Dodaj do ulubionych

Region nasz na końcu listy

29.10.17, 03:00
Regiony zachodnie kraju szybko się bogacą a wschodnie zostają w tyle.
I teraz nie działa obowiązująca - cały czas - zasada zmniejszania różnic miedzy Polską A i Polską B; też zasada równomiernego rozwoju kraju.

biqdata.wyborcza.pl/zachod-sie-bogaci-wschod-zostaje-w-tyle-czyli-pkb-w-polskich-regionach
....biednemu zawsze pod górkę....

Obserwuj wątek
    • Gość: naphta Re: Region nasz na końcu listy IP: *.centertel.pl 05.11.17, 08:54
      Ameryka!
      --
      "Экономически более развитая западная Польша частенько возмущается, что кормит лентяев и пьяниц из бедной аграрной восточной части."
      • czuk1 Re: Region nasz na końcu listy 05.11.17, 22:15
        >(Stwierdzam) Region nasz na końcu listy.....(a naphta twierdzi ) Ameryka!
        >I dodaje, że bardziej ekonomicznie rozwinięta część Polski często oburza się, że karmi emerytów i alkoholików z biednej rolniczej wschodniej Polski.

Nie jest winą Polaków z pogranicza wschodniego, że żyją w biednej Polsce B ; zaniedbanej przez funkcjonowanie pod rosyjskim zaborem i z powodu nieskutecznej polityki regionalnej w PRL i w Nowej RP. Omawiane , rolnicze regiony wschodnie na pewno same się wyżywiają a emeryci i alkoholicy są w całym kraju.
        • Gość: naphta Też trochę chaotycznie... IP: *.centertel.pl 06.11.17, 06:20
          Emeryt to nie leń
          czuk1 napisał:
          > Nie jest winą Polaków z pogranicza wschodniego, że żyją w ....
          Teraz ja sobie pogdybam:
          Dwie osoby wykonując te same czynności mogą dojść do bardzo różnych wniosków..., i tak na przykład, z dzisiejszej perspektywy rosyjska okupacja Finlandii była czynnikiem państwowotwórczym.
          Cytatu o leniach i pijakach już użyłem tu w stopce:
          forum.gazeta.pl/forum/w,100,163763185,163763185,Nie_przemyslane_decyzje_z_Ratusza_.html#p163866742
          Nie jestem beneficjentem ŻADNYCH zapomóg, dopłat, 500+.
          Każdego dziesiątego mam święto... płacenia Zusów..
          Pozdrawiam
          --
          "Поляки часто жалуются, что горы им достались на юге, а Балтийское море на севере, и прогревается оно не ахти как..."
          • czuk1 chaos na chaos 06.11.17, 13:46
            Gość portalu: naphta napisał(a):
            > Emeryt to nie leń
            Są też lenie.... wreszcie mogą sobie poleniuchować.

> Teraz ja sobie pogdybam: Dwie osoby wykonując te same czynności mogą dojść do bardzo różnych wniosków... , i tak na przykład, z dzisiejszej perspektywy rosyjska okupacja Finlandii był
            a czynnikiem państwowotwórczym.
            Tutaj tak, ale ja podałem fakty, liczby dot. naszego regionu. I podałem dwie główne przyczyny (historyczne i aktualne) , najniższego poziomu PKB w UE regionu Chełmsko-zamojskiego. A więc - zabór rosyjski i nieskuteczna polityka gospodarcza dot. Polski B przez kolejne władze po II wś . i to nie zostało zakwestionowane. Można dodać jeszcze jeden dowód z porównania stanu rozwoju Polski na terenie pozostałych dwóch zaborów. Ocena, że stan istniejący powodują leniwi emeryci i rozpici mieszkańcy regionu .... jest nieprawdziwa i nielogiczna. A więc wyprowadzam własne wnioski:
            - Polska powinna prowadzić politykę konsekwentnie wyrównywania szans rozwojowych Polski B,
            zmniejszania dysproporcji między Polską A i Polską B.
            - wykorzystać środki unijne przeznaczone na ten cel ,
            - starać się o to aby utrzymana została , w następnym rozdaniu, pomoc UE dla regionów
            zapóźnionych w rozwoju.
            A treści tego fragmentu treści forum , zawarte w linku :
            forum.gazeta.pl/forum -,Nie_przemyslane_decyzje_z_Ratusza_.html#p163866742</a>
            - kwituję Twoją opinią i słusznym stwierdzeniem, że Polakom trudno dogodzić, bo ..."często narzekają, że góry dostali na południu, a Morze Bałtyckie na północy,które jest za zimne."

Nie jestem pieniaczem. Ja narzekam jedynie na kolejne , poprzednie i obecne władze Polski ; potępiam je za błędną politykę regionalną. Za zaniechania i brak odpowiedzialności , na omawianym odcinku gospodarki.

