plomby

(16 wyników)
  • 28luty ide skonczyc trójke u góry pani powiedziala mi ze do tego zeba jest za darmo biala plomba ale lepiej mam sobie wziasc ta lepsza za 100zl światlo utwardzalną czy one naprawde sa tak daremne czy to tylko wyzyskiwanie pieniędzy???
  • Zapisałam się na NFZ do leczenia ząbków, stwierdziłam że warto zainwestować w lepsze plomby, ale okazuje się, że to koszt aż 70 zł - dentystka wytłumaczyła mi, że ich koszt to 90 zł ale 20 zł pokrywa NFZ. Moim zdaniem to trochę drogo. Mam znajomych, którzy leczyli się prywatnie i za lepszą plombę wraz z wizytą zapłacili 80 - 100 zł. Co o tym sądzicie? Czy jest jakiś jeden cennik opracowany przez NFZ. Dodam, że leczę się w Poznaniu.
  • Witam:) w tym tygodniu bylam pierwszy raz u dentysty na nfz gdyz do tej pory chodzilam prywatnie i zaskoczylo mnie ze zalozona mi srebrna plombe, az do teraz nie wiedzialam o istnieniu takich...:) na drugi dzien poszlam ja wymienic od razu a dzis troche o tych plombach poczytalam i troche mnie przerazilo ze przy ich usuwaniu potrzebne sa specjlane procedury , ze wydostaja sie opary rteci itp a wymiana mojej plomby odbywala sie normalnie jak kazdej innej. I w zwiazku z tym mam pytanie cz...
  • witam, w górnej jedynce kilka lat temu miałam wymienianą plombę, która obecnie trochę się odbrawiła, pewnie od kawy i herbaty. Czy musze ją całą wymienić, czy też są inne sposoby na jej wybielenie. Moja dentystka twierdzi, że trzeba wymienić a wiadomo, że częste wymienianie plomb jest niekorzystne, bo robi się coraz większe wypełnienie. Ja jednak slyszałam że są jakieś inne metody, może ktoś coś wie?
  • Witam, Narodowy Fundusz Zdrowia oferuje za darmo w opiece stomatologicznej plomby amalgamatowe, o ile tak to się pisze.... Zastanawiam się po pierwsze nad estetyką takiego ubarwienia zębów a po drugie jakością tego rodzaju leczenia.... Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Nie wiem czy się zdecydować....choć zapewne lepiej leczyć zęby takimi sposobami, niż żadnymi... Tak w ogóle macie "srebro" na zębach? Jak to wygląda? przeszkadza Wam? Bardzo to rzuca się w oczy? pozdrawiam Ani...
  • plomby(6)

Jak dlugo u Was trzymaja sie plomby ( oczywiscie te dobrze zalozone).Ja zawsze prosze o swiatloutwardzalne ale wytrzymuja zawsze ok 4 lat max ( u roznych stomatologow).Za kazdym razem przy zmianie wycina sie troche zdrowej zebiny :( no i przy tej czestotliwosci boje sie ze kolo 40 bede bezzebna : (.Jakie plomby polecacie?
  • Kiedyś pytałam o rwanie zęba na NFZ no i wszystko było tak jak pisałyście.Nawet podwójnie znieczulenie dostałam:-) Teraz muszę udać się ponownie do dentysty zeby wyleczyć zęba.Dawno nie byłam u stomatologa w ramach NFZ więc nie wiem jak sie ma to w rzeczywistości a mianowicie czy jest darmowe znieczulenie i jak to jest z tymi plombami?Lepsze płatne?Jeśli tak to ile? Z góry dziekuję za wszystkie informacje.
  • Mam problem stomatologiczny,otóż okazało się że w trójce pod plombą zrobiła mi się dość spora dziura lekarz kazał mi dokonać wyboru albo śruba i wypełnienie kompozytem albo koronka, jestem zdołowana bo nigdy nie miałam zakładanej koronki a pan doktor właśnie bardziej poleca to rozwiązanie a ja się boję że będzie mi się ten "nowy" ząb odróżniał od pozostałych swoich,że wyleci,przeraża mnie też fakt noszenia koronki tymczasowej(w pracy pewnie każdy zauważy),może ta śruba narazie b...
  • Ostatnio odwiedziłam stomatologa po 2-letniej przerwie. Jestem obecnie w ciąży i trochę ząbki mi się posypały, 2 mam do leczenie kanałowego + odbudowa korony, do tego kilka plomb, czyszczenie kamienia, fluoryzacja itp. Wygląda na to, że wydam sporą kasę i zastanawiam się jak mogę zaoszczędzić. Czy polecacie gabinet prywatny z podpisaną umową NFZ, w którym ew. dopłaca się do zabiegów? Czy leczenie kanałowe i np. czyszczenie kamienia to i tak trzeba prywatnie? Czy wogóle polecacie lec...
  • Wlasnie wrocilam od dentysty - cienko to widze :(( Naliczylam 11 plomb... Buuuuuuuuu Czy to duzo? Jak jest u Was? Dodam, ze myje zeby bardzo regularnie, uzywam nici. Smutno mi...
  • jaki jest zakres uslug dent na NFZ? czy np samo leczenie bez materialow jest darmowe i moge doplacic tylko za lepszy material i bedzie taniej niz prywatnie a ten sam standard?jak to wyglada w praktyce?
  • Witam i proszę o pomoc. Mam do leczenia kanałowego zniszczony ząb, pusty w środku i do tego pęknięty.Koszt leczenia 600zł, a niewiadomo czy plomba się utrzyma przez to pęknięcie. U mnie z kasą krucho i zastanawiam się czy jest sens leczyć tego zęba czy wyrwać. Pilnie proszę o poradę. Pozdrawiam
  • wczoraj po południu, na zwykłym leczeniu z borowaniem (to ząb z którego jakiś czas temu wypadła plomba), ząb boli mnie do tej pory a jak obejrzałam nową plombę dokładnie to odkryłam, że na granicy między nią a zębem widać taki ciemny szlaczek - czy to może być normalne, czy trafiłam do jakiegoś partacza?
  • jak to jest, plombę trzeba wymieniac kilka razy? Wczoraj leczyłam zęba i usłyszałam ze tutaj plomba dowymiany, tytaj tez itd. Mnie nic nie boli nie mam dziur ale wymiana dobrych plomb. Dziwne. Teraz mam drugie pytanie. Mam 1 ząb leczony kanałowo, jest ładnie zrobiony, nic nie widac ze leczony. Ale chciałabym wstawic sobie koronkę (nie wiem czy to taka nazwa) chodzi o to zeby nie wyrywac zęba. Co polecicie w tym wypadku? Co pojde do stomatologa to nie wyjasni, mowi nazwami a ja nie ...
  • Czy, któraś z Was używała pasków blend a- med ? Jaki był efekt i na jak długo? chciałabym troche wybielić zęby przed latem :)
  • Najlepiej przystojnego dentysty! ;) Na pewno super hiper świetnego, nawet rozchwytywanego do którego trzeba czekać. Ostatecznie może być kobietka, ale preferuje mężczyzn! :)))) Znacie kogoś kto tylko tym się zajmuje, czyli stomatologią estetyczną? Ratuuuunku! Mój ząb czeka! (w Warszawie)
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się