IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 10:02
Choćbym nie wiem co robiła karkówka mi nie wychodzi. Ostatnio wypróbowałam przepis na karkówkę na kapuście,wyszło obrzydlistwo,karkówka zamiast ładnie się przyrumienić ugotowała się. Nawet pies odmówił konsumpcji. Kotlety też wychodzą mi twarde jak podeszwa i z reguły nie słone,mam problem z proporcjami soli do mięsa. Czy jest gdzieś może strona tylko z mięsami,chciałabym wreszcie nauczyć się przyrządzać,mąż jest typowo mięsożerny.
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: karkówka 21.06.11, 10:31
      Kotlety z karkówki nacieram solą (niewielką ilością) i marynuję przez noc w oliwie z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną chili i pieprzem. Smażę na patelni grillowej po ok.6-7 minut z każdej strony aż się przyrumieni.
    • vandikia Re: karkówka 21.06.11, 11:08
      najprościej na początek naucz się robić karkówkę duszoną
      surowe kotlety lekko rozbij, posól, popieprz, zrób marynatę - na kilka kotletów powiedzmy 4 łyżki oleju plus 2 łyżeczki octu winnego, łyżeczka majeranku, wymieszaj i obtocz w tym kotlety, ułóż w misce, wierzch przykryj plastrami cebuli
      potrzymaj w lodówce przez minimum noc
      następnie obsmażasz takie kotlety na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, po zrumienieniu przekładasz do rondla/garnka, obsmażasz również cebulę która się marynowała i dorzucasz do mięsa
      podlewasz niewielką ilością wody, a jeszcze lepiej piwa lub czerwonego wina i duszisz ok 2 godziny - miękkość sprawdzasz widelcem

możesz jak już wszystko będzie miękkie zaprawić sos mąką albo śmietaną 18%
      • zelaznawola Re: karkówka 21.06.11, 11:32
        o,fajny przepis,ja też zrobię
      • coralin Re: karkówka 21.06.11, 14:16
        Też uwielbiam tak duszoną karkówkę, daję dużo cebuli, z przypraw taką mieszankę z kolendrą, suszoną papryką, gorczycą (niemielone). I duszę o wiele krócej. Z cebuli zrobi się doskonały sos. Karkówka była moim ulubionym mięsem zimowym.
        • Gość: gosc Re: karkówka IP: *.multimo.pl 21.06.11, 16:19
          po dwoch godz.duszenia bedziesz miala niezly gulasz z tej karkowki
          • coralin Re: karkówka 21.06.11, 16:28
            Przecież napisałam, że duszę o wiele krócej.
        • razlemongrass Re: karkówka 21.06.11, 20:44
          To moje ulubione danie:)) Karkówka z dużą ilością duszonej cebulki, mniammm:) Często też dodaję powidła śliwkowe do duszącej się cebulki, sos z cebulki zmieszany z powidłami daje super smak, mięso też smaruję powidłami w trakcie duszenia, polecam jeśli ktoś lubi mięcho "na słodko";)
    • kumite Re: karkówka 21.06.11, 16:24
      Ja mam taki przepis na kotlety i wychodzą całkiem niezłe:) Kotlety lekko rozpijam tłuczkiem. Przygotowuję marynatę - oliwa+rozgnieciony czosnek+ jakaś przyprawa albo do grilla albo do wieprzowiny (pikantna raczej), bardzo dokładnie mieszam, do takiej marynaty wkładam kotlety i niech się marynują od ok. 2 godzin do całej nocy. Smażę na rozgrzanej patelni, najpierw na dużym ogniu z obu stron tak żeby mięso lekko zrumieniło, później zmniejszam ogień i przykrywam i jeszcze sobie mięso dochodzi. Można też dodać cebulkę pokrojoną w plastry. Może to Ci posmakuje:)
      Można też spróbować w rękawie do pieczenia, upieczesz tak mięso w kawałku.
      • gatoone Re: karkówka 22.06.11, 02:07
        Najlepsza karkóweczka jest z grilla, marynowana całą noc podana ze świeżym ananasem z grilla....pyszności, palce lizać :)

• Gość: Alina Re: karkówka IP: *.home.aster.pl 15.09.11, 18:07
          Nie próbowałam nigdy z ananasem, musze zobaczyc jak to bedzie smakowalo..
    • mhr2 karkowka jest wspaniala i nie tlusta(jak pisza) 15.09.11, 13:58
      Gość portalu: jadx napisał(a):

Kotlety też wychodzą mi
      > twarde jak podeszwa i z reguły nie słone,mam problem z proporcjami soli do mię
      > sa.
      nic dziwnego z niej robi sie "steck"
      i nie jakies rozbijanie itp. aktywnosci,

Czy jest gdzieś może strona tylko z mięsami,chciałabym wreszcie nauczyć się
      > przyrządzać,mąż jest typowo mięsożerny.

glowa do gory on chce jesc, niech sie uczy?

• Gość: Alinka Re: karkowka jest wspaniala i nie tlusta(jak pisz IP: *.home.aster.pl 15.09.11, 18:04
        Najlepiej karkówkę zamarynować i pozostawić na noc i usmażyć na grillowanej patelni. wychodzi bardzo smaczna. Sos sojowy, wino czerwone, musztarda, przyprawy.
    • aqua48 Re: karkówka 15.09.11, 14:00
      Ja nie lubię kotletów z karkówki, robię z niej roladki. Kotlety rozbijam, ładuję do nich farsz, zwijam, spinam szpilkami do mięsa, albo związuję nitką, obsmażam z każdej strony, wkładam do rondla, podlewam lekko wodą, lub rosołem i duszę w piekarniku. Farsz to może być paseczek słoniny, albo boczku, paseczek czerwonej papryki i paseczek ogórka kiszonego, albo kładę na kotlet plaster szynki i smaruję harissą, albo pesto.
    • niemam_nicka Re: karkówka 16.09.11, 09:19
      Karkówke natrzyj przyprawami, które lubisz.
      Na dnie blachy do pieczenia mięsa, albo brytfanny
      dodaj trochę (niewiele) tłuszczu i rozzgrzej go, możesz to naczynie postawić na chwilę na palniku, na wierzchu kuchenki
      Następnie rozgrzej piekarnik do maksymalnej (ok220-250 stopni C) temperartury.
      Włóż do naczynia mięso, dolej ze 2-3 łyżki wody
      Wstaw do piekarnika
      Piecz 15-20 minut, nastepnie zmniejsz temperature do ok. 150 stopni i piecz jeszcze 30-60 minut, w zależności od wielkości kawałka mięsa.
      Możesz nakłuć szpikulcem, jeśli nie wycieka czerwony sok - mięso jest upieczone.
    • eurytka Re: karkówka 16.09.11, 21:07
      Jak sztuka stara to i mięso twarde.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka