mies

(11 wyników)
  • Witam Moja córka ma 4,5 mies.Nie ciągnie główki podczas próby trakcyjnej, nie próbuje nawet przewracać się na boczki i brzuch. Często robi mostek, pręży się, na brzuszku niesymetrycznie się podpiera. Byłam z nią już u neurologa i lekarza rehabilitacji, którzy stwierdzili nieharmonijny rozwój ruchowy i kazali przyjść kiedy mała skończy pół roku. Nawet nie skierowali na żadną rehabilitację, twierdząc że nie jest jeszcze potrzebna!!! Ostatnio czytam dużo na temat zaburzeń rozwojowyc...
  • 2 razy w tygodzniu. Córcia miała wzmożone napięcie w rączkach, szyi i była asymetryczna (lewostronna). Po tych problemach nie ma nawet już śladu, ale "wyskoczyło" nam obniżone napięcie nóżek i wiotkość stawów. Córcia niestety jeszcze nie chodzi - nie pomaga jej także fakt, że jest duża: 80 cm, 11 kg, no i ma dużą główkę - 50 cm. Niby wiem, ze wszystko jest ok, psychicznie jest nawet ponad wiek rozwinięta, ale trochę się martwię tym niechodzeniem. Czy ktoś z Was też boryka się z t...
  • Witam,u mojej 7,5mies. coreczki dopiero wykryto wnm i asymetrie.Strasznie wygina sie w rogal oraz nienaturalnie odgina glowe (probowalam sama tak zrobic ale to niemozliwe!) mam pare cwiczen, ale zastanawiam sie czy pomoga one zupelnie wyleczyc moja Nadie, poniewaz odkryto to dosyc pozno.Co robic, gdy podczas cwiczen cala sztywnieje? Niestety mieszkam w Uk i nie moge chodzic do rehabilitantki...Prosze o pomoc.
  • Witajcie! 22 grudnia minęło dokładnie 5 miesięcy od rozpoczęcia rehabilitacji mojej córci. Byłam załamana, że zaczęłyśmy tak późno, że nie ma postępów... Córcia (a z nią i ja) fatalnie znosi ćwiczenia: strasznie płacze (na początku nawet wymiotowała). Aż tu dzień przed Wigilią podczas ostatnich ćwiczeń przed Świętami w obecności naszej rehabilitantki i mojej córcia postawiła swoje pierwsze kroczki! Nie mogłam otrzymać piękniejszego prezentu gwiazdkowego! Pierwszy raz w życiu tak ...
  • Syn postawiony na nozkach nie sprezynuje tylko stoi na calych stopach lub zgina obie naraz i wyglada to tak jakby robil przysiady. Co to oznacza?
  • Maksio ( wczoraj skonczyl roczek) siedzi trzymajac sie lub podpierajac lapkami, tydzien temu nauczy sie prawidlowo pelzac a od 3 dni slicznie raczkuje. Jestem taka szczesliwa i dumna z mojego sloneczka. Pozdrawiam i zycze wszystkim maluszkom, ktore znosza trudy rehabilitacji szybkich postepow.
  • Jestem ciekawa jak Wasze spostrzeżenia odnośnie zastosowania ćwiczeń/stymulacji met.Vojty. Ja ćwiczę 4 mies. niemowlaka już od 1,5 mies. i jestem zadowolona. Zastanawiam się czy poprawa nastąpiła wskutek jego rozwoju psycho-ruchowego (dziecko coraz starsze) czy wskutek zastosowanej 4x dziennie stymulacji. Nie powiem, że nasze ćwiczenia należą do miłych części dnia, ale robimy wszystko by mały zaczął osiągać wszystko na swój 'wiek'. Ma WNM i asymetrię. Do 3 mies. nie podnosił główki, a ja...
  • Witam, parę dni temu dowiedziałam się, że moje dziecko ma kręcz i ZOKN. Obecnie moja córcia ma 3 miesiące. Mnie się pewne rzeczy nie podobały już w 6 tygodniu, ale lekarka twierdziła, że wszystko jest OK, dlatego dopiero teraz, kiedy niektóre nieprawidłowości są bardziej widoczne, trafiłam do terapeuty. Zalecono nam ćwiczenia metodą Vojty. Tak, wiem, wiem Bobath przyjemniejszy, ale ja jednak zaufam lekarzom (cóż innego mi pozostaje). Zaczynam od jutra. Na razie jednoćwiczenie - u...
  • Witam serdecznie jestem tu nowa. W przyszłym tygodniu zaczynamy rehabilitację. Szukam kogoś z podobnym przypadkiem,może ktoś coś podpowie...Córeczka urodziła się o czasie,siedziała w terminie, ogólnie wszystko ok.Ale gdy nie zaczęła raczkować,stawać na nózki pediatra zaniepokoiła się.Teraz Mała ma 13 mies.,po podłodze suwa się na pupie,sama nie wstaje.Neurolog nie widzi na razie nic niepokojącego choć twierdzi,że Mała jest wiotka,badania (próby wątrobowe i tarczyca) wyszły w miarę dobr...
  • Mój syn 10 miesięcy (36tyg), ma obniżone napięcie , najgorszy jest brzuch, ręce są coraz lepsze , ale jeszcze nie do końca, rehabilitujemy się Vojtą w Elipsie.Jak z rozwojem umysłowym u waszych dzieci.Mój synek robi brawo,powtarza po nas jedną mine, powtarza na zawołaniesłowo tata,pytany gdzie jest siostra ,lala spojrzy się , ale nie pokazuje rączką, nie wyciąga jej w kierunku przedmioty tylko zapytany patrzy na niego.Najbardziej mnie martwi jego reakcja na imie czasami odwróci się za p...
  • Moja córka we wtorek dostała orzeczenie . Będzie mogła być rehabilitowana w Centrum pomocy dziecku niepełnosprawnemu i na tym nam zależało. Dowiedziałam się jednak ,że należy jej się również hipoterapia, ponoć dofinansowanie do butów ortopedycznych i... No właśnie czy należy nam się coś jeszcze ? Pytam bo ponoć trzeba się dopytywać o takie rzeczy . Obiły mi sie o uszy jakieś bilety autobusowe, pampersy ?! Jak coś wiecie to proszę piszcie. Pozdrawiam Iza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się