mostki

(8 wyników)
  • Witam wszystkie mamy.Jestem mamą sześciomiesięcznej córeczki,jest nie wielkim wcześniaczkiem.Rehabilituję ją sama w domu,raz w miesiącu jeżdżę po ćwiczenia instruktażowe.Mam pytanie odnośnie robienia mostków,rzekomo w tym wieku dziecko powinno cos takiego robic.Chciałam się dowiedzieć czy wasze rehabilitowane maluchy coś takiego robiły,czy jest to faktycznie konieczny etap rozwoju?Czy pominowszy to dziecko osiąga dalsze etapy?
  • Moje dziecko jest rehabilitowane od paru miesięcy. Wszystko było już bardzo ładnie.Obecnie ma 6 miesięcy. Od paru dni mój synek robi mostki, wygina się do tyłu.Czy to znaczy, że napięcie wróciło???. Dodam, że wcześniej był ćwiczony intensywnie prywatnie przez rehabilitanta.Niewiem co siędzieje???
  • Mój Kacperek ma 4 miesiące i WNP ;-( Niestety również z niego straszny nerwusek. Przy piersi ciągle afery ,niech no tylko mu zacznie słabiej lecieć ;-) a czasem to już na dzień dobry ma gdzieś mojego cyca i pręży się, wygina ,wrzeszczy ile sił. Dni bywają różne.Jednak przez 4 miesiące wyszkolił juz mnie że sam może poleżeć co najwyżej 5 minut, nowa grzechotka go zainteresuje co najwyżej na 3 minuty , stara na pół minuty , z gołą dupcią poleży cichutko o minutę dłużej niż w rajstop...
  • Kacperek ma w tej chwili 4 miesiące i WNM oraz asymetrię. Rehabilitowany w sumie od miesiąca metodą NDT Bobath i...niestety ze skutkiem miernym ze wskazaniem na poniżej miernego co sugeruje na ewidentne pogorszenie napięcia. Może opiszę w skrucie jakie są moje spostrzeżenia. Przed rozpoczęciem rehabilitacji Kacperek prężył się przy piersi , noszony na rękach (zaznaczam nieprawidłowo-nie miałam o tym pojęcia) wyginał się do tyłu , w leżeniu na brzuszku wyginał główkę mocno do tyłu n...
  • Mam pytanko do doswiadczonych bywalczyn forum. Moja córcia - 8,5 m-ca ostatnio załapała w jaki sposób się pełza (najchętniej do pilota :) Robi to jednak w dosc specyficzny sposob. Odpycha sie co prawda nozkami od podloza, ale głównie "podciąga" się na rączkach łapiąc za koc na którym leży. Robi też dziwną "sztukę" polegającą na robieniu mostka w pozycji na plecach - opiera się dosłownie na czubku głowy i nogach. Mam się przejmowac i rozgladac za rehabilitantem czy odczekac i obser...
  • Dziewczyny, bardzo prosze doradzcie. Synek ma 4,5 miesiaca i gdy mial 3,5 zaczely sie problemy z ssaniem piersi. Zaczal sie wyginac, prezyc, ssal, puszczal piers, plakal straszliwie. Wygladalo to jakby zapomnial jak sie ssie, moze byl glodny. Doradca laktacyjny obwinila smoczek-uspokajacz i zalecila pozbycie sie jego. Trzy razy sie staralam go wyeliminowac, raz nawet udalo sie na dwa tygodnie, ale bol synaka przy wrzodziejacym naczyniaku i jego stresy spowodowaly, ze znow go pod...
  • Powiedzcie mi jak prawidłowo dziecko powinno przewracać się na brzuszek? Moja córcia przewraca się na bok, odchyla główkę troszkę do tyłu,rączkę wyciąga przed siebie a nóżki z pupą zarzuca tak że odwraca się na brzuszek. Nie wiem czy dobrze to robi bo czasami robi lekki mostek do tyłu-na bok-póżniej na brzuszek! Rącaki ładnie wyciąga nie zostają pod brzuszkiem! Odpowie ma ktoś? Bardzo dziękuję!
  • Cześć, mam do Was takie pytanie...mój 3,5 miesięczny synek ma stwierdzone WNM i asymetrię, rehabilitantka zaleciła ćwiczenia codziennie w domu, trzy razy dziennie...staram się robić ile mogę, ale nie w tym rzecz. Mój Mały ostatnio zaczął stawiać coraz większy opór, już prawie nie da się z nim ćwiczyć bez użycia w jakimśtam stopniu siły...Czy powinnam jej w ogóle używać? To co robię nie sprawia Mu bólu, po prostu złości się, nie chce robić czegoś co sprawia mu jakiśtam dyskomfort; ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się