reflektory

(7 wyników)
  • Tak na marginesie dyskusji o źle ustawionych światłach. Z pewną radością, jako kierowca, powitałem kryzys i "powroty Polaków z UK do domu". A to dlatego, że powrócili głownie Ci, którzy nie zapuścili tutaj korzeni, więc Ci, którzy jeździli polskimi samochodami. Przez te kilka lat, które mieszkam w Szkocji widziałem tylko nielicznych, którzy nie uważali za dyshonor używanie nalepek korekcyjnych na reflektory. Oczywiście wielu kierowców samochodów z innych części Europy także nie uż...
  • Jeżdżę dużo po naszych wspaniałych drogach i powiem tylko jedno: światła mijania nawet w dzień oślepiają! Duża liczba kierowców nie zwraca uwagi na ustawienia świateł, bądź też specjalnie ustawia je za wysoko, żeby "więcej widzieć" w nocy. Potem w lusterku widzę tylko dwa błyszczące punkty, przez które nic nie widać. Czy aż tak trudno jest wyregulować światła???
  • Chyba już czas zaprzestać dyskusji CZY jeździć na światłach, bo tu wyboru już raczej nie będzie. Może czas rozpocząć dyskusję JAK na nich jeździć? Głupie pytanie? W pierwszej chwili tak pewnie wygląda - wystarczy włączyć i jechać, ale czy na pewno? Pierwszy problem to zużywana energia - można ją zmniejszyć. Niekoniecznie trzeba od razu kupować światła dzienne. Czasami wystarczy wymienić żarówki na ... standardowe. Niektórzy skusili się na wynalazki - mocniejsze, czasami udające...
  • Do napisania tego skłoniła mnie ironia kolegów z pracy, gdy komentowali moje czyszczenie reflektorów, dolewanie płynu do spryskiwacza po przyjeździe do pracy. Kiedyś też podrwiwali z dokładnego odśnieżania i skrobania szyb przed wyjazdem. Obserwując stan samochodów spotykanych na drodze i zachowanie samców za kierownicą doszedłem do wniosku, iż prawdziwi mężczyźni: -nie czyszczą przednich szyb ani z zewnątrz, ani od środka - musi sobie z tym poradzić wycieraczka albo dłoń czy rękaw, ...
  • Mam prośbę, czy jest ktoś mi w stanie podać podstawę prawną, nakazującą montaż spryskiwaczy do ksenonów? Mam mazdę sprowadzoną z Niemiec, ksenony były montowane w salonie. Wczoraj policja chciała mnie pozbawić dowodu rejestracyjnego...jednak podstawy prawnej nie byli w stanie mi podać.
  • Co sądzicie o zarówkach halogenowych, ktore imitują światło ksenonowe. Reklamuje się je jako dające intensywniejsze i bardziej przyjzne dla oka światło w porownaniu ze standartowymi halogenowymi żarówkami. Co o nich sądzicie? - jesli rzeczywiście tak korzystnie wpływają na widoczność, to naprawde nieowkim kosztem (ok. 25 PLN) można znakomicie poprawic bezpieczeństwo jazdy. bardzo prosze o komentarze użytkowników. motoamator
  • Byl taki wątek jakiś czas temu ale dyskusja zboczyła z tematu głównego. Chodzi mi o to, czy w sytuacji, gdyby nagle wyskoczył Wam przed auto np. pies to czy staralibyscie się ominąć go czy nie. Obie możliwości wiążą się z zagrożeniem bezpieczeństwa jadących. pozdrawiam Hans

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się