• jakiwredny O dalszy dynamiczny rozwój! 08.11.17, 02:04
              czuk1 napisał:
              > Tutaj tak, ale ja podałem fakty, liczby dot. naszego regionu. I podałem dwie główne przyczyny (historyczne i aktualne)....i to nie zostało zakwestionowane.
              Faktem jest Gazetowy artykuł, na osobę która odkryje rzeczywiste przyczyny mizerii powinien już czekać Nobel.

czuk1 napisał:
              >...że stan istniejący powodują leniwi emeryci i rozpici mieszkańcy...
              Wyrażenie: - "кормит лентяев и пьяниц" oznacza "karmić leniwych (ludzi) i pijaków, o emerytach nic tu nie ma.

czuk1 napisał:
              > Można dodać jeszcze jeden dowód z porównania stanu rozwoju Polski na terenie pozostałych dwóch zaborów
              Przeświadczenie o najprawdziwszej prawdziwości?

czuk1 napisał:
              > - Polska powinna...- wykorzystać środki unijne przeznaczone na ten cel...
              Na niczym innym tak bardzo mi nie zależy! Zwracam się z prośbą o wskazanie tych źródeł, interesuję mnie głównie środki dostępne dla Misiów (małe i średnie przedsiębiorstwa)!

czuk1 napisał:
              >Nie jestem pieniaczem. Ja narzekam jedynie na kolejne , poprzednie i obecne władze Polski ; potępiam je za błędną politykę regionalną. Za zaniechania i brak odpowiedzialności , na omawianym odcinku gospodarki.

W okresie międzywojennym próbowano realizować taką politykę społeczną:
              www.gazetaprawna.pl/artykuly/982351,historia-wolyn-wywiad-wideo.html
              Chętnie poznam osoby które zajmują się tym obecnie...

Pozdrawiam
              --
              Песен еще ненаписанных, сколько?
              Скажи, кукушка, пропой.
              • czuk1 Re: O dalszy dynamiczny rozwój! 08.11.17, 10:14
                jakiwredny napisał:
                > Faktem jest Gazetowy artykuł, na osobę która odkryje rzeczywiste przyczyny mizerii powinien już czekać Nobel.
                Art. gazetowy ale dane UE i to w formie wykresów. Mizerię widać z okiem samochodów. Przyczyny stanu znają regionaliści. Sposoby rozwiązań problemu są oczywiste, znane. Trzeba woli politycznej by podjąć dzieło odbudowy Polski B. Jest to rutynowe zadanie rządzących . Łaski nie robią.

> Wyrażenie: - "кормит лентяев и пьяниц" oznacza "karmić leniwych (ludzi) i pijaków, o emerytach nic tu nie ma.
                Zlituj się. Skąd raptem na Kresach zgrupowali się polscy leniwcy.
                Pomyliłem z pensjonatem. Rosyjskiego języka uczyłem się pól wieku temu.

> Przeświadczenie o najprawdziwszej prawdziwości?
                Nie przeświadczenie. Wystarczy rzucić okiem na mapę gospodarczą Polski i znajdziemy granice zaborów. Chyba , jako historyk ; nie zaprzeczysz , że w zaborze rosyjskim stan gospodarki i infrastruktury był niski, niższy niż w pozostałych zaborach. I do dziś takie dysproporcje pozostały.

> Na niczym innym tak bardzo mi nie zależy! Zwracam się z prośbą o wskazanie tych
                > źródeł, interesuję mnie głównie środki dostępne dla Misiów (małe i średnie przedsiębiorstwa)!
                Już jestem emerytem-leniem. I nie jestem "w kursie sprawy". Obaj wiemy, ze UE ma specjalny
                program pomocy dla odstających regionów. Jak sądzę , w tym programie mieści się pomoc dla Misiów .

> W okresie międzywojennym próbowano realizować taką politykę społeczną:
                > www.gazetaprawna.pl/artykuly/982351,historia-wolyn-wywiad-wideo.html
                Ogromnie ciekawa to strona. dziękuję.

> Chętnie poznam osoby które zajmują się tym obecnie...
                ...dołączam się do tego apelu...

> Pozdrawiam
                też pozdrawiam

> Песен еще ненаписанных, сколько?
                > Скажи, кукушка, пропой.
                Tak. Życie napisze historię . Chodzi o to aby dla obecnych kresów Polski było co pozytywnego pisać. Śpiewam dlatego już dziś ... co trzeba zrobić ....by było o czym śpiewać i tylko płakać.
                Stąd mój wpis skierowany jest głownie do rządzących.
                • Gość: naphta A na dworie apiat' 17 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.17, 11:23
                  czuk1 napisał:
                  >Mizerię widać z okiem samochodów.
                  Jestem jak typowy wyborca PiS - nigdzie nie był, niczego nie widział.

czuk1 napisał:
                  > .Chyba , jako historyk ; nie zaprzeczysz...
                  Nie jestem historykiem. O Józewskim dowiedziałem się od autora przytaczanych tu linków, a o bieżeństwie zupełnie nie dawno od ukraińskich przyjaciół...:
                  biezenstwo.pl/
                  czuk1 napisał:
                  > .Ogromnie ciekawa to strona. dziękuję.
                  www.polskieradio.pl/8/5652/Artykul/1714129,Wolynski-eksperyment-Henryka-Jozewskiego
                  Kliknięte po lewej da się słuchać.
                  Pozdrawiam
                  --
                  www.youtube.com/watch?v=qMw9XBFHTio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka