Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      plomby

plomby

(9 wyników)
    • Witam po długiej przerwie :) Bardzo proszę o poradę. Wczoraj byłam u dentystki. Mam dwie nowe plomby - górna prawa 5 i 6. wieczorem zakładam moją szynę - nie pasuje na te plomby. Weszła, bo weszła, ale inaczej czuję ja na zębach, mam wrażenie, że źle przylega nie tylko do tych leczonych zębów, ale też do 1 i 2. Szynę noszę od roku - dokładnie, co do miesiąca. Mój ortodonta został w innym mieście, około 400 km. :( Co mam robić????? Dodatkowo komplikuje sprawę fakt, że za dwa tygodnie umówio...
    • Witam! Mam pytanie. Bardzo chciałabym mieć aparat gdyż mam krzywe ząbki... Ale mam dosyć dużą plombę w jedynce... tak na około pół zęba.. czy jest jakaś możliwość żeby mi taki aparat założyć?? Pytam bo już jestem zdesperowana... Z góry dziekuje za odpowiedz!
    • Jeszcze nie mam aparatu a mój dentysta powiedział ostatnio, że bedzie trzeba wymienić jakąś starą plombę. Nie jest to konieczne natychmiast, ale trzeba bedzie z czasem wykonać. Mam w związku z tym pytanie: cz lepiej wymienić plombę przed założeniem aparatu, czy lepiej z tym poczekać? --- Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
    • wlasnie zobaczylem, ze mam calkowicie czarna plombe w zembie /a byla biala/ co to oznacza?
    • Niedługo zakładam stały aparat-metalowy. Niedawno wyczytałam, że nie powinnam mieć tzw. "srebnych" plomb, a niestety mam takie. Ortodontka nic o tym nie wspominała. Czy ktoś z was ma aparat i amalgatowe plomby??
    • Witam! Czy duze plomby sa wielka przeszkoda w zalozeniu aparatu? Na dole mam sporo ogromnych wypelnien i zaczynam sie nimi mocno stresowac. Odwrotu juz nie ma, ale watpliwosci wciaz sporo. Czy zeby to wytrzymaja?
    • Przeleciałąm przez wyszukiwarkę ale nie znalazłam podobnego tematu o który mi chodzi. Mam kilka zębów (3 sztuki) poleczonych kanalowo ale np jest wypełniony tylko jeden kanał. Ortodontka powiedziałą, że będę musiała pozostałe kanały wypełnić. Mnie wydaje się to dziwne, no ale ja przecież na tym się nie znam. Czy ktoś miał taki problem?
    • Mam pytanie. Mianowicie: mam nieco wysunieta jedynkę, która jednak jest równiez martwa i do tego mam na niej plombę ;/ zajmuje ona 1/3 powierzchni zęba. I zastanawiam sie czy załozyć aparat stały (co byłoby dla mnie lepszym rozwiązaniem nie ukrywam ;/ ), czy np.; zaoszczędzić wyrywania zdrowych zębów w celu załozenia aparatu i usunąć tę jedynkę ;/ zainwestować tym samym w implant. Czy moja jedynka może wytrzymać nacisk aparatu?? Proszę o odp. pozdrawiam. Aha! musiałabym chyba usunąć dwi...
    • Może to pytanie jest bardziej do dentysty niż do ortodonty, ale może ktoś zna odpowiedź. Mam ułamaną "jedynkę", od listopada była już 2x robiona i za każdym razem odpada. Jedną z przyczyn jest to, że zgrzytam zębami. Czy są jakieś aparaty aby zapobiec zgrzytaniu? Czy istnieją trwałe plomby, korony itp.? Ostatni raz zęba miałem zrobionego na "ćwieku" i w tej chwili wystaje mi kawałek drutu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się