bimota 18.09.20, 15:11 alkohol 5% a zmęczenie 30% Tak orzekł ekspert w TV z okazji nagonki na warszawskich autobusiarzy. Kiedy fotoradary zmeczeniowe ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oixio Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 28.09.20, 14:13 Z mojej obserwacji wynika, że główna przyczyną wypadków jest zła i coraz bardziej pogmatwana bez wybaczania - infrastruktura drogowa. Jej wpływu na zdarzenia na drodze się nie bada! Czyli za wszystkie wynaturzenia w organizacji ruchu odpowiada kierujący. A wtedy wyższa prędkość w połączeniu z wydłużonym czasem reakcji na sytuacje doprowadza do wypadków, których można unikać właśnie stosując bezpieczną infrastrukturę drogową. Przykładowo: czytelność rozwiązań i widoczność wzajemną współuczestników, poszerzone zakręty, twarde pobocza, dodatkowe pasy do skręcania w lewo, sygnalizacje na przejściach, organizowanie ruchu bezkolizyjnego .... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 28.09.20, 22:16 BADA, TYLKO NIE PODAJE... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-galazka Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 06.11.20, 08:48 oixio napisał: > Z mojej obserwacji wynika, że główna przyczyną wypadków jest zła i coraz bardzi > ej pogmatwana bez wybaczania - infrastruktura drogowa. > Jej wpływu na zdarzenia na drodze się nie bada! > Czyli za wszystkie wynaturzenia w organizacji ruchu odpowiada kierujący. > A wtedy wyższa prędkość w połączeniu z wydłużonym czasem reakcji na sytuacje do > prowadza do wypadków, których można unikać właśnie stosując bezpieczną infrastr > ukturę drogową. > > Przykładowo: czytelność rozwiązań i widoczność wzajemną współuczestników, posze > rzone zakręty, twarde pobocza, dodatkowe pasy do skręcania w lewo, sygnalizacj > e na przejściach, organizowanie ruchu bezkolizyjnego .... Nie zabieraj smyku głosu na tematy, o których nie masz po jęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 05.10.20, 20:17 Niektóre z tych przyczyn mogą się nakładać. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 07.10.20, 09:55 Tak, Opóźniona reakcja - przykładowo 70 km/h, gorszy czas reakcji o 0.3 s daje zwiększenie drogi zatrzymania o ok. 6 m a uderzenie w przeszkodę stojącą w miejscu zatrzymania pojazdu z dobrym czasem reakcji wyniesie 27 km/h. Prędkość do kwadratu - to zwiększa wykładniczo drogę hamowania, drogę zatrzymania i energię uderzenia ! +to coś - .......... Gdyby nie było " tego coś ", nie ma problemu z prędkością :) animacja wpływu prędkości Odpowiedz Link Zgłoś
myciex Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 25.11.20, 08:18 Jeżdżę w radomiu na pomocy drogowej, i stwierdzam z pełną odpowiedzialnością, że zbyt mała prędkość jest przyczyną wielu wielu wypadków..przynajmniej ja do wiolu takich stłuczek, wypadków, niebezpiecznych sytuacji na drodze z interwencjami jeździłem Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 26.11.20, 15:52 myciex napisał(a): > Jeżdżę w radomiu na pomocy drogowej, i stwi > erdzam z pełną odpowiedzialnością, że zbyt mała prędkość jest przyczyną wielu w > ielu wypadków..przynajmniej ja do wiolu takich stłuczek, wypadków, niebezpieczn > ych sytuacji na drodze z interwencjami jeździłem Coś w tym jest. Medialnie i politycznie mówi się o nadmiernej prędkości. Jeśli ona nie zgrywa z jadącym dużo poniżej mamy BUUM. Skutki uderzenia przenoszą się na tego wolniejszego i są tym większe iż nadmierna jest większa ( wzrost z kwadratem prędkości). Czyli umiar, czytelność i przewidywalność zachowań, właściwy rytm w ruchu drogowym są ważne. Czas przebywania w miejscach kolizyjnych winno się skracać do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 25.11.20, 09:49 Wszystkie wypadki sa z powodu nadmiernej prędkości. Dlatego w centrach dużych miast na zachodzie wprowadza się strefy 30. Czyli likwiduje się wszystkie znaki drogowe a zostaje tylko ograniczenie prędkości do 30 km/h Ruch staje się bardziej płynny i bezwypadkowy Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 25.11.20, 22:14 jACY WY ZNAWCY ZAGRANICZNYCH MIAST... JAKOS W POZNIANIU ZADNEJ POPRAWY PLYNNOSCI NIE WIDZE... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 21.07.21, 17:46 To prawda. Bezpieczna prędkość jest jak samochód stoi (najlepiej w garażu). Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 23.10.21, 22:25 Uboczny efekt stref 30 to cisza i czystsze powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Prędkość przyczyną 15% wypadków 18.11.21, 21:45 Jeżeli ktoś z 2 promilami alkoholu jadąc 150kmh w terenie zabudowanym przejedzie pieszego na przejściu, prowadząc już 12tą godzinę samochód bez badania technicznego, na łysych oponach i nie mając prawa jazdy - to jaka będzie przyczyna wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś