Forum Auto-Moto Automobil
ZMIEŃ
      reflektory

reflektory

(28 wyników)
    • cichaczem z nowym rokiem wszedł nowy przepis, nie dopuszczający do ruchu aut z żółtymi światłąmi (mijania, drogowe, przeciwmgielne - takie mają np. auta z Francji sprzed 10-15 lat). Wg informacji w Motorze jazda takim autem jest nielegalna i trzeba auto przerobić, bo grozi to zabranie dowodu rej. Uwaga! Przepsi dotyczy również aut już zarejetrowanych!
    • Jest tak: www.putfile.com/pic.php?img=6919894 Oba klosze zachodzą parą od wewnątrz, z tym ze lewy troszkę słabiej. W zasadzie pojawiło sie to juz w dniu nabycia pod wieczór. Obejrzałem je pod kątem pęknięć, ale nic nie znalazłem. Oba są też z roku produkcji auta, czyli 2004. Zrobiłem test. Wyjąłem żarówki od długich i tak jezdzilem kilka dni. Wszystko ładnie wyschło. Jak tylko je założyłem, para powróciła i to w oczach. Po prostu po włożeniu żarówek, postałem przy aucie i w ciągu 20 m...
    • Według szacunków firmy Bosch, w 2008 roku ok. 60% nowych samochodów będzie wyposażonych w reflektory ksenonowe. Dla warsztatów samochodowych oznacza to konieczność zastosowania elektronicznej techniki diagnostycznej. Tester jest bowiem nieodzowny zarówno do prawidłowego ustawienia reflektorów, jak i do zlokalizowania uszkodzonych elementów systemu oraz ich zaprogramowania po wymianie. Obecna generacja reflektorów ksenonowych jest wyposażona w zintegrowany sterownik i pamięć ustere...
    • Witam. Poszukuje od dłuższego czasu właśnie takiego wynalazku jak wycieraczek reflektorów montowanych w eksportowych wersjach polonezów oraz starych poczciwych dużych fiatów. Czy może ktoś z was spotkał się z takim wynalazkiem i jest w stanie pomóc mi nabyciu tej części? Przyznam się iż bardzo by mi się przydała ta niestet żadka część, jako detal kończący remont mojej perełki. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
    • www.swissmotor.ch/Bericht/0311/DSC1756.jpg VW już produkuje ciężarówki! Niebawem zaczną produkcję lokomotyw, a potem samolotów.
    • Hella opracowała zespolone światła pozycyjne i dzienne do nowego Audi A8 W12. Jest to pierwsze na świecie zastosowanie białych diod świetlnych LED w reflektorze głównym Konstrukcja ta otwiera zupełnie nową erę w technologii oświetleniowej. Hella spodziewa się, że do roku 2010 te ekonomiczne, długowieczne i wyjątkowo potężne źródła światła uzyskają swe miejsce także w lampach świateł mijania i drogowych. Poza technicznymi zaletami białe diody LED oferują zupełnie nowe możliwości ...
    • W swoich poszukiwaniach możliwości jakiegoś wyróżnienia dla naszego grona entuzjastów motoryzacji, napotkałem taki oto kunsztowny przedmiot tinyurl.com/5rpdpu Myślę że byłby on wspaniałym akcentem wyróżniającym społeczność "Automobilu' z tłumu, a jego zdobienia nadałyby elitarny status naszej community. Aczkolwiek bez blichtru - model ma tylko 4,6cm. Oczywiście zadbałem o przystępność ceny (złotówka za karat to śmiech) oraz o to by jego sprzedawca miał ugruntowaną pozycję na rynku (jest on...
    • Ostatnio kupowałem rożnej masci żarówki H1 30% 50% 60 % więcej , bo tak jakoś chciałem zmienić troszkę barwę światła z przodu żeby ładnie wyglądało i powiem jedno , mam teraz parę kompletów żarówek do wyrzucenia <lol> za każdym razem wracałem do Boschowskich żarówek bez żadnych dopisków w chu.. wie ile procent więcej tego światła , bez efektu xenon itp. Ba powiem więcej zwykle najzwyklejsze żarówki za 6,5zł są lepsze. A Boscha są najlepsze ale znając życie już takich nie kupie...
    • Tak sobie myslę czasami że mimo wielkiego postępu w motoryzacji, nadal jest parę nierowziązanych problemów. Za znalezienie sposobu na poniższe dlematy mozna by pewnie rpzyznać motoryzacyjnego Nobla: 1. Co zrobić żeby w deszczu widac było linie na jezdni? 2. Czemu hamulce mają zamieniać energię kinetyczna na cieplna zamiast używać hamulców elektrodynamicznych jak w tramwajach? Przecież mozna by w piastach kół dawać małe silniki elektryczne generujące moment hamujący, praktycznie za darmo. 3...
    • Myslalem, ze nawet tjunink ma nieprzekraczalne granice pokracznosci, ale nie! mylilem sie- przedwczoraj zobaczylem na drodze bialego mercedesa 123 z fantazyjnym badlookiem mniej wiecej na 1/2 reflektora (po przekatnej). Boze! jakim wsiokiem trzeba byc, zeby zrobic cos takiego?!
    • motoryzacja.interia.pl/news?inf=587783 Każdy kto jeździ samochodem, widzi jak ustawione są światła w samochodach. Z moich obserwacji świateł w fabrycznie nowych autach znajomych (wszystkie odbierane z salonów), WSZYSTKIE miały źle ustawione światła - większość za nisko (zasięg świateł 20m!), do tego część świeciła na boki zamiast do przodu. Szkoda, że przy okazji nikt nie zaintersował sie stanem oświetlenia - ilu bandytów jeździ w nocy z jedną postojówką, bo ta akurat żarówka jeszcze się...
    • Xenony...(19)

Gdzieś kiedyś obiło mi sie o uszy (a raczej: "o oczy", bo to na fomum było), że samochody wyposażone w takie właśnie świała, muszą (lub powinny) posiadać spryskiwacze reflektorów (podobno nawet niewielkie zabrudzenia mają duży wpływ na strumień światła i może to prowadzić do oślepiania innych kierowców). I teraz pytanie: Czy faktycznie "muszą", czy tylko "powinny"? A jeżeli jednak "muszą", to jakie przepisy to regulują?
    • Konkretnie chodzi mi o zarowki reflektorow glownych (mijania i drogowych) w samochodach wyposazonych w swiatla z szybami z poliweglanu (tworzywa sztucznego). Pomijam celowosc stosowania PC zamiast szkla (PC sie bardziej rysuje, ma mniejsza przepuszczalnosc swiatla - ale ladniej wyglada i jest lzejsze). Skupie sie tylko na samych zarowkach, bo malo kto wie, ze musza byc wyposazone w filtr UV. Do tej pory mysalem, ze wszystkie zarowki na rynku takli filtr posiadaja, ale wczoraj wymienialem zna...
    • Co zrobić kiedy w Renault Megane padnie nam żarówka w trasie. Samodzielna wymiana jest właściwie niemożliwa. Żeby dokonać wymiany należy m.in. zdemontować nadkole. Ojcu w ASO ostatnio zmieniali 30 min;) A w trasie za jazdę bez światła grozi mandat;) Więc co? Laweta? Toć to od razu jakiś ADAC odnotuje, że francuzy to strasznie awaryjne są. Porzucić i przyjechać z mechanikiem? A tak serio czy tylko Megane ma taką głupotę, czy inne auta też? I jaki jest tego cel? Dodam, że u mnie w Peuge...
    • Dzis skonczylem przerobke reflektorow. Sa juz ksenonowe. Powiem tak: nastała jasnosc. Niestety nikt poza jednym postem SH nie podjal dyskusji na temat przerobki reflektorow. Oczywiscie mozecie tu napisac ze to tjunink, ze bede oslepial innych, etc. Trudno jakos to przezyje. A co do samej przerobki. Rozebralem reflektory od BMW, wyjalem znich soczewki, kondensatory. Przetwornice byly przykrecone z zewnatrz do obudowy reflektora. Pozniej rozebralem audiowe reflektory, pieknie umylem ...
    • powinienem założyć jeszcze oddzielny wątek gdzie wpisałbym wszystkie epietety ale już sie uspokoiłem. Siadła mi żarówka - nie mam lewego światła mijania. Wieczorem próbowałem wyjąc żarówkę ale, że ciemno i nie szło zdjąc obejmy/docisku żarówki to zostawiłem sprawę do rana. A rano zobaczyłem, że skurczybyki nie zrobili docisku jak w normalnym aucie na sprężynkę tylko trzeba odkęcić 3 śruby i to jeszcze mają głowki typu jakiś torx czy inny badziew:/ Nie ma to jak pojazd przyjazny uz...
    • Chce dodatkowe reflektory do pociskania w nocy po highlands ;-) Mogę sobie kupić prostokątne albo okrągłe. Jakie są lepsze? Czy jest jakaś różnica poza estetyką? Jak sobie porownam jak świecił trabant (okrągłe reflektory proste jak budowa cepa) a jak świeci mój nissan (prostokątno paraboloidalno-sraniowbaniowe), to chyba się skłaniam ku okrągłym... Ktoś ma jakieś porównanie?
    • Wiele sie ostatnio czyta o problemach i kosztach zwiazanych z wymiana zarowek. Tak wiec, jak mi przy stanie licznika sto dwa i pol tysiaca padla pierwsza w tym samochodzie zarowka (lewa mijania), to nie bylem zachwycony. Szczegolnie, ze chwilowo nie moge znalezc instrukcji. Nabywszy wiec droga kupna pasujaca zarowke (rozboj na rownej drodze - zarowki H7 Philips "+ 30 %" kosztuja 8 euro. Bosch "+ 50 %" 16,50 (!), a Philips Long Life 18,90 (!!). Za sztuke (!!!)) zabralem sie za wymiane....
    • 5 listopada 2003 r. Citroen C2 uzyskał jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień prasowych w Niemczech - nagrodę "Goldenes Lenkrad" (Złota Kierownica) w kategorii małych samochodów. Nagroda ta jest przyznawana od 1976 r. przez grono ekspertów i znanych osobistości najlepszym modelom wprowadzonym do sprzedaży w danym roku. www.samar.pl/index.html?section=4&news=3806
    • Podczas majowych targów w Poznaniu firma Intrall Polska zaprezentuje odświeżoną wersję modelu Lublin. Auto otrzyma m.in. nowy wlot powietrza, okrągłe, mocniejsze reflektory przednie, czujniki cofania oraz elementy zwiększające komfort jazdy, np. elektrycznie sterowane szyby. Pod koniec roku Lublin zostanie wyposażony w system ABS oraz poduszki powietrzne. Zakończyły się już prace przy adaptacji zespołu napędowego Iveco, który obejmuje silnik 2.8 z bezpośrednim wtryskiem paliwa oraz włosk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się