Dodaj do ulubionych

srebrne plomby

IP: *.rzeszow.mm.pl 11.03.10, 19:30
Witamsmile w tym tygodniu bylam pierwszy raz u dentysty na nfz gdyz do tej pory
chodzilam prywatnie i zaskoczylo mnie ze zalozona mi srebrna plombe, az do
teraz nie wiedzialam o istnieniu takich...smile na drugi dzien poszlam ja
wymienic od razu a dzis troche o tych plombach poczytalam i troche mnie
przerazilo ze przy ich usuwaniu potrzebne sa specjlane procedury , ze
wydostaja sie opary rteci itp a wymiana mojej plomby odbywala sie normalnie
jak kazdej innej. I w zwiazku z tym mam pytanie czy ktoras z Was usuwala takie
plomby z zachowaniem ostroznosci? dziekuje z gory
Obserwuj wątek
    • Gość: toja Re: srebrne plomby IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.03.10, 20:35
      Ja takie plomby miałam kilkanascie lat i wymieniałam
      je "normalnie".Zero jakiś niepokojących spraw.
    • annajustyna Re: srebrne plomby 12.03.10, 10:55
      Ostroznosc trzeba zachowywac, jakby sie bylo w ciazy, poza tym robi sie to
      normalnie. A jak Ci lekarz amalgamat do paszczy ladowal, to nie wiedzialas, co
      robi? Bez sensu jeszcze raz borowac, przeciez za kazdym razie traci sie nieco
      substancji zebowej...
    • grazynanowa Re: srebrne plomby 12.03.10, 11:40
      Ja usuwalam moje plomby w Niemczech ,mialam specjalna ochrone ,zeby
      pyl z borowania nie dostawal sie do przelyku ,a usuwalam wlasnie ze
      wzgledu na szkodliwosc almaganu sad
      • grazynanowa Re: srebrne plomby 12.03.10, 11:43
        Sorry, mialo byc oczywiscie amalgam wink
        • annajustyna Re: srebrne plomby 12.03.10, 11:47
          Po polsku to sie nazywa amalgamat.
          • grazynanowa Re: srebrne plomby 12.03.10, 12:31
            Dzieki za podpowiedz smile
    • Gość: Kobieta Re: srebrne plomby IP: *.wroclaw.mm.pl 12.03.10, 12:32
      Miałam taką założoną w dzieciństwie. W pokoleniu moich rodziców
      srebrne plomby to była norma. Oczywiście były powymieniane już dawno
      i nikomu nic się nie stało. A swoją drogą jestem w szoku, bo
      myślałam, że srebrnych nie zakłada się od jakichś 20 lat!
      • Gość: Rachela Re: srebrne plomby IP: *.aster.pl 12.03.10, 12:35
        oczywiście, że się zakłada. są darmowe na NFZ.
        • annajustyna Re: srebrne plomby 12.03.10, 13:49
          W Niemczech np. tez sie wciaz zaklada. Aczkolwiek Komisja Europejska grzmi, aby
          zaprzestac, lecz sa to jedyne plomby calkowicie darmowe.
    • Gość: @ Re: srebrne plomby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 15:10
      Nie, miąłam wymieniane normalnie.
      Nie wydaje mi się, by rtęć w nich zawarta była taką potwornością bo
      nikt by ich nie dopuścił.
    • aeromonas Re: srebrne plomby 12.03.10, 17:22
      Plomby z amalgamatu są trwalsze niż inne i mądrzy dentyści wciąż ich
      używają do wypełniania zębów trzonowych. Absolutnie nie należy ich
      na siłę wymieniać, szkoda zęba.
      • Gość: wiejska baba polscy stomatolodzy za 3 swiiatem..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 18:31
        niestety, amalgamat rozsadza ząb od srodka i skoro sa inne
        mozliwosci ....a w ramach ubezpieczenia ....zębow sie nie leczy!!!!
        chyba ,że ktos nie chce miec zębow...
        • Gość: ania Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem..... IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.10, 19:29
          Gość portalu: wiejska baba napisał(a):
          > niestety, amalgamat rozsadza ząb od srodka i skoro sa inne
          > mozliwosci ....a w ramach ubezpieczenia ....zębow sie nie leczy!!!!

Doprawdy? Mi jakoś nie rozsadziły, a plombowali mi zęby w szkolnym gabinecie już
          od pierwszej klasy. Czyli ponad 30 lat temu...
          • Gość: wiejska baba Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 20:59
            nie zartuj ,ze nosisz 30 letnie blachy z trucizna....ale to twoja
            sprawa
            • Gość: ania Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 17:47
              Gość portalu: wiejska baba napisał(a):
              > nie zartuj ,ze nosisz 30 letnie blachy z trucizna....ale to twoja
              > sprawa

Nie żartuję. A co niby, mam je wymieniać co parę lat? wink
              I jakoś się nie zatrułam do tej pory śmiertelnie, nawet alergii nie mam, a
              obserwuję dookoła że prawie każdy już ma...
              • Gość: hjk Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.10, 19:14
                Twoj organizm je znosi po prostu. Kazdy reaguje inaczej. Moja ciocia
                dopiero w wieku lat 60 zaczela wymieniac te dwie srebrne plomby, bo
                okazalo sie, ze dlatego tak zle sie czuje i zaden lekarz nie mogl
                znalezc przyczyny, poza specjalista w szpitalu. Po wymianie wrocila
                do zdrowia i czuje sie swietnie, a bylo to 10 lat temu.
                • minniemouse Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 14.03.10, 00:44
                  Moja ciocia
                  dopiero w wieku lat 60 zaczela wymieniac te dwie srebrne plomby, bo
                  okazalo sie, ze dlatego tak zle sie czuje i zaden lekarz nie mogl
                  znalezc przyczyny, poza specjalista w szpitalu.

ale to wcale nie znaczy ze to plomby per se byly winne!
                  moze zeby sie psuly ale na zdjeciach tego nie bylo widac - zdarza sie. ja tak
                  mialam.

i dlatego wyczyszczenie zebow i zalozenie nowych plomb poprawily sytuacje.
                  moze nawet zalozenie z powrotem takich samych plomb rteciowych ale nowych! tez
                  by pomoglo.

