońskich bakterii-rozmnozyłam Danona i gra=jogurt zywy mimo wszystko (w godzine "zesztywniał") a 2 łyzki mleka, to taka zbrodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie zbrodnia! a z ciekawosci... 16.02.05, 13:35 to jaki to przepis. Bo rozumiem, ze to sproszkowane mleko, to jak przyspieszac dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: nie zbrodnia! a z ciekawosci... 16.02.05, 13:48 ja nie wiem po co w sumie to mleko w proszku:) 1l mleka podgrzać do ok 45*C, wymieszac z kubeczkiem jogurtu i 2 lyzkami mleka, trzymac w cieple, gotowe-tak napisali-zrobilam-wyszlo-jeden minus: grudki Odpowiedz Link Zgłoś
olabogga Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 13:39 żadna zbrodnia:-)) a macedońskimi mogę się jakby co podzielić (jak już dojadą:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: jogurt domowy - grudki IP: *.dialup.tiscali.it 16.02.05, 14:18 Podobno Danone sie nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: jogurt domowy - grudki IP: 212.160.172.* 16.02.05, 14:31 to to tym bardziej gratulacje, skoro jednak wyszedl :) ciekawam czemu sie nie nadaje? bo Danon ,a Danon jest be? Przesada, jesli z zywymi bakteriami , a chyba o to chodzi zeby byly zywe to czemu mialby sie nie nadawac. Co do mleka w proszku tez widzialam przepisy z onym wlasnie. Moze bakterie lepiej sie mnoza na takim podrsowanym mleku. A tak swoja droga jaka masz tchnike robienia jogurtu? Ja robie w termosie. Znakomicie sie sprawdza, tylko potem trzeba jogurt wystudzic bo cieply nie smakuje czemus. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 14:34 Kiedys zaczynalem robic wlasnie na Danonie i wychodzi. Na Bacomie tez. A ja nie mam termosu:-( i latam z garnkiem owinietym w kocyki od kaloryfera do kaloryfera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: jogurt domowy - grudki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:38 polecam jogurtownicę, najtańsza ok 60 zł kosztuje,u mnie ma zajecie non stop:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 14:42 Podawalam kiedys przepis na jogurt grecki / testowany na SGGW / i tam byl Bakoma lub Danone. Teraz czytam w roznych miejscach, ze Danone sie nie nadaje, gdyz ma "zablokowane" bakterie. Mnie sie to wydaje co najmniej podejrzane, ale nie bylam ich klientem, wiec nie moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: jogurt domowy - grudki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:36 Mleko w proszku słuzy zagęszczeniu,bakterie rozmnożą się i bez:) Za mojej młodości bywały w sklepach "nabiałowych" tabletki-jogurtowe i kefirowe- do zakwaszania Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 14:41 wstawiłam do miski z ciepłą woda, zmieniłam 2 razy i już było "gęsto" dobra już dobra-teraz zrobie bez mleka w proszku:) jogurtownica-mowie NIE-juz nie mialabym, gdzie upychac, poza tym w sloiku zrobil sie jogurt w godzine-dla mnie ok Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 14:42 słoik wstawilam do miski oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 15:53 Pozostaje tylko pytanie czy powstal jogurt. Kultury jogurtowe musza miec czas na rozmnozenie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 16.02.05, 17:57 linn_linn napisała: > Pozostaje tylko pytanie czy powstal jogurt. Kultury jogurtowe musza miec czas > na rozmnozenie sie. widze, ze jednak musi to byc paskudna trucizna od ktorej zaraz zejde z tego padołu ale smaczne jest nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP bajteria się zużywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:56 nawet bułkgar'bakteria się degenuruje w naszych warunkach .. w ktorymś pokoleniu da Tobie tylko kwaśną berbeluchę zajmowalem sie tym kiedyś, ale zimą kłopot bez apraciku jogurtowego utrzymać temparaturę (łaźni wodnej nie chce mnie się pilnować) no i degenracja obcych kultur bakteryjnych ... dlatego odpuścilem sobie generowanie jogurtu znalazlem niezly i tani z lokalnej mleczarni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: jogurt domowy - grudki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 08:30 Dokopałam się w literaturze: -mleko powinno mieć temp.40-45 st,należy je zaszczepić kulturami bakterii w tej samej temperaturze.Jeśli temp. jest a niska lub za wysoka,jogurt bedzie zbyt kwaśny lub niejednolitej konsystencji. Są 2 sposoby: -albo gotujemy mleko aby odparowało 1/3 objętości -albo zagęszczamy dodając mleko w proszku(szybszy sposób),mleko razem z mlekiem w proszku trzeba zagotować i schłodzić Potem zaszczepiamy bakteriami jednakowo. I to tyle "mądre książki" mówią.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jogurt domowy - grudki 17.02.05, 08:49 dzięki za sprawdzenie-juz widze, ze popelnilam blad odnosnie temp bakterii-tzn dodawanego jogurtu teraz bede robila jak trzeba PS wiadomo, ze jogurt jest tani i do kupienia w kazdym sklepie, ale robie sobie w domu dla samej przyjemnosci robienia, bo ja jestem takie kuchenne zwierze i czasami nawet na siłę szukam, co by tu jeszcze upichcic-to moj sposob na stres to takie male wyjasnienie dla tych, co zwracali uwage, ze moze nie warto tak "cudowac":) z tym jogurtem powiem krótko: kuchnia to moj sport-uprawiam regularnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: jogurt domowy - grudki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 08:54 Też robię,tyle,że w maszynce,nie trzeba nad tym stać:)Jasne,ze warto Odpowiedz Link Zgłoś