muko

(5 wyników)
  • Witajcie, Mały ma 8 miesięcy i dostal właśnie skierowanie na próbe potową w kierunku mukowiscydozy. Nie muszę chyba mówić, jak się denerwuję... Badanie za 2 tygodnie, a ja siedzę i myślę, co to jeszcze może być, jeśli nie mukowiscydoza... Zaczęło się od żołtaczki (4 miesiące trwała), ASPAT i ALAT podwyższone, obniżona alfa-1-antytrypsyna, tłustawe kupki (nie bardzo, troszkę), słabsze przybieranie na wadze (ok. 400 g na miesiąc). Dotychczas synek przybieral ponad normę, ale taraz....
  • Strasznie się boję...Kilka tygodni temu dostaliśmy info, że nasz synek ma podwyższone IRT co może świadczyć o mukowiscydozie. Potem drugie badanie i dokładnie 29.12 dostaliśmy info, że drugi wyunik też jest podwyższony. 21.01 zostaliśmy wezwani na badanie z potu. Umieram ze strachu, mam paranoje...Nikt nie umie mi odpowiedzieć co poza muko moze powodowac ten cholerny "podwyższony irt". Czy to juz klamka zapadła? Na dodatek mały od 2 tygodni ma katarek i kaszle. Lekarz osłuchuje ...
  • Drogie mamy mój synek jest zapisany na to badanie i chciałam spytać jakie są normy?jaki powinien wyjść pomyślny wynik? może któraś z Was wie?
  • Czy ktoś z was ma dziecko chore na mukowiscydozę ? Napiszcie proszę jakie były główne objawy tej choroby? Mój syn kaszle od ponad 2 lat, chcę mu zrobić testy potowe bo zaczynam się niepokoić czy to przypadkiem nie muko !
  • Zastanawiam się, czy sama się nie nakręcam... Mały ma 3;6 i niedowagę. 96cm wzrostu, 12,5kg wagi. Od urodzenia w okolicy 3- go centyla, szczuplutki, drobniutki, ruchliwy, świetnie się rozwija zarówno ruchowo, społecznie, emocjonalnie i inetelktualnie. Tylko ten wzrost i ta waga... Nie przepadał nigdy za jedzeniem, były etapy (gdy miał ok.1-2 lata), ze kazdy posiłek to był horror, ale teraz jest dobrze. Zjada śniadania, obiadki i kolacje, czasem mniej czasem więcej, czasem sam z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się