padwa

(12 wyniki)
  • Jak wiemy Zamość nazywany jest także Padwą Północy , w związku z tym mam pytania może był ktoś w tym pięknym północno włoskim mieście ? Jeśli tak zadaje kolejne pytanie znależliście podobieństwa łączące te dwa miasta ? Ja widziałem podobne kamienice zbudowane w stylu renesansu , jednakże miałem nadzieję ,że znajdę podobny rynek ...poszukiwania zakończyły się bezowocnie:-( dlaczego waszym zdaniem Zamość jest PAdwą Północy?
  • Wiemy wszyscy ,że Założyciel Zamościa studiował między innymi w Padwie ale mam pytanie jaki Inny wielki Europejczyk kończył ta znamienitą Uczelnie jakieś sto lat przed Janem ze Skokówki (jeśli tak mogę określić) ? dodam ,że studioał minn. Astronomię... Pozdrawiam J
  • Stawiam tu sprawę funkcjonującej w obiegu nazwy Zamościa. Jeśli ktos ma jakieś informację skąd dokładnie wywodzi się "padwa Pólnocy" Czy to pod wpływem Bernardo Morando? Jan Zamojski studiował we Włoszech, wydaje mi sie, że w Padwie, może stąd? Dodam tu także , ze kilka lat temu zwiedzałem Padowe i szukałem miejsc , które mogły być wzorem dla twórców Zamościa. Może byłem zbyt krótko - tylko ok. pół dnia . Udało mi sie odszukać jedynie podobieństwa w niektórych kamieniczkach , p...
  • Ja już wcześniej zapowiadałem ciągnę dalej temat o Janie Zamoyskim, narazie wracam do okresu studiów przyszłego kanclerza. Jan Sariusz Zamoyski był pierwszym spośród swego rodu , który uzyskał bardzo gruntowne wykształcenie , Ojciec wysyłał go kolejno na studia do trzech znanych europejskich ośrodków , w których w owym czasie kształcili sie synowie magnatów (do których ojciec Jana nie nalezał) . Okres nauki przypadający na lata 1660-1663 to studia w Padwie , gdzie Zamoyski wł...
  • Wiec decyzja zapada. Będzie to czwartek, godzina 17-00 ( by Ci co pracują mogli zdążyć) a lokal to według już tradycji to Padwa. Czekam jeszcze na ewentualne sugestie. W poniedziałek wieczorem klamka już zapadnie ostatecznie. Zapraszam serdecznie wszystkich.
  • .... w restauracji czyli w podziemiu spotkanie forumowe. Bedziemy kosztowac pewnego dobrego napoju. Zapraszamy wszystkich chętnych. Users uczestnikom ogniska przyniesie płyty ze zdjęciami.
  • Zapraszamy wraz z usersem, mietkiem.b na spotkanie.
  • Pozwólcie moi Drodzy ,że zadam kolejne pytanie w jakich m i a s t a c h europejskich (podpowiem:-)) ) kształcił się przyszły hetman Rzeczpospolitej? to na początek a potem pójdziemy głębiej:-))) pozdrawiam J
  • Jakie kina polecacie w tym mieście?? Czy mógłby mi ktoś podać adresy www kin, żebym mógł przejrzeć repertuar?? Z góry dziękuję i pozdrawiam dudeck
  • Cos ty chlopie tam na tym forum Lapy powypisywal?!? Naprawde wlasnymi lapami:-) Padwa Polnocy - chyba oszalales, to raczej zapadla dziura na wschodzie gdzie wrony zawracaja. Radze Tobie koniecznie wybierz sie do Podwy i sie przekonasz. Padwa sama jest prowincja i dziura ale jedna ulica zalatwia cala historie i zabytki synnego Zamoscia...
  • Witam. Poszukuje ludzi z tego rocznika i z tej szkoły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się