Minnie
                  • Gość: hjk Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.10, 14:16
                    Tak to wlasnie byly te plomby, po polsku to jest amajgamat zdaje sie
                    i wlasnie to swinstwo trulo jej organizm. W tym przypadku nie ma
                    akurat zadnych watpliwosci.
                    • Gość: ania Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 18:22
                      amaLgamat
                      • Gość: hjk Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.10, 21:23
                        Przetypowalam sie, dzieki za poprawke.
              • annajustyna Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 13.03.10, 19:55
                A czy robisz raz na pare lat rentgena tychze zebow? Moze sie zdarzyc, ze czai
                sie pod nimi prochnica i jak jeszcze troche poczekasz, to tylko rwanie bedzie
                mozliwe...
                • Gość: ania Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 13:41
                  annajustyna napisała:
                  > A czy robisz raz na pare lat rentgena tychze zebow? Moze sie zdarzyc, ze czai
                  > sie pod nimi prochnica i jak jeszcze troche poczekasz, to tylko rwanie bedzie
                  > mozliwe...

Oczywiście. W jednym przypadku rzeczywiście tak było. Mam też jeden ząb leczony
                  kanałowo, w którym nie do końca dało się kanał przeleczyć, bo jest niedrożny,
                  jednak nadal siedzi sobie jak dąb wink
                  Dodam jeszcze, że mam wszystkie zęby - łącznie z czterema ósemkami(które to
                  akurat nie są mi potrzebne) i dobrze się mają wink
                  • annajustyna Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 14.03.10, 15:13
                    Kontroluj ten kanal, to bomba z opoznionym zaplonem - a resekcji koncowki
                    korzenia nie daloby sie zrobic?
                    • Gość: ania Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 18:21
                      Oj, ten ząb ma takie korzenie, że ciężko byłoby się dostać. Poczekamy,
                      zobaczymy, zawsze pozostaje opcja inplant wink
                      • minniemouse Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 15.03.10, 02:46
                        Tak to wlasnie byly te plomby, po polsku to jest amajgamat zdaje sie
                        i wlasnie to swinstwo trulo jej organizm. W tym przypadku nie ma
                        akurat zadnych watpliwosci.

zeby miec 100% pewnosci ze to same plomby byly przyczyna to by tzreba bylo robic badania kliniczne polegajace na zakladaniu i zdejmowaniu plomb przez okrelsony okres czasu, spisywaniu obserwacji jak sie ciocia w tym czasie czula itd.

tak to nie masz dowodu, mogl to byc czysty przypadek a nawet reakcja placebo.
                        ale najprawdopododniej plomby byly juz stare i tak czy siak wymagaly wymiany.

Minnie
                        • Gość: ida Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.10, 22:23
                          Tobie sie wydaje, ze jestes Dr.House? Idz wyladowac frustracje na
                          silowni, a nie tutaj na forum.
                          • minniemouse Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 16.03.10, 06:05
                            Nic mi sie nie wydaje - stwierdzam jak najbardziej oczywisty fakt po prostu.
                            Ciocia, zdaje sie, cos przydlugo miala te same plombki w tym samych zabkach, co?
                            i taka mlodziutka tez juz nie byla.
                            powiadaja ze co za duzo to niezdrowo, pewnie za dlugo tez nie:

Moja ciocia
                            dopiero w wieku lat 60 zaczela wymieniac te dwie srebrne plomby,

Minnie
                            • annajustyna Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 16.03.10, 08:16
                              Cud, ze przez tyle lat zeby jej sie nie polamaly...
                      • enith Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 15.03.10, 04:54
                        > Oj, ten ząb ma takie korzenie, że ciężko byłoby się dostać. Poczekamy..

Nie ma na co czekać. Jeśli nie da się zęba przeleczyć kanałowo, robi się resekcję wierzchołka poprzez nacięcie w dziąśle. Pięć lat temu leczono mi zęba kanałowo. Lekarka nie potrafiła dostać się do samego końca, załatała, jak było i po sprawie. W ubiegłym roku miałam robioną resekcję, bo ten niewypełniony prawidłowo kanał zapalił się. Ząb nie bolał, nie miałam żadnych problemów, ale na rentgenie zapalenie było, jak się patrzy. Kontroluj zęba, żebyś nie miała później takiej, jak ja, nieprzyjemnej niespodzianki.
                        • annajustyna Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 15.03.10, 09:59
                          Ja mialam ciete trzy korzenie 9 lat temu - w Polsce by mi wyrwali. Na szczescie
                          chodze do dentysty i chirurga szczekowego w Niemczech.
                      • annajustyna Re: polscy stomatolodzy za 3 swiiatem.....nie zar 15.03.10, 09:58
                        Jak bedzie stan zapalny (ropa) od korzenia, to implant odpada